Barnevogne Barnevogne

Hvis man skal til at købe barnevogn for første gang, kan det store antal forskellige alternativer føles overvældende. Det bliver endnu sværere at vælge, hvis man ikke ved, hvilke spørgsmål man skal stille sig selv. Hvilke forskellige egenskaber kan en vogn have, og hvordan ved man, hvilke der passer bedst til en selv og ens partner? Følgende punkter er nogle af de ting, det kan være klogt at overveje, inden man begiver sig ud for at købe en barnevogn:

Hvordan skal vognen anvendes? Dette er det vigtigste spørgsmål, da det drejer sig om at kortlægge sin livsstil og se, hvilke behov man skal kunne opfylde med barnevognen. Drejer det sig om daglige gåture i skoven sammen med hundene, bor man et sted, hvor der er lange vintre med meget sne, skal man hovedsagelig bevæge sig rundt i centrum, eller har man brug for en vogn, som fungerer i blandet terræn?

Vores test af barnevogne

Vi tester løbende nye modeller i forskellige kategorier for at hjælpe dig med at købe den barnevogn, som passer bedst til dine behov. Vi giver dig også råd og tips om barnevogne i forskellige prisklasser.

Populære test

Populære produkter

Duovogn eller kombivogn?

En duovogn har separat ligge- og siddedel, mens kombivognen har en lidt større siddedel med fuld liggestilling, som man kan placere en hård eller blød lift i. En separat liggedel kan virke luftigere og lettere at holde kølig, når det er varmt, mens en kombivogn med blød lift kan være praktisk, hvis man bor i lejlighed nogle etager oppe uden elevator og bliver nødt til at bære barnet op og ned til barnevognen. Det er dog også muligt at kombinere en blød lift med en duovogn med liggedel.

Hjul

Barnevogne Hjul

Skal vognen have tre eller fire hjul? En trehjuler foretrækkes af nogle til terrænkørsel, men den kræver en særlig køreteknik, og nogle trehjulere kan af og til opleves som mindre stabile i sideretningen. Skal forhjulene være bevægelige eller faste? Faste forhjul kan gøre, at vognen er lettere at køre med i sne eller hårdt terræn, mens en vogn med bevægelige forhjul oftere er nemmere at dreje og manøvrere.

Luftdæk, punkteringsfri skumdæk eller plasthjul? Mange af disse spørgsmål drejer sig mere om smag og behag end om en universel sandhed om, hvad der er bedst. Luftdæk er bedre om vinteren og i terræn, men kan punktere. Punkteringsfri dæk kan tilbyde en fornemmelse, der minder om luftdækkene, men er lidt tungere, og plasthjul er lette, men kan af og til opfattes som skramlende.

Chassis

Barnevogne ChassiHvilken slags chassis søger man efter? Et robust og stabilt, som måske er lidt tungere, men bedre egnet til at klare belastninger som kørsel i skoven og hårdt terræn, eller et lettere chassis, der er nemt at klappe sammen og løfte ind og ud af bilen? Skal vognen klappes sammen ofte, kan det være en fordel at vælge en vogn, der kan klappes sammen i få trin og foldes i ét stykke med siddedelen på.

Tænk også over, hvilken type håndtag på chassiset der passer bedst. Teleskophåndtag gør det generelt lettere at komme længere væk fra vognen, og det er derfor bedre egnet til forældre, som er høje eller tager lange skridt. Håndtag med knækled kan ofte bruges til at få ekstra god løftekraft og kan også foldes ind, så vognen fylder mindre om bord på bussen.

Siddedel

Barnevogne SiddedelenBrug gerne lidt ekstra tid på siddedelen. Som vordende førstegangsforælder er det let at gro fast i forestillingen om en lille baby i vognens liggedel, men liggedelen anvendes i omtrent et halvt år, mens siddedelen måske skal anvendes i flere år. Find ud af, om vognen har har en vendbar siddedel, og hvis den ikke har det, så tag stilling til, om I vil vende barnet væk fra jer, allerede når barnet er få måneder gammelt, hvis I holder op med at bruge liggedelen lidt tidligere.

Der er mange fordele ved en vendbar siddedel. Den gør det muligt for babyen at bevare øjenkontakten med forældrene, indtil det er tid til at sidde fremadvendt i kortere eller længere tid for at udforske verden mere aktivt. Selve siddedelen kan være enten ergonomisk eller almindelig. Den ergonomiske siddedel er skålformet, og barnet sover i en slags siddende stilling, men i hvilestilling eller liggende i kraft af, at hele siddedelen tippes. På den almindelige siddedel bliver ryglænet blot klappet ned, så liggestillingen bliver flad eller med en vis hældning. Et ergonomisk sæde kan yde bedre støtte for det lille barn, som skal sidde op, mens en almindelig siddedel kan tilbyde en søvn, som minder mere om barnets seng.

Størrelse

Barnevogne StorrelsenEndelig: Størrelsen gør en forskel. Hvis man har en elevator, dør eller bil, som vognen skal kunne komme igennem eller kunne være i, så er vognens bredde eller mål i sammenklappet tilstand måske det allervigtigste. Størrelsen på vognens opbevaringslommer og bagagekurv er også noget, man bør overveje. Hvis man handler stort ind til fods, kan det være smart at vælge en barnevogn, som man relativt let kan få plads til et par indkøbsposer under. Det samme gælder størrelsen på selve vognen – både siddedel og liggedel. Hvis man selv er høj, får man måske høje eller store børn, og så kan siddedelens mål og vognens bæreevne være en faktor, der skal tages med i overvejelserne.

Hvis der er flere vogne, man er interesseret i, bør man altid gå hen til en butik og prøvekøre dem, for beskrivelsen af en vogn på papiret svarer ikke altid til ens egen opfattelse af den i virkeligheden. Spørg også i bekendtskabskredsen og se, hvilken barnevogn andre med en lignende livsstil har valgt, og sammenlign dem med jeres krav og ønsker. Vær ikke bange for at spørge fremmede om deres barnevogne. Det er trods alt dem, som bruger netop den model i dagligdagen, som bedst kan besvare jeres spørgsmål om, hvordan vognen er, og hvilke fordele og ulemper den har.