Kontaktlinser

Kontaktlinser

Kontaktlinser er praktiske som erstatning for briller eller som supplement til brillerne. Med kontaktlinser kan du bevare du dit fulde synsfelt og føle dig mere fri, end når du har briller på. Sammenlign

Dine kontaktlinser skal være komfortable og må ikke genere øjnene. Det er derfor vigtigt, at du finder netop de linser, der passer til dig og dit behov.

Først og fremmest bør du vælge kontaktlinser efter din livsstil. Hvis du rejser meget, bør du måske vælge linser, som du kan have på i længere tid ad gangen.

Der findes både endagslinser, 14-dages-linser, månedslinser og linser, der holder op til 18 måneder. De fleste linser er ikke egnede til at have på om natten, men du kan få særlige døgnlinser, som er godkendt til at sove med om natten. Døgnlinser er lavet af materialet silikone-hydrogel, som giver dine øjne en optimal iltforsyning gennem linserne.

Uanset dit valg af kontaktlinser er det vigtigt at finde en type, der giver høj iltning til øjet, så du undgår, at dine øjne bliver tørre.

Endagslinser

Mange synes, det er praktisk at bruge endagslinser, som er beregnede til at skifte hver dag. CIBA Vision Focus Dailies er endagslinser med ekstra tynde kanter. De er fremstillet af et ikke-ionisk materiale, som modvirker proteinbelægninger på linserne.

Har du problemer med, at dine øjne bliver tørre af at bruge kontaktlinser, kan endagslinserne CIBA Vision Dailies AquaComfort Plus være løsningen for dig. Disse kontaktlinser indeholder et fugtgivende stof, der efterfugter og opfrisker dine øjne, hver gang du blinker.

14-dages-linser

Du kan også få 14-dages-linser, som er specielt designede til at holde dine øjne fugtige gennem hele dagen. Johnson & Johnson Acuvue Oasys 14-dages-linser er lavet af et silikonebaseret materiale, der slipper ekstra ilt igennem og genfugter øjnene. De er derfor velegnede, hvis du opholder dig meget i tørre omgivelser eller ofte oplever, at dine øjne føles tørre.

Brug og pleje af kontaktlinser

Husk altid at vaske hænderne, før du sætter kontaktlinser i. Kontroller først, at linsen er intakt og vender rigtigt. Hvis linsen er nem at folde sammen på midten mellem to fingre, så vender den rigtigt, og du kan sætte den i. Placer kontaktlinsen på spidsen af din ene pegefinger, og skil øjenlågene fra hinanden med to fingre fra den anden hånd. Læg linsen ind på øjet. Ved at blinke et par gange, sikrer du, at linsen glider ordentligt på plads.
Det må ikke gøre ondt, for det kan betyde, at der er en skade på din kontaktlinse.

Når du skal fjerne kontaktlinserne, løfter du først op i øjenlåget. Klem derpå forsigtigt på begge sider af kontaktlinsen, så den folder sig og glider ud af øjet.

For at mindske risikoen for at få øjenbetændelse bør du altid holde dine kontaktlinser rene med et plejemiddel. Følg brugsanvisningen på plejemidlet, og rens aldrig dine linser i almindeligt postevand, for det er ikke sterilt.

ReNu Multi-Purpose fra Bausch & Lomb er en kontaktlinsevæske, som kan bruges til at skylle, opbevare og desinficere tlinser. Produktet opløser protein- og lipidbelægninger og fjerner mikroorganismer fra linserne.

Kommentarer til