Liggeunderlag Bedst i test

Liggeunderlag

Er det tid til en vandretur med overnatning i telt? En af de vigtigste ting at få med i oppakningen er liggeunderlaget. Alle der husker barndommens teltovernatninger på hårde, kolde skumunderlag, kan glæde sig over, at der i dag findes et hav af teknisk meget avancerede liggeunderlag, oppustelige eller endda udstyret med en lille, indbygget pumpe. Man kan selvfølgelig stadig sove en nat på et almindeligt skumunderlag, men skal man ud på lidt længere ture og vil sove god, er komforten ved de moderne liggeunderlag uovertruffen.

På en vandretur hvor man bærer al sin oppakning selv, til forskel fra kanoture eller campingferier med bil, er det vigtigt, at liggeunderlaget er let.
Det skal naturligvis også være bekvemt at ligge på og isolere godt mod kulde fra jorden - i større højder, hvis man vandrer i bjergene, bliver der ofte minusgrader om natten, også midt på sommeren. Liggeunderlaget skal desuden være holdbart og let at puste op, og ikke mindst tømme for luft, når det er tid til at bryde op fra lejren.
Vi har taget udgangspunkt i de mest populære og efterspurgte modeller af lette liggeunderlag, der passer til vandreturen, oppustelige eller med indbygget pumpe. De vejer alle under 600 gram og er såkaldte helårsunderlag, der kan klare kulde ned til et par minusgrader. R-værdien giver et fingerpeg om, hvor godt et liggeunderlag isolerer mod jorden. Man anbefaler normalt en R-værdi over 4 for liggeunderlag, der skal anvendes i koldere perioder, mens R-værdier under 3 passer bedst om sommeren. Vil man være ude om vinteren og have bedre isolering mod jorden uden at skulle købe et vinter-liggeunderlag, anbefales et skumgummiunderlag nederst, som man så lægger det oppustelige liggeunderlag på.

Alle liggeunderlag i denne test har i princippet samme mål, kun madrassens tykkelse varierer. Flere modeller er smallere i fodenden, såkaldt mumieform. Det er praktisk i trange telte, hvor liggeunderlagene kan lægges i modsat retning, men det kan gå ud over sovekomforten - modeller med smal fodende er lidt trangere og mere ustabile end de rektangulære. Desuden ender fødderne nemt på teltbunden, hvilket forstyrrer søvnen. Det skal dog siges, at mange synes om den smalle form, når de først har vænnet sig til den. Et par af de testede liggeunderlag har en mere klassisk, rektangulær form.

Vi har bedømt liggeunderlagene efter vægt, evne til at isolere mod kulde fra jorden, slidstyrke, hvor nem den er at puste op og tømme for luft, bredde og længde - lange eller kraftige personer vil også kunne sove behageligt, knitren - få ting forstyrrer så meget som knitren fra underlaget i en ellers stille nat, og generel komfort. Vi har også set på, om luftkanalerne i madrassen går på langs eller på tværs, fordi det ofte diskuteres ivrigt blandt vildmarksentusiaster, hvad der er bedst med hensyn til varme og komfort. Vores vurdering er dog, at kanalernes placering ikke har nogen betydning for komforten.

Alle de testede underlag er af høj standard. Ingen af modellerne slap kulde fra jorden igennem, ingen gik i stykker, og alle holdt luften hele natten. Selv de lidt billigere og enklere modeller er således gode køb til vandrere, som vil ligge bekvemt. Samtidig bør man være opmærksom på liggeunderlagenes forskellige egenskaber - er man for eksempel følsom over for lyd om natten, kan det være smart at undgå de mest knitrende modeller, og er det vigtigt at minimere oppakningens vægt, kan det være en ide at holde øje med grammene.

Liggeunderlag til under 1.100 kroner kategoriserer vi som lavprisvalg, liggeunderlag der koster mellem 1.100 og 1.700 bedømmes som mellemklassevalg. Koster de over 1.700 kroner, anser vi dem for at være premiumvalg.


Produkter i testen

Exped Synmat HL M

Stille, komfortabelt, let og forsynet med en praktisk pumpepose


Luftkanaler: På langs Oppustning: Pumpepose Model: Mumie Prisklasse: Premium Vægt: 365 g Længde: 183 cm Bredde: 52 cm Tykkelse: 7 cm Pakkemål: 19x9 cm Laveste temp: -6 R-værdi: 3,3

Exped Synmat HL M er et af markedets bedste og letteste liggeunderlag. Det er også rart og stille at ligge på, der er ingen forstyrrende knitren, og ydermaterialet tåler hårdhændet behandling. Det vejer meget lidt og fylder kun en smule i rygsækken. Luftkanalerne er på langs og er komfortable. Luften bliver der hele natten, og liggeunderlaget isolerer godt mod jorden.
Modellen er en såkaldt mumieform, der er smallere i fodenden. Det sparer plads i teltet, men virkede unødvendigt trangt for vores testere. Exped Synmat HL M har en praktisk pumpepose, der gør det lettere at puste den op og forhindrer, at der komme fugtig luft ind i liggeunderlaget. Yderligere et plus er, at ventilen sidder på undersiden af liggeunderlaget, så der er ingen fare for, at man kommer til at få fat i den og lukke luften ud om natten.

Det er således nemt at fylde Exped Synmat HL M, men desto sværere at få luften ud igen. Det tager lang tid at tømme madrassen, fordi der kun er en envejsventil, der oven i købet skal holdes åben hele tiden. Det tager lang tid og er relativt svært at tømme madrassen, fordi der kun er en envejsventil, der oven i købet skal holdes åben hele tiden. Et andet minus er, at det er svært at få liggeunderlag og pumpepose ind i den meget lille opbevaringspose efter brug.
På trods af kritikken, så er udtrykket "man får, hvad man betaler for" i høj grad relevant for Exped Synmat HL M. Det er et meget godt liggeunderlag af høj kvalitet, der blev testpanelets foretrukne.

 • Smart pumpepose, meget lav vægt, stille, varmt og bekvemt, lille pakkevolumen
 • Mumieformen virker smal, upraktisk tømning, svær at pakke
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:

Nemo Vector 20 R

Stabilt og lækkert med indbygget pumpe


Luftkanaler: Tværgående Oppustningsmetode: Indbygget fodpumpe Model: Klassisk rektangulær Prisklasse: Mellem Vægt: 565 g Længde: 183 cm Bredde: 51 cm Tykkelse: 8 cm Pakkemål: 20 x 11.5 cm Laveste temp: -9 R-værdi: Nemo oplyser ikke R-værdi, men cirka 3-3,5

Nemo Vector 20 R er et kraftigt liggeunderlag med tværgående luftkanaler og praktisk, integreret fodpumpe. Det er stabilt, stille og behageligt at ligge på, har en generøs tykkelse og holder luften hele natten. Den rektangulære form gør, at Nemo Vector 20 R er tilstrækkeligt bred og bekvem også for lidt større brugere. Der trænger ingen jordkulde igennem, stoffet er robust og stabilt, og sovekomforten er god. Den indbyggede pumpe på Nemo Vector 20 R vejer et par hundrede gram ekstra, hvilket er et minus, men gør det nemt at puste liggeunderlaget op. På under et minut har man et godt fyldt liggeunderlag uden at anstrenge lungerne. Dog sad ventilen meget hårdt fast på vores testeksemplar, så det var umuligt at få den op uden brug af en form for redskab.
Det er nemt at tømme liggeunderlaget og folde det sammen samt at få det ind i opbevaringsposen.
Nemo Vector 20 R er et pålideligt liggeunderlag af god kvalitet, for den som ikke tæller hvert eneste gram, men vægter sovekomforten lidt højere end totalvægten.

 • Bekvemt, stille, varmt, stabilt, enkel oppustning og tømning, let at pakke
 • Ventilen meget svært at åbne, relativt høj vægt
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Nemo Tensor Insulated 20 R Mummy

Godt køb for mindre personer


Luftkanaler: Tværgående Oppustningsmetode: Manuel Model: Mumie Prisklasse: Mellem Vægt: 410 g Længde: 180 cm Bredde: 51 cm Tykkelse: 8 cm Pakkemål: 20 x 9 cm Laveste temp: -9 R-værdi: Nemo oplyser ikke R-værdi, men cirka 2-2,5

Nemo Tensor Insulated 20 R Mummy er lidt tykkere og giver lidt større komfort, især hvis man let fryser. En god tanke, især fordi det er lykkedes for Nemo at isolere liggeunderlaget med dets tværgående luftkanaler rigtig godt mod kulde fra jorden, uden at vægten er øget nævneværdigt. På plussiden står også at det ikke støjer, er let at puste op og lige så let at tømme for luft og pakke sammen. En praktisk rem komprimerer madrassen yderligere, hvilket sparer plads i rygsækken.
En lille usikkerhedsfaktor er, at ventilen der sidder på oversiden af liggeunderlaget, er relativt let at komme til at ramme i søvne, hvorved luften kan sive ud. I øvrigt holder Nemo Tensor Insulated 20 R Mummy luften godt og kan holde til forskellige belastninger. Vores testpanel oplevede trods den generøse tykkelse liggeunderlaget som lidt ustabilt. På grund af mumieformen og det faktum, at liggeunderlaget er nogle centimeter kortere end standard, føles det forholdsvis lille og smalt, i hvert fald for høje og brede vandrere. For mindre personer, unge og børn er det imidlertid et godt valg, da det er let, stille og varmt.

 • Lav vægt, stille, varmt, enkel oppustning og tømning, let at pakke, lille pakkevolumen
 • Ret ustabilt, lidt smalt og kort, nogen risiko for at komme til ventilen
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

Therm-a-Rest NeoAir Trekker

God komfort, men ikke lydløst


Luftkanaler: Tværgående Oppustningsmetode: Manuel Model: Klassisk rektangulær Prisklasse: Mellem Vægt: 510 g Længde: 183 cm Bredde: 51 cm Tykkelse: 6,3 cm Pakkemål: 23 x 11 cm Laveste temp: -7 R-værdi: 3,0

Mange af Therm-a-Rests modeller har reflekterende yderside, som kaster kropsvarmen tilbage, såkaldt Therma-Capture-teknologi. Det gør deres liggeunderlag varme at sove på, og det gælder også NeoAir Trekker. Den rektangulære form med tværgående luftkanaler bidrager også til god sovekomfort, og både liggeunderlagets materiale og generelle følelse virker stabilt.

NeoAir Trekker pustes op manuelt uden større anstrengelse og holder luften godt natten igennem. Ventilen er robust og går ikke op lige med det første. Liggeunderlaget er let at tømme, folde sammen og få ned i pakkeposen. Det fylder dog en del i rygsækken, hvilket er en ulempe, hvis man vil have komprimeret bagagen så meget som muligt. På minussiden er også lydniveauet. Liggeunderlaget knitrer, hver gang man skifter stilling, hvilket kan blive irriterende, hvis man vågner let. NeoAir Trekker byder derudover på god komfort og giver et gennemført helhedsindtryk.

 • God sovekomfort, varmt, solidt og stabilt, enkel oppustning og tømning, let at pakke
 • ]Ret forstyrrende knitren, stort pakkevolumen
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

Therm-a-Rest NeoAir X-lite

Knitrende men varm letvægter


Luftkanaler: Tværgående Oppustningsmetode: Manuel Model: Mumie Vægt: 340 g Længde: 183 cm Bredde: 51 cm Tykkelse: 6,3 cm Pakkemål: 23 x 10 cm Laveste temp: -5 R-værdi: 3.4

Den store fordel ved Therm-a-Rest NeoAir X-lite er den lave vægt - 340 gram er imponerende lavt for et bekvemt liggeunderlag. X-lite er varmt og behageligt at ligge på og isolerer godt mod jordkulde takket være Therm-a-Rests Therma-Capture-teknologi, som udnytter kropsvarmen og reflekterer den mod overfladematerialet. Desværre knitrer liggeunderlaget højt ved den mindste bevægelse, hvilket let forstyrrer nattesøvnen, hvis man vågner let. Derimod har vi intet at bemærke på holdbarheden. NeoAir X-lite tåler hårdhændet behandling, og luften bliver holdt inde hele natten.
Liggeunderlaget med tværgående luftkanaler pustes nemt op manuelt og er let at tømme og folde sammen, men det kræver en del tålmodighed at få det ned i opbevaringsposten efter brug. Desuden har det en mumieform, der er smallere i fodenden, som vi oplever som unødvendigt smal. Hvis man sætter lav vægt og god isolering højere end absolut stilhed, er NeoAir dog et godt køb.

 • Meget lav vægt, varmt og behageligt, enkel oppustning og tømning
 • Knitrer, unødigt smal mumieform, svært at pakke
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

3 af 5


Udvalgte priser:

Therm-a-Rest NeoAir Venture

Trofast lavpriskøb til standardturen


Luftkanaler: Tværgående Oppustning: Manuel Model: Klassisk rektangulær Prisklasse: Lavpris Vægt: 560 g Længde: 183 cm Bredde: 51 cm Tykkelse: 5 cm Pakkemål: 23 x 11,5cm R-værdi: 1.8

Therm-a-Rest NeoAir Venture er Therm-a-Rests sympatiske lavprisalternativ, hvis man vil pifte vandreturen op med en bekvem, oppustelig madras, men hverken kan eller vil bruge en formue på professionelt udstyr. Til en forholdsvis lav pris får du et afgjort godkendt liggeunderlag, der ikke knitrer, er stabilt og kraftigt, holder luften hele natten, isolerer anstændigt med tværgående luftkanaler og er let at puste op og tømme. Ulemperne er, at det er lige det tyndeste og desuden unødigt tungt med tanke på, at der ikke er nogen indbygget pumpe, og derudover stort set umuligt at pakke ned i posen efter brug. Det fylder også ret meget i rygsækken og er måske ikke noget for minimalisten eller gramjægeren. Nattesøvnen bliver dog garanteret bedre på Therm-a-Rest NeoAir Venture end på et gammeldags skumunderlag, samtidig med at prisforskellen ikke er så stor. Et godt køb for den almindelige vandrer med begrænset økonomi.

 • Billigt, kraftigt, stille, enkel oppustning og tømning
 • Forholdsvis høj vægt, ret tyndt, stort pakkevolumen, meget svært at pakke
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

3 af 5


Udvalgte priser:
Del testen