1. Start
  2. Guides

Opdateret  

Opladning af din elbil - Alt du behøver vide om ladebokse

Benjamin E. Timmermann

Flere og flere vælger elbilen eller hybridbilen til. Derfor er en ladeboks til garagen også nødvendig, så du altid har en opladt bil stående klar. Vi gennemgår det vigtigste, du skal vide om ladebokse, ligesom du kan blive klogere på de forskellige typer samt abonnementsløsninger, du kan købe.

Lidt om ladebokse

Ladebokse er i dag en vigtig del af vores hverdag, da flere og flere af os har skiftet benzin- og dieselbilerne ud med elbiler og hybridbiler - og har du allerede sådan en bil, så ved du nok, hvor vigtigt det er at have en ladeboks derhjemme. Med en ladeboks er det muligt at oplade din elbil eller hybridbil på en sikker og pålidelig måde derhjemme, og der er mange forskellige modeller på markedet, som kan opfylde forskellige behov og krav. I denne guide bliver du klogere på ladebokse til elbiler og hybridbiler, da vi gennemgår de vigtigste, du ska vide, herunder gode råd og vejledning til brug af dem. Desuden får du overblikket over de mest populære ladebokse samt dem, du kan købe med en abonnementsløsning.

Generelt om ladebokse

En ladeboks er en enhed, der gør det muligt at oplade din elbil derhjemme. Ladebokse kan oplade med både lav og høj effekt. De "langsomme" ladebokse oplader typisk med en effekt på mellem 1,4 og 8 kW, og det tager derfor længere tid at oplade bilen. De "hurtige" ladebokse har en effekt på mellem 11 og 22 kW og kan oplade bilen på kortere tid.

Når du køber en ladeboks, er det vigtigt at vælge en, der passer til din bil og dine behov. Du skal også overveje, hvor du vil installere ladeboksen, og om du har brug for ekstra funktioner, såsom en indbygget serviceaftale, en app til at overvåge opladningen eller en abonnementsløsning.

Inden du køber ladeboks

Der er en række af ting at overveje, når du skal købe en ladeboks, der passer til dit behov:

  • Undersøg stiktypen i din bil, så du er sikker på at få en ladeboks hjem, der understøtter opladning af din elbil eller hybridbil. De fleste elbiler bruger Type 2 stik i dag (EU standard), hvorfor de også er de mest udbredte former for ladebokse på markedet.
  • Sørg for at finde den rette opladningshastighed. Du kan nøjes med 3 til 7 kW med en hybridbil, mens du skal op på mindst 11 kW ved en ren elbil.
  • Overvej dit kørselsbehov. Kører du sjældent og kort, så kan en ladeboks på 11 kW være nok til din elbil. Kører du ofte - og længere distancer - så skal du gå efter 22 kW til elbilen. Dog er 11 kW nok til at oplade en elbil natten over - også dem med de største batterier.

Installation og brug af ladeboks

  • Brug kun en ladeboks og stiktype, der er godkendt til brug med din bil.
  • Installer ladeboksen på en egnet placering, og sørg for at den er beskyttet mod vejr og vind.
  • Få en autoriseret elektriker til at installere ladeboksen for at sikre, at den er installeret korrekt og sikkert. Ofte er det dog mulig at købe ladeboks og installation i én pakke.
  • Der kan forekomme ekstra udgifter ved installation af ladeboksen, hvis der skal graves kabel, sikres jordforbindelse, udvides eltavle eller udføres murearbejde efter ladeboksen er boret ind og sat fast.

Når du har ladeboksen installeret og gjort klar, så er der flere ting, du skal være opmærksom, når du tager ladeboksen i brug og skal oplade din bil.

Vejledning til brug af ladebokse

Her er en trin-for-trin-vejledning til, hvordan du bruger en ladeboks:

  • Kontroller, at ladeboksen er i orden og fungerer korrekt, før du tilslutter din bil.
  • Tilslut ladekablet til din bil.
  • Lås kablet på plads.
  • Tænd for opladningen ved hjælp af knapperne på ladeboksen eller en app.
  • Hold øje med opladningen og fjern kablet, når bilen er færdigopladt.

Populære ladebokse - en oversigt

Der findes flere mærker og løsninger, når det gælder ladebokse til hjemmet. Flere af dem kan købes med og uden abonnement, hvilket du kan læse mere om og vælge til eller fra inde på det pågældende produktside, du klikker dig videre ind på. Du kan også finde information omkring installation og vedligeholdelse af ladeboksen. Nedenfor ser du de mest populære mærker netop nu samt de mest populære ladebokse.

Easee ladeboks

Det norske mærke Easee har den mest populære ladeboks, hvis man kigger på toplisten. Især Easee Home er en populær ladeboks. Denne Type 2-ladeboks kan justere opladereffekten mellem 1,4 kW og 22 kW og både oplade bilen 1-faset og 3-faset. Desuden kan du holde øje med opladningen via Easee-appen på din smartphone, hvilket gør det dejlig nemt for dig at få et overblik. Ladeboksen passer til alle typer af elbiler og hybridbiler.

Zaptec ladeboks

Norske Zaptec har en ladeboksløsning med navnet Zaptec Go, der i sin lille og simple størrelse ikke ligner, at den kan oplade med op til 22 kW, hvilket den dog kan. Ladeboksen passer til alle elbiler og kan styres via app, så du har konstant overblik over opladerprocessen, selve ladeboksen og meget mere.

Wallbox ladeboks

Wallbox fra Barcelona har siden 2015 beskæftiget sig med innovative ladeboks-løsninger. I dag er deres Wallbox Pulsar Plus Type 2 ladeboks deres mest populære ladeboks, der lader mellem 5 og 22 kW. Via den tilhørende app kan du blandt andet planlægge ladetidspunkter. Ladeboksen er kompatibel til alle slags elbiler og hybridbiler.

ABB ladeboks

Fra Schweiz finder du ABB, der er en af de ledende virksomheder inden for elektrificering og automatisering. Dertil er deres ABB Terra AC ladeboks den mest efterspurgte model fra virksomheden i skrivende stund, der med en kabellængde på 5 meter og 11 kW kan lade en elbil med et 40 kW batteri fuldt op på ca. 4 timer. Derudover kan den naturligvis oplade din plug-in hybridbil. Ladeboksen kommer med en app, der indeholder flere funktioner; blandt andet oprettelse af tidsintervaller samt start og stop af opladning.

Vestel ladeboks

Elektronikkoncernen Vestel og deres smarte ladeboks eCharger Home Plus er med 22 kW ladeeffekt optimal til dig, der bruger din elbil hyppigt. Ladeboksen kommer med en app, der lader dig kontrollere opladningen og indstille efter behov.

Webasto ladeboks

Made in Germany. Webasto Med en ladeeffekt på mellem 3,7 kW og 11 kW, integreret jævnstrøms beskyttelserelæ og et flot design, så er Webasto Pure ladeboks et godt allround valg, der tilmed sparer dig penge med det nævnte beskyttelsesrelæ sammenlignet med ladebokse uden. Dertil har du hele 5 års garanti på denne ladeboks.

Schneider Electric ladeboks

Schneider Electric har et stort udbud af ladebokse til private hjem. Deres mest populære ladeboks er Schneider EVLink Type 2 11 kW. der, som navnet fremgår, oplader med 11 kW. Her får du en ladeboks, der er hurtig, brugervenlig og nem at betjene. Med lysindikator kan du nemt holde styr på status og opladningen af din elbil eller hybridbil, ligesom du med en enkelt tryk på en knap kan ændre opladningen eller blot starte eller stoppe opladningen.

Ladebokse med abonnement og elaftale

En ladeboks med abonnement eller elaftale er den mere overskuelige løsning, hvor du betaler et fast beløb hver måned for at oplade din bil. Dermed undgår du også overraskende høje elregninger. Her køber du altså en pakkeløsning; du får en ladeboks hjem (køb eller lejet), ligesom du med visse aftaler også får adgang til hele opladningsnetværket fra pågældende udbyder. Det bliver altså tilmed muligt for dig at oplade din bil på farten, uden at være afhængig af din ladeboks hjemme i indkørslen. Du skal blot betale en månedligt beløb, og så kan du ellers lade løs. Nedenfor ser du en række af udbydere, som tilbyder samlede aftaler fungerende som et abonnement.

Når du bruger en ladeboks, skal du sørge for at følge de ovennævnte råd for at sikre, at opladningen er sikker og effektiv.

Se hele udvalget af ladebokse her

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os