Actionkamera bedst i test

Actionkamera

Er actionkameraet den nye erstatning for både digitalkameraet og videokameraet? Med tanke på produktudviklingens tempo de seneste år har vi al grund til at tro, at det er tilfældet. Actionkameraet har desuden mange flere anvendelsesområder end sine forgængere, og det i en endnu mere praktisk indpakning. Som navnet antyder, så er et actionkamera et kamera, der kan følge med i tilværelsen, uanset hvad det byder på. Vil du kunne anvende kameraet til at filme din løbetur, når du står på ski, eller til at forevige din næste fisketur, så kan et actionkamera tilpasses netop dine behov.

Hvilke funktioner og egenskaber et actionkamera har, varierer fra model til model. I vores anmeldelser har vi testet alt fra beslag og andet tilbehør til opløsning, zoom og actionkameraets batterilevetid. Ud over at kunne være med under sportsaktiviteter er et actionkamera perfekt til at forevige familielivet med film af både børn og hun under sjov og leg. Filmene kan enten gemmes privat eller deles med andre på YouTube eller sociale medier via wi-fi eller anden tilslutning. Filmene kan også nemt overføres til din iPad, iPhone eller anden smartphone eller tablet.

Med de actionkameraer, vi har med i årets test, har vi også prøvet både at tage billeder og filme under vand i badekarret, da flere af kameraerne er vandtætte eller kan gøres vandtætte ved hjælp af tilbehør. Med visse kameraer kan man vælge at filme med eller uden fisheye, til en del findes der stativer som tilbehør med henblik på bedre stabilitet ved udendørs optagelser, og til andre medfølger en særlig opbevaringstaske. Netop udvalget af beslag er stort for de fleste modeller. Det findes beslag til at have kameraet på hovedet, hvor beslaget monteres på din hjelm, beslag til cykel og til brystet. Det er også muligt at fastgøre actionkameraet i jagthundens sele under jagt. Vi har også redegjort for, om actionkameraet filmer i HD, om det er udstyret med GPS, hvor stort eller lille det er, hvad det vejer, og om actionkameraet har skærm.

Priserne på actionkameraer varierer kraftigt fra billigt til meget dyrt, men af og til kan kameraer i premiumklassen være med i en kampagne, og bliver da rigtig gode alternativer til prisen. For at afgøre, hvilket actionkamera der er bedst, har vi afvejet alle modellernes funktioner og egenskaber over for hinanden og efter lang tids test udpeget en model til bedst i test.


Produkter i testen

Bedst-i-test.dk 2016 DK.png

GoPro Hero4 Black


Bedste pris hos:

Størrelse: 58 x 40 x 24 mm Vægt: 89 gram Opløsning: 12 MP Maks. opløsning stillbillede: 4000x3000 pixel Framerate per second (varierer afhængigt af opløsning): 24-240 fps Strømforsyning: Genopladeligt batteri. Medfølgende tilbehør: Standardhus 131’ (40 m), Skeleton Backdoor, genopladeligt batteri, to beslag, Quick Release Buckles, 3-Way Pivot Arm (Mounting Hardware) og USB-kabel.

Bedste pris hos:

GoPro har et rygte for at være på forkant, når det gælder actionkameraer. Lige siden den første model af Go Pro blev lanceret, så har de efterfølgende modeller bidraget til at sætte standarden for branchen. Men mærket har også bidraget ved at udbrede selve actionkamerakonceptet til den brede masse af forbrugere. Da Hero4 Black Edition blev lanceret, viste GoPro nok engang, at det ikke er tilfældigt, at deres kameraer ofte også anvendes i professionelle sammenhænge, for eksempel i tv-produktioner. GoPro Hero4 Black Edition har mange styrker. Hvis man vil filme, så tilbydes 4K Ultra HD Video i 30 fps, og til rigtig flotte slowmotion-sekvenser er det muligt at filme 1080p i 120 fps. Filmentusiastens høje krav bliver opfyldt, når teknikken bliver forbedret. Det mærkes i form af en overordnet forbedret billedkvalitet. Men især på billeder taget ved dårligere lysforhold kan Hero4 Black Edition producere billeder af højere kvalitet sammenlignet med tidligere modeller af GoPros actionkameraer.

GoPro har ingen konkurrence, når det gælder tilgængeligt tilbehør, og hvis man vil kunne filme i mange forskellige miljøer, er dette relevant. Der findes et næsten ubegrænset udvalg af beslag og andre gadgets, selvom vi godt kunne have tænkt os, at en del af dem var integreret i kameraet fra begyndelsen. Go Pro Hero4 Black Edition er desværre ikke vandtæt, så for at kunne anvendes i våde omgivelser kræver det, at kameraet er monteret i sit vandkabinet. Kabinettet er vandtæt ned til 40 meter og medfølger ved køb, men det er dog et ekstra trin under brugen. Vi mangler også et display på actionkameraet, når selv den billigere søstermodel GoPro HERO4 Silver Edition er udstyret med et. Det er et stort plus, at Hero4 Black Edition er lille og har en meget lav vægt, det gør, at den ikke er tung at have siddende i et beslag på hjelmen, men også at der er lettere at få et stabilt billede. Et tungere kamera påvirkes mere af rystelser, men hos GoPro så bliver slutresultatet godt selv ved høje hastigheder og i terræn med mange hurtige højdeforandringer. Hvis der er plads til det i budgettet, så er det svært at blive skuffet over sit actionkamera, hvis man vælger et GoPro Hero4 Black Edition, og derfor udpeger vi det til bedst i test 2016.

 • Fantastisk billedkvalitet, kompakt format og masser af tilbehør
 • Høj købspris, tåler ikke vand uden ekstra undervandskabinet
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:

Sony HDR-AZ1VR


Bedste pris hos:

Størrelse: 24,2 x 36 x 74 mm Vægt: 63 gram Opløsning: 11,9 MP. Maks. opløsning stillbillede: 4608 x 3072 pixel Framerate per second (varierer afhængigt af opløsning): 60 – 120 fps. Strømforsyning: Genopladeligt batteri. Medfølgende tilbehør: Vandafvisende etui, 2x batterier, LiveView-fjernbetjening, stativ, tripod-adapter, beslag, micro USB-kabel.

Bedste pris hos:

Sony HDR AZ1VR Actionkamera Mini er et actionkamera i mellemprisklassen, der har ambitioner om at konkurrere med giganterne på markedet. Som navnet antyder, er denne model mindre end sine forgængere. Den aflange form gør dog, at det virker klodset, når det monteres på brystet. I og med at det rager så meget fremad, føles det ikke optimalt til denne form for brug. Sony HDR AZ1VR har intet display eller manøvrering på selve kameraet, i VR-versionen styre alting fra den medfølgende fjernbetjening, som kan fastgøres på håndleddet med burrebånd. Via fjernbetjeningen ser du også live, hvad kameraet ser. Du kan fjerne film, som du ikke vil gemme, og GPS-logge filmsekvenser. Sony HDR AZ1VR er et rigtigt actionkamera, der er beregnet til hård brug i alle slags klima. Uden ekstra skal tåler kameraet regn og vandsprøjt. Med den medfølgende vandtætte skal kan man også filme under vand, maks. fem meters dybde, og skallen fungerer også som beskyttelse mod både støv og slag. Sony oplyser i kameraets specifikationer, at det ikke er beregnet til fokusering under vand, hvilket vi mærker ved en forringet skarphed, når vi prøver at filme i badet.

Sony HDR AZ1VR er et lille, brugervenligt og enkelt actionkamera. Det har en god vægt, som ikke får det til at virke tungt. Beslagene er kraftige uden at være unødvendigt store eller klodsede. Både design og funktioner giver et godt indtryk. HDR AZ1VR virker velkonstrueret og robust og som meget kvalitet for pengene. Kameraets teknik, som Sony kalder SteadyShot, fungerer fint som indbygget billedstabilisering, og overordnet set holder HDR AZ1VR en god billedkvalitet, som når terrænet er kuperet og farten høj. God kvalitet på både konstruktion og funktioner sammen med actionkameraets separate fjernbetjening, der virker meget let at bruge og logisk, gør at det samlede indtryk af Sony HDR AZ1VR bliver meget positivt. Hvis man ikke vil spendere alt for mange penge, men samtidig har en større interesse, end lavprisalternativerne kan tilfredsstille, er Sony HDR AZ1VR et godt actionkamera at vælge.

 • Nemt at bruge, god billedkvalitet med indbygget billedstabilisering
 • Dårligere skarphed under vand, kameraets form gør det klodset at have monteret på brystet
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Garmin Virb Elite


Størrelse: 53 x 32 x 111 mm Vægt: 125 gram Opløsning: 16 MP Maks. opløsning stillbillede: 4664 x 3496 pixel Framerate per second (varierer afhængigt af opløsning): 30 fps Strømforsyning: Genopladeligt batteri. Medfølgende tilbehør: Li-Ion-batteri, holder, kort forbindelsesbeslag, højredrejet beslag, adapter til populære branchebeslag, beslag til montering på glatte overflader, beslag til montering på hvælvede overflader, sokkel

Garmin som varemærke har et bredt udvalg af produkter inden for sports- og træningsgenren. Med actionkameraet Virb Elite får man derfor et velgennemtænkt og i de fleste henseender meget gedigent kamera. Garmin fremhæver gerne den eksklusive Chroma-skærm, den høje opløsning på film, ægte HD i 1080p samt batteriets lange levetid. Efter vores test af actionkameraer er vi enige i, at Virb Elite er et seriøst produkt med funktioner i høj kvalitet. Billedkvaliteten er virkelig god, og Virb Elite er et kamera, der kan tåle at bliv brugt. I originalversionen er det vandtæt i en halv time på en meters dybde, og for dykkerentusiaster er det muligt at købe et dykkerkabinet, så Virb Elite kan klare at filme ned til 50 meters dybde. Garmin Virb Elite tåler også slag med en god billedstabilisator – det kan i princippet tåle lige så meget action som brugeren. Dette høje kvalitetsniveau er positivt med tanke på, at Virb Elite prismæssigt er i mellemklassen.


Garmin Virb Elites display i farver er desværre ret utydeligt, men actionkameraets manøvrering er desto mere enkel. Med en eneste knap er det nemt at starte optagelsen. At knappen er ret så stor gør bare, at kameraet nemt kan anvendes, uden at man er nødt til at tage handskerne af først. Formen på Virb Elite er smal og aflang – et populært design på actionkameraer, som medfører, at kameraet rager noget længere frem end ønskeligt, hvis det monteres på brystet, og man vil derfor i første omgang prøve at finde andre steder at montere kameraet. Beslagene er desuden lidt for høje, hvilket øger risikoen for unødvendige vibrationer, der kan påvirke filmens kvalitet. Til Garmins fordel er de meget generøse og ved, hvordan forbrugerne tænker. Der medfølger nemlig en adapter til Virb Elite, som gør det muligt at anvende andre producenters beslag til kameraet, for eksempel Go Pro, der i forvejen har et meget bredt udvalg af forskellige slags beslag. Garmin Virb Elite henvender sig også i høj grad til den aktive sportsudøver, for eksempel cykelentusiasten, som kan kombinere sit actionkamera med andre Garminprodukter, såsom cykelcomputer og pulsbånd. Samlet set er Garmin Virb Elite et actionkamera, der lever op til sine løfter og giver meget for pengene.

 • God billedkvalitet, nemt at manøvrere med en stor knap, slag- og vandsikkert uden tilbehør
 • Ret høje beslag, aflang form
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Polaroid Cube


Bedste pris hos:

Størrelse: 35 x 35 x 35 mm Vægt: 9 gram Opløsning: 6 MP Maks. opløsning stillbillede: 1080 pixel Framerate per second (varierer afhængigt af opløsning): 30 fps Strømforsyning: Genopladeligt batteri Medfølgende tilbehør: USB-kabel

Bedste pris hos:

Polaroid er et velkendt kameramærke for de fleste, og med deres lille kamera Cube har de nu også begivet sig ind på actionkamerafeltet. Cube ser legende og designmæssigt tiltalende ud. Det skiller sig ud fra det resterende udvalg af actionkameraer og kan også tænkes at tiltrække forbrugere, der afskrækkes af andre modellers mere komplicerede form og indstillingsmuligheder. Polaroid Cube er lettere at gå til, her kræves ingen direkte forkundskaber. Øverst på kameraet sidder en knap, og denne knap bruges til at foretage alle indstillinger. Det er let gjort og virker som en sjov idé, der skiller sig ud. Men eftersom Cube ikke har noget display, bliver det i praksis lidt vanskeligt at manøvrere i menuen. Midt i en aktivitet, som man vil dokumentere, opstår der let mange "hvordan var det nu"-situationer, når indstillingerne på Polaroid Cube skal ændres.

Desværre trækker Polaroid Cube med en ringere billedkvalitet og farvegengivelse. I visse lystyper og omgivelser ser billedet godt ud, andre får den en tone af blandt andet blåt, som gør at det ikke er så sjovt at bruge. De forskellige monteringsbeslag kan også tåle forbedring. I de beslag, vi har haft mulighed for at teste, har kameraet aldrig kunnet sættes helt fast, men har altid siddet en smule løst, så filmen bliver unødvendigt rystet, når Cube anvendes til at filme bevægelse. Dette på trods af, at Cube i sig selv vejer meget lidt, hvilket naturligvis er et plus. De bevægelige beslag burde være nemt at justere, og hvis kameraet kunne sidde stabilt, ville det medføre en kraftig forbedring af slutresultatet. Fra vores synsvinkel er Polaroid Cube ikke et actionkamera, på det område er der andre, som er dygtigere. Prisen på Polaroid Cube er dog meget attraktiv og giver mærket en stor potentiel målgruppe. Med justerede beslag, og hvis Polaroid får styr på billedkvalitet og farvegengivelse, så kunne Cube blive et både rigtig godt og sjovt kamera på partyrejsen til Ibiza, og et kamera, man kan give et filminteresseret barn til at udforske verden med.

 • Sjovt design, lav vægt og meget god pris
 • Visse problemer med farvegengivelse og billedkvalitet, bevægelige monteringsbeslag
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

Ricoh WG-M1


Størrelse: 489,5 x 66,5 x 42,5 mm Vægt: 190 g Opløsning: 14 MP Maks. opløsning stillbillede: 4320 x 3240 pixel Framerate per second (varierer afhængigt af opløsning): 30-120 fps. Strømforsyning: Genopladeligt batteri Medfølgende tilbehør: Strømadapter, USB-kabel, genopladeligt batteri, objektivbeskyttelse, undervandsobjektiv, WG Flat Adhesive Mount og strop med karabinhage.

Ricoh Pentax' actionkamera model WG-M1 har et udseende, der udstråler tekniske fremskridt og seriøsitet. Der er fokuseret meget på netop kameraets fokus og billedkvaliteten som helhed. Opløsningen er blandt de højere i vores test af actionkameraer. For hobbyfotografer, der prioriterer flotte billeder, virker WG-M1 helt rigtigt. Overordnet fornemmer vi under vores test, at det nok nærmere er netop en fotograf end en egentlig actionsportsudøver, der står bag designet af Ricoh Pentax WG-M1. Det mærkes for eksempel på kameraets vægt og på de forskellige beslag. Vægten er relativt høj, hvilket mærkes, hvis kameraet skal anvendes på en cykel- eller skisportshjelm. For at kunne anvendes funktionelt på den måde skulle WG-M1 have vejet væsentligt mindre. Det virker også meget stort. En mindre version havde været praktisk, og mindre mål havde også kun været godt for kameraets vægt.


De beslag, der følger med Ricoh Pentax WG-M1, er højere end strengt nødvendigt. Hvis kameraet skal anvendes ved høj hastighed, eller når bæreren bevæger sig i terræn, for eksempel på en cykeltur i skoven, så bidrager beslagenes højde til, at filmen bliver mere rystet end ønskeligt og i visse tilfælde vanskeligere at anvende på grund af det ustabile billede. Til kameraets fordel så er dets indre, softwaren og komponenterne, vel gennemtænkte. Ud over den gode billedkvalitet så har Ricoh Pentax WG-M1 en godt opbygget menu. Det er let at manøvrere mellem det forskellige indstillinger og let at forstå, hvordan kameraet fungerer. Hvis man bevæger sig meget i våde omgivelser, uanset om det er svømmehallen med børnene eller udendørs aktiviteter i silende regn, så er det helt klart positivt, at Ricoh Pentax WG-M1 er vandtæt, uden at man skal tilføje en ekstra skal. Med tanke på prisniveauet virker Ricoh Pentax WG-M1 som et godt kamera, men bedst egnet til de mindre actionfyldte aktiviteter.

 • Pris, billedkvalitet, vandtæt uden ekstra skal
 • Vægt og størrelse, unødvendigt høje monteringsbeslag.
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:
+ Vis også udgåede produkter

Contour Roam3


Størrelse: 177,8 x 132,08 x 45,72 mm Vægt: 145 gram Opløsning: 5 MP Maks. opløsning stillbillede: 1080 pixel Framerate per second (varierer afhængigt af opløsning): 30 fps Strømforsyning: Genopladeligt batteri. Medfølgende tilbehør: Genopladeligt batteri, oplader, micro-SD-hukommelseskortlæser (8 GB kapacitet), micro USB-kabel, to beslag, objektivbeskyttelse.

Contour Roam3

Contour Roam3 er et meget prisgunstigt actionkamera, hvor fokus er lagt på de væsentligste funktioner, mens de ekstra detaljer er skrællet væk. En rigtig prioritering, synes vi. Roam3 har en aflang form, størrelsen er praktisk, men kameraets design gør samtidig, at det rager langt ud, hvis det monteres på brystet. Ved montering på hjelm eller for eksempel direkte på et cykelstyr, bliver formen ikke lige så iøjnefaldende og dermed heller ikke et irritationsmoment. Roam3 er også relativt tungt. Et kamera der skal bæres på kroppen, skal helst være så let som muligt, men vægten kan af og til påvirke kameraets stabilitet, når det er monteret i et beslag. Billedkvaliteten på Roam3 er dog meget god, noget som måske skyldes, at det er lykkedes for Contour at skabe et særdeles robust design. Roam3 virkede ikke skrøbeligt eller vakkelvornt, det tåler lidt action – lige som et actionkamera skal.

I visse henseender har Contour dog ikke sparet på detaljerne. Roam3 er udstyret med et objektiv, der kan drejes 270 grader, og en slags lasersigte, der kan anvendes til at justere kameraet, så det filmer med en vandret horisont. To funktioner, der virker velkonstruerede og anvendelige. Kameraet er desuden vandtæt helt ned til en dybde på 10 meter, og det helt uden, at man behøver at tilføje en ekstra skal eller et undervandskabinet. Det der trækker lidt ned i karakteren for Contour Roam3, er, at det ikke er muligt at foretage eller ændre indstillinger direkte på kameraet. Alt dette klares via den tilhørende app. Dette virker desværre som en begrænsning i længden. Det overordnede indtryk af Contour Roam3 er på trods heraf, at vi har at gøre med et godt og funktionelt actionkamera til en meget god pris.

 • Prisgunstigt, vandtæt uden ekstra skal, god billedkvalitet
 • Indstillinger foretages kun via appen, ret tungt
Del testen