Brystpumpe bedst i test

Brystpumpe

At pumpe ud kan både være et supplement og erstatning for amning. Det vigtigt, når man vælger brystpumpe er at tænke over, hvor meget man regner med at skulle anvende pumpen, og i hvilke situationer og på hvilke steder man har behov for at pumpe ud. I denne test har vi anvendt seks forskellige elektriske brystpumper, men hvis man har et begrænset behov for at pumpe ud, så kan det være tilstrækkeligt med en mindre, manuel brystpumpe eller blot at malke ud med hånden. Hvis man derimod ved med sig selv, at brystpumpen skal anvendes regelmæssigt over længere tid, så er en elektronisk variant at foretrække, da de ofte udfører et bedre job på kortere tid. Der findes elektriske brystpumper i flere forskellige prisklasser, og mængden af tilbehør varierer også, så valget afhænger i sidste ende meget af, hvor meget man regner med at skulle anvende pumpen i forhold til, hvor mange penge man vil bruge på den. Til dyrere pumper medfølger ofte genopladelige batterier, hvilket giver en større frihed i, hvor du kan være, når du pumper ud. Man kan anvende almindelige batterier til de fleste pumper, hvilket også giver frihed, men samtidig kan blive dyrere i sidste ende. Der findes både enkelt- og dobbeltpumper. Med en enkeltpumpe pumper du ud fra et bryst ad gangen, mens du med en dobbeltpumpe kan pumpe ud fra begge bryst samtidig. Den største fordel ved en dobbeltpumpe er tidsbesparelsen.

Hvordan virker en brystpumpe?

De fleste elektriske pumper har to forskellige funktioner. En funktion, der indleder pumpningen og imiterer barnets første sug på vorten for at starte udpumpningen af mælken fra brystet – denne fase kaldes stimuleringsfasen. Den anden funktion simulerer barnets dien, når mælken er løbet til, og er kendetegnet ved et kraftigere sug, men lavere frekvens – denne fase kaldes udsugningsfasen. Bemærk, at alle løse dele bør rengøres og steriliseres inden første brug.

En elektrisk brystpumpe indeholder en pumpemotor med forskellige greb og knapper til at konfigurere pumpningen. Til motoren kobles en brysttragt, det stykke af pumpen, der placeres mod brysterne, hvor der dannes vakuum for at suge mælken ud af brystet. Brystvorten skal være placeret i midten af brysttragten for at give et mere ensartet tryk og for at vorten skal kunne bevæge sig frit uden risiko for gnavsår mod kanterne. Efter pumpen er blevet tændt, starter stimuleringsfasen. Hvis pumpen ikke efter et stykke tid automatisk skifter til udpumpningsfasen, så bør man gøre det selv, når man ser, at der begynder at komme mælk. Når pumpningen er afsluttet, er det bare at tørre brystet og eventuelle dråber på brysttragten af med en lille serviet eller et håndklæde. Sæt den udpumpede brystmælk på køl så hurtigt som muligt. Hvis man pumper ud flere gange om dagen, skal hver potion mælk køles ned separat, inden de kan hældes sammen. Gem mælken for et døgn ad gangen, og mærk den med dato. Frisk brystmælk kan holde 3 dage i køleskab og 6 måneder i fryseren. Optøet brystmælk skal anvendes inden for et døgn. Rengør regelmæssigt alle pumpens dele og alle opbevaringsbeholdere til mælken.


Produkter i testen

BEDST I TEST BADGE DK 2018

Medela Swing Maxi

Bekvem og effektiv brystpumpe, meget godt tilbehør medfølger, let at anvende


Netadapter/batteri: Ja/AA-batterier Justerbar sugestyrke: Ja, 9 trin Medfølger flasker og sutter: 1 flaske med sut Kan man dobbeltpumpe: Ja

Det schweiziske mærke Medela er en autoritet inden for brystpumper og ammetilbehør. Det er ofte deres produkter, der findes på føde- og neonatalafdelinger på sygehuse. Men Medela fremstiller også pumper til privat brug med samme teknik, men som er mindre og mere praktisk udformede. Medela Swing Maxi er netop en sådan hjemmepumpe, der er lille nok til at kunne medbringes på rejser eller på arbejdspladsen. Med brystpumpen Swing Maxi kan man enten pumpe et bryst ad gangen eller begge bryster samtidig. Fordelen ved dobbeltpumpning er først og fremmest, at man sparer tid. Hvis man vil enkeltpumpe, monterer man bare den ene slange i forgreningen, så systemet bliver lukket, og den anden slange kan sluttes til brysttragten og danne et vakuum.

Medela Swing Maxi har tofaseteknik med en stimuleringsfase på maks. to minutter. Når mælken er løbet til, skifter man til sugefasen, hvor man selv kan indstille vakuumstyrken ud fra komfort, og den takt, mælken løber ud i. Medelas brysttragte fås i tre forskellige størrelser, så man uanset bryststørrelse kan finde en tragt, der passer og føles bekvem. I Swing Maxis startsæt indgår mellemstørrelsen (24 mm). Med den rigtige tragtstørrelse kan brystvorten bevæge sig frit i brysttragtens rør, men uden at for meget af areolaen suges ind. Medela Swing Maxis bedste egenskab er dens effektivitet. Dels i form af sugestyrken i brystpumpen, men også fordi det er muligt at dobbeltpumpe. Slutresultatet med Swing Maxi svarer til resultatet, når man anvender sygehusets professionelle brystpumpe. Swing Maxi er nem at montere med en tydelig brugsanvisning. Flasker, sutter og andet medfølgende tilbehør er lette at rengøre efter brug. Medela har som bonus mange forskellige slags tilbehør, som gør det lettere for brugere, der pumper hyppigt, for eksempel en bh til at pumpe ud håndfrit og poser til obevaring af brystmælken, når den opbevares på køl eller frost. Swing Maxis alsidighed og effektivitet gør den til bedst i test.

 • Effektiv, komfortabel, meget godt tilbehør og nem at anvende
 • Pumpen kræver tilslutning til strømnettet, hvis du ikke selv supplerer med batterier, har intet display eller anden indikator af, hvilken styrke man pumper med
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5

Badge Bedste Lavprisvalg.dk 2018.png

Pigeon - Silent Electric Breast Pump

Prisbillig brystpumpe med godt sugeinterval og en behagelig brysttragt


Netadapter/batteri: Ja/AA-batterier Justerbar sugestyrke: Ja, 5 trin Medfølger flasker og sutter: 1 flaske med sut Kan man dobbeltpumpe: Nej

Pigeon er et japansk mærke, der specialiserer sig i at fremstille produkter til amning og pleje af spædbørn. Silent Electric Breast Pump er en enkeltpumpe, der kan anvendes på et bryst ad gangen. Pumpen er designet til at stå på et bord, indtil den skal anvendes. Pigeon er ikke visuelt iøjnefaldende, men den har, hvad den behøver. Sammenlignet med resten af de testede brystpumper, føles Pigeon ikke lige så solid og robust. Slangen fra brysttragten sluttes for eksempel direkte til pumpemotoren på en enkel plastictap.  Dette lader dog ikke til at påvirke brystpumpens effektivitet, som er meget god. Pigeon Silent Electric Breast Pump har en drejeknap til at justere hastigheden på sugeintervallet og en til sugestyrken, der har fem forskellige sugeniveauer. Den højeste indstilling er ikke blevet anvendt, da den mellemste indstilling har været tilstrækkelig for en god pumpestyrke til vores testere. Det er dog positivt, at der er mere styrke, hvis det skulle være nødvendigt. Brysttragten til Pigeon er belagt med gummi for at øge komforten. Tragten er konstrueret, så den så vidt muligt efterligner et diende barn.

Flaskerne, der følger med Pigeon Silent Electric Breast Pump har en smal hals, så de desværre ikke kan vaskes op med en almindelig opvaskebørste. Pigeons sortiment skulle dog indeholde flasker med bred åbning, der kan tilkøbes, men det havde været ønskeligt, hvis denne flasketype havde været med fra begyndelsen for at lette rengøringen. Pigeons pumpemotor kan drives af seks stk. AA-batterier, men der medfølger også en netadapter. Med Pigeon har pumpningen virket både enkel og problemfri. Pigeon Silent Electric Breast Pump er meget god til prisen, og vi udpeger den til bedste lavprisvalg.

 • Fleksible intervaller, god sugestyrke og behagelig brysttragt. Prisgunstig.
 • Kun enkeltpumpning, kluntet og enkel konstruktion, dårlig form på flaskerne både for rengøring og risiko for at vælte, når brysttragten er monteret
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:
Badge Bedste Premiumvalg.dk 2018.png

Medela Freestyle

Premium-brystpumpe med genopladeligt batteri, tydeligt display og god sugestyrke


Bedste pris hos:

Netadapter/batteri: Ja/genopladeligt medfølger Justerbar sugestyrke: Ja, 9 trin Medfølger flasker og sutter: 4 flaske med sut Kan man dobbeltpumpe: Ja

Bedste pris hos:

Medela Freestyle er en brystpumpe fra Medela i en mere luksuriøs udgave, både når det gælder funktioner og tilbehør. Freestyle er en dobbeltpumpe, der kan anvendes i både enkelt- og dobbeltfunktion, hvor dobbeltfunktionen giver en tidsbesparende pumpning. Medela Freestyle ligner Swing meget i både udseende og funktion, men den skiller sig ud på nogle punkter. Freestyle har et genopladeligt batteri med meget god holdbarhed, hvilket giver ekstrem frihed i valg af sted til at pumpe. Den har også et tydeligt digitaldisplay, som viser, hvor lang tid du har pumpet, og hvilken pumpestyrke du anvender. Pumpen gemmer i sin hukommelse, hvilken styrke du pumpede med sidst, så du slipper for at indstille så meget. Pumpen er også mindre end Medela Swing, hvilket gør den nemmere at bruge på rejser eller lignende.

I det sæt, der følger med Medela Freestyle, indgår fire stk. flasker og en lille køletaske med tilhørende køleelement. Dette tilbehør gør det lettere, hvis man gerne vil kunne køle brystmælken ned, umiddelbart efter man har ammet, uanset hvor man befinder sig, og gør det også lettere at transportere brystmælken nemt og sikkert. Medela Freestyle er testens dyreste brystpumpe, men har også funktioner, som vi er kommet til at sætte pris på. Særlig værdifuldt har det været at kunne se, hvor længe man har pumpet, og at der følger flere flasker med. Hvis du pumper regelmæssigt, får du med Medela Freestyle meget for pengene på trods af den høje pris, og du får en rigtig professionel pumpe.

 • Genopladeligt batteri, tydeligt display, 4 flasker samt smart flasketaske med køleelement
 • Dyr, flaskerne vælter nemt, når tragten er monteret på dem
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Philips Avent Natural

Velkonstrueret brystpumpe med behagelig brysttragt, flasker er nemme at vaske op


Netadapter/batteri: Ja/AA-batterier Justerbar sugestyrke: Ja, 3 trin Medfølger flasker og sutter: 1 flaske med sut Kan man dobbeltpumpe: Nej

Avent Natural er en brystpumpe fra Philips, der producerer et stort udvalg af amme- og spædbarnsprodukter. Pumpen er en enkeltpumpe, så det er kun muligt at pumpe ud fra et bryst ad gangen. Avent Natural har en stimuleringsfase samt tre forskellige styrker på udpumpningsfasen. Maksimumsstyrken på Avent Natural kan sammenlignes med mellemindstillingen på flere andre af de testede brystpumper, hvilket har været OK til en godkendt pumpning. Vi savner dog en eller to højere styrker for bedre at kunne variere pumpestyrken. Philips Avent Natural har en behagelig gummipude, som polstrer og gør tragten ekstra behagelig at anvende. Tragtens hals er kort og har en vinkel, der gør det nemt at pumpe uden at skulle sidde i en ukomfortabel, fremadlænet stilling. Det gør også, at flasken ikke vælter lige så nemt, hvis man stiller den fra sig uden at afmontere tragten.

Flasken der følger med Philips Avent Natural, har en vid åbning, hvilket gør den meget nem at rengøre. En ulempe er dog, at flasken kun er på 125 ml. Når pumpningen er kommet op at køre, er det ofte kun nok til det ene bryst, så man er nødt til at skifte flaske, inden man kan fortsætte med det andet. Alle modeller af Philips-flasker med vid hals passer dog til pumpen, så det er muligt at tilkøbe en større flaske separat. Selve pumpen er designet til at stå på et bord. Hvad angår formen, er den en af de større og pænere brystpumper, vi har testet. Ud over strømforsyning kan Avent Natural også anvendes med fire AA-batterier. Hvis pumpen hovedsagelig skal anvendes stationært, for eksempel i hjemmet, så er hverken pumpens størrelse eller mangel på genopladeligt batteri noget problem. Det sæt, der medfølger til Philips Avent Natural, indeholder også en sut til flasken, så den udpumpede mælk kan gives med det samme.

 • Velkonstrueret og komfortabel brysttragt med god balance, nemt at rengøre flaskerne
 • Svagere sugestyrke og lille flaske
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

Beurer BY40

Praktisk brystpumpe med variabel styrke, adaptere til diverse flasker, smart display


Netadapter/batteri: Ja/AA-batterier Justerbar sugestyrke: Ja Medfølger flasker og sutter: En flaske, men ingen flaskesut Kan man dobbeltpumpe: Nej

Beurer BY40 er en elektrisk brystpumpe med justerbar pumpestyrke. Med til brystpumpen følger foruden pumpe, tragt og andre nødvendigheder også en stor flaske samt adaptere, så brystpumpen kan anvendes sammen med flasker fra Avent og NUK. BY40 kan anvendes både med netadapter og med AA-batterier, som også medfølger ved købet. Det gør det nemt at have brystpumpen på rejser og muliggør pumpning, selvom man ikke har en stikkontakt i nærheden. Batterierne holder dog kun til et par pumpninger, så hvis man ikke bruger genopladelige batterier, bliver BY40 hurtigt dyr i drift. Den medfølgende instruktionsbog findes på flere sprog, men ikke de nordiske, og billederne er svære at tyde. Manualen kan dog også læses online. BY40 er enkel at samle og men at rengøre efter brug.

Brystpumpen er nem at gennemskue og har et særdeles brugervenligt display, som tydeligt viser, hvor længe man har pumpet. På den måde får man en god opfattelse af, hvor lang tid det normalt tager pr. bryst, så det bliver lettere at planlægge pumpningen i livet med en baby. Selve pumpekraften er høj, hvilket er lettere med godt fyldte bryster. Men hvis man har følsomme bryster eller de er ammet ud for nylig, virker sugestyrken i BY40 lidt for høj, også ved den laveste indstilling. En anden ulempe ved BY40 er flaskestørrelsen. 180 ml virker lige lovlig stort og gør det svært at finde en bekvem stilling, samtidig med at det er svært at pumpe ud, mens man ammer fra det andet bryst. Overordnet virker Beurer BY40 relativt prisbillig, og især det smarte display gør et positivt indtryk. For en højere karakter havde vi gerne set flere muligheder for at finjustere sugestyrken, og at der medfulgte en mere praktisk flaske i pakken.

 • Godt display der viser pumpningens varighed, kan anvendes med batterier, let at rengøre
 • For stor pumpeflaske, kort batteritid, sugestyrken føles nogle gange for stærk
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

Pigeon Portable Electric Breast Pump

Brystpumpe, er er nem at have med takket være dens få løse dele


Netadapter/batteri: Ja/AA-batterier Justerbar sugestyrke: Ja, 3 trin Medfølger flasker og sutter: 1 flaske med sut Kan man dobbeltpumpe: Nej

Pigeon har foruden deres mere stationære brystpumpe også en transportabel version af Electric Breast Pump. Den primære forskel er størrelsen, og at denne bærbare pumpe har motor og brysttragt monteret i samme stykke. Tragten skal således ikke forbindes med en pumpemotor via en slange, men vakuummet dannes i stedet direkte i den. Med flasken koblet til tragten opsamles brystmælken direkte, og alt der behøves til at pumpe ud er således i en størrelse, så man kan holde det i én hånd. Flasken, der følger med pumpen, har en vid åbning og er enkel at rengøre.

Pigeon Portable Electric Breast Pumps funktion minder om en manuel brystpumpe. Man regulerer pumpeintervallet ved at trykke på et betjeningsgreb med fingeren. Det er således ikke muligt at abstrahere fra pumpningen, man skal derimod aktivt holde en god og jævn takt for at pumpe ud.

Der er tre sugestyrker på Pigeons transportable brystpumpe, men selvom den maksimale effekt er forholdsvis svag, er den tilstrækkelig til formålet. Brysttragten har en polstret gummipude for at gøre tragten mere komfortabel. Desværre slutter gummipudens inderkant ret tæt på tragtmundingen, hvilket kan medføre gnavsår på brystvorden, hvis man ikke er omhyggelig med, hvordan man placerer brystet i tragten, inden man begynder at pumpe. Ulempen ved konstruktionen er, at det bliver anstrengende at holde tragt og flaske det rigtige sted og i den rigtige vinkel, når motoren er monteret på dem. Hvis man skal pumpe meget eller er følsom over for statisk belastning, gør det, at det bliver mindre komfortabelt at pumpe, og i så fald er der flere andre bedre pumpealternativer i vores test. På trods af nogle mindre gode egenskaber er Pigeon Portable Electric Breast Pump alligevel en smart, lille pumpe, der er let at have med og løser sin opgave.

 • OK effektivitet, let at have med, indeholder få dele
 • Anstrengende at holde, manuel styring af pumpeintervallet
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

3 af 5


Udvalgte priser:

NUK Luna Elektrisk pump

Brystpumpe, der er enkel at bruge, er kompatibel med alle flasker fra mærket


Bedste pris hos:

Netadapter/batteri: Ja/AA-batterier Justerbar sugestyrke: Ja Medfølger flasker og sutter: 1 flaske med sut Kan man dobbeltpumpe: Nej

Bedste pris hos:

NUK Luna er en elektrisk pumpe, der er konstrueret efter det samme princip som Pigeons transportable pumpe. Brysttragten er direkte bygget sammen med pumpemotoren, og flasken fastgøres på pumpehovedet uden slanger eller ledninger. NUK Luna er ret stor af at være en bærbar brystpumpe. Selve pumpen er kugleformet og ret uhåndterlig. NUK Luna er også relativt tung med batterier i, hvilket gør den ukomfortabel at holde i den rigtige position, når den skal anvendes i længere tid. På trods af motorens størrelse har NUK Luna den svageste sugestyrke af de testede pumper, og den føles ikke tilstrækkelig til en ordentlig pumpning.

NUK Luna Elektrisk brystpumpe startes nemt med et tryk på startknappen, og da sættes første fase automatisk i gang. Når man kan mærke, at stimuleringsfasen er overstået, trykker man på startknappen igen for at skifte til udpumpningsfasen. NUK Luna har lysdioder for at vise, hvilken fase pumpen befinder sig i. Når brystet er tømt, eller hvis man af andre årsager vil afslutte pumpningen, trykker man på startknappen en tredje gang for at slukke pumpen helt. Vakuumstyrken kan justeres ved at dreje på en knap. Maksimumstyrken føles dog som tidligere nævnt noget svag. Det er svært at få en god rytme i gang, og pumpningen tager derfor betydelig længere tid end nødvendigt. Brysttragten er komfortabelt polstret med gummi, og til NUK Luna Elektrisk brystpumpe medfølger en flaske med vid åbning, så den er nem at rengøre. Pumpen drives med batterier eller med netledning, hvortil der findes flere forskellige adaptere, så brystpumpen nemt kan medbringes på rejser i udlandet. Hvis man i forvejen foretrækker NUK's sutteflasker, er det en fordel, at pumpen er kompatibel til at anvendes direkte sammen med disse.

 • Kompatibel med andre NUK-flasker, nem at bruge
 • kke tilstrækkelig sugestyrke, stor og tung af at være en transportabel pumpe
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

2 af 5


Udvalgte priser:
Del testen