1. Start
  2. Guides

Opdateret  

Sådan vælger du den bedste printer

Brian Sommer

Du har brug for en printer, men hvad skal du vælge? Få gode råd til at vælge den printer, der passer til dine behov. Læs med og få det hele ... sort på hvidt – eller i farver.

Den bedste printer – til dit behov

Mange havde nok forventet, at vi på nuværende tidspunkt ville leve i et fuldstændigt digitalt og papirløst samfund, men vi har stadig et stort behov for at printe.

I hjemmet printer vi typisk invitationer, festsange, fotos, opgaver, returlabels til fortrudte onlinekøb – og de dokumenter, som kræver en fysisk underskrift.

På jobbet optages printerkøen af alt fra følgesedler, referater, aftaler, journaler, skilte, tekniske tegninger og meget mere.

Billede af kvinde foran printer med touch skærm

Der er altså stor forskel på, hvad du skal bruge din printer til, og hvor du skal bruge din printer.

Før vi kommer ind på de forskellige typer af printere. Så skal du gøre dig et par overvejelser:

Læs med, og få det hele – sort på hvidt (eller i farver).

Hvilken printer skal du vælge?

Stil dig selv fem spørgsmål – før du slår til og vælger din nye printer:

1. Hvad er printerens formål?
Har du brug for farveprint, eller kan du nøjes med sort-hvid? Og skal du primært printe dokumenter, eller vil du også kunne printe fotos og billeder?

2. Hvor fint skal det være?
Detaljerede billeder og professionelle dokumenter skal være af høj kvalitet. Men festsangen til moster Odas 70 års fødselsdag kan sagtens synges, selvom kvaliteten (af printet) ikke er i tip-top. Hold øje med printerens opløsning og teknologi så du kan få et tilfredsstillende resultat.

3. Glem ikke de løbende udgifter En printer koster mere end der står på prisskiltet. Udgiften til forbrugsstoffer og reservedele kan løbe op over tid:

- ingen af delene holder for evigt.

Hvis du printer meget på en blækprinter (InkJet), så kan det nogle gange være billigere i det lange løbe med en laserprinter.

Tag et kig på priserne for de almindelige forbrugsstoffer og hvor ofte, der anbefales en udskiftning.
Vær opmærksom på, at en billig printer kan ende som et dyrt bekendtskab i det lange løb.

Billede af forbrugsstoffer og tonere til printere

4. Hvor travlt har du?
Når du kun skal printe få dokumenter en gang imellem, så går det nok an, at der lige går et par minutter før første udskrift ligger klar i bakken og at der går lidt ekstra tid mellem hver side.

Men hvis du regner med at printe mange sider ad gangen, så bliver udskriftshastigheden vigtig – og hvad med print på begge sider? Undersøg antal sider pr. minut (SPM), tiden til første side ligger klar og mulighed for duplex (udskrift på begge sider)

5. Hvordan vil du få forbindelse til printeren?
Det mest klassiske er et USB kabel direkte til din computer. Men måske skal den kobles til din router eller kablede netværk.
En trådløs printer kan kobles til dit WiFi (eller sågar lave sit eget WiFi netværk).
Andre tilbyder kontaktløs udskrift via NFC, AirPrint eller Bluetooth, så du kan bruge din printer til iPhone og Android telefoner.

Printer til billeder

Knips! Du fik ramt det rigtige lys og motiv, men billedet ligger kun på din telefon (eller på digitalkameraet). Helt perfekt, når det skal deles på Instagram, men nogle gange er det bare rart at have billedet mellem hænderne. Du kan let bestille fremkaldelser på nettet, men der går nogle dage, før du kan hente fremkaldelsen i postbutikken.

Gaveidé: En ramme med et printet billede af børnebørnene (der ved et lykketræf smiler på samme tid) er altid et hit til bedsteforældrene til jul – eller måske et skønt billede af din hund til skrivebordet.

En farveprinter kan altid printe et billede, men nogle teknologier giver pænere billeder end andre.

  • En InkJet printer med farve kan levere en imponerende udskriftskvalitet af dine billeder. Men pas på, at bedstemor ikke bliver alt for rørt over billedet af ungerne. Blækket vil nemlig flyde sammen, hvis den lille tåre i øjenkrogen vokser sig stor nok til at trille ned og ramme billedet.
  • En laserprinter med farve (eller en LED printer) kan også udskrive acceptable billeder. Men hvis billedkvaliteten skal være høj, så følger prisen normalt også med opad. Til gengæld bliver udskriften mere holdbar.
  • En lille mobil fotoprinter kan være sjov at have i nærheden – til hurtige print direkte fra telefonen eller kameraet.

Printer til hjemmebrug

En InkJet printer er den mest populære form for printer i hjemmet. Den leverer nemlig fine udskrifter til både tekst og billeder.

Billede af printer til hjemmebrug – hvid blækprinter på skrivebord

Når du printer derhjemme, så er hastigheden ikke så vigtig. Du kan sikkert vente lidt på, at printeren er klar til første udskrift. Og siderne behøver heller ikke at sprøjte ud i en rasende fart.

Ulempen med en blækprinter i hjemmet er, at den måske ikke bruges så tit, og så er der risiko for at blækpatronerne når at tørre ud.

De mest populære funktioner til hjemmebrug er:

Printer til kontoret

Når du skal bruge dine print professionelt, så er det ofte vigtigt, at printeren udskriver med det samme
- så du kan komme hurtigt videre med dine arbejdsgange.

Når du printer mange sider ad gangen, så må de også gerne komme hurtigt efter hinanden.

Billede af printer til kontoret laser printer - kvinde står ved printeren

Sort/hvid er ofte godt nok til de fleste formål, men det kan være rart at have mulighed for at udskrive på en farveprinter – især til præsentationer, fotos og salgsmaterialer.

Måske har du også brug for at printe på begge sider, og så skal du vælge en printer med duplex-funktion. Det sparer også på forbruget af papir.

Nogle printere tilbyder at kunne printe fortroligt, så dit print kun kommer ud, når du selv står ved maskinen og taster din pinkode.

De mest populære funktioner til kontoret er:

Printer med scanner

Med en scanner kan du bruge din printer som kopimaskine, men du kan også scanne til din computer. Mange moderne printere kan også sende scanningen som en mail.

  • Nogle printere har en flatbed scanner på toppen – altså hvor du skal åbne låget, og lægge papiret ind på glaspladen. Det fungerer fint, når du scanner få papirer ad gangen.
  • Andre printere har en arkføder på toppen. Arkføderen snupper selv et papir ad gangen, på den måde kan du hurtigt scanne flere dokumenter til en sammenhængende fil – uden at du skal åbne låget for hver scanning.

Typer af printere

Der er fordele og ulemper ved alle printertyper. Her kan du finde alle de forskellige printere.

De fire mest almindelige typer er:

  • Blækprinter (Inkjet)
  • Laserprinter
  • LED printer
  • Matrixprinter

Vi har skrevet lidt om fordele og ulemper ved de fire typer printere herunder:

Inkjet printere (blæk)

Printeren bruger enten blækpatroner eller har indbyggede blæktanke, som kan genopfyldes. Blækket skydes med stor præcision mod papiret i tusindvis af mikroskopiske dråber – deraf navnet InkJet.

Billede af inkjet - blækprinter med tre farvepatroner og sort

  • En sort/hvid-printer har kun en sort patron. Ved at variere tætheden og mængden, kan printeren også udskrive i grå toner.
  • En farveprinter har også en sort patron, men den kan skabe alle andre farver ved at blande blækket fra 3 (cyan, magenta og gul) til 5 farvepatroner – jo flere farvepatroner, jo bedre billedkvalitet.

Professionelle fotoprintere har helt op til 10 farvepatroner.

Fordelene ved en InkJet printer:

  • Billig i indkøb (på nær de professionelle fotoprintere)
  • Flotte billeder

Ulemperne ved en InkJet printer:

  • Kan blive dyrt i blæk ved mange udskrifter
  • Blækket kan let flyde ud ved vandpåvirkning
  • Blækpatroner kan tørre ud, når printeren ikke bruges regelmæssigt.

Laserprinter

Modsat blækprinteren, så smelter en laserprinter et fint sort eller farvet pulver fast på papiret. Teknikken muliggør en hurtig og ekstra holdbar udskrift.

Billede af laser printer med en stor stak udskrifter

Sådan virker en laserprinter ... det er lidt teknisk, men vi gør det kort (på 30 sekunder).

Der sidder en særlig tromle i printeren. Laseren aftegner lynhurtigt punkter og områder på tromlen. Kun de ramte områder bliver statiske. På den måde kan det meget fine tonerpulver samle sig på aftegningen - og kun dér.

Når papiret passerer tromlen, så tager fuseren over. Fuseren varmer tonerpulveret op, så det "brænder" sig fast på papiret.

Resultatet er en fin og læsbar udskrift.

Når printet kommer ud af laserprinteren, så er papiret ret varmt, men det skyldes ikke laseren – det skyldes varmen fra fuseren.

Fordelene med en laserprinter:

  • Hurtig udskrift
  • Holdbar udskrift
  • Billig i forbrugsstoffer (toner)

Ulemperne med en laserprinter:

  • Mindre god til billeder
  • Koster en del i indkøb
  • Tromlen skal udskiftes efter et bestemt antal udskrifter

LED-printer

Læs lige afsnittet om laserprinteren herover – men byt ordet "laser" ud med "LED". I praksis er en LED printer det samme som en laserprinter, men i stedet for laseren så sidder der en “lysbro” af dioder.

Fordelene med en LED printer:

  • De samme som med laserprinteren
  • Lavere strømforbrug
  • Længere holdbarhed
  • Bedre kvalitet af udskrift

Ulemperne med en LED printer:

  • Koster en del i indkøb (typisk lidt mere end en laserprinter)

Matrixprinter

Den virker som et levn fra 80’erne. Man skulle tro, at en matrixprinter med sine små larmende og prikkende nåle for længst er forsvundet
- men tro om igen, den pålidelige arbejdshest er her endnu.

For matrix kan noget, som ingen anden printer kan.

Billede af matrixprinter – gammel teknologi men med sine fordele

Fordelene med en Matrixprinter er:

  • Vildt hurtig udskrift
  • Gennemslag (kan printe flere sider på samme tid)
  • Robust teknologi med lang holdbarhed

Ulemperne med en Matrixprinter er:

  • Lav kvalitet af udskrift
  • Højt støjniveau
  • Tung
  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os