1. Start
  2. Guides

Opdateret  

Sådan laver du perfekt cowboykaffe - hver gang

Brian Sommer

Kaffetørstig? Kogekaffe (cowboykaffe) er en særlig bryggemetode, som er både enkel, velsmagende og hyggelig – især over bålet. Læs med og få styr på kunsten at koge kaffe uden filter. Du får også tips til dosering til 1 person og til 10+ personer.

Sådan laver du perfekt kogekaffe - hver gang

Hvad er kogekaffe?

Der er forskellige måder at lave kaffe på:

  • Nogle ser kaffebrygning som en kunstform, der kræver et bestemt ritual med særligt (ofte dyrt) udstyr.
  • Andre vil bare nyde en god kop kaffe ude i naturen (cowboykaffe) – altså uden at gå instant kaffe-vejen.

Uanset hvad så siges det, at kaffen bevarer flere aromaer, når den koges sammen med vandet.
Eksperterne siger, at den ideelle temperatur for kaffe er 92-96 grader, hvor der frigøres flest aromaer.

Så selvom det hedder "kogekaffe", så vil du ikke have kaffen til at koge i kedlen eller i gryden. Den skal kun simre, så det bobler svagt ved lav varme.

Forskellen på kogekaffe og filterkaffe

Kaffe laves på malede kaffebønner. Den primære forskel er malingsgraden.

  • Filterkaffe er fintmalet for at frigive smag og aroma hurtigt , mens vandet løber gennem bønnerne.
  • Espresso tilberedes lynhurtigt, så det stiller store krav til ensartet og meget fintkværnet kaffe.
  • Kogekaffe males betydeligt grovere (til stempelkande eller lidt grovere). Både fordi det koger i vandet og så det ikke afgiver fint kaffegrums til vandet.

Rød kaffekop på kaffebønner

Sådan maler du kaffebønnerne

Helt friskkværnede bønner smager bedst – basta!
Men når du skal på tur, så kan det være lidt sværere at få helt frisk kværnede bønner.

  • Nemt og hurtigt: Tag formalede bønner til stempelkande med eller mal dem selv med en elektrisk kaffekværn, men sørg for at opbevare kaffen lufttæt.
  • Bedst: Pak en manuel kaffekværn i tasken.
  • Gå helt cowboy: Knus bønnerne med en rengjort sten eller med gryden. Du må gerne råbe YIHAA! mens tankerne flyder mod prærien, din plettede hest og lyden af dens varme mule, der gumler på lidt tørt græs.

Trin for trin – sådan koger du kaffe

Når bønnerne er kværmet, så skal du hælde frisk vand på en kaffekedel eller i en gryde.

Dosering: cirka én stor teske pr. 1,5 liter vand

  • 1 person /1,5 dl vand / 1 ske
  • 2 personer / 3 dl vand / 2 skeer
  • 4 personer / 6 dl vand / 4 skeer
  • 8-10 personer / 1,5 liter vand / 11 skeer
  • 10-13 personer / 2 liter vand / 14 skeer

Billede af cowboykaffe eller "kogekaffe" over åben ild

Kogekaffe udenfor - over åben ild

  1. Kaffekedel over åben ild: Placer kedlen (eller gryden) over ilden/gløderne. Hold et ekstra øje med processen, for kaffen kan hurtigt koge over. Løft lidt på låget for at se, hvor tæt kaffen er på at koge. Kaffen må kun simre, da der ellers bliver dannet garvesyrer, som gør kaffen bitter.
  2. Vent på det rette øjeblik: Du kan se, at det begynder at simre, når kaffen bliver tyktflydende, og det bobler lidt i kanterne –al kaffen skal boble. Hold øje med at kaffen ikke koger over.
  3. Løft kedlen væk fra bålet, når kaffen bobler ordentligt. Sæt kedlen til siden, indtil boblerne har lagt sig lidt. Stil derefter kedlen tilbage over varmen og lad kaffen simre igen.
  4. Bundfæld grumset når kaffen er taget af bålet ved at røre lidt rundt i kaffen og hælde 3/4 dl. koldt vand i kaffen. Du kan også banke let på siden af gryden/kedlen. Særligt for kedel: Hæld det kolde vand gennem tuden – for at fjerne eventuelt grums i tuden.

Kogekaffe på komfuret

  1. Kog vandet separat i en elkedel eller i en gryde på komfuret.
  2. Lad nu kaffen blomstre ved at hælde lidt vand i kaffekanden, til det akkurat dækker kaffen. Vent cirka 30-45 sekunder.
  3. Hæld resten af vandet i kedlen med en jævn stråle – kaffenørden vil bruge cirkulære bevægelser.
  4. Lad kaffen hvile i cirka 2 minutter
  5. Rør rundt, så kaffen begynder at synke til bunds. Og så er det tid til at tilsætte lidt koldt vand (3/4 dl.), så grumset synker til bunds og kaffen bliver klar.
  6. Hæld forsigtigt, så grumset ikke følger med – og nyd kaffen.

Billede af 3 poser mørkristet kaffe i skovbunden

Grej til kogekaffen

En kaffekedel til kogekaffe over bål bør have et isoleret håndtag, så du ikke brænder dig.
Kedlen må ikke have plastdele, som ikke kan tåle kraftig varme Tænk også over, at bålet uundgåeligt vil sode kedlen udvendigt.

Kedlen bør også have en relativt stor åbning, for det skal være let at se, om kaffen er ved at simre. Hvis du kan få hånden og børsten ned i åbningen, så er kedlen meget nemmere at få ren igen.

Her får du nogle bud på gode produkter:

Du kan også brygge kaffe helt uden varmt vand. Måske er cold brew noget for dig?

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os