Fotobog bedst i test

Fotobog

Vi har testet fotobøger fra nogle af de største leverandører på det svenske marked. Samlet set var vi meget imponerede over testresultatet. Bedst i Test bliver fotobøgerne fra Photobox, Blurb og Fuhi Direkte vurderet ud fra brugerens layout- og redigeringsfærdigheder. Disse fotobøger er derfor vores købsvejledning for 2016.

Det er bemærkelsesværdigt, at bøgernes kvalitet er blevet væsentligt forbedret gennem de seneste år. Fotobøgernes popularitet skyldes, at det er en fantastisk måde at vise sine bedste billeder frem. Efter digitalkameraernes indtog er billederne desværre ofte blevet glemt i en mappe på computeren. I en trykt bog lyser billedernes farver op og igen bliver det sjovt at vise billederne frem! For en nybegyneder kan der laves en hel bog på få minutter med blot et par klik. Avancerede brugere med mere tid kan gøre fotobogen virkelig spektakulær og lave et layout, der ville være umuligt i et almindeligt fotoalbum.

Testresultatet er overraskende godt. Faktisk har alle fotobøgerne i testen gennemgående god farvekvalitet, indbinding og software. Alle fotobøgerne i vores test er desuden prisvenlige, men de egner sig til forskellige brugere afhængigt af brugerens redigeringsfærdigheder. For nybegynderen er Photobox et udmærket valg, da programmet er enkelt at gå til, og kundeservicen er meget hurtig. For den profesionelle bruger, der har stor erfaring med og interesse i billedredigering og layout, anbefaler vi Blurb. For de personer, der befinder sig et sted i midten, altså i mellemklassen, anbefaler vi Fuji Direkte.

Priserne på fotobøger fra de forskellige udbydere er vanskeligt at sammenligne, i og med skjulte gebyrer sniger sig ind efterhånden, mens man arbejder på sin bog. Eksempelvis har Önskefoto ved første øjekast en lav pris, men tillæg som billedomslag, titel på omslaget og højt fragtgebyr gør, at prisen stiger. Alle leverandørerne sniger afgifter ind på denne måde, men i forskelligt omfang. Slutprisen på bøgerne i testen viser, at Photobox og Blurb har noget lave priser, mens Önskefoto og Postfoto CEWE har noget høje priser. Der er en forskel, men det er ikke meget, og prisintervallet ligger omkring en hundredelap.

For personer med et lille budget er det muligt at lave en rigtig billig fotobog, hvis man vælger et blødt, hæftet omslag. Eksempelvis kan man bestille en enkel minibog hos Photobox, som koster lidt under hundrede kroner inklusiv fragt. For fotoentusiaster, som er villige til at bruge mange penge på en kvalitetsbog, findes næsten uendelige muligheder. Fotobogens ryg kan have trådbinding, spiralryg eller være limet. Omslaget kan fås vokset, i linned og i læder. Man kan nemt bruge med end 1.000 kroner, og måske dine bedste minder er prisen værd?


Produkter i testen

Photobox

Enkel og hurtigt lavet fotobog med god kvalitet og meget god kundeservice


Størrelser: 7 stk Software: Online Kundeservice: Telefon, e-mail og chat (dansktalende) E-mailsvar fra kundeservice: 1 time (chatsvar: 15 sekunder) Lovet leveringstid: 7 til 8 dage Faktisk leveringstid: 7 arbejdsdage Indbinding: Hårdt eller blødt omslag (limet, hæftet eller spiral)

Photobox er førende i Europa inden for digital fotofremkaldelse og deling og lagring af billeder på internettet. Onlineprogrammet er let at lære, hurtigt at arbejde med og giver godt overblik. Vi er især glade for funktionen til at zoome i billederne i stedet for at beskære dem. Selv den enkle fotoredigering til kontrast og lysstyrke er intuitiv. Der er visse mangler. Det er ikke muligt at strække et billede over et dobbeltopslag, og billedrotationen er begrænset. Den danske kundeservice er imidlertid i en klasse for sig og besvarer spørgsmål i løbet af få sekunder via chat eller telefon, også i weekenden. Billederne har god skarphed, kontrast og farvegengivelse, hele bogen virker meget eksklusiv. Hvis du er nybegynder og vil i gang med det samme, er Photobox det rette valg. Du kan bestille din egen fotobog i løbet af 20 minutter.

 • Enkel og hurtig software, meget god kundeservice, god kvalitet på bog og billeder
 • Lidt begrænsede redigeringsmuligheder for avancerede brugere
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5

Blurb

Entusiasternes foretrukne fotobog, med mange valgmuligheder for papir og finish


Størrelser: 5 fotobøger + 2 tekstbøger Software: Online og download (PC og Mac) Kundeservice: E-mail (engelsk) E-mailsvar fra kundeservice: 1 time Lovet leveringstid: 6 til 21 arbejdsdage Faktisk leveringstid: 6 arbejdsdage Indbinding: Hårdt eller blødt omslag, støvomslag (limet indbinding)

Amerikanske Blurb udmærker sig med fokus på professionelle brugere, da man kan importere PDF/X-3-filer fra Adobe InDesign. Dette giver uendeligt mange flere kreative muligheder, som de andre fotobøger i testen ikke kommer i nærheden af. Blurbs eget redigeringsprogram er dog ret drøjt at arbejde med og ret begrænset. Blurb tilbyder en print-on-demand-boghandel, hvor du kan sælge din egen fotobog via deres hjemmeside eller på Amazon. Hvis du har lavet en bog, som flere er interesserede i, for eksempel fra en fodboldturnering eller en kogebog, kan du tjene en god skilling, da du selv fastsætter prisen. Både bog og billedkvalitet er udmærket, men vi aner lidt røde hudtoner og lysnede skygger. Supporten er hurtig, men kun engelsktalende.

 • Meget god bogkvalitet, mange valgmuligheder for papir og finish, egen boghandel
 • Ret så drøj software, ingen dansk kundeservice
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5

MyFUJIFILM

Fotobog med meget god bogkvalitet og mange redigeringsmuligheder


Størrelser: 8 stk. Software: Online og download (PC og Mac) Kundeservice: Telefon og e-mail (dansktalende) E-mailsvar fra kundeservice: 2 timer Lovet leveringstid: 2 uger Faktisk leveringstid: 9 arbejdsdage Indbinding: Hårdt eller blødt omslag (limet eller hæftet indbinding)

I Danmark er MyFUJIFILM markedsførende inden for fotofremkaldelse, og fotobøgerne er af meget høj klasse. Softwaren er flot med tydelige ikoner, mange redigeringsmuligheder, rammer, clip-art og baggrunde. Man kommer imidlertid til at klikke en del rundt i menuer, og på små skærme bliver arbejdsområdet ret småt. Kundeservice er klart godkendt med lange telefontider og hurtige mailsvar, desuden dansktalende. Billedkvaliteten er god med fin skarphed og naturlig farvegengivelse, men noget lyse sort-hvide billeder. Fotobogen er godt indbundet og er meget let at bladre i, da ryggen ikke er så dyb. Fotoentusiaster der er klar til at lægge det nødvendige arbejde i deres fotobog, bliver meget tilfredse med MyFUJIFILM.

 • Meget god bogkvalitet, mange redigeringsmuligheder
 • Mange klik i menuer, lille arbejdsområe i programmet
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5

Pixum

Fotobog med mange layout- og redigeringsmuligheder, god kvalitet på bogen


Størrelser: 8 stk. Software: Kun download (PC, Mac, Linux) Kundeservice: E-mail (engelsk) E-mailsvar fra kundeservice: 3 timer Lovet leveringstid: 5 til 12 arbejdsdage Faktisk leveringstid: 6 arbejdsdage
 Indbinding: Hårdt eller blødt omslag (limet, hæftet, tekstil, læderindbinding)

Pixum tilbyder en masse fleksible redigeringsmuligheder og imponerende effekter, for eksempel redigering af farve, kontrast og røde øjne. Der er mange baggrundsmuligheder, blandt andet sløring og relief. Softwaren har desværre nogle småfejl, hvilket af og til medfører irritationsmomenter. Man kommer også til at klikke meget rundt i menuer. Supporten er kompetent og ret hurtig, de taler dog ikke dansk. Billederne er generelt gode, men giver indtryk af en lavere kontrast, hvilket giver et lidt gnidret indtryk sammenlignet med Blurb og Fuji Direkt. Farvemætheden er af og til lidt overdrevet, især de blå farver. Indbindingen er lav, hvilket gør fotobogen meget let at bladre i, og fotopapiret er også af høj kvalitet.

 • Mange layout- og redigeringsmuligheder, god bogkvalitet
 • Småfejl i softwaren, lidt gnidrede billeder, ingen dansk kundeservice
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5

Postfoto CEWE

Mange layoutmuligheder, hurtig kundeservice og god kvalitet på fotobogen


Størrelser: 8 stk. Software: Kun download (PC, Mac, Linux) Kundeservice: Telefon og e-mail (dansktalende) E-mailsvar fra kundeservice: 1 time Lovet leveringstid: 5 til 8 arbejdsdage Faktisk leveringstid: 8 arbejdsdage Indbinding: Hårdt eller blødt omslag (limet, hæftet, tekstil, læderindbinding)

CEWE fotobog anvender samme software, trykkeri og bogbinderi som Pixum (anmeldt ovenfor). Til forskel fra Pixum er softwaren på dansk, kundeservice taler også dansk og er meget hurtig og kompentent. Såvel software som fotobøger har således de samme fordele og ulemper som Pixum, og forskellen er kun sproget hos kundeservice. Vi synes derfor ikke, at det er rimelig, at CEWE har priser, der er op til 30 % højere end Pixum, da de færdige fotobøger er nøjagtig ens. Det kan nævnes, at flere andre firmaer anvender samme CEWE-software og højere priser, for eksempel Japan Foto og Elgiganten. En god fotobog, men lidt høj pris, medmindre man vurderer dansk kundeservice meget højt.

 • Mange layout- og redigeringsmuligheder, god bogkvalitet, hurtig kundeservice
 • Småfejl i softwaren, lidt gnidrede billeder
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5

Önskefoto

Fotobog med god bogkvalitet og meget fin detaljegengivelse i billederne


Størrelser: 9 stk. Software: Online og download (PC) Kundeservice: Telefon og e-mail (dansktalende) E-mailsvar fra kundeservice: 2 dage Lovet leveringstid: 10 arbejdsdage Faktisk leveringstid: 5 arbejdsdage Indbinding: Hårdt eller blødt omslag (limet, hæftet, tekstil, læderindbinding)

Önskefotos onlineprogram er stilrent og har testens bedste funktion til eksempelvisning. Både billeder og støttelinjer kan strækkes over dobbeltopslag, godt! Beskæringsværktøjet er unødvendigt kompliceret, og det tager tid at få billederne helt, som man ønsker. Dialogbokse og ikoner ligger desuden over billedet, når man flytter dem, hvilket forringer overblikket. Billederne er lidt kornede i redigeringstilstanden, men i trykt fotobog er både detaljeringsgrad og farver rigtig gode. Sort-hvide billeder har er dog lige lovlig sorte. Bogryggen er forholdsvis dyb, så de inderste dele af billederne forsvinder i midten af opslaget. Supporten er kompetent og hurtig på telefon, men det bør ikke tage to dage at få svar på spørgsmål via e-mail.

 • God bogkvalitet med fin detaljeringsgrad på billederne
 • Træg kundeservice via mail, redigeringsfunktionen er lidt kompliceret
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5

MyPhotobook

Fotobog med tydelig og præcis information om billederne, god bogkvalitet


Størrelser: 7 stk. Software: Kun download (PC, Mac) Kundeservice: E-mail E-mailsvar fra kundeservice: Intet svar Lovet leveringstid: 7 til 9 arbejdsdage Faktisk leveringstid: 6 arbejdsdage Indbinding: Hårdt eller blødt omslag (limet, hæftet, tekstil, læderindbinding)

Softwaren indeholder de mest nødvendige funktioner og gør det først og fremmest nemt at importere billeder. Informationen om billedernes størrelse og position er meget nøjagtig, hvilket er til stor gavn, hvis man planlægger at lave en scrapbog, for eksempel hvis man vil klæbe billetter eller andre rejseminder ind, når bogen er leveret. Vi mangler dog fri rotation og fastgøringslinjer til andre billeder. Desuden havde vi gerne set mere klare farver og bedre skarphed. Af og til virker billederne nemlig som om, de har været igennem et gråfilter. Da vi lavede vores bestilling, tog det meget lang tid at uploade bogen til MyPhotobooks servere. Trods gentagne forsøg på at kontakte kundeservice, er det ikke lykkedes for os. Det er ikke i orden og synd for en ellers skøn fotobog.

 • Meget nøjagtig information om billederne i bogen, god bogkvalitet
 • Manglende svar fra kundeservice, vi kunne godt tænke os bedre glans i farverne
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5

Referencebilleder

Billederne nedenfor er scannet fra fotobøgerne for nemt at sammenligne skarphed, kontrast, farvemætning, farvetone, sort farve og hudtoner. Det scannede referencebillede giver dog ikke samme klare indtryk, som når man har bogen fysisk i hånden. I trykte bøger er billederne således lysere og mere levende. For at gøre sammenligningen retvisende, har vi ikke justeret de scannede billeder på nogen måde.

Man kan dog fortsat få en god fornemmelse af bøgernes kvalitet. Sammenlign eksempelvis skarpheden på træet helt til venstre. Billedet viser også en klar forskel mellem gråtoner og hudtoner. På billedet helt til højre kan du sammenligne farvemætning – læg her mærke til nuancerne i de lyserøde, røde og lilla farver. Vi vil igen gentage, at alle fotobøgerne i testen har gennemgående god kvalitet. Alle udbydere leverer overlegen farvekvalitet set i forhold til om man viser billederne på en computerskærm.

Del testen