Opvaskemaskine

 

Opvaskemaskine

En opvaskemaskine er lidt af en luksusgode og den er faktisk rigtig svær at undvære, når først man har vænnet sig til den. Selv de små opvaskemaskiner til bordet, kan hurtig blive en vane, der er svær at komme ud af, hvis den en dag skulle stå af. Er man en stor familie, er den ”almindelige” opvaskemaskine selvfølgelig ideel. Når først man er blevet vant til, at smide det hele i opvaskemaskinen efter aftensmaden, er det ikke så sjovt, at vaske op i hånden længere! En opvaskemaskine er efterhånden blevet et must og en nødvendighed, i det moderne danske hjem. Den gør hverdagen en smule nemmere!

Opvaskemaskiner

Hvordan vælger du opvaskemaskine?

En opvaskemaskine er både økonomisk og miljøvenlig, da den bruger meget mindre vand, end hvis man vasker op i hånden. Desuden er det jo utroligt bekvemt bare at fylde opvaskemaskinen efter et måltid og trykke på en knap for at få rent service en time senere - uden at skulle løfte en finger! I dag er opvaskemaskiner ikke længere noget, som kun velhavende har råd til, opvaskemaskinen er et bekvemt hjælpemiddel, som findes i over halvdelen af danske husholdninger. Der er et stort udbud af opvaskemaskiner, og for den, som skal købe en ny opvaskemaskine, kan det være svært at vide, hvilken model som er den bedste. Når man starter jagten på en ny opvaskemaskine, gælder det om at vide, hvilke opvaskeegenskaber man ønsker sig, så man kan finde en god maskine, som passer ens behov.

Forskellige opvaskemaskiner

Opvaskemaskinens vigtigste opgaver er at rengøre tallerkener, glas, bestik og andet køkkengrej ved madlavning, og når man spiser. De opvaskemaskiner, som bruges i almindelige hjem, kaldes for husholdningsmaskiner og skal ikke forveksles med opvaskemaskiner, som bruges i restauranter og storkøkkener. De almindelige opvaskemaskiner kan inddeles i to forskellige typer: gulvmaskiner, som er større opvaskemaskiner, der placeres på gulvet, samt bordmodeller, som er mindre og passer godt i små køkkener, hvis der er begrænset plads.

Størrelse og vaskekapacitet

En af de første ting, man skal overveje, når man vælger opvaskemaskine, er, hvad man har tænkt sig at bruge den til. Hvor mange personer er der i husholdningen, og hvor ofte skal man vaske op med opvaskemaskinen? Er opvaskemaskinens indretning praktisk med tanke på ens egne køkkenredskaber og service? En stor opvaskemaskine på 60 cm i bredden kan rumme 12-14 personers service, mens en smal opvaskemaskine på 45 cm kun rummer 7-9 personers service. Små bordopvaskemaskiner rummer for det meste 4-6 personers service.

Opvaskeprogrammer

Mange moderne opvaskemaskiner er udstyret med flere forskellige opvaskeprogrammer, men behøver man virkelig alle? For opvask efter en almindelig middag er det ofte nok med et almindeligt standardprogram, mens man kan få brug for et specielt grydeprogram, når man skal vaske gryder og pander med fastsiddende smuds, som er lidt sværere at få væk. Ud over disse er det også ganske almindeligt med forskellige specialprogrammer, som for eksempel et kort program og et program for ekstra skånsom opvask.

Indretning og stil

Selvom hvide opvaskemaskiner stadig er det mest almindelige, kan man også finde smarte designermodeller i andre farver eller vælge en integreret opvaskemaskine, som passer ind i resten af køkkenindretningen. Dette er et spørgsmål om smag. Indretningen af selve opvaskemaskinen spiller også en rolle. Der findes mange forskellige varianter af kurve og bestikbokse at vælge imellem, så her skal man tænke på, hvilken slags service, man selv bruger, og om man har behov for meget plads til store gryder og kasseroller eller ikke.

Energibesparende

Opvaskemaskiner klassificeres ofte efter, hvor energibesparende de er. Energiklassificeringen går i en skala fra A til G, hvor opvaskemaskiner, som er mærket i A-klasse, er de mest energibesparende.
Klassificeringen angiver helt enkelt energiforbruget i forhold til middelværdien for apparatgruppen. Indimellem kan man også støde på klassificeringerne AA, AAA og AAAA, som klart er de mest energibesparende. Ved at købe en energibesparende opvaskemaskine kan man spare mange penge, men det kan betale sig at kontrollere, om elforbruget er forskelligt i de enkelte opvaskeprogrammer i én og samme maskine.

Effektivitet og vandforbrug

Ved hjælp af en lignende skala kan man også måle, hvor effektiv opvaskemaskinen er. En vaskemaskine med kortere programmer vasker ofte mere effektivt end opvaskemaskiner med længere programmer, og derfor er det også vigtigt at tænke på. At købe en effektiv opvaskemaskine sparer både energi og skåner miljøet. Opvaskemaskiner, som bruger mindre vand for at vaske rent, er et miljøvenligt valg, som forbrugeren også sparer penge på i det lange løb.

Lydniveau

Man kan tænke, at opvaskemaskinens lydniveau måske ikke spiller så stor en rolle, men har man for eksempel et kombineret køkken/alrum, er det ikke så sjovt, hvis opvaskemaskinen står og buldrer, når man forsøger at læse avis eller se TV. Derfor kan det betale sig at kontrollere opvaskemaskinens lydniveau, inden man bestemmer sig, især hvis man er følsom over for lyd. Lydniveau måles i decibel, og et lydniveau på under 50 decibel regnes for godt. En del opvaskemaskiner har et særligt stille program, som kan bruges, hvis man vil vaske op om natten.

Placering og installation

Noget, som mange glemmer at tænke på, når de skal købe en opvaskemaskine, er de rent praktiske spørgsmål, som for eksempel hvor opvaskemaskinen skal placeres, og hvordan den skal installeres. For det meste plejer opvaskemaskinen at blive placeret enten til højre eller venstre for skabet med køkkenvasken, men husk at kontrollere, at de nødvendige stikkontakter findes. Lad en professionel håndværker installere opvaskemaskinen for at være sikker på, at opvaskemaskinen bliver korrekt installeret, og kontroller også at installatøren er ansvarsforsikret.

Pris

Der findes et utroligt stort udbud af opvaskemaskiner fra forskellige producenter, og også prisen kan variere meget mellem forskellige modeller fra samme producent. Selvom det kan være tillokkende at købe markedets billigste opvaskemaskine, betaler det sig ofte at investere i en lidt dyrere opvaskemaskine, som har en høj energiklasse. I det lange løb sparer man penge på det, eftersom energibesparende opvaskemaskiner bruger mindre energi og ofte er mere holdbare. En god opvaskemaskine skal fungere og holde til brug i mange år fremover. Derfor er det klogt både at sammenligne opvaskemaskiner og priser i ro og mag, inden du køber en opvaskemaskine.

Sammenlign priser på opvaskemaskiner.

Flere produkter under denne reklame

Smal (45 cm bred),Underbygget opvaskemaskine, Energiklasse A+ , Bredde: 45 cm, Lydniveau: 46 dB Mere Info

Middelbedømmelse: 4.8 30 Anmeldelser


Pris

Mærke

Energiklasse ?

Energiforbrug (kWh/år)

Højde

Bredde

Dybde

Lydniveau

Egenskaber

Farve

Størrelse ?

Sider: 1 2 3 4 5    

Total antal sider: 45