Hjemmealarm Bedst i test

Hjemmealarm

Er du urolig for indbrud? Udover at gennemgå grund og indgangsparti, så tyven ikke kan arbejde uforstyrret, kan du også installere en hjemmealarm. De virker både afskrækkende og kan fange tyven på billede eller video.

Med en hjemmealarm installeret føler mange også en større tryghed. Dels kan de blive alarmeret, hvis der sker et indbrud, når de ikke er hjemme, dels hvis der sker noget i realtid, mens de befinder sig i huset. Alarmsystemerne har mange forskellige udformninger, så de passer til menigmand. Grundlæggende består de ofte af et alarmpanel, hvor du slår systemet til/fra, et antal sensorer og en form for app eller lignende til at styre systemet. Et system der kun alarmerer vinduer og døre kaldes for perimeterbeskyttelse, eftersom du kan leve og opholde dig i hjemmet, mens systemet er aktivt. Men du kan også beskytte indvendigt, for eksempel ved opsætning af bevægelsesdetektorer. Endvidere findes der systemer med zoneinddeling, hvor nogle dele kan være beskyttede og andre ikke.

I alarmsystemerne indgår nogle gange også overvågningskameraer. Således bliver du foruden at blive gjort opmærksom på, at nogen befinder sig i eller uden for din bolig, også i stand til at se vedkommende i realtid. Kameraerne har ofte bevægelsessensorer der registrerer, hvis nogen bevæger sig foran dem. Mange kameraer har mulighed for optagelse og lagring ud over realtidssending. Nogle er smarte og kan se forskel på mennesker og genstande, så de for eksempel ikke reagerer på en robotstøvsuger, der kører forbi, men derimod på om tyven gør det.

Kameraerne har også forskellige anvendelsesområder. Nogle er motoriserede, så du kan styre dem på afstand, andre er IP-klassificerede til udendørsbrug, og andre har mørkesyn osv. Hvilke kameraer du vælger til de forskellige steder i hjemmet afhænger af behov og stedets beskaffenhed.

Du kan også anskaffe tilbehør til hjemmealarmen, så dine omgivelser bliver gjort opmærksom på, at der er et indbrud i gang – lamper der lyser og blinker sammen med sirener, der afgiver høje signaler ud over nabolaget.

Byg selv, eller køb et færdigt system?

Når du kigger efter løsninger til hjemmealarm, finder du hurtigt ud af, at du kan gå to veje. Den ene er, at du selv vælger at sammensætte et system, den anden at købe et komplet system med installation fra en producent/forhandler.

I det første tilfælde køber du produkter, enten et færdigt sæt eller flere fritstående dele, som du selv installerer i hjemmet. I disse systemer medfølger der sjældent løbende udgifter, du betaler for produkterne på stedet og passer derefter overvågningen selv. Kameraer og sensorer kan eksempelvis give dig besked på mobiltelefonen, hvis nogen bevæger sig i dit hjem.

Køber du i stedet et færdigt system fra en alarmleverandør, kommer de hjem til dig og installerer systemet for dig. Du vælger mellem pakker i forskellige størrelser og har derefter en installationsomkostning og en fast månedlig omkostning. Den månedlige omkostning plejer at være et par hundredkronesedler, mens den faste installation ofte koster et par tusind kroner. Prisen varierer afhængigt af leverandøren, hvilken pakke du vælger, og hvilke funktioner du ønsker. I nogle tilfælde er det sådan, at operatøren beholder ejendomsretten over systemet i et antal år – opsiger du systemet, har de altså ret til at tage det tilbage. Tag også højde for, at nogle systemer har en bindingsperiode. En anden faktor der kan variere, er hvorvidt udrykninger medfølger i den månedlige omkostning eller ej.

Visse system er opbygget sådan, at du selv får alarmen først for at verificere, at det er et egentligt indbrud, derefter sender du den videre til alarmoperatøren. Andre går direkte til alarmoperatøren, som derefter kontakter dig. I nogle tilfælde kan de endda se dem, der er i hjemmet og tale med dem. Det giver yderligere tryghed, da man hurtigt kan få hjælp, hvis nogen for eksempel skulle komme til skade eller lignende. På den anden side er det også et spørgsmål om integritet, og hvad du er villig til at vise frem for et fremmed menneske i tilfælde af en falsk alarm.

Langt de fleste alarmsystemer i dag er trådløse. Der findes stadigvæk modeller, hvor du bygger kabler ind i væggene, men så gør du det normalt allerede ved nyproduktion.

De trådløse systemer er ofte følsomme over for forstyrrelser. Indbygget kryptering og hvilken frekvens de sender på påvirker også, hvor gode de er. Nogle har for eksempel dobbelt kryptering, andre kun enkelt. Kommunikerer systemet på en almindelig frekvens, kan det i værste fald blive forstyrret af andre apparater på samme frekvens. Skal du investere i en trådløs hjemmealarm, bør du vælge et produkt med høj sikkerhed.

Vælg den rette hjemmealarm - tjekliste

Når du skal købe hjemmealarm, kan man ikke sige, at noget bestemt er det rigtige for alle. Dine behov og ønsker om funktioner, din interesse for teknik, dit budget og din familiesammensætning har indflydelse på, hvad du bør vælge. Du kan for eksempel stille dig selv følgende spørgsmål:

● Vil du selv bygge og passe dit system eller benytte en alarmoperatør?

● Er du kun ude efter periferibeskyttelse (vinduer, døre m.m., så du kan have alarmen aktiv, selvom du er hjemme), eller har du brug for flere funktioner, eksempelvis brandalarmer, bevægelsessensorer m.m.?

● Vil du både have alarm og kunne se, hvad der sker i hjemmet, eller er det tilstrækkeligt med alarmfunktionen?

● Har du husdyr hjemme i løbet af dagene, eller andre ting der bevæger sig, der kan udløse eventuelle bevægelsessensorer?

● Vil du have et system, hvor en alarmoperatør med det samme undersøger, hvad der sker i dit hjem, eller vil du først selv kontrollere, om det er en falsk alarm?

● Vil du kunne styre systemet fra mobiltelefonen?

● Har du børn, der kommer hjem før dig? Kan de selv holde styr på en hemmelig kode og taste den ind, eller kræver det et system med tokens? Vil du kunne få besked, når de er kommet hjem?

● Skal der medfølge tilbehør såsom sirene og projektør i systemet?

● Vil du kunne udvide systemet med smarte hjem-funktioner, eksempelvis opkoblede brandalarmer, temperatursensorer, fugtsensorer med mere?

● Skal en eventuel vægter kun kontrollere periferibeskyttelsen, eller skal vedkommende også kunne komme ind i din bolig og kontrollere alle rum?

● Vil du have batteribackup, så alarmen ikke bliver deaktiveret ved en strømafbrydelse?

● Vil du have et system, som du selv ejer fra starten, eller et som du først overtager efter et par år (tjek alarmoperatørens frikøbsvilkår)?

Del testen