Baerbar

Bærbar

Det behøver ikke at være så svært, som man kan tro, at købe den bedste bærbare computer. Mange har nok en forestilling om deres budget, og hvad computeren hovedsagelig skal anvendes til. Alligevel bliver mange overvældet af det enorme udvalg af modeller, størrelser og prisklasser. At der findes så mange forskellige modeller skyldes kort og godt, at der findes så mange valgmuligheder inden for hardware og kabinetter i dag.

Desuden er der et utal af komponenter, der påvirker computerens funktionalitet, ydeevne og levetid. To tilsyneladende ens computere kan yde forskelligt på grund af nogle få faktorer. Er kølingen eksempelvis for dårlig på grund af et for trangt kabinet med utilstrækkelige køleenheder, bliver computeren meget varm under belastning, hvilket går ud over hardware og ydeevne. Computerens levetid bliver også kortere. Men hvordan ved man, hvilken computer man skal vælge?

Vælg den rette computer

Vejen mod at købe en passende computer tager udgangspunkt i dine behov. Hvilken slags computer er du ude efter? Skal den bruges til arbejde? Skal du spille spil på den? Er den kun til e-mail og at surfe på nettet? Rejser du ofte og vil kunne have computeren med? Skriv dine ønsker ned, så bliver det lettere at sortere i computerne. En computer der kun skal bruges til at surfe på nettet, sociale medier og e-mail, behøver ikke at være særlig kraftig, og så kan du nok finde gode modeller til et par tusind kroner. Skal du også bruge den til arbejde og arbejder meget med data eller grafik, skal processor og grafikkort være et nummer større. Vil du have den med på rejser eller i skole, er det rart, hvis den er let og ikke alt for stor. Skal du også kunne spille de nyeste spil på en bærbar computer, skal grafikkort, processor, køling og anden hardware være af meget høj kvalitet.

Enklere computer

Ofte kan du se på computerens navn eller kategori, hvad den er beregnet til. En Chromebook er for eksempel en meget enkel form for computer beregnet til studerende og andre, der primært skal bruge en computer til at kunne skrive og surfe. Den er kompakt og let at have med. Den kører ikke Windows, men i stedet Chrome OS, som er Googles operativsystem. Der findes også andre former for enklere computere.

Mellemklasse

Næste kategori af computere er nok den almindeligste. Det er 15"-modellerne i mellemklassen. De er et godt alternativ, hvis du vil have en "tilpas" computer, hvor du kan lave lidt af det hele. Du kan for eksempel spille en del spil, men ofte ikke med de allerhøjeste grafikindstillinger. Du kan også surfe, tjekke mail, gennemgå data i beregningsprogrammer eller redigere billeder. Denne slags computer fås i mange forskellige prisklasser og er ofte god til prisen.

Premiumcomputere og specialkonfigurationer

En anden kategori af computere er ultrabooks. De er meget kompakte og lette computere omkring 14 tommer med en mere kraftfuld processor. De kaldes ofte også forretningscomputere og er lette at have med, når du arbejder væk fra kontoret. Materialevalgene er normalt mere eksklusive. De kan også komme med luksusfunktioner som fingeraftrykslæser eller foldbar skærm. Disse computere koster mere end de to ovennævnte kategorier, da sammensætningen af hardware og kabinet er af højere kvalitet. Grafikkortet plejer imidlertid at holde ret lav profil og er ofte oven i købet et integreret kort i stedet for et selvstændigt. Således passer disse computere ofte ikke til brugere, der arbejder meget med 3D-billeder og video, eller som vil kunne spille spil.

Er du ude efter en spillecomputer, har computerproducenterne særlige gaming-serier. Nogle eksempler er HP Omen, Dell Alienware og Lenovo Legion. De har den nyeste hardware i den dyrere kategori og ofte en ret så særpræget udformning. Computeren plejer at have programmerbare taster, baggrundsbelyst tastatur og andet, som gamere kan tænkes at ønske sig. De er normalt lidt klodsede med tanke på mobilitet, men alligevel kompakte i forhold til det, der sidder under på indersiden. Bærbare spillecomputere er normalt relativt dyre. Det er ikke usædvanligt at betale i omegnen af 15.000 kroner, hvis du vil kunne spille de nyeste spil i højeste opløsning.

Spar penge

Et tip. Bærbare computere kan være flere tusind kroner billigere at købe online sammenlignet med butikspriser. Online køber man altid nyfremstillede computere med de nyeste processorer og grafikkort. En laptop fra butikken kan være flere måneder gammel, og det er lang tid inden for computerverdenen. Sørg for, at den computer du køber, er ny og lever op til dine krav.

Med vores købsguide får du opdaterede tips og råd om de mest interessante, bedste og prisgunstige bærbare computere netop nu. Vi anfører også de mest interessante laptopserier fra producenter som Acer, HP og Asus med flere. Tjek også vores guide om komponenter og hardware.


Produkter i testen

HP Pavilion 15-au101no


Bedste pris hos:

Størrelse: 15,6 tommer Processor: 2,7 GHz Intel® Core™ i7-7500U Hukommelse: 16 GB DDR4 Harddisk: 256 GB SSD Grafik: NVIDIA GeForce 940MX (4 GB DDR3L dedikeret) Vægt: 1,99 kg Garanti: 1 år Optisk drev: SuperMulti DVD-brænder Operativsystem: Windows 10 Øvrigt: Full HD-skærm, HDMI-port, USB 3.0, HD-webkamera, kortlæser, slagbeskyttet harddisk, fuldt tastatur, 2 stk. Bang & Olufsen-højttalere, McAfee LiveSafe™ Anti-virus

Bedste pris hos:

Pavilion-serien er en af verdens kendteste og mest solgte computermodeller og har været i produktion lige siden 1995. Der er en simpel årsag til, at HP har haft så stor succes med denne serie, nemlig at man får rigtig meget computer for pengene og adgang til HP's udmærkede kundeservice. Vi synes rigtig godt om det nye, rene formsprog, som føles eksklusivt og moderne. Computeren vejer kun to kilo og er gedigen og velbygget i alle detaljer.

HP Pavilion 15-au101no er en rigtig arbejdshest. Computeren er udstyret med den nyeste generations Intel Core i7-processor med 14 nanometerteknologi (også kaldet Kaby Lake) og en enorm RAM-hukommelse på 16 GB. Denne højtydende kombination af komponenter gør computeren meget hurtig med udmærket multitasking, samtidigt med at driften bliver energieffektiv, hvilket forlænger batteriets levetid. Harddisken er af SSD-typen (Solid State Drive), en teknik som er betydeligt hurtigere, modstandsdygtig over for slag og mere energibesparende end ældre, roterende harddiske. Med det dedikerede grafikkort på 4 GB kan computeren klare grafikkrævende spil, og det har også godt med styrke til meget avancerede brugere. Computeren er kort fortalt vanvittigt hurtig.

Skærmen har Full HD-opløsning med knivskarp skarphed, og såvel farver som kontrast imponerer, også hvis man sidder lidt forskudt for skærmen. Højttalerne er fra det danske kvalitetsmærke Bang & Olufsen. De er helt OK for en laptop, men vi anbefaler alligevel at købe et par eksterne højttalere, hvis man stiller store krav til lyden. Tastaturet er i fuld størrelse med numerisk keypad. Der medfølger 25 GB gratis cloud-lagring med Dropbox. Wi-Fi-modtagelsen er udmærket.

Pavilion-serien har flere gode og smarte funktioner, dobbelt mikrofon med støjreduktion, pegefelt med multitouch og lysfølsomt HD-webkamera. Sammenfattet synes vi, at den meget høje ydeevne og byggekvaliteten kombineret med den attraktive pris gør det til et glimrende køb. Den er et godt valg, hvis du har planer om at arbejde med særdeles krævende programmer til f.eks. musikproduktion, billedbehandling eller videoredigering, men er også en god spillecomputer.

 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:

Microsoft Surface Pro 4


Bedste pris hos:

Størrelse: 12,3 tommer Processor: Intel Core m3, Intel Core i5 (Skylake), Intel Core i7 (Skylake) Hukommelse: 4 GB, 8 GB eller 16 GB RAM Harddisk: SSD med 126 GB, 256 GB eller 528 GB Grafik: m3 Intel HD-grafik 515, i5 Intel HD-grafik 520, i7 Intel Iris-grafik Vægt: i5/i7: 786 gram m3: 766 gram Garanti: 2 år for hardware og 1 år for tilbehør Optisk drev: Nej Operativsystem: Windows 10 Øvrigt: Surface-pen, USB 3.0, HD-webkamera (fremadrettet 5 MP, bagudrettet med autofokus 8 MP), kortlæser, headsetstik, Mini-DisplayPort, omgivelseslyssensor, accelerometer, gyroskop, magnetometer

Bedste pris hos:

Microsoft Surface Pro 4 er en hybridcomputer, dvs. både tablet og laptop med aftageligt tastatur. Flere andre computerproducenter har udviklet lignende koncepter, men ingen af konkurrenterne vækker den samme instinktive lyst til at måtte have. Design og byggekvalitet er enestående, samtidigt med at ydeevne og brugervenlighed er i top. Surface Pro 4 er baseret på forgængeren Surface Pro 3, men ved nærmere eftersyn finder man en række betydningsfulde forbedringer. Skærmen er større, selvom målene er de samme. Desuden er skærmens kvalitet bedre med fantastisk farvegengivelse og knivskarpt billede med 267 ppi (pixel per tomme). Selv tastaturet er blevet forbedret med adskilte taster, en ny, udmærket pegeplade af glas og indbygget fingeraftrykslæser. Som prikken over i'et er Surface-pennen endnu bedre med 4 gange så mange trykfølsomhedsniveauer. Du kan tilkøbe flere slags pennespidser for at få bedre følelse når du tegner, skriver eller lave avancerede tekniske CAD-tegninger.
 
Teknikken i Surface Pro 4 er i verdensklasse, men det er det samlede indtryk, der er mest mindeværdigt, den måde hvorpå de forskellige dele smelter sammen til en grænseløs brugeroplevelse. For eksempel at computeren låses op, når den genkender dit ansigt, at du kan hvile hånden på skærmen når du skriver, og at støtten på bagsiden gør, at du kan vinkle skærmen, lige som du ønsker. Der er selvfølgelig også nogle irritationsmomenter: Tastaturet medfølger ikke ved køb, der er meget få porte, og pennen, der sættes fast på siden af computeren med magneter, går ret let løs. Disse mangler er små i det store billede, og de børnesygdomme, der fandtes ved lanceringen, har vi ikke mærket noget til under vores månedslange test. Prisen er høj, især med de hurtige i5- og i7-processorer, men hvis du er på udkig efter en god tablet, der ved behov kan multitaske tunge, ydelseskrævende Windows 10-programmer, så er der ingen tvivl om, at Surface Pro 4 er et udmærket køb. Vi er meget imponerede.

 • Praktisk og innovativt format, god skærm, udmærket ydeevne
 • Tastatur medfølger ikke, få porte
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:

OMEN by HP 17 GTX

Spilcomputer med meget kraft og god skærm


Størrelse: 17,3 tommer Processor: Intel® Core™ i7-7700HQ (2,8 GHz, upp till 3,8 GHz med Intel® Turbo Boost Technology, 6 MB cache, 4 kärnor) Hukommelse: 16 GB DDR4-2400 SDRAM (2 x 8 GB) Harddisk: 256 GB PCIe® NVMe™ M.2 SSD + 1 TB HDD-lagring Grafik: NVIDIA® GeForce® GTX 1070 (8 GB dedikerat GDDR5) med NVIDIA G-SYNC™-teknik Vægt: 3,78 kg Garanti: 1 års insändningsservice vid material- och tillverkningsfel Operativsystem: Windows 10 Home 64 Øvrigt: 120 Hz Full-HD IPS-skärm (1920 x 1080), ANSI-tangentbord, Bang Olufsen-högtalare, HP Wide Vision FHD IR-kamera 3D Mark Basic Edition TimeSpy: CPU: 4 227 Grafikkort: 5 455

OMEN by HP 17 GTX er en interessant spilcomputer, som kombinerer høj ydeevne med et futuristisk ydre og et godt webcam til streaming. Den er et godt alternativ, hvis du vil have en spillecomputer, der kan klare alle den nyeste spil, og hvis du gerne vil streame. Den er ganske vist lidt klodset og ret så tung, men det er mange spillecomputere i 17-tommersklassen. Skærmen er meget god. Billedfrekvensen på 120 hertz er kanon til FPS-spil. Endvidere har den en god betragtningsvinkel, god farvegengivelse og dyb sorthed. Vores eneste anmærkning er, at den kan virke lidt grå og mat sammenlignet med visse konkurrenter. Med tanke på prisen på computeren havde vi dog gerne set lidt flere funktioner og mere eksklusive materialevalg. Den har for eksempel ingen fingeraftrykslæser og føles lidt plasticagtig. Den tykkelse gør også at vi får gnavsår på håndleddene efter nogen tids brug. Det er dog en stor fordel, at computeren holder sig kølig selv under belastning. Lyden fra blæseren er selvfølgelig lidt højere, men ved normal brug bemærker vi det ikke. Den angivne batteritid på næsten 13 timer når vi derimod aldrig i nærheden af. Ved belastning opnår vi ikke en gang en fjerdedel af den tid. Men hvis vi bruger computeren i energisparetilstand og kun surfer, får vi et par ekstra timers brug, hvilket alligevel må anses for godkendt for en så kraftfuld og stor computer.

Ydeevnen hos OMEN by HP 17 GTX er der ikke noget i vejen med. Her drejer det sig som sagt om et rigtigt muskelbundt. At spille de nyeste spil, såsom Battlefield- eller Destinyserien, i højeste grafikindstilling bliver ikke noget problem overhovedet. Vi oplever hverken hakken eller andet ydeevnerelateret besvær. Spillene flyder i det store hele rigtig godt. Problemerne vi oplever på denne computer, drejer sig mest om tastaturet og styringen. Et af problemerne er, at når du bruger spilletasterne AWSD til at bevæge dig i spil, så kan du ikke samtidig bruge touchpad'en til at styre kameraet i spillet. Touchpad'en bliver deaktiveret, når du trykker på tasterne. Dette er smart, når du skriver, så du ikke kommer til at flytte markøren ved en fejl, men mindre hensigtsmæssigt når vi spiller. Der er heller ingen lettilgængelig knap til at slå denne indstilling fra. Derudover havde vi foretrukket et ISO-tastatur. ANSI har en meget kompakt entertast, hvilket kan virke som et lille problem, men det er faktisk virkelig irriterende, selv efter flere ugers brug. Derimod er vi glade for det faktum, at computeren har numerisk tastatur og programmerbare taster. Ligeledes har den baggrundsbelyst tastatur med spilletasterne AWSD ekstra godt markeret. Det gør, at OMEN by HP 17 GTX alligevel overgår mange af de krav, man kan have til en computer i denne prisklasse. Først og fremmest kan den klare alle de nye spil, du kan forestille dig at ville spille, og den gør det med bravur.

 • Meget høj ydeevne, markerede spilletaster, god skærm & webcam, effektiv køling
 • ANSI-tanstaturlayout, kort batteritid, stedvis kedelige materialevalg
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:

Lenovo Yoga 910-13IKB

Fleksibel computer fra flere synsvinkler


Størrelse: 13,9 tommer Processor: 2,7 GHz Intel Core i7-7500U Harddisk: 1.000 GB SSD Grafik: Intel HD 620 Ydelsesmåling: CPU: 1 943 Grafikkort: 313 (3D Mark Basic Edition TimeSpy) Vægt: 1,38 kg Garanti: 1 år Operativsystem: Windows 10 Home 64 Andet: 4K IPS-skærm (3840 x 2160 pixel), ISO-tastatur, fingeraftrykslæser, JBL-højttalere, 3 stk. USB (1 stk. "always on")

Lenovo Yoga 910-13IKB bliver bedste arbejdscomputer på grund af sin perfekt balancerede blanding af ydeevne og alsidighed. Denne computer har nødvendigvis en saftig pris, men er på den anden side spækket med funktioner. Du kan for eksempel vende skærmen og bruge den som tablet. Da computeren er utroligt tynd, generes vi ikke af tastaturet på undersiden, man mærker det faktisk slet ikke. Derudover har den touchscreen, så du nemt kan holde præsentationer. Dette går godt i spænd med Windows 10, som har stort fokus på dette. Muligheden for at klappe skærmen 180 grader bagover gør også, at du kan stille den som en halvåben bog, som hviler med langsiden på skrivebordet og holde Skype-møder via webcam'et. På den måde fylder computeren meget lidt, og det er praktisk hvis man ofte holder møder, mens man er på farten. Computeren er imidlertid ikke særlig stor, så størrelsen er sjældent til besvær, når den er i almindelig tilstand. Hængslerne er også rigtig gode. Den klappes ikke sammen, medmindre vi selv vil have den til det. Webcam'et er i øvrigt knivskarpt og glimrende til videomøder.

Yoga 910-13IKB har en rigtig god skærm med fænomenal billedkvalitet. Vi har ikke oplevet problemer med light bleed eller lignende. Den har også knivskarp skarphed og udmærket farvegengivelse. Men alt er ikke guld og grønne skove med denne computer. Vi synes at grafikkortet er lige i underkanten med tanke på prisen. Dette er bestemt ikke den rigtige computer til spil eller andre grafiktunge opgaver. Vi kunne også ønske os mere eksklusive materialer, den virker ikke så dyr som den faktisk er, når vi mærker på den. Derudover stemmer den angivne batteritid på 12 timer ikke overens med vores oplevelse. Vi når op på lige over halvdelen, når vi har computeren i normal tilstand energimæssigt og kører programmer, som vi bruger aktivt. Men det er alligevel godkendt. Den er også hurtig takket være den rigtig skarpe processor. Er du Excel-fanatiker med tendens til at have mange vinduer og programmer åbne samtidig, behøver du ikke at være bekymret for ventetider, når du skifter eller starter nye programmer. Det er heller ikke tosset, at du kan oplade mobiltelefonen via USB-porten, selvom computeren er lukket. Er du inden for erhvervslivet og har brug for at kunne holde præsentationer, ofte har digitale møder og rejser meget, så er dette virkelig computeren for dig.

 • Fænomenal skærm, smart konstruktion, godt webcam, touchscreenfunktionalitet
 • Trist valg for grafikydelsen
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:

Asus ZenBook UX430UQ

Kompakt og sober 14"-model af høj byggekvalitet


Størrelse: 14 tommer Processor: Intel Core i7-7500U Hukommelse: 16 GB DDR4 Harddisk: 512 GB SSD Grafik: NVIDIA GeForce 940MX Grafikydelse: CPU: 2 116 Grafikkort: 441 (3D Mark Basic Edition TimeSpy) Vægt: 1,3 kg Garanti: 1 år Operativsystem: Windows 10 Home 64 Andet: Full HD-skærm, fingeraftrykslæser, fuldt tastatur, Harman Kardon-højttalere

Asus ZenBook UX430UQ er en meget interessant computer til arbejdsbrug, da den kombinerer et sobert design i et meget lille kabinet på trods af 14-tommersskærmen. Den både ligner og føles som en premiumcomputer. Du finder næsten ingen døde felter omkring skærmen. Desuden er computeren virkelig tyndt og vejer kun lige over et kilo, så den er nem at bære rundt på. Den er også sindssygt hurtig. Selv om du har mange programmer kørende, går det utrolig hurtigt at åbne vinduer og skifte mellem programmer. Vi savner dog et bedre grafikkort. Der er faktisk et dedikeret et af slagsen, hvilket er meget usædvanligt i ultrabooksegmentet, så på den måde skiller den sig ud. Men resultatet for grafikydelsen er desværre stadigvæk ret nedslående. Det er ikke en computer til at spille på, og den er heller ikke noget for dig, hvis du arbejder med 3D-visualisering eller lignende, men så havde du formentlig heller ikke kigget efter en ultrabook.

ZenBook UX430UQ er overordnet en rigtig god computer. Skærmen er af superkvalitet, med vild skarphed, fin farvegengivelse og rigtig god betragtningsvinkel. Lysstyrken justeres automatisk ud fra forudsætningerne i rummet. Computeren holder sig køling også under hård belastning, og blæserlyden er ikke noget vi lægger mærke til. Batteritiden er ved normal brug knap 6 timer, hvilket er to timer kortere end angivet, men stadig absolut godkendt. Med tanke på at computeren er så mobil, havde vi gerne set længere batteritid, for eksempel til lange flyveture. Det vi kan ellers savner hos UX430UQ er prikken over i'et. Ting som at kunne rotere skærmen eller rigtig lang batteritid – noget som får den til at skille sig ud og skaber merværdi. Er det derimod ikke et behov du har, er dette en meget prisgunstig computer. Den er velegnet til arbejde med tal og dokumenter, hvis man vil have en hurtig computer der emmer af kvalitet, uden at skulle give overdrevet mange penge for den. Derudover passer den fint til studerende med god økonomi, der gerne vil have en computer med god byggekvalitet.

 • Vanvittigt hurtig, meget god skærm, kompakt og let, høj byggekvalitet
 • Svag grafikydelse, lidt begrænsede funktioner
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:

OMEN by HP 15 GTX

Prisbillig, kompakt spillecomputer med god ydeevne


Størrelse: 15 tommer Processor: Intel® Core™ i7-7700HQ (2,8GHz basfrekvens, upp till 3,8 GHz med Intel® Turbo Boost Technology, 6MB cache, 4 kärnor) Hukommelse: 16 GB DDR4-2400 SDRAM (2 x 8 GB) Harddisk: 256 GB PCIe® NVMe™ M.2 SSD + 1 TB HDD-lagring Grafik: NVIDIA® GeForce® GTX 1050 Ti (4GB dedikerat) Vægt: 2,62 kg Garanti: 1 års insändningsservice vid material- och tillverkningsfel Operativsystem: Windows 10 Home 64 Øvrigt: 120 Hz Full-HD IPS-skärm (1920 x 1080), ANSI-tangentbord, Bang Olufsen-högtalare, HP Wide Vision FHD IR-kamera 3D Mark Basic Edition TimeSpy: CPU: 4 167 Grafikkort: 2 498

OMEN by HP 15 GTX er et sandt ydelsesmonster i forhold til sin ringe størrelse på 15 tommer. Det er en bærbar spillecomputer helt ud til fingerspidserne, da den både er relativt let til gaming og har det karakteristisk, futuristiske design. Dette er således ikke computeren, som du hiver frem under forretningsmødet. Derimod kan du blære dig med den til et netparty. IPS-skærmen er desværre lidt grå og mat og har en ret tyk, sort plasticramme omkring. Men betragtningsvinklen er meget god, og vi har ikke oplevet problemer med light bleed eller døde pixels. Skarphed og farvegengivelse er også god. En ting vi sætter pris på hos OMEN by HP 15 GTX er det baggrundsbelyste tastatur, hvor tasterne AWSD der er vigtige for gamere, er markeret ekstra tydeligt, så du hurtigt kan finde dem. Andre gode ting er, at den starter hurtigt fra slukket tilstand, og at den også holder sig kølig, når vi presser den.

OMEN by HP 15 GTX har en udmærket ydeevne. Den er hurtig, og det skarpe grafikkort giver gode spilleoplevelser. Spiller du med den tungeste grafiktilstand, bliver det selvfølgelig ikke perfekt flydende, dertil kræves endnu større ydeevne. Men karakteren bliver i hvert fald meget god, og når vi kører med middel eller høj indstilling i spillene, flyder det næsten perfekt. Vi har heller ingen problemer med blæserlyd, der starter for fuld kraft, mens vi spiller. Batteritiden kunne dog have været bedre. De angivne 12 timer holder ikke – ved middelsvær belastning er det nærmere 3-4 timer. Vi anbefaler, at du bruger strømkabel, både når du spiller og når du ser film. I standby-tilstand holder batteriet fint mellem brug. Det dårligste på OMEN by HP 15 GTX er enter-tasten. Den er usædvanligt lille. Det kan virke som en spøjs ting at kommentere, men selv efter flere ugers brug har vi svært ved at vænne os til dens design og placering. Hvis de havde omfordelt og prioriteret lidt anderledes, havde der i øvrigt været masser af plads til en enter-tast i fuld størrelse. Desværre mangler den også programmerbare taster. Derimod får computeren et plus for at have numerisk tastatur. Samlet set er dette en ret mobil computer af at være en spillecomputer, og ydeevnen er meget god og giver en stabil spilleoplevelse. Hvis du synes, at 15 tommer er stort nok til at spille, kan dette være computeren for dig.

 • God ydeevne, markerede spilletaster, lav vægt for en spillecomputer
 • Kort batteritid, lille enter-tast, lidt grålig billedkvalitet
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Lenovo IdeaPad 320-14ISK

Hurtig computer til lettere opgaver


Type: Lavpriscomputer Størrelse: 14 tommer Processor: Intel Core i3-6006U Hukommelse: 6 GB SDRAM DDR4 (2 GHz, 3 MB cache, 2 kerner) Harddisk: 128 GB SSD Grafik: Intel HD Graphics 520 Vægt: 3.78 Garanti: 1 år Operativsystem: Windows 10 Home 64 Andet: Full-HD TN-panel (1920 x 1080), webkamera 0,3 MP, Bluetooth 4.1, 2 stk. USB 3.0, 1 stk. USB 3.1 type C, HDMI, 802.11ac 3D Mark Basic Edition TimeSpy: CPU: 1345 Grafikkort: 299

Lenovo IdeaPad 320 er en hurtig og enkel lavpriscomputer med mange esser i ærmet. Den arbejder eksempelvis stille og holder sig kølig selv under mere krævende opgaver. Takket være USB C-porten får du hurtig overførsel, hvilket er en god fremtidssikring, da USB C mere og mere kommer til at tage over. Computerens udseende er ret almindeligt. Den skiller sig ikke ud hverken i positiv eller negativ retning. Hvis vi skal kritisere noget designmæssigt, er det de store, døde områder omkring skærmen. Vægtmæssigt er den også standard. Vi giver dog plus for den slagfaste SSD-disk. Computerens ydeevne er der heller ikke noget galt med. Der er rigtig hurtig respons på brugergrænsefladen. Det går hurtigt at åbne programmer, og det er ikke noget problem at have flere faner og programmer åbne samtidig og skifte mellem dem. Men det er som nævnt en lavpriscomputer. Det drejer sig ikke om spil eller tungere programmer. Så mærker du med det samme, at det bliver hårdere for computeren. Det mærkes ved, at funktioner tager længere tid, end de ville have gjort på en computer med højere ydeevne. Grafikydeevnen er desuden langt fra tilstrækkelig, til at du kan spille spil. På den anden side er den ikke beregnet til gaming, filmredigering og lignende opgaver.

IdeaPad 320 har en helt rimelig batterilevetid. Hvis du ikke belaster den, kan den holde til tre timers drift, før den skal oplades. Under mere normale forhold holder den lige over to timer. I forhold til prisklasse og konkurrenter er det relativt normalt. Det dårligste ved IdeaPad 320 i forhold til den målgruppe den henvender sig til, er skærmen. Farverne er blege, og kontrasten er dårlig. Overordnet virker billedet til uskarpt. Resultatet bliver en ret mat og trist oplevelse. Samtidig er betragtningsvinklen dårlig. Skal du til se film med computeren, findes der betydeligt bedre modeller. Webkameraet er heller ikke af særlig høj kvalitet. Billedet bliver pixeleret og mudret. Skal du deltage i videomøder, bør du købe et eksternt kamera. Denne computer egner sig bedst til studerende og privatpersoner, som har brug for at surfe, skrive, regne og administrere uden begrænsninger. Dem som vil kunne have flere, enklere programmer i gang samtidig og skifte imellem dem, uden at skulle vente på, at computeren reagerer. Så er den et godt køb.

 • Hurtig til multitasking, okay batterilevetid, kølig og stille
 • Ringe skærm, dårligt webkamera
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

3 af 5


Udvalgte priser:

Alienware 15 R3 (2017)

Tung bærbar computer med masser af kraft og vilde funktioner, men også en del mangler


Størrelse: 15,6 tommer (1920x1080 IPS Anti Glare 300-nits) Processor: Intel Core i7-7820HK (Quad-Core, 8 MB cache, overclocket til 4,4 GHz) Hukommelse: 16 GB DDR4 Harddisk: 1 TB 7200 RPM SATA Grafik: NVIDIA GeForce GTX 1070 med 8GB GDDR5-hukommelse Vægt: 3,2 kg Garanti: X år Optisk enhed: Ingen Operativsystem: Windows 10 Andet: 1 stk. HDMI-port, 2 stk. USB, Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11ac, IR-kamera (øjengenkendelse til Windows Hello), kortlæser, baggrundsbelyst tastatur, 6 programmerbare taster

Alienware 15 er en kraftfuld bærbar computer med al den nyeste hardware og masser af kraft under motorhjelmen. Den kan klare alle de nyeste spil i højeste opløsning, og det er intet problem at køre flere krævende programmer samtidigt. Derimod fryser webbrowseren af og til et øjeblik. Det er svært at afgøre, om det skyldes computeren eller Chrome. En anden computer med samme operativsystem og komponenter fra samme producent i kabinettet har dog ikke samme problem. Alienware 15 fryser ikke under spil, og derfor er det svært at nå frem til en endelig konklusion.

Alienware 15 har flere login-muligheder, hvoraf den biometriske er den mest interessante. Går computeren i hviletilstand, trykker du på startknappen for at aktivere den igen. Derefter aflæser den dine øjne med et IR-kamera for at afgøre, om den skal låse op eller kræve adgangskode. Desværre har IR-kameraet af og til svært ved at starte på trods af omkalibreringer. Denne type af login fungerer derfor kun cirka hver anden gang. IR-kameraet har også en funktion under brugen. Hvis du kigger væk fra computeren, slukkes skærmen efter kort tid. Det er en interessant funktion, men nogle gange kan den blive irriterende – for eksempel under længere spilsessions, hvor du bare hurtigt er ude at hente kaffe. Her anbefales det, at du foretager indstillinger ud fra dine behov, inden du går i gang med dine aktiviteter ved computeren.

Der blev i begyndelsen af 2017 rettet kraftig kritik mod Alienwares nye linje på grund af varmeudviklingen ud fra antallet af aktive kerner. Ifølge Dell er problemet løst. Vores test viser, at den stadigvæk bliver ret varm, men at vores eksemplar ikke har de problemer med varmeudviklingen, der har været talt om tidligere. En ulempe med så meget kraft i et lille kabinet er naturligvis, at blæserne kører en hel del. Blæserlyden er ret behagelig på lavt niveau. Men når den går op i omdrejninger, støjer det en hel del, så kan et headset være en god ide for ikke at blive forstyrret. Der har også været kritik af, at byggekvaliteten har ladet en del tilbage at ønske. Blandt andet har flere forbrugere rapporteret light bleed i skærmen. Dette er dog ikke noget, som vores eksemplar lider af. Byggekvaliteten virker i øvrigt solid. Det er en tung og stabil sag. Skærmen er af høj kvalitet, men betragtningsvinklen kunne have været bedre. 

Materialet er meget mat. Det er behageligt for øjnene, men bare du rører ved det, kommer der fedtaftryk. Tastaturet er placeret ret langt bagude, så computerens forkant er ukomfortabel, når du skriver, hvis du ikke har en ergonomisk håndledspude. Endvidere mangler vi USB-porte og kortlæsere. På en model uden optisk enhed virker to USB-porte meget nærigt. Det belyste tastatur er derimod populært, især på en gamingcomputer til fritidsbrug – som dette jo i bund og grund er. Du behøver således ikke at have lys i rummet, når du spiller om aftenen. Samlet set er dette en kraftfuld gamingcomputer, der klarer det meste, vi udsætter den for, men på grund af de mangler, den trods alt har i dag, er den ikke prisgunstig nok til en topkarakter.

 • Utroligt kraftfuld, mange funktioner, baggrundsbelyst tastatur, programmerbare taster
 • Tastaturplaceringen, materialevalg, IR-kameraet, høj blæserlyd
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5

Komponenter og hardware i en laptop

Komponenterne i en laptop er udviklede til at være mindre og mindre strømkrævende end dem i en stationær computer. Derfor er det dyrt at købe en laptop med samme ydeevne som en stationær computer. Fordele som at de er bærbare og støjsvage er dog mere tungtvejende argumenter, og i de seneste år har bærbare computere solgt bedre end stationære.

Her anfører vi de vigtigste komponenter og den hardware, der indgår i en moderne laptop.

Processor

Intel core i7Processoren er computerens hjerne, der bestemmer og prioriterer forskellige instruktioner og beregninger. Intel og AMD er de to største producenter med varemærker som Core, Atom, Fusion og Ontario. Processorens hastighed måles traditionelt i clockfrekvensen hertz (Hz).

Man kan ikke længere generelt konkludere, at en højere clockfrekvens giver en hurtigere computer. For eksempel er en Intel Atom-processor på 1,5 GHz ikke nødvendigvis lige så hurtig som en Intel Core i3-processor på 1,3 Ghz. Man kan heller ikke bare sammenligne clockfrekvensen på en Intel-processor med en fra AMD, da firmaerne måler med forskellige metoder. Det gør det vanskeligt at sammenlige forskellige processorer med hinanden.

I stedet kan man generelt sige, at man får den ydeevne på processoren, som man betaler for. Dyrere modeller har fire eller seks kerner, højere bushastighed og 64-bit-teknologi. De bedste processorer netop nu er den nyeste generation af Intel-processorer, som er baseret på Haswell-arkitekturen med modelbetegnelserne i3, i5 og i7. De har firecifrede modelnumre, der begynder med tallet 4, for eksempel Intel Core i7-4700MQ. 

Grafikkort

NVIDIA GeForce GrafikkortGrafikkortet er en ekstra processor, som er dedikeret til databehandling af det, der vises på skærmen. De ekstra hestekræfter er nødvendige til tunge grafikapplikationer som billedbehandling i Photoshop, filmredigering eller til at vise film i høj opløsning på en ekstra LCD-skærm eller et TV. Prisintervallet går fra nogle hundrede kroner til flere tusind afhængigt af grafikkortets ydeevne. Rigtigt dyre grafikkort giver mulighed for at spille grafiktunge computerspil som Starcraft 2, Black Ops II eller Battlefield 4. De kraftigste computere bliver dog hurtigt varme og kræver støjende blæsere til afkøling.

Virksomhederne Nvidia og ATI dominerer markedet for separate, dedikerede grafikkort med serierne GeForce og Radeon. Hvis man er interesseret i at vide, hvilket grafikkort der er hurtigst og bedst, kan man læse benchmark-test som for eksempel 3D-mark 2013.

Hvis du kun har planer om at anvende computeren til at surfe på nettet, betale regninger eller office-programmer, kan du i stedet vælge et billigere on-board grafikkort. De er integreret i den almindelige processor og deler hukommelsen, når det er nødvendigt. Eksempler på on-board grafikkort er Mobile Intel og AMD Radeon.

Skærm

Bildskarm storlekDagens LCD-skærme har forbedret billedkvalitet med bedre lysstyrke, dybere sorthed og højere kontrast end nogensinde før. Højblanke skærme dominerer, da de har bedre farvegengivelse end de matte skærme, der tidligere var almindelige. Ulempen er, at der lettere opstår refleksioner i lyse omgivelser. Som kompensation for dette bliver lysstyrken stadig bedre, og de bedste skærme kan yde op til 400 candela pr. kvadratmeter ved maksimumsbelysning. Skærmopløsningen bliver også stadig bedre, og fuld HD i 1080p er i dag normalt på større skærme.

Hvis laptoppen skal anvendes som primær computer, bør skærmstørrelsen være mindst 13 tommer. 13 tommer er nemme at tage med, men har ringere ydeevne, hvis man ikke går en prisklasse op. Mange synes også, at skærmstørrelsen er for lille til lange arbejdstider. Der sælges flest bærbare computere på 15 tommer, da de generelt har en god blanding af bærbarhed, ydeevne og pris. De passer glimrende både til hjemmet og på farten. 17 tommer er ofte kraftfulde computere, hvor processor, grafikkort og den store skærm bruger meget batteri. De vejer meget, men de er et godt valg, hvis man ønsker at udskifte den stationære computer. Mini-pc, eller Netbook har skærme på 9 til 12 tommer og mindre strømkrævende processorer som Intel Atom, AMD Brazos 2.0 eller Nvidia Tegra 3. De egner sig bedst som sekundær computer til enklere opgaver som et surfe på internettet. Netbooks fås med Windows 8 og Linux, men også uden operativsystem.

Operativsystemet Windows 8 er udviklet specifikt til brug med pegeskærm og har derfor store, fingervenlige ikoner. Pegefunktionen er forbavsende ofte rigtig brugbar, selvom det ikke er alle programmer, der kan udnytte teknikken endnu. En række producenter er begyndt at forhandle laptops med pegeskærm. Mange computerbrugere kommer til at elske pegefunktionen, hvor man arbejder på samme måde som på sin iPhone eller Android-mobil. Andre vil nok synes, at det er en unødvendig gimmick. Alligevel mener mange teknikeksperter, at pegeskærmene vil være standard på alle computere i løbet af et par år.

Arbejdshukommelse

DDR3 SODIMM ArbetsminneOperativsystemet og al aktiv software anvender computerens arbejdshukommelse, også kaldet intern hukommelse eller RAM. Mere hukommelse betyder, at computeren kan køre flere programmer samtidig uden at blive langsom. Man bør ikke spare på hukommelsen, da det risikerer at blive en flaskehals, der forhindrer processoren i at udnytte hele sit potentiale. Det er dog nemt at opgradere en bærbare pc med mere RAM selv, da bundkortet for det meste har to hukommelsespladser.

I øjeblikket anbefaler vi mindst 4 GB intern hukommelse af typen DDR3.

Optisk drev

MSI DVD brannareDet optiske drev har ikke den samme betydning i dag som for 5 år siden. Dengang anvendtes cd- eller dvd-brændere til at gemme og flytte filer, en funktion der nu er overtaget af eksterne harddiske og USB-hukommelser. Billige netbooks og tynde, dyre ultrabooks som MacBook Air og ASUS Zenbook har slet ikke dvd-drev, da der helt enkelt ikke er plads til det. Det optiske drev ser altså ud til at gå den samme skæbne i møde som diskettedrevet.

Blu-ray-afspillere er blevet meget populære til multimediecomputere. Video i høj opløsning stiller dog større krav til resten af computerens hardware. Der skal for eksempel være en HDMI-post til at slutte computeren til et tv eller en projektor. For at kunne udnytte billedkvaliteten på selve skærmen skal den kunne vise Full HD-opløsning i 1920 x 1080 pixel. Der kræves også et godt grafikkort, da billige on-board grafikkort ikke kan håndtere HD.

Hårddisk

2.5Der er to faktorer, der har betydning for harddiske: størrelse og hastighed

Med en større harddisk kan man installere flere programmer og gemme flere filer. Hvis man downloader mange film og meget musik fra internettet, skal man konstant bruge mere lagerplads. En harddisk på 500 gigabyte er nok til at gemme ca. 350 film eller 9250 timers musik. Hvis det alligevel ikke er nok, bør man anskaffe en ekstern harddisk eller streame filerne fra en medieserver eller NAS-server. Eksterne harddiske er et must til sikkerhedskopiering af vigtige filer som f.eks. egne fotos og film.

En harddisk lagrer oplysninger magnetisk på roterende metalplader. Hastigheden måles i RPM, omdrejninger i minuttet, og i dag er 5400 RPM mest normalt for 2,5 tommer SATA-harddiske, der anvendes til bærbare computere. Hvis man behøver ekstra ydeevne, er næste trin 7400 RPM. En højere hastighed medfører dog større varmeudvikling, støjniveau og batteriforbrug.

De allerhurtigste harddiske er baseret på SSD-teknologi, Solid State Drive. De fungerer i princippet som et stort hukommelseskort og har ingen bevægelige dele. Deres energiforbrug er derfor lavere, og de tåler slag bedre end traditionelle harddiske. Ulempen er, at harddiskpladsen er lille i forhold til den høje pris.

Batteri

Styrken i et batteri afhænger af, hvor mange celler det består af, og dets kapacitet (mAh) og spænding (V). Højere værdier giver længere driftstid, men så vejer Litiumjon batteribatteriet også mere. Energiforbruget afhænger desuden direkte af den bærbare computers ydeevne. Hurtige processorer og stærke grafikkort sluger batteri. De kræver hurtigt adgang til en oplader eller et ekstra batteri i computertasken. Små netbooks og ultrabooks kan således have en meget længere driftstid end en bærbar gamingcomputer med et stort batteri.

De almindeligste specifikationer i dag er batterier med 6 og 9 celler. Producenterne er ofte meget optimistiske, når de angiver driftstiden. Den kan være fra 2 timer helt op til 12 timer. Disse oplysninger bør dog tage med et gran salt, da de er baseret på optimale forhold. I stedet kan man regne med, at batteriet holder 2/3 af tiden til at surfe på internettet, og kun halvdelen af tiden, hvis man ser film eller spiller computerspil.

Moderne batterier er af typen lithium-ion eller lithium-polymer. De har bedre batteritid, længere levetid og er mere miljøvenlige end de tidligere teknologier nikkel-cadmium (NiCd) og nikkel-metalhydrid (NiMH).

Tilslutninger

Anslutningar MacBooc ProAll laptops leveres i dag med både faste og trådløse tilslutninger.

De faste tilslutninger som USB og Firewire anvendes til tilslutning af en række forskellige produkter og tilbehør til computeren, for eksempel digitalkameraer, printere og webkameraer. De nyeste standarder USB 3.0 og Firewire 800 giver betydeligt højere overførselshastigheder, men fås normalt kun i dyrere computere.

De almindeligste skærmtilslutninger er de digitale HDMI, DVI og Mini DisplayPort, men de ældre, analoge standarder VGA og S-video er stadig hyppigt forekommende. Indbyggede hukommelseskortlæsere er en smart genvej til filoverførsel. En fælles port kan understøtte mange forskellige formater som SD, ExpressCard og Memory Stick pro.

Trådløse tilslutninger som Wi-Fi og Bluetooth har revolutioneret de bærbare computeres fleksibilitet og har dannet grundlag for den moderne, café-arbejdende funktionær. For at etablere det trådløst Wi-Fi-netværk til internetforbindelse skal man bruge en router. De nyeste modeller understøtter standarden 802.11n, der er påkrævet, når man streamer film i høj opløsning. Hvor der ikke er adgang til Wi-Fi, er trådløst mobilt bredbånd via USB-modem et godt supplement. Med 3G-abonnement kan man i dag surfe med 16 Mbit/s, mens 4G giver hastigheder på helt op til 80 Mbit/s. Hvis man ikke har brug for internetforbindelse til laptoppen på daglig basis, er et billigt datakort tilstrækkeligt.

Antivirus

AntivirusVi anbefaler, at du køber og installerer et antivirusprogram, inden du opretter forbindelse til internettet. Antivirus er beregnet til at søge efter skadelig software på computeren, for eksempel virus, trojanske heste eller anden malware, der er udviklede til at ødelægge dine filer, stjæle dine adgangskoder eller bombardere dig med reklamer. Antivirusprogrammet opdager og fjerner disse skadelige programmer.

Programmet skal være opdateret og aktivt, mens computeren har forbindelse til internettet, for at virke. Moderne antivirusprogrammer opdateres automatisk og kræver generelt meget lidt processorkraft, du bemærker ikke engang, at det kører. Der findes mange forskellige producenter af antivirus, men de grundlæggende funktioner er ofte de samme. Nogle af de største producenter er McAfee, Panda og AVG.

De bedste bærbare computere fra de 9 største producenter

De fleste større computerproducenter har et stort og bredt sortiment. For at skille sig ud fra mængden i test har mange af dem specialiseret sig inden for særlige modelprogrammer, som de fokuserer meget på. Det kan være en specifik funktion, forudinstallerede programmer eller unik ydeevne inden for et bestemt område. Derfor får disse bærbare computere topkarakterer i mange tests. Herunder giver vores computerekspert gode råd om de mest interessante serier og modelprogrammer fra de 9 største computerproducenter. Vores oplysninger viser, at disse bærbare computere ofte ligger forrest inden for udvikling og innovation for deres særlige niche.
Acer

Acer Aspire

- Laptops, der er skånsomme for tegnebogen, til små virksomheder og familier
Acer er Europas største inden for bærbare computere til forbrugere. Deres store salgssucces er den meget prisgunstige Aspire-serie, der blev lanceret allerede i 1999. Siden da har de solgt millioner af eksemplarer, og målgruppen er hovedsageligt små virksomheder og familier. På det seneste er mange af modellerne blevet udstyret med pegeskærm, hvilket gør dem til en fin blanding af tablet og computer. Priserne er desuden virkelig overkommelige sammenlignet med konkurrenterne.

Bedømmelse:Meget computer for pengene, gode allround-computere

Sony VAIOSony VAIO

- Luksuriøs byggekvalitet og god garanti
Sonys VAIO-serie er kendt for sit elegante, robuste og funktionelle industridesign. Kabinettet er fremstillet af kulfiber og magnesiumlegeringer. Med omfattende test af de bærbare computeres kvalitet kan Sony yde 2 års garanti på standardstørrelserne. Vaio er spækkede med den nyeste teknologi og fås med skærmstørrelser fra 10 til 16 tommer. Skærmene har høj opløsning, afkølingen er støjsvag, og tastaturerne er blandet de bedste på markedet.

Bedømmelse:God byggekvalitet, gode garantier, altid den nyeste teknologi, flot design

AppleApple MacBook Air

– Superlette, præcisionsfremstillede og innovative
Til forskel fra øvrige computerproducenter fremstiller Apple både hardware og operativsystem til sine computere. Det medfører færre problemer, da alle komponenter og driftsrutiner er skræddersyede til at passe sammen. Derudover er Mac stort set forskånede fra virus og trojanske heste. Manke synes om Apples unikke brugeroplevelse i Mac OS X og computernes prisvindende, innovative design. De kompetente bærbare MacBook Air-computere er blandt de letteste på markedet.

Bedømmelse:Smart operativsystem, multitouch-pegeplade, baggrundsbelyste taster

HP PavilionHP Pavilion

- Verdens største udvalg af bærbare computere til forbrugere
HP er verdens største computerproducent og har populære firmacomputere. For virksomheder er pålidelighed, sikkerhed, nem konfigurering, garantier og support af største vigtighed. HP har overført sine erfaringer fra firmacomputerne til den forbrugertilpassede ENVY-serie. Disse laptops er kendetegnede ved hurtige multimedieoplevelser til en god pris. Alle HP-computere er fremstillet af kvalitetsmetal. Næsten hver tredje computer, der sælges i Danmark, er en HP.

Bedømmelse:Verdens største computerproducent, prisgunstige multimediecomputere

DellDell Alienware

- Ekstremt kraftfulde spillecomputere med mange funktioner
Hos Dell vælger kunden selv computerens ydeevne, hukommelse og harddisk. Derefter specialbygges hver enkelt laptop. Dells omfattende logistiksystem sikrer hurtig levering og lave priser. Inspiron-serien er for prisbevidste hjemmebrugere. De mest interessante Dell-modeller er dog den højtydende Alienware-serie til computerspil. Med de bedste grafikkort og de hurtigste Intel-processorer bliver disse bærbare computere ofte bedst i test.

Bedømmelse:Specialbyggede laptops, stort supportteam, ekstremt hurtige spillecomputere

ToshibaToshiba Satellite

- Gode multimediecomputere og garantier
De billige forbrugerorienterede modeller i Toshibas Satellite-serie har et neutralt design, men under overfladen finder man flere skjulte fordele. 2 års standardgaranti er blandt de bedste på markedet. Toshiba satser også på multimedieoplevelser med avanceret audioteknik og opskalering af video. Lydmæssigt udpeges Toshibas bærbare computere ofte til bedst i test med lydkort från Dolby Advanced Audio og højttalere fra prestigemærket Harman Kardon.

Bedømmelse:Billige, god garanti, meget god understøttelse af multimedie, video og lyd

LenovoLenovo ThinkPad

- Velkonstruerede og innovative notebooks til små virksomheder
ThinkPad-serien lagde i 90'erne grundlaget for den moderne bærbare computer. Flere af de bedste computerinnovationer blev lanceret i ThinkPad, for eksempel slagfaste harddiske, spildsikre tastaturer og støjvage blæsere. Lenovo sælger hovedsagelig computere til virksomheder, men forbrugermodellerne er også velkonstruerede og har mange funktioner. Mange testere synes godt om Lenovos patenterede TrackPoint i midten af tastaturet, så man kan styre musen uden at flytte hånden.

Bedømmelse:Klassisk, testvindende bærbar computerserie, innovationsrig, TrackPoint-mus


ASUSASUS Zenbook

– ultrabook, der er tynd, let og hurtig at starte
ASUS har fået en enorm salgssucces med Ultrabook-serien Zenbook, og vi kan godt forstå hvorfor. Computerne er ekstremt tynde, lette og flotte, og fremstilles af børstet aluminium. Både processoren og SSD-harddisken har en høj hastighed, og højttalerne kommer fra kvalitetsmærket Bang & Olufsen. Mange af de nyeste Zenbook-modeller har også pegeskærm og baggrundsbelyst tastatur. Byggekvaliteten er meget høj, og garantien er på hele 2 år. Priserne er også høje.

Bedømmelse:Superlet ultrabook, udmærket ydeevne, gode skærme, god garanti

compaqCompaq Presario

– Billige computere til lettere opgaver
Compaq har fremstillet personlige computere lige siden 1982. Deres fokus ligger nu på billige laptops til lettere opgaver som surfing, Facebook, Youtube, Skype, Spotify og bankforretninger.  På trods af den lave pris får man god support og garantier, da Compaq i dag er ejet af it-giganten HP. Webkamera, dvd-brænder, trådløst netværk og USB-porter er altid inkluderet. Hvis man ikke stiller de store krav til ydeevnen, kan Compaq Presario-serien være et godt alternativ.

Bedømmelse:Meget billige, gode til lettere opgaver, god support

+ Vis også udgåede produkter

HP ENVY 15-j012eo


Størrelse: 15,3 tommer Processor: 2,6 GHz Intel® Core™ i5-3230M Hukommelse: 8 GB DDR3 Harddisk: 500 GB SATA (5400 rpm) Grafik: NVIDIA GeForce GT 740M (2 GB DDR3 dedikeret) Vægt: 2,19 kg Garanti: 1 år Operativsystem: Windows 8 Øvrigt: Full HD-skærm, HDMI-port, USB 3.0, HD-webkamera, hukommelseskortlæser, slagbeskyttet harddisk, fingeraftrykslæser, baggrundsbelyst tastatur i fuld størrelse, 90 dages assistance inkluderet, 4 stk. Bea

HP Pavilion 15 p046no 2

Den nye ENVY 15-j012eo vejer kun lidt over to kilo. Det rene, eksklusive formsprog minder en hel del om Apple MacBook. Computeren har en flot finish og føles robust og velbygget med ganske få undtagelser. Rammen omkring tastaturet er i aluminium, mens låg og bund er fremstillet af hård plastic af høj kvalitet. Computeren har en stor RAM-hukommelse og en hurtig Intel i5-processor, der giver strømbesparende drift og udmærket multitasking. Med det dedikerede grafikkort på 2 GB kan computeren klare grafikkrævende spil, og det har også godt med styrke til meget avancerede brugere.

Skærmen har Full HD-opløsning. Kontrast og farver er gode, så det er en ren fornøjelse at se film. Betragtningsvinklen også god, i hvert fald fra siden. Den vertikale betragtningsvinkel er dårligere, men skærmen kan vippes langt bagud for at kompensere for dette. Fire Beats Audio-højttalere og en subwoofer giver meget god styrke til lyden – faktisk noget af det bedste, vi har hørt fra en laptop med klar diskant og flot bas. Lydindstillingerne foretages via Beats Audios eget interface med avancerede funktioner til både afspilning og optagelse af lyd.

Pegepladen er godkendt, men den mangler følsomhed yderst ved kanterne. Der er ingen separate knapper til at venstre- og højreklikke, men det gør ikke så meget i kraft af multitouch-funktionaliteten. Tastaturet er stille og har et godt snit. Det har baggrundsbelysning, hvilket er udmærket, hvis man arbejder i svag belysning. Tastaturet giver en smule efter i midten, ikke noget man lægger mærke til, når man skriver, men det er alligevel lidt sløjt af HP og forringer helhedsindtrykket.

ENVY-serien har flere gode og smarte funktioner, for eksempel slagbeskyttet harddisk, dobbelt mikrofon med støjreduktion, lysfølsomt HD-webkamera og fingeraftrykslæser. Sammenfattet synes vi, at den høje ydeevne og byggekvaliteten kombineret med den attraktive pris gør det til et glimrende køb på trods af enkelte små skønhedsfejl.

HP ENVY 17-j008eo

Flot designet bærbar computer med høj byggekvalitet og rent formsprogHP Pavilion 17 f108no

Er du på udkig efter en flot 17-tommer laptop som erstatning for din stationære computer? Specifikationerne på HP ENVY HP ENVY 17-j008eo er ud over det sædvanlige. normalt skal man op omkring 10.000 kr. for en tilsvarende ydeevne. Computeren har en farvestrålende skærm med Full HD-opløsning, en enorm harddisk og et kraftfuldt, dedikeret grafikkort på 2 GB. Processoren er med den splinternye Haswell-arkitektur, der giver bedre beregningshastighed og betydeligt længere batterilevetid. I kombination med den store RAM-hukommelse leverer computeren lynhurtig multimedieydeevne. Den er et glimrende valg, hvis du har planer om at arbejde med meget krævende programmer til f.eks. musikproduktion, billedbehandling eller videoredigering, men er også en god spillecomputer. Derudover er både format og vægt rigtig god for denne computerstørrelse.

Del testen