Excentersliber Bedst i test

Excentersliber

En excentersliber er en slibemaskine med en rund slibeplade, der sliber med et oscillerende bevægelsesmønster. Det gør, at du får et meget fint resultat - i hvert fald hvis slibemaskinen er velbalanceret og har et godt bevægelsesmønster med passende hastighed og vibration. Dette værktøj er velegnet til at slibe maling og lak af træ, eller til at finslibe dit snedkerarbejde, inden du maler det. Excentersliberen er også god til at lave en flot finish på materialer, der ikke skal males.

Når man sammenligner slibemaskiner, kan man sige, at en båndsliber er til rigtig grovslibning, mens excentersliberen er en finsliber, der også i nogen grad kan bruges til afvirkning.

Køb af excentersliber

Når du skal købe excentersliber er det vigtigt at tænke over, hvad du skal bruge den til, og hvad dit budget er. Visse slibemaskiner er god til afvirkning, mens andre er gode til finslibning. De allerbedste kan bruges til begge dele.

Excentersliberens slibeplade både roterer og vibrerer. Med den rette balance mellem disse faktorer rammer kornene aldrig samme sted to gange. Roterer den derimod for hurtigt, rammer kornene samme sted, hvilket giver en rund ridse på materialet. Når du leder efter en excentersliber, kan det være godt at vælge en med hastighedsregulering. Så kan du selv bestemme, hvor hurtigt den skal rotere.

Excenterslibere fås både batteridrevne og med ledning. Der findes også hybridmodeller, hvor du kan anvende dem med batteri, men også kan tilslutte en ledning, hvis batteriet bliver brugt op. Batteridriften har den fordel, at du ikke bliver begrænset af ledningen. Det er en fordel, hvis du har store materialeemner, der skal slibes, eller hvis du står et sted, hvor der er langt til nærmeste stikkontakt. Ulempen er selvfølgelig, at du skal huske at lade batteriet op ind imellem. Litium-ion-batterierne der anvendes i dag, bliver dog ikke flade, når de ikke er i brug. Derfor kan du lade dine batterier op og derefter lægge dem på hylden, til det er tid til at bruge dem. Fordelen ved maskiner med ledning er selvfølgelig, at de altid er klar til brug, og at de ikke er begrænsede af batteriets levetid. Udviklingen går dog mere og mere mod batteridrevet værktøj, da litium-ion-batteriernes kapacitet hele tiden stiger.

Ud over driftstype og hastighedsregulering er der også andre faktorer, som spiller ind. Det er blandt andet lydniveauet og vibrationsmængden. Også støvoptagningen er vigtig. Alle disse faktorer medvirker til, at dit arbejdsmiljø bliver så rent og sundt som muligt. Andre vigtige parametre er for eksempel ergonomi, byggekvalitet og garantier.


Produkter i testen

BEDST I TEST BADGE DK 2018

AEG BEX18-125

Brugervenlig og tidseffektiv med imponerende slutresultat


Type: Batteridrevet (Li-ion) Spænding: 18 V Diameter, slibeplade: 125 mm Hastighedsregulering: Ja (6 trin) Oscillering: 2,4 mm Ubelastet hastighed: 7.000-11.000 omdr./min Oscillationshastighed: 14.000-22.000 osc./min Vægt: 2.1 Mål (LxBxH): 300x135x150 mm (med støvfang på) Lydniveau: 88,5 dB Andet: Softstarter, integreret motorbremse Medfølgende tilbehør: Slibepapir, støvpose Garanti: 6 år Brugsanvisning:

AEG BEX18-125 bliver bedst i test, fordi den efterlader et rigtig pænt slutresultat og samtidig er tidseffektiv. Det skyldes, at den har meget gode excentriske bevægelser (random orbital), og at maksimumshastigheden er meget høj. Det giver en hurtig og effektiv afvirkning, samtidig med at du på meget kort tid opnår en perfekt finish. Fordi maskinen har et så jævnt og fint bevægelsesmønster, er den let at styre med meget små midler. Vi er også imponerede over støvoptagningen. Slutter du det medfølgende mundstykke til din værkstedsstøvsuger, bliver det endnu bedre - men det er også fuldt tilstrækkeligt uden. Batterilevetiden er derimod til den korte side. Der medfølger ikke et batteri, men vi tester den med et på 4 amperetimer, og det holder i 25 minutter. Vi anbefaler derfor, at du køber to batterier, hvis du ikke i forvejen har et ekstra AEG-batteri liggende derhjemme. På den måde kan du skifte imellem dem.

BEX18-125 har en hastighedsregulering, som gør slibemaskinen alsidig. Du kan komme til den med tommelfingeren, hvis du er højrehåndet. Ud over denne knap er der også en startknap. Den er lettilgængelig og nem at få øje på. En fordel ved BEX18-125 er, at du kan starte den direkte på arbejdsemnet, fordi den softstarter og bremser. En anden fordel er, at den ikke vibrerer ret meget, så du kan bruge den længe uden at blive træt i hænderne. Ud over batterilevetiden har den egentlig kun én ulempe, og det er en lille detalje - den er lidt bagtung. Det gør, at den er bedst at bruge med tohåndsgreb for at opnå et jævnt tryk. Derudover er dette en virkelig god excentersliber. Den virker gedigen, når vi holder den, og det gummierede håndtag giver et godt greb. Slibepapiret sidder godt fast med velcro. Hvis vi ser på værdien for pengene, og at du får en meget lang garanti, kan vi ikke gøre andet end at anbefale BEX18-125. Den passer til alle, der vil have en batteridrevet slibemaskine, som leverer et fantastisk resultat. Og hvem vil ikke det?

 • Efterlader en perfekt finish, lang garanti, kontrolleret bevægelsesmønster, brugervenlig, god ergonomi
 • Lidt kort batterilevetid, bagtung
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:

Black & Decker BDCROS18N

Letkontrolleret slibemaskine med meget fint slutresultat


Type: Batteridrevet (Li-ion) Spænding: 18 V Diameter, slibeplade: 125 mm Hastighedsregulering: Nej Oscillering: 1,3 mm Ubelastet hastighed: 12.000 omdr./min Vægt: 0.9 Mål (LxBxH): 190x130x137 mm Lydniveau: 88,5 dB Andet: Softstarter og bremse Medfølgende tilbehør: 1 slibepapir, støvpose Garanti: 2 år

Black & Decker BDCROS18N er en imponerende slibemaskine, både hvad angår bevægelsesmønster og slutresultat. Den næsten ingen vibrationer og er meget let at kontrollere - så meget at man kan manøvrere den med kun én hånd. Vi opnår desuden et pletfrit resultat på meget kort tid. Der er ingen ridser eller ujævnheder at se på arbejdsemnet. Den både starter og bremser blødt og fint, så du kan starte op direkte mod arbejdsemnet. Det giver vi BDCROS18N et stort plus for. De maskiner der mangler denne funktion, risikerer at ridse materialet som de sliber på. Støvfilteret virker desværre lidt plasticagtigt. Det bøjer sig, og støvoptagningen er utilstrækkelig. Endvidere savner vi et mundstykke til værkstedsstøvsuger. Det gør samlet set, at arbejdsmiljøet bliver dårligere set fra et helbredsmæssigt synspunkt.

Black & Decker sender kun et batteri på 1,5 Ah med, og det lykkes os at få 13 minutters driftstid ud af det. Det er helt OK i forhold til antal amperetimer. Men hvis du skal slibe meget, anbefaler vi, at du køber et batteri med højere kapacitet - gerne to af slagsen, så du kan skifte mellem dem. Den største ulempe ved denne maskine er dog opladeren. Opladningstiden er flere timer, og det er under al kritik. Det er også synd for en ellers rigtig god finslibemaskine. Den er lille og let med farvemarkerede knapper og et behageligt greb. BDCROS18N trækkes dog med en lille ulempe, nemlig dens afvirkningsevne. Den er hæderlig, men langt fra bedst. Vi savner også hastighedsregulering. Dette gør samlet set, at slibemaskinen passer bedst til at finslibe de sidste omgange for at få en overflade uden ridser. Så giver den et udmærket resultat som ikke behøver dækmaling - medmindre du foretrækker det selvfølgelig.

 • Udmærket slutresultat, meget let at kontrollere, næsten igen vibrationer, kan startes på arbejdsemnet, godt greb
 • Dårlig støvoptagning, lidt svag afvirkning, meget lang opladningstid, savner hastighedsregulering
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

Bosch AdvancedOrbit 18

Slibemaskine med trinløs hastighedsregulering og god støvoptagning


Type: Batteridrevet (Li-ion) Spænding: 18 V Diameter, slibeplade: 125 mm Hastighedsregulering: Ja Oscillering: 3,2 mm Ubelastet hastighed: 6.000-24.000 omdr./min Vægt: 1.4 Lydniveau: 88,4 dB Medfølgende tilbehør: Støttehåndtag, støvskuffe, 1 slibepapir, paper assistant Garanti: 3 år ved registrering, 2 år uden Brugsanvisning: PDF

Bosch AdvancedOrbit 18 er en excentersliber med god afvirkningsevne og en meget velkommen, trinløs hastighedsregulering, der fungerer glimrende. Slibemaskinen efterlader et fint sliberesultat, når du først har lært at kontrollere den. Det er imidlertid ikke så nemt, ikke engang for en øvet finsnedker. Eksempelvis savner maskinen motorbremse. Det bratte stop der opstår, medfører, at du risikerer at beskadige arbejdsemnet. Derfor anbefales det at løfte maskinen, inden du slipper gassen. Maskinen har også tendens at rykke, hoppe og wobble foruroligende meget under brugen. Når du lærer at parere dette med støttehåndtaget, bliver slutresultatet godt, men arbejdet er ikke særlig bekvemt. Vi havde gerne set en løsning, der gav en mere ergonomisk arbejdsgang. Derudover rasler den en del under drift, og delene på den vibrerer og virker ret plasticagtige. Overordnet synes vi ikke, at byggekvaliteten helt svarer til prisen. Men den fungerer i hele testperioden. Oven i købet får du en afgjort godkendt garanti, hvis du registrerer produktet.

AdvancedOrbit 18 har en rimelig batterilevetid. Der medfølger ikke et batteri ved købet, men vi har testet den med et på 2,5 Ah. Selvom dette er en ret lav kapacitet, får vi alligevel 15 minutters belastet driftstid, og det er bestået. Køber du et batteri med større kapacitet, forlænger du arbejdstiden. Alternativt kan du købe to batterier at skifte imellem. På den måde kan du oplade de ene batteri, mens du bruger det andet. Støvoptagningen på AdvancedOrbit 18 er godkendt. Filteret er placeret direkte under maskinen og opfanger størstedelen af støvet. Desuden kan filteret afmonteres, så du kan rengøre det ordentligt. Det virker dog som om, at den del støv bliver i maskinen. Udtaget har heldigvis rund fatning, så det passer til en del værkstedsstøvsugere. Hvis du har sådan en, kan du på den måde få et rent arbejdsmiljø. AdvancedOrbit 18 er passer fint, hvis man har tid til at lære at kontrollere maskinen. Det er i så fald en excentersliber med flere fordele, især hvis man allerede har Boschprodukter i værktøjsskabet og kan bruge deres batterier.

 • Hastighedsregulering, god garanti ved registrering, godt slutresultat - hvis du har kontrol
 • Meget svær at kontrollere, mislyde og plasticagtig
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

3 af 5


Udvalgte priser:

RYOBI 18V R18ROS-0

Tidseffektiv slibemaskine til overflader, der skal males


Type: Batteridrevet (Li-ion) Spænding: 18 V Diameter, slibeplade: 125 mm Hastighedsregulering: Nej Oscillering: 2,5 mm Ubelastet hastighed: 10.000 omdr./min Oscillationshastighed: 20.000 osc./min Vægt: 1.6 Lydniveau: 88,5 dB Andet: Softstarter Medfølgende tilbehør: Ekstra mundstykke, 3 stk. slibepapir Garanti: 2 år Brugsanvisning: PDF

RYOBI 18V R18ROS-0 bruger tiden effektivt ved afvirkning og har en tilfredsstillende støvoptagning. Dens bevægelsesmønster indebærer, at den roterer hele omdrejninger. Det giver en meget god afvirkningsevne, men da excenterslibere ofte er beregnede til den afsluttende finish, kommer du til at lide under denne løsning. Slibepladen efterlader små, men tydelige, cirkelformede ridser. Slutresultatet bliver således kun rimeligt. Derimod er den meget god til at slibe maling og lak af træ i en fart. Den har også en god støvopsamlingsevne. Det giver et godt arbejdsmiljø - selvom den mangler et mundstykke, så du kan tilslutte alle støvsugertyper. Den største ulempe ved 18V R18ROS er, at den ikke har nogen hastighedsregulering. Det gør, at du får svært ved at tilpasse hastigheden efter arbejdsopgaven og materialet.

18V R18ROS har en rimelig energieffektivitet, når man tager højde for, at det er en ret billig slibemaskine. Der medfølger ikke noget batteri ved købet, så du vælger selv, hvilken kapacitet dit batteri skal have. Vi tester den med et batteri på 5 amperetimer, og det giver en arbejdstid på cirka 30 minutter. Det er tilstrækkeligt til at nå at lade et reservebatteri op, men langt under den angivne driftstid på 50 minutter sammen med dette batteri. R18ROS har ret mange vibrationer og er derfor ikke så bekvem at bruge i længere tid ad gangen. Den har dog et gummieret greb, der ligger godt i hånden. Designet er kompakt og nemt at blive fortrolig med. Slibemaskinen føles også velbalanceret. Batteriindikatoren sidder desværre et dumt sted på undersiden, så du skal slukke for maskinen for at kontrollere den. I det store hele er konstruktionen derimod attraktiv. R18ROS præsterer bedst på overflader, som efterfølgende skal males, hvor den gør et hurtigt og tilstrækkelig godt arbejde. På overflader til afsluttende finish er den derimod for grov.

 • God støvopsamling, hurtig afvirkning, kompakt design
 • Bevægelsesmønster giver ridser, ingen hastighedsregulering
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

3 af 5


Udvalgte priser:
Del testen