1. Start
  2. Guides

Opdateret  

Sådan vælger du en robotplæneklipper

Brian Sommer

Det er ikke en let beslutning – det ved vi godt. For hvordan ved du, om du har valgt den rette robotplæneklipper til netop din have? Der er især to ting, som du bør tage højde for, før du slipper en robot løs på din græsplæne.

Hvilken robotplæneklipper? Kvinde læser, mens robotten slår græsset

Hvilken robotplæneklipper skal du vælge?

Det er nok det, som langt de fleste spørger sig selv om, når beslutningen om ikke at bruge mere tid bag græsslåmaskinen er taget.

Den største fordel ved robotten er:
Alle de timer, som du ikke skal bruge på at slå græsset

  • "Tid er penge" er et populært udtryk. Og det kan holde stik, når du i stedet bruger tiden på jobbet – eller sparer havemanden i sommerhuset.
  • Din tid er dyrebar – tiden kommer ikke tilbage. Måske vil du hellere bruge tiden på padelbanen eller på at hygge med familien.

Billede af tre robotplæneklippere – hvilken skal man vælge

Det er for øvrigt slet ikke sikkert, at du kommer til at spare penge i det lange løb
- i forhold til at gå en tur bag græsslåmaskinen.
Prisen for både robot og eventuel installation plus de løbende udgifter til reservedele og vedligehold kan sagtens overstige udgiften til benzin og reservedele til en græsslåmaskine.

Der er naturligvis også det argument, at en robotplæneklipper larmer mindre end en plæneklipper med benzinmotor – og at du slipper for at gå rundt lige bag udstødningen fra motoren.
Og så er den hyppige klipning også mere skånsom for personer med græsallergi.

Før du svinger betalingskortet på den nyeste model, så bør du tage højde for især to ting.

  • Hvor meget græs skal robotten holde styr på?
  • Hvor meget må din robot koste?

Lad os lige tage et kig på det ...

Hvor stor (og besværlig) er din græsplæne?

Det er ret let at få et hurtigt overblik over, hvor stor din græsplæne egentlig er.
Google Earth kan du med få klik og på få minutter let lave en temmelig præcis opmåling af din have. Klik på ikonet med linealen, og lav en "sti" rundt om din have. Når enderne af "stien" møder hinanden igen, så kan du aflæse arealet.

På billedet herunder her har vi med 5 klik opmålt Kongens Have i København på 5 sekunder: Skærmbillede af Kongens Have i København fra Google Earth

Det er naturligvis lettest at måle op, når haven er helt firkantet og uden forhindringer eller områder, hvor robotten ikke skal kunne komme frem. Og her kommer en tommelfingerregel i spil:

"Jo sværere det er at opmåle selve græssets areal, jo mere avanceret skal robotten normalt også være."

Smalle passager, bede og andre forhindringer kræver nemlig mere af robottens evne til at finde vej og løse problemer.

Hvis vi går ud fra, at din have er en standard villahave på 500 kvadratmeter, der er helt fri for forhindringer, stigninger og snævre passager til andre områder, så vil stort set alle robotter kunne klare opgaven. Her behøver du egentlig ikke ofre store summer og gå efter toppen af poppen. Det er mere et spørgsmål om, hvad du vil nøjes med i forhold til støj og muligheder for programmering.

I takt med at haven bliver mere kompleks, så vil du sætte pris på en mere intelligent, avanceret og måske terrængående robotlæneklipper. Og det bliver robotten næppe billigere af.

Men husk, at hele pointen med robotten er, at den selv skal kunne finde rundt og sikre, at alt dit græs bliver slået – så du slipper for at bruge tiden på det.

Find en robotplæneklipper på tilbud

Hvis du gerne vil have mest robot for pengene, så skal du typisk ikke købe den nyeste model i løbet af april eller maj – med mindre du finder et rigtig godt tilbud.

Billede fra PriceRunner. Hvilken robotplæneklipper skal man vælge?

  • Forhandlerne ved jo godt, at efterspørgslen er størst i forårsmånederne, derfor finder du sjældent de allerbedste tilbud i begyndelsen af sæsonen. Men der kan være penge at spare på forrige års modeller, når forhandlerne skal af med dem, før de nye modeller lander.
  • Du kan også være heldig at finde en robotplæneklipper på tilbud omkring Black Friday, hvis du altså kan vente så længe – både på robotten og på foråret.

De helt store forskelle på den nyeste og den tidligere version ligger normalt i software og betjening, græsset skal robotten nok få klippet – hvor den kommer frem.

Hvis du er tålmodig og ikke akut mangler en robot, så kan du med fordel oprette en prisovervågning på den eller de robotter, som du helst vil have fat på. På den måde går du ikke glip af et godt tilbud på robotplæneklipperen.

Her kan du sammenligne priserne, filtrere på egenskaber, oprette prisovervågninger og med lidt held finde din nye robotplæneklipper på tilbud.


Flere guides om robotplæneklippere:

Hvad med resten af haven?

Hækken skal jo også klippes, og måske har du brug for en motorsav....

Find inspiration i vores andre guides om haven:

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os