Hakkeklipper Bedst i test

Hækkeklipper

Med en hækkeklipper derhjemme får du hurtigt styr på selv den mest balstyrige hæk. Det er bedst at klippe hæk i perioden efter Sankt Hans (juli, august, september), men man kan også gøre det i perioden mellem vinter og forår, inden hækken har sat knopper.

Hækkeklipperen består af en motor, et sværd med klinge og bøjler, som du holder den i. For at undgå skader har de også flere sikkerhedsfunktioner. Det er for eksempel almindeligt, at du skal holde i den bagerste bøjle, samtidig med at du trykker den forreste bøjle fremad, for at starte hækkeklipperen. En anden sikkerhedsfunktion plejer at være en knap, der skal trykkes ind ved start, samtidig med at du holder i bøjlerne.

Vælg den rette model

Når du køber hækkeklipper, er det vigtigt at vælge en model, der passer til din type hæk. Thuja, liguster og fjeldribs er eksempler på typer, der ikke kræver en specielt kraftfuld hækkeklipper. Det skyldes, at de er relativt bløde, og fordi deres grene sjældent bliver særlig tykke - så længe du holder dem nede. Har du derimod en ældre hæk med tykke grene, skal du bruge mere kraft. Hvidtjørn er et eksempel på en hæktype, der kræver lidt mere af maskinen. Det er et fysisk krævende arbejde at klippe hæk. Jo bedre din hækkeklipper er, desto lettere går klipningen.

Forskellige typer:

● Benzindrevet hækkeklipper

● Batteridrevet hækkeklipper

● Kabeldrevet hækkeklipper

Hvilken type hækkeklipper du skal vælge, afhænger af dine behov. De batteridrevne har udviklet sig meget og har i dag en god batterikapacitet og masser af kraft. Har du en normal villahave med hæk omkring, kommer du meget langt med en batteridrevet hækkeklipper. Den professionelle vælger derimod ofte en benzindrevet model, for at slippe for at skulle spekulere på opladning af batterier. Men selv på det felt går udviklingen mod batteridrevet.

De kabeldrevne hækkeklippere passer bedst, hvis du har en meget lille hæk med små afstande i haven. Når du klipper hæk, skal du tage højde for både lange vandrette afstande og de lodrette, så ledningen kan være en stor begrænsning. Dels fordi du skal have de nødvendige forlængerledninger, men også fordi ledningen nemt kommer i vejen, og du kan komme til at klippe den over. Vælger du en kabeldrevet model, er det ofte, fordi du har en lille, lav og enkel hæk at holde. Ellers er en kabelfri model at foretrække.

5 tip, når du klipper hæk

1. Klip hækken i A-form. Den skal være lidt smallere foroven end forneden, for så kommer solstrålerne ind til alle blade, og hækken bliver tæt og fin hele vejen ned.

2. Når hækken er vokset til den ønskede højde, så klip den altid i samme højde. Så tager du kun den nye tilvækst, og det bliver nemmere at holde den pæn.

3. Er det en nyplantet hæk (ikke af en "fuldvoksen" sort), bør du klippe den et godt stykke ned med det samme. Hækken forgrener sig, hvor du klipper den, og hvis den skal være tæt forneden, skal du klippe den lavt første gang. Derefter klipper du den cirka 10-15 centimeter ned hvert år. På den måde får du en pæn, tæt hæk hele vejen fra bund ti top.

4. Brug altid beskyttelsesudstyr, når du klipper hæk. Handsker, beskyttelsesbriller og beskyttelsesjakke anbefales.

5. Glem ikke at drikke vand indimellem. Det er en fysisk aktivitet at klippe hæk, og arbejdet løber bedre, hvis du holder hjernen og kroppen klar imens.


Produkter i testen

Bedst-i-test.dk 2017.png

Stiga SHT 48 AE

Forener kraft og ergonomi i en vinderkombination


Type: Batteridrevet Målt vægt: 3.793 g Batteri: 2,5 Ah Effekt: 48 V Målt batterilevetid: 59 min og 50 s Sværdlængde: 65 cm

Stiga SHT 48 AE udmærker sig ved at kombinere masser af kraft, god ergonomi og høj byggekvalitet i et prisgunstig enhed. Denne batteridrevne hækkeklipper kan klare såvel små som store arbejdsopgaver. Uanset om det drejer sig om ældre hække med tykke grene eller vanskeligere sorter som hvidtjørn, så har den nok kraft til at lave rene og pæne snit. SHT 48 AE har, ud over kraften, en stor fordel i sit justerbare håndtag. Fordi du størstedelen af tiden kommer til at beskære hækken lodret, giver håndtaget dig en god ergonomi, selv ved vinklede snit. Det lange sværd bidrager samtidig til, at klipningen går hurtigt. Selvom hækkeklipperen vejer en del, bliver arbejdet aldrig tungt eller smertefuldt for kroppen.

En ulempe ved SHT 48 AE er imidlertid sikringsknappen, som du skal tykke ind ved start. Den er lidt svær at komme til, men når du først har fået hækkeklipperen i gang, klipper den uden problemer. Batteritiden er godkendt. Stiga-modellen klipper i næsten præcis en time udstyret med et 2,5 Ah-batteri, og det kan være nok til en villahæk i normal størrelse, hvis du er dygtig til at klippe. Men hvis du på forhånd ve,d at din hæk ikke er nogen "lille model", kan det være en god idé at købe et ekstra batteri.

 • Håndtaget kan vinkes, kraftfuld, pæne snit, langt sværd
 • Sikringsknappens placering, ret tung
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Stihl HSA 56

Skarp klinge og stærke klip


Type: Batteridrevet Målt vægt: 3.660 g Batteri: 1,6 Ah Effekt: 36 V Målt batterilevetid: 40 min og 55 s Sværdlængde: 54 cm

Stihl HSA 56 er en lidt mindre, men stadigvæk ret tung batteridrevet hækkeklipper, der giver fine snit med tilpas kraft bag. Det medfølgende batteri i vores sæt er det mindste, AK 10, og det svarer til 1,6 Ah. Vi får en batteritid på cirka 40 minutter. Hvis du har en villahave i normal størrelse, kan det være smart at gå en batteristørrelse op, eller alternativt købe to batterier, som du kan skifte imellem, hvis du skal kunne nå at klippe hele hækken. Batteritiden er dog godkendt for et batteri i denne størrelsesklasse. For at kunne give en bedre karakter mangler vi et drejeligt håndtag, hvilket i første række er et ergonomisk problem. Så længe du holder hækkeklipperen til vandret klipning, er det nemt at trykke den forreste bøjle ind, så den klipper. Men når du skal klippe lodret, bliver bevægelsen i bøjlen så kort, at det bliver ubehageligt efter et stykke tid. Det kræver lidt for mange kræfter. Kombineret med at sværdet er ret kort, gør dette, at 80 procent af klippetiden virker uergonomisk.

Der er imidlertid en fordel ved HSA 56, at den også kan klare ældre hækken med tykke grene. Klingen på sværdet er af meget høj kvalitet. Den klipper fine, rene snit - vi er virkelig imponerede over klipperesultatet. Kvaliteten på sværdet sammen med kraften gør, at den på dette punkt virker som en professionel maskine. Du behøver heller ikke at være bange for at beskadige klingen, når du går ned mod jorden, på grund af en smart konstruktion, som beskytter sværdet. Samlet set gør HSA 56 et kanongodt stykke arbejde med klipningen, men den ville have godt af forbedret ergonomi.

 • Fin klinge, kraftfuld, gedigen byggekvalitet
 • Ikke ergonomisk, ikke drejeligt håndtag, kort sværd
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

Black & Decker GTC36552PC

Enkel hækkeklipper med lang batteritid


Type: Batteridrevet Målt vægt: 3.340 g Batteri: 2 Ah Effekt: 36 V Batteritid: 1 h 25 min (målt) Min/Ah: 42 Vægt: 3.414 g (målt, inklusive batteri), 2.792 g (målt, eksklusive batteri Sværdlængde: 63 cm (målt) Lydniveau: 74,2 dB (målt)

Black & Decker GTC36552PC er en ret stærk hækkeklipper, der passer til de fleste hæktyper, som man finder i den normale villahave. Grene op til 1,5 centimeters tykkelse er slet ikke noget problem. Er de større, risikerer den dog at måtte give op, hvis du ikke går forsigtigt frem. Desværre er GTC36552PC ret bagtung, selvom det medfølgende batteri er relativt let. Det kan blive lidt anstrengende, når du skal topklippe en hæk. På den anden side er hækkeklipperen samlet set ret let, så det er ikke noget uoverskueligt problem for brugeren. Køber du også et større batteri, kan dette selvfølgelig ændre sig. Sikkerhedshåndtaget er et stort plus. Dels øger det sikkerheden på den måde, at børn har sværere ved at starte den. Dels er det smart udformet, for du kan komme til det, uanset om du er højre- eller venstrehåndet. Buen til den forreste håndbeskyttelse er ret stor sammenlignet med andre modeller. Det er af sort, hård plast og skygger desværre en del for udsynet til sværdet. En anden ulempe er den medfølgende sværdbeskyttelse. Det er af blød plast og begynder at tage skade allerede efter en uges brug. Fordi det er blødt, er det også lidt besværligt at få på.

B&D GTC36552PC har en meget god batteritid. Sværdlængden passer ikke til de allerbredeste hække, men er stadig lige over middel. Vi havde gerne set, at enden på sværdet havde en anden form, da hækkesaksen har tendens til af og til at sidde fast og kaste. Trods det ret kraftige sværd og modstanden, når du klipper, er batteritiden på linje med flere professionelle maskiner på markedet. Med tanke på prisen er dette et stort plus. Mange hækkeklippere i denne klassen er også udstyret med en flinklipningsfunktion, så du ikke sløser med batteriet, når du klipper en hæk med tyndere grene. Den mindsker helt enkelt maskinens omdrejningstal. GTC36552PC har i stedet en impulsfunktion. Tanken er, at den skal give ekstra kraft, hvis du sidder fast. I praksis synes vi dog ikke, at det er særlig brugbart. Derudover har hækkeklipperen ikke så mange finesser. Den gør sit arbejde, og den gør det med et klart bestået resultat. GTC36552PC er velegnet, hvis du er ude efter en hækkeklipper i lavprisklassen med rigtig lang batteritid - for eksempel fordi du har en lang hæk. Men ikke lægger så meget vægt på ergonomi og finesse.

 • Meget lang batteritid, høj sikkerhed
 • Bagtung, dårlig sværdbeskyttelse
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

3 af 5


Udvalgte priser:
Del testen