Køberåd - Hjemmebiograf

Køberåd - Hjemmebiograf

Takket være dramatiske nyskabelser inden for hjemmeunderholdnings teknologien, er hjemmegrafer hurtigt blevet en af de mest eftertragtede elektronik-køb i nyere tid. At have din egen hjemmebiograf giver dig en oplevelse som intet andet. Uanset om du har lyst til en færdigpakket hjemmebiograf eller foretrækker et avanceret set-up der tillader dig at tilpasse den til dine egne behov, så er der er masser at overveje, når du skal ud og købe det rigtige udstyr.

Grundlæggende

Hvert velafbalanceret, velfungerende hjemmebiografsystem bør have følgende komponenter:

Et passende lokale:

Start med det absolut grundlæggende, når du begynder at tænke på at investere i en hjemmebiograf, og sørg for at have en god plads til at installere dit system. Størrelsen af rummet spiller en afgørende rolle, når det kommer til alt lige fra, størrelsen på fjernsynet, hvor mange højttalere du har brug for, samt hvordan du arrangerer dine møbler, så overvej disse vigtige spørgsmål:

 • Hvor meget naturligt lys kommer ind i rummet?
 • Er rummet tæppebelagte eller ej?
 • Hvad er væggene lavet af?
 • Vil dit hjemmebiografsystem være fritstående eller har du tænkt dig at huse alt i et skab eller på hylder?
 • Hvor vil møbler og siddepladser stå i forhold til skærmen?

Billedet:

For mange er dette den vigtigste del af et hjemmebiografssystem. Da hele ideen bag en hjemmebiograf er at genskabe, biografoplevelsen så godt som muligt. For at afgøre hvad der passer bedst til dig, er det klart en bonus at udforske dine muligheder. Generelt er valgmulighederne:

35 eller 36-tommer traditionelle CRT fjernsyn. Selvom denne teknologi kan synes forældet, og du ikke længere kan købe et nyt, men må nøjes med et brugt, så er det altså stadig en mulighed, så længe der er modeller på markedet.

 • Bagprojektions tv.
 • Fladskærms LCD TV eller plasma TV.
 • Videoprojektor og skærm kombination.
 • 3D-ready TV. Dette er stadig en forholdsvis ny teknologi, men forbrugernes efterspørgsel efter 3D-medieindhold er voksende, så man kan roligt forvente at 3D-TV kommer til at gennemgå en kæmpe udvikling over de næste par år.

Størrelsen på det værelse som du agter at bruge kommer til at spille en væsentlig rolle, når du skal til at vælge størrelsen af skærmen. Næst efter skærmstørrelse, så skal man begynde at overveje hvilken skærmtype der er det bedste valg, en god idé er at fastlægge et budget og personlige præferencer.

Lyden:

Lyd er et afgørende element i hjemmebiografens design. Hvis du er på udkig efter den sande 'in-teater' oplevelse og følelsen af at være indhyllet i rig, høj lydkvalitet, skal du være særligt opmærksom på hvilken slags lydudstyr du vælger. Der er to forskellige muligheder, når det kommer til lyd, en AV-receiver eller en forstærker / amp kombination.

AV-receiveren er den mest almindelige, da den kombinerer funktionaliteten af tre separate elementer. Der er radio tuner til AM / FM og nu, i mange tilfælde, HD radio, internet radio og satellit-radio, en forstærker, der styrer lyden fra systemets forskellige audio-og video-kilder, herunder TV, DVD-afspiller, cd-afspiller, og en multi-kanals forstærker, der overfører lyd til højttalerne.

Forstærker / Amp-receiver kombinationen er ikke udstyret med en radiosender. Den kan stadig styre lyden fra alle audio-og video-enheder, der er sluttet til din hjemmebiograf og sende lyden ud til højtalerne. Hvis du ikke plejer at lytte til musik via din hjemmebiograf eller er mere til spil og film, så er denne løsning værd at overveje.

Højttalere:

Når du har besluttet hvilket lydsystem som er det rigtige for dig, er det tid til at vælge dine højttalere. Igen, vil størrelsen af rummet bestemme, hvor store og hvor mange højttalere du har brug for. Der er to hovedpunkter at huske her:

 • Lyt til flere forskellige typer af højttalere og surround sound konfigurationer personligt, før du køber. Besøg venner med hjemmebiografer eller gå til din lokale elektronik forhandler, mange high-end butikker har et lydisoleret rum, hvor du kan lytte til forskellige højttalere.
 • Det er generelt bedst at matche højttalermærker hvis du køber flere. Generelt betyder det at du vil få bedre ydelse hvis højttalerne matches i brand navn og modelnummer.

Subwoofer:

En subwoofer er en specialiseret højttaler, der kun gengiver ekstremt lave frekvenser. Oftest, så er disse frekvenser til stede i musik og film soundtracks, der er produceret med fokus på lytteoplevelsen. Der findes mange forskellige typer af subwoofere, og dine behov vil afhænge af størrelsen af det rum, der skal huse dit system, samt andre faktorer, såsom hvilken slags vægge rummet har, og hvis det er tæppebelagt eller ej. En lytte test eller en hurtig snak med en kyndig sælger kan hjælpe dig med at bestemme dine specifikke krav.

Afspillere:

DVD-afspiller - Du vil sandsynligvis gerne se en lang række film i din hjemmebiograf, så du får brug for en form for disk-afspiller. For at opnå det bedst mulige billede fra dine dvd-film, især dem i HD, bør du kigge efter en DVD-afspiller med progressive scan og som kan opskalere.

CD-afspiller - Alle DVD-afspillere kan afspille lyd-cd'er, så du behøver som sådan ikke investere i en CD-afspiller. Men hvis du foretrækker at afspille flere cd'er på en gang, og lade musikken blive afspillet tilfældigt, uden at du skal skifte skive hver time, er der ingen skade i at købe en god kvalitets multi-disc-afspilleren.

Blu-ray afspiller - Film på Blu-ray bliver mere og mere populære, fordi de er mere holdbare end traditionelle diske, modstår ridser og tilbyder en bred vifte af bonus indhold. En dedikeret Blu-ray-afspiller giver dig adgang til HD-kilde indhold, og de fleste kan også afspille almindelige dvd'er og lyd-cd'er.

DVD-optager - Hvis du elsker at have optagelser af dine yndlingsfilm og tv-programmer, kan det anbefales at investere i en dvd-optager. Du bliver i stand til at optage film og tv-shows uden problemer, brænde dine egne dvd'er, oprette dvd-arkiver fra din gamle VHS-bånd og alt kan blive gemt på et flytbart medie til afspilning på dit system, når du vil.

TV Service - du har sikkert allerede en tv-udbyder, uanset om det er via et digitalt kabel eller satellit. Hvis det er et stykke tid siden du tjekket din kontrakt ud, kan dette være et godt tidspunkt at revurdere dit behov for at få mest muligt ud af din nye hjemmebiograf.

Internet – Dette er et relativt nyt indslag til hjemmebiografen, et internet-ready TV. Tilslutningen af dit tv til en højhastigheds netværk medie-afspiller eller en medie streamer giver dig adgang til online musik, film og spil, direkte fra dit tv.

Surge Protector eller Line Conditioner:

Med så mange forskellige komponenter forbundet i et enkelt sted, vil du ønsker pålidelig beskyttelse mod overspænding, der kan forårsage uoprettelige skader på dit udstyr. Selvom ingen overspændingsbeskytter er helt idiotsikker, er det klogt at have en vis form for beskyttelse installeret.

Kabler og ledninger:

Hver del af din hjemmebiograf vil formentlig være forbundet med kabler og ledninger, som skal være korrekt tilsluttet, for at hele systemet kan fungere korrekt. Individuelle komponenter vil blive leveret med alle de nødvendige kabler, men disse er grundlæggende og kan være af dårlig kvalitet. Mange seriøse hjemmebiografentusiaster insisterer på at erstatte disse medfølgende kabler med de bedste på markedet. Hvis du beslutter dig for at opgradere systemet ved at investere i nye kabler og ledninger, så skal du passe på, da det er vigtigt at du vælger den rigtige type og længde, så alt er forbundet, som det skal være.

Universal Remote Control:

Du kan skære dramatisk ned på sofabordets rod ved at investere i en kvalitets universal fjernbetjening. I stedet for at have en controller for hver komponent i dit hjemmebiografssystem, vil du være i stand til at styre alt fra en enkelt enhed. Nu om dage er universelle fjernbetjeninger nemme at bruge og hurtig at sætte op. Fordi hver enkelt del af din hjemmebiograf skal kunne programmeres ind i fjernbetjeningen, skal du sørge for at købe en, der er i stand til at håndtere alle de forskellige dele af dit system.

Tips til køb

Nøglen til at finde den ideelle hjemmebiografsløsning er at være godt forberedt. Man skal nemlig ikke foretage et køb af denne størrelse uden at være klar over hvad det er man køber. Det kan ikke siges nok, noget af det vigtigste er at fastlægge et budget hjemmefra så man ikke komme hjem med mere end man egentlig havde brug for.

 • Vær realistisk og budgetér klogt – Når du laver dit budget, så husk at inkludere ting som service gebyrer, porto, installation eller set-up omkostninger, skatter og alt nødvendigt tilbehør. For at få et mere nøjagtigt skøn over den endelige pris, så er en god tommelfingerregel at tilføje 20-25 % til den samlede købspris.
 • Læs op hjemmefra - Som med ethvert større køb, skal du bruge lidt tid på at undersøge hjemmebiograf-systemer. Uddan dig selv, så at du kender de fleste fordele og ulemper ved et færdig installeret system, de enkelte komponenter og installation spørgsmål. Beslut dig for hvad du ønsker fra din hjemmebiograf oplevelse, og rådfør dig derefter med internettet for ekspert anmeldelser, forbruger anmeldelser, online pris guider, producent steder, fora og sammenlignende undersøgelser, for at få et klarere billede af, hvad du vil bruge dine penge på. Sæt ikke din lid til en forhandler eller salgsrepræsentant når det kommer til produkter, med mindre at du nogenlunde selv er klar over hvad du ønsker. Selv hvis du ikke er særlig tech-kyndig, kan du stadig lære en masse om hjemmebiografer på forholdsvis kort tid.
 • Udvidet service aftale - Dette er et følsomt emne for mange forbrugere. Nogle mener, at udgiften for en ekstra udvidet service aftale er spild af deres penge, mens andre mener, at en udvidet service plan giver dem en nødvendig sikkerhed hvis uheldet er ude. Med hensyn til hjemmebiograf udstyr, er det normalt bedst at vælge service aftalen, hvis sådan en findes. DVD-afspillere, LCD TV, plasma og projektion tv og lignende mekaniske anordninger har hundredvis af bevægelige dele. Reparationer kan være dyre, hvis noget går galt. Læs omhyggeligt gennem materialet, og hvis pris og dækning er rimelige, så er det i hvert fald værd at overveje at tage service aftalen med i købet.
 • Køb alt hvad du skal bruge med det samme - Før du går til kassen, så sørg for du har alle de ledninger, kabler, batterier, tasker og andet tilbehør dine enheder får brug for, så de kan installeres, så snart du får dem hjem. Der er intet værre end at komme halvvejs igennem installationen, og derefter indse, at du mangler en vigtig del, selvfølgelig, er butikkerne på dette tidspunkt lukket for aftenen eller weekenden.

Undgå disse typiske fejl

Købet af en hjemmebiograf er en seriøs investering, du skal indstille dig på at punge ud hvis du vil være sikker på at gå hjem med et kvalitetssystem. Her er nogle at de mest almindelige faldgruber.

 • Du har købt det forkerte TV - Vi ønsker alle et stort fjernsyn, men tro det eller ej, TVet kan faktisk godt blive for stort. For at sikre at dit TV er egnet til det rum, hvori din hjemmebiograf skal sættes op, skal du følge denne grundlæggende regel: Den mindste optimale synsafstand mellem en seer og et standard definition tv skal være cirka dobbelt så bredt som skærmen, for et HDTV, er den bedste synsafstand omkring halvanden gang bredden af skærmen. Med andre ord, hvis du har et 42-tommers LCD HDTV bør du sætte den op til 1-2 meter fra hvor du har tænkt dig at sidde. Sidder man for tæt eller for langt væk fra skærmen vil det gøre billedet forvrænget.
 • Du har glemt at tage højde for vinduerne – Jo mørkere jo bedre, når det kommer til det rum, hvor du har installeret din hjemmebiograf, især hvis du har købt en projektor eller en blank plasmaskærm. Det er klart, at det sjældent er muligt at sætte din hjemmebiograf i et rum uden vinduer, men det er vigtigt at være opmærksom på, hvor de er placeret. Man skal aldrig sætte sit tv på en væg modsat vinduer og vær sikker på at dine gardiner blokerer så meget lys som muligt, når de er trukket for.
 • Køb af lav kvalitets højttalere - At bruge en mindre formue på lyd-og video-komponenter giver ikke meget mening, hvis du har tænkt dig at spare på højttalerne. Det er ikke nødvendigt at købe de bedste højttalere og subwoofer, men dette er bestemt ikke et område, hvor du ønsker at spare. Gode højtalere vil hjælpe dig med at få mest muligt ud af systemet som helhed.
 • Glemmer at balancere højtalere - Når du har installeret dit system skal du sørge for at teste dine højttalere og justere dem, så lyden er afbalanceret. De fleste lyd-modtagere har en indstillingsmenu, der gør det nemt at indtaste størrelse og placering af dine højttalere, for at afprøve udgangsniveauet for hver enkelt, så du kan finjustere lyden. Du skal ikke bekymre dig hvis du ikke er en lyd ekspert, husk på at det er dig der skal lytte til dem, så bliv blot ved med at justere indtil du selv er tilfreds med lyden.
 • Læser ikke brugervejledningerne - Selv en færdig leveret hjemmebiograf kan være kompliceret at installere. Med så mange komponenter, kabler, strømforsyninger og forbindelsespunkter, så skal du gøre dig bekendt med den anbefalede konfiguration, før du forsøger at samle de forskellige stykker udstyr. Dette er især vigtigt, hvis du har tilpasset dit system med forskellige enheder fra forskellige producenter. Se altid gennem producentens manualer, før du begynder installationen.
 • Går kun efter brandnavne – Brand omdømme er helt sikkert en vigtig afgørende faktor for mange forbrugere, men du bør ikke basere din beslutning udelukkende på producenten. Bare fordi en enhed er top-notch betyder det ikke, at den er rigtigt for dig. I stedet bør du overveje en bred vifte af mærker og prisklasser for at få en bred opfattelse af, hvad der er til rådighed.
 • Opsøger ikke professionel rådgivning - Efter uger med uafhængig forskning, omhyggelige prissammenligninger og omhyggelig installation, har du endelig fået din hjemmebiograf sat op og er klar til at læne dig tilbage og nyde showet. Du tænder, og det hele går galt, lyden er slået fra, billedkvaliteten er forfærdeligt, at højttalerne er knitrende og værst af alt, du kan ikke forstå hvorfor. Det er her hvor det kan blive nødvendigt at søge hjælp fra en professionel. Odds er, at du har overset noget i installationen, som du nok ikke finder på egen hånd. Det kan blive nødvendigt at betale lidt ekstra for at få hjælp udefra, men det sparer dig til gengæld også for en del frustration.

Hvis du planlægger selv at installere dit system, bør du helt sikkert konsultere en professionel før du begynder. En hjemmebiograf konsulent vil bede om information om værelset, budget og dine krav. Han eller hun vil tilbyde ekspert anbefalinger om, hvilke komponenter og konfigurationer, der bedst opfylder dine behov.

At købe et hjemmebiografsystem er en praktisk og på længere sigt, overraskende billig måde at bringe spændingen fra biografen direkte ind i din stue. At tage sig tid til omhyggeligt at overveje sit køb er nøglen til at få mest for sine penge. God jagt!