1. Start
  2. Guides

Opdateret  

Sådan vælger du den rigtige stegepande

Sara Assadi

Stegepanden er et af de vigtigste redskaber i køkkenet, og det er ikke ualmindeligt at bruge den næsten dagligt. Her har vi samlet tips til gode stegepander, og vi gennemgår fordele og ulemper ved de forskellige typer.

Hvilken stegepande er bedst for dig?

Hvilken stegepande du skal vælge, afhænger af flere ting. En god pande fordeler varmen jævnt, er behagelig at bruge og holder længe. Her spiller materialet en vigtig rolle. Nogle materialer kan for eksempel maskinopvaskes, mens andre kræver en mere skånsom behandling. Nogle stegepander har non-stick-behandling, der forhindrer maden i at brænde på, mens andre er mere sarte.

Her gennemgår vi alt, hvad du har brug for at vide - først om forskellige materialer, derefter om forskellige typer af stegepander.

Her er fem spørgsmål, du kan stille dig selv:

  • Kan du håndtere en tung stegepande, eller vil du hellere have en let?
  • Er det vigtigt for dig at kunne vaske panden i opvaskemaskinen, eller er det fint at vaske den i hånden?
  • Er du villig til at bruge lidt tid på at pleje din stegepande fra tid til anden?
  • Har du en induktionskogeplade eller et traditionelt komfur?
  • Er du villig til at gå på kompromis med hvilken type redskaber, du kan bruge i din nye pande?

Stegepander i forskellige materialer

Støbejernspander

Stegepander i støbejern er køkkenets sværvægtere. De kan være ret tunge at håndtere, men tåler virkelig høje temperaturer og fordeler varmen godt og jævnt i hele panden. Desuden kan de ofte også bruges i ovnen. Med den rette pleje kan en støbejernspande holde næsten uendeligt. Det er dog vigtigt at huske, at den absolut ikke bør maskinvaskes, eller vaskes op med sulfo, da den vil ruste.

Pander i kulstofstål

Stegepander i kulstofstål deler på mange måder egenskaber med støbejernspander. De giver som regel en jævn og fin varmefordeling, og med den rette pleje kan de holde næsten uendeligt. Stegepanderne skal brændes ind og kan, i hvert fald i starten, have brug for lidt mere fedtstof i panden.

Som med støbejernspander må du ikke bruge opvaskemiddel, når du rengør dem. Kulstofstål skal vaskes i varmt (ikke kogende) vand og så tørres af. Herefter kan det være en god idé at smøre stegefladen med et helt tyndt lag madlavningsolie, når de er helt tørre – så ruster de ikke i køkkenskuffen.

En fordel i forhold til støbejernspander er, at kulstofstål ofte er lidt lettere.

Pander i rustfrit stål

Stegepander i rustfrit stål er praktiske, fordi de er langtidsholdbare og tåler opvaskemaskine. Ulempen ved rustfri stålpander kan være, at varmen ikke fordeles så jævnt som i andre typer, og at der skal meget fedtstof til for at undgå, at maden brænder fast til panden.

Stegepander med non-stick belægning

Stegepander med non-stick-belægning, som for eksempel teflon, er populære, fordi belægningen mindsker risikoen for, at maden brænder fast i panden. De bør dog ikke vaskes i maskinen. Saltet og det stærke opvaskemiddel kan løsne belægningen. Når belægningen på en teflonpande er beskadiget, bør du udskifte panden.

Teflon produceres nu uden det giftige stof PFOA, men det kan stadig udgøre en vis sundhedsrisiko, hvis belægningen udsættes for temperaturer over 300°C.

Pander med keramisk belægning

En keramisk belægning på stegepanden giver også en non-stick-effekt, så maden ikke så let brænder fast. Belægningen gør også panden ekstra hård, hvilket betyder, at den kan holde til meget i køkkenet.

Når det gælder redskaber, kan du bruge alle materialer, men du skal være lidt forsigtig med skarpe redskaber som rustfrit stål. Sørg for at holde overfladen ren og fri for ridser.

Forskellige typer af stegepander

En standard stegepande findes i forskellige størrelser, hvor 28 cm er den mest almindelige. Målet refererer til pandens diameter, inklusiv pandens kanter. Det betyder, at stegefladen altså er et par centimeter mindre.

Nedenfor har vi listet flere typer pander i forskellige størrelser og med forskellige anvendelsesmuligheder.

Sauterpander

En sauterpande er lidt som en krydsning mellem en stegepande og en kasserolle. Kanterne er meget højere end på en almindelig stegepande, og der følger ofte et låg med. God til retter med meget sovs, braisering eller sautering.

Wokpander

En wokpande har også høje kanter, ofte højere end den traditionelle pande. Den bruges til wokretter, hvor der skal være meget mad i panden, og du skal kunne flytte rundt på den uden at spilde.

Pandekagepander

En pandekagepande og en crepepande er næsten identiske med hinanden. De har ofte betydeligt lavere kanter end en almindelig stegepande, så du nemt kan få paletkniven ind under pandekagen.

Grillpander

Med en grillpande får du et grillet resultat, selv når du steger. Bunden er riflet for at give lidt grillmærker, og i de fleste tilfælde er grillpanden lavet af støbejern.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os