1. Start
  2. Guides

Opdateret  

Guide: Mesh router til hjemmet

Lea Sefeld

Et mesh-system kan eliminere døde WiFi-zoner og give en stabil forbindelse - så du kan streame, spille og arbejde effektivt i dit hjem. Den her guide vil hjælpe dig med at forstå, hvad en mesh-router er, de potentielle ulemper, og hvorfor det kan være den rigtige løsning for dig. Vi ser også på de vigtigste funktioner, og hvordan du opsætter et mesh-netværk.

Hvad er et mesh-system?

Lad os begynde med det grundlæggende. Et mesh-system er en type WiFi-netværk, der består af flere routerlignende enheder kaldet mesh-noder. De arbejder sammen som et team for at give brugerne af netværket en stabil forbindelse hele tiden - uanset om du er i kælderen, ovenpå eller i haven.

Hver node i mesh-systemet fungerer som en individuel router, der samtidig kommunikerer med de andre noder i netværket. Det betyder, at systemet kan dække et større område og endda navigere rundt om tykke vægge og andre forhindringer. Det effektive samarbejde mellem mesh-noderne gør, at du kan bevæge dig problemfrit mellem enhederne og få konstant dækning.

Systemet kan nemt udvides med flere noder, hvis du vil dække et endnu større område. Hvis du vil fjerne en enhed, vil datatrafikken automatisk blive omdirigeret gennem de andre noder i stedet. Et mesh-system giver altså forudsætningerne for et virkelig stabilt WiFi i hjemmet.

Hvorfor skal jeg vælge et mesh-system?

Et mesh-netværk kan være den rigtige løsning for dig, når:

  • Du har et stort hjem: Systemet kan dække større områder end en enkelt router. Hver ekstra node udvider WiFi-dækningen.

  • Du bruger WiFi på mange enheder: Netværket kan håndtere flere tilsluttede enheder samtidigt, hvilket gør det til et godt valg for husstande med mange brugere.

  • Du har døde WiFi-zoner: Ved at bruge flere noder, der skaber et sømløst WiFi-netværk, kan du eliminere døde zoner.

Kraftfulde mesh-systemer med tre eller flere noder

Mulige ulemper

På trods af de mange fordele er der også nogle potentielle ulemper at overveje:

  • Langsommere responstid: En traditionel router i samme prisklasse, som en mesh router, vil ofte have en hurtigere responstid. Det vil du kunne opleve, når du for eksempel spiller onlinespil, der kræver ekstremt hurtige svartider. Det kan afhjælpes til en vis grad ved at placere en mesh-node ved siden af din computer og derefter forbinde dem via et Ethernet-kabel.

  • Hjemmets størrelse: I mindre hjem kan en traditionel router være tilstrækkelig og i nogle tilfælde bedre med hensyn til hastighed.

  • Begrænsede tilpasningsmuligheder: Mesh-systemer er normalt designet til at være brugervenlige, nogle gange på bekostning af tilpasningsmuligheder sammenlignet med traditionelle routere.

  • Pris: Mesh-routere er generelt dyrere end traditionelle routere. Men i betragtning af de fordele, de giver, kan det være en god investering.

Billige muligheder

Sort mesh router i dagligstuen

Ting at overveje

For at få det system, der passer bedst muligt til dig og din husstand, er der et par overvejelser du bør gøre dig.

  • Antal noder: Større hjem kan kræve flere noder for at få den bedste dækning. Mange mesh-systemer kommer i pakker med to eller tre, men flere noder kan ofte tilføjes efter behov. Nogle gange er flere enklere typer noder bedre end et par rigtig kraftige (dyre). Det gælder især, hvis du vil navigere uden om problematiske områder.

  • Hastighed: Hvis du streamer meget video, spiller online eller downloader store filer, har du brug for et mesh-system, der kan tilbyde høj hastighed.

  • Kompatibilitet: Bruger du mobilt bredbånd eller en fast fiberforbindelse? Dobbelttjek, at den ønskede model fungerer i dit tilfælde.

  • Integreret smarthøjttaler: Nogle modeller kan kombineres med smarthøjttalere, som Google Nest eller Amazons Eero. Ud over WiFi-dækning får du adgang til Google Assistant eller Amazon Alexa, hvilket betyder, at du kan styre andre smarte enheder i dit hjem. Hvis du allerede ejer en smarthøjttaler, kan det være klogt at vælge et mesh-system i samme økosystem.

  • Design: Da mesh-systemer består af flere enheder, der er placeret rundt omkring i dit hjem, kan designet for nogle spille en stor rolle. Det kan være, at du vil have et system, der er diskret og passer ind i dit hjem, eller måske kan du godt lide det kontrastfulde look.

Slanke og stilfulde mesh-systemer

WiFi repeater på en hvid væg

Mesh-systemer vs. repeatere

Kan man ikke bare få en repeater i stedet? Svaret er nej - nogle gange. Begge har til formål at udvide WiFi-rækkevidden, men fungerer på lidt forskellige måder.

En repeater tager det eksisterende WiFi-signal, forstærker det og sender det videre. Det kan få hastigheden til at falde betydeligt for hvert skift, da hver repeater både skal modtage og sende signaler på samme tid. Når du bevæger dig mellem din router og repeater, kan nogle enheder også opleve en lille forsinkelse. Disse problemer undgås med et mesh-system.

Når det er sagt, er en repeater ofte den billigste løsning til at udvide dækningen til et enkelt rum.

Hvordan installerer jeg et mesh-system?

Opret forbindelse

Start med at forbinde en mesh-node til husstandens fiberstik (eller modem) med et Ethernet-kabel. Denne node vil fungere som hovednode.

Start

Tilslut noden til strøm, og tænd for den.

Instruktioner

Følg producentens anvisninger for at sætte noden op. Det sker ofte via en app, som du downloader på din smartphone.

Placering

Sådan placerer du noderne for at få det bedste resultat i dit hjem:

  • Centralt: Hovednoden skal placeres i midten af hjemmet, hvor den kan nå alle andre noder.
  • Inden for rækkevidde: Ekstra noder skal være tæt nok på hovednoden til at få et signal.
  • I udfordrende områder: Placer også noder, hvor WiFi-signalet normalt er svagt, for eksempel i kælderen eller ovenpå.

Held og lykke til dig

Når du har læst denne guide, er du nok ikke blevet ekspert i mesh-systemer, men du er klar til det næste skridt i dit opkoblede liv. Faktum er, at du ikke behøver at være professionel for at nyde godt af god dækning i dit hjem. Det er nemt for alle at opnå, og det er det smukke ved det.

Sig farvel til døde WiFi-zoner - find dine nye mesh router her

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os