Køberåd - Projektor

Projektor

En vejledning til køb af projektorer

En projektor kan være en fantastisk tilføjelse til ethvert hjem eller forretning, men med så mange forskellige modeller at vælge imellem kan det være svært at finde ud af, hvilken der er den rigtige for dig.

Tag et kig i vores vejledning til de vigtigste funktioner, som du bør være på udkig efter for at sikre, at du vælger den rigtige projektor til dig.

Lysstyrke

Da projektorer først kom på markedet, var lysstyrken ekstremt vigtigt, men med den teknologiske udvikling er det blevet mindre vigtigt med tiden. Lysstyrken på en projektor er målt i ANSI Lumen. En projektor på 3.000 lumen eller mere er ideel til projektorer, der bruges i bestyrelseslokaler osv.

Hvis du planlægger at bruge din projektor hjemme, er chancerne for at det er i et mørkelagt rum, for eksempel en hjemmebiograf, store, så du ikke behøver at bekymre dig særligt meget om Lumens.

Opløsning

Opløsningen på din projektor er antallet af pixels, den bruger til at skabe et billede. Jo flere pixel den har, jo bedre er den billedkvalitet, du vil få. De vigtigste typer af opløsning, der bruges i hjemmet eller i erhvervslivet, er SVGA, XGA og FullHD. Full HD er omkring 1.080 pixels i modsætning til SVGA på 600 pixels og XGA på 768 pixels, hvilket betyder, at FullHD producerer en renere og skarpere billedkvalitet.

Kontrastforhold

Kvaliteten af det billede du tager, afhænger ikke kun af antallet af pixels. Du bør også overveje kontrastforhold, når du foretager et køb. Kontrastforholdet er dybest set et mål for, hvor sort det sorte er, der vises på skærmen er. LCD projektorer har en kontrast på 2000:1 mens DLP projektorer har en højere på 3000:1.

Nedenstående tabel viser forskellene mellem LCD og DLP.

Projektortype Fordele Ulemper
LCD (liquid crystal display) Generelt mere lyseffektiv end DLP
Klart, defineret billede selv i lyse rum
Meget skarp billedproduktion
Kan være mere pladskrævende og mindre praktiske at transportere
Kan udvikle 'døde pixels', som kan være et problem, hvis flere pixels er påvirket
LCD-paneler er ekstremt
Dyre at erstatte, hvis de går i stykker
DLP (Digital light processing) Pixel er tættere sammen, dette giver skarpere billeder
En højere kontrast kan opnås
Kan være lettere og mere transportable
Kan se en regnbue effekt på skærmen, der vises som et hurtigt flash
Let lækage kan forekomme på ydersiden af et billede, der projiceres

Vægt

Mange af de valg, du foretager, når de køber en projektor, vil afhænge af, hvad du planlægger at bruge den til. Hvis du investerer i en projektor til arbejdet, så kan du vælge en tungere model, da den alligevel ikke vil blive flyttet rundt særligt tit. Men hvis du foretrækker noget mere bærbart, kan du vælge en lettere model, der nemt kan bæres over skulderen. Den letteste projektor tilgængelig vejer 1,1 kg og kan bæres over skulderen ved hjælp af en rem.

Video og datainput

Der er masser af enheder, som du kan projicere fra, herunder en spillekonsol, dvd-afspiller, DVB-T, kabel eller satellit. Hvis du planlægger at gøre dette, skal du huske at sikre, at projektoren, du vælger, har nok video og data-input.

Højttalere

De fleste projektorer fås med indbyggede højttalere, som er praktiske til kontorbrug. Men de fleste projektorer, der bliver brugt i hjemmet, har et indbygget lydsystem, der nemt kan høres af tyve til tredive personer ad gangen. Hvis du ønsker at forbedre lydkvaliteten, især for musikken, så du kan tilslutte den kilde, du har i projektoren, til en forstærker.

Keystone-korrektion

Nogle projektorer kan blive påvirket, når det billede, der projiceres sidder over eller under midten af skærmen. Denne effekt kaldes "keystone", og projektorer kan købes med 'keystone-korrektion", som komprimerer toppen og bunden af billedet for at gøre det mere firkantet. Dette gør, at billedet mere vises som et billede på et biograflærred.

Udskiftning af linsen

Linseudskiftning er et alternativ til Keystone-korrektion, som ofte kan være mere effektivt. Avancerede projektorer og hjemmebiografsystemer har ofte funktionen linseudskiftning, hvilket betyder, at vinklen på projektorens linse kan justeres manuelt for at skabe et mere firkantet og mere ensartet image.

Pæren levetid

En mellemtone pære til en projektor skal vare op til 3.000 timer og varierer i pris fra mindre end 1.200 kroner til mere end 4.000 kroner. Nogle mindre dyre projektorer kan blive påvirket af den pære, der anvendes, når den løber tør, så for at undgå problemer, så prøv at få fat i en pære med en høj halveringstid.

Husk på, at enhver projektor, som bliver tabt på jorden eller får et ordentligt stød, kan gå i stykker. Sørg derfor for at passe godt på den, og for at du har en alternativ, hvis du leder efter en projektor til arbejdet.

Sammenlign priser på Projektor.