Menstruationskop

En menstruationskop er en alternativ menstruationsbeskyttelse, som til forskel fra bind og tamponer kan anvendes igen og igen. Menstruationskoppen er således bedre for miljøet og på sigt også for økonomien. En menstruationskop kan være fremstillet af plastic eller silikone. Den er formet som en klokke eller, som navnet antyder, en kop – og har en stilk, der stikker ud forneden. Stilken gør, at man nemmere kan få fat i koppen. Hvis man synes, at den er i vejen eller er for lang, kan den klippes helt af eller afkortes til den ønskede længde. Menstruationskoppen anvendes ved at folde den sammen og føre den ind i skeden. Når den er på plads, foldes menstruationskoppen ud og opfanger derefter menstruationsblodet. En menstruationskop kan sidde i skeden i op til 12 timer og kan sagtens anvendes, imens man sover, går i bad eller træner.

De fleste menstruationskopper fås i to forskellige størrelser. Hvilken størrelse der henvender sig til hvilken målgruppe, varierer afhængigt af producenten, men generelt er den mindre størrelse beregnet til kvinder under 30 år, der ikke har født, og/eller kvinder der bløder relativt lidt. Den større størrelse er således beregnet til kvinder over 30 år eller som har født, og til kvinder der bløder relativt meget. At alderen også påvirker, hvilken størrelse man bør vælge, skyldes at muskulaturen i skeden kan påvirkes af, hvor gammel man er. Man kan begynde at anvende menstruationskop allerede ved den første menstruation, hvis man altså føler sig komfortabel ved at føre koppen ind i skeden og kan få den til at sidde rigtigt.

Inden første brug af menstruationskoppen og inden hver ny periode skal menstruationskoppen desinficeres ved at lægge den i kogende vand i et vist tidsrum. Under menstruationen er det tilstrækkeligt at skylle koppen grundigt med vand ved hver udtagning og tømning. En del vælger også at vaske den med sæbe. Det er i så fald ekstra vigtigt at sørge for, at der ikke er nogen sæberester på koppen, da disse kan irritere slimhinderne i skeden.

Hvorfor vælge menstruationskoppen?

Ikke nok med at menstruationskoppen reducerer affald, som påvirker miljøet, og at den rent økonomisk hurtigt bliver en god investering, har vores testere også erfaret, at der er flere andre fordele ved at bruge menstruationskop. Koppen kan bruges i længere perioder ad gangen, hvilket betyder, at man slipper for at bytte bind eller tampon ved hvert toiletbesøg. Det er især praktisk, hvis man er ude i byen eller i det offentlige rum eller bruger toiletter, hvor der ikke findes håndvask med sæbe. De af vores testere, som var ude at rejse eller brugte koppen i sommerferien, har i høj grad foretrukket den på standen eller i mindre rene lufthavne. Flere af testerne oplever også følelsen af, at en tampon stopper menstruationen, mens koppen lader kroppen rense sig gennem menstruationsblodet på en mere naturlige måde. Det føles mere ”frisk” og sundere med menstruationskop. Vores testere har oplevet, at menstruationskoppen har siddet stabilt selv ved hård træning – endda bedre end en tampon som kan have en tendens til at glide ned jo mere blodfyldt og tung, den bliver.

Hvorfor ikke vælge menstruationskoppen?

Vores testeres primære indvending mod menstruationskoppen er, at det kan være svært at få den til at slutte helt tæt og sidde rigtigt i skeden. De er alle enige om, at øvelse gør mester, og at problemet er blevet mindre med tiden. Men i visse situationer har de gerne villet supplere med et trusseindlæg, da det sker, at der kommer nogle dråber ved siden af menstruationskoppen. Desinficering mellem perioderne medfører også en del forberedelse. Alle testere har dog oplevet, at det har været tiden værd i forhold til alle menstruationskoppens fordele. Halvdelen af testerne anfører, at de aldrig vil vende tilbage til almindelig menstruationsbeskyttelse igen, den anden halvdel, at de vil benytte menstruationskoppen og af og til supplere med bind eller tampon.

Tips fra testerne!

- Det virkede svært at få menstruationskoppen til at folde sig ud, især de første perioder. Man kan trække fingeren langs med koppens overkant for at mærke efter, at den ikke er foldet ind. Man kan også forsigtigt dreje koppen, efter den er ført ind. Flere testere fandt dette mest effektivt.

- En menstruationskop skal ikke føres lige så langt ind som en tampon. Så er der risiko for, at den ender ved siden af eller bag livmoderhalsen, og så kan den ikke opsamle menstruationsblodet, når det løber ud. Tricket er at sætte den i en lav position, så den kan dække hele skedeåbningen.

- Menstruationskoppen fungerer med en tæt forsegling. Når koppen skal tages ud, kan det være både smertefuldt og ubehageligt, hvis man bare trækker i stilken. For at få forseglingen til at slippe først, kan man enten føre en finger ind og trykke på overkanten for at skabe en luftlomme. Ellers kan man klemme med to fingre i bunden af koppen, så dens åbning ændrer form og slipper taget i skedevæggene.

- Hvis du synes, det er svært at vælge størrelse, så kan vi afsløre, at forskellen faktisk ikke virker særlig stor. Vi lod en yngre kvinde uden børn teste begge størrelser af den samme menstruationskop, og hun kunne ikke mærke forskel på dem, og oplevede heller ikke, at den store bedre sluttede tæt end den lille.


Produkter i testen

Lunette


Bedste pris hos:

Model: Cynthia Farve: Lilla Materiale: Medicinsk silikone Størrelser: To - Model 1 og Model 2 Tilbehør: Opbevaringspose (medfølger) samt desinfektionsserviet (købes separat)

Bedste pris hos:

Lunette Cynthia er en lilla menstruationskop af medicinsk silikone, der fås i to forskellige størrelser. Model 1 har en diameter på mellem 41 og 47 mm og et volumen på 25 ml. Model 2 har et noget større volumen på 30 ml og en diameter på 46 til 52 mm. Begge har en stilk, der er flad og riflet. Stilken på den lille model er 25 mm, mens model 2 har en kortere stilk på 20 mm. Ifølge Lunette skal man til dels gå ud fra blødningsmængden, når man vælger størrelse. Model 1 er desuden fremstillet af en blødere silikonetype, så den er lettere at føre ind i skeden. Vores testere er enige om, at Model 2 af Lunette Cynthia er den stiveste menstruationskop i testen, hvorfor den er blevet opfattet som mere stabil og relativt nem at få på plads. Det har også gjort det noget nemmere at mærke, om menstruationskoppen har foldet sig helt ud eller ej.

Hos de testere, der ikke har klippet stilken på menstruationskopperne af, er den flade, riflede variant på Cynthia den absolutte favorit. Den er nem at få fat i, også når den er våd og glat. Den lilla farve er populær, men den gør det sværere at se igennem koppen for at se, om der sidder blodrester i de små lufthuller i menstruationskoppens overkant. Der er streger på koppens yderside, men ingen oplysninger om, hvilken mængde blod stregerne svarer til. Den medfølgende opbevaringspose er ikke blot den mest dekorative. Materialet og farven gør den også modstandsdygtig over for snavs, og at den logisk hører hjemme i håndtasken sammen med pung og andre genstande. Vejledningen var tydelig og indeholdt mange gode tips til, hvordan man bedst kommer i gang med menstruationskoppen som nybegynder. Det er lykkedes exceptionelt godt for Lunette med at skabe et flot og samtidig brugervenligt design på deres menstruationskop Cynthia.

 • Stabil form, stilk let at få fat i, god vejledning samt flot og praktisk opbevaringspose
 • Føles stiv hvis man nemt bliver øm, stilken er tykkere og lettere at mærke
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Belladott


Model: Evelina Farve: Blå Materiale: Silikone Størrelser: To - Small & Medium og Large & Plus Tilbehør: Opbevaringspose (medfølger) og Belladott Cleansing gel (købes separat)

Belladott Evelina er en menstruationskop fremstillet af sikker silikone, der ikke påvirker pH-balancen i skeden. Evelina fås i to størrelser. Small & Medium har et volumen på 25 ml, og den større model ved navn Large & Plus rummer 30 ml væske. Evelina har en smal, rund stilk med en knop for enden. Belladott anbefaler, at man vælger den mindre størrelse, hvis man ikke har født og er under 30 år, og den større, hvis man er over 30 år eller har født. Belladott Evelina er blød og mere fleksibel i materialet og gav ofte det bedste førstehåndsindtryk hos testerne. Den blev blev også foretrukket af de kvinder, der ikke havde født børn. Den blå farve er meget flot og mere gennemsigtig, så det er nemt at se, hvor meget blod der er i koppen. Udvendigt har Evelina desuden tydelige mængdeangivelser, hvilket er praktisk, hvis man vil holde øje med blødningsmængden.

Den medfølgende brugervejledning havde gode billeder, men vi havde gerne set flere oplysninger om, hvordan koppen tømmes, og at toxic shock syndrome var blevet nævnt. Den indeholdt desuden mest fakta og ikke så mange tips og tricks. Rengøring og desinficering virkede ikke besværligt. Den lyse farve viste tydeligt, hvis der stadig sad rester i de små huller i menstruationskoppen. Den medfølgende opbevaringspose har en underlig, aflang form, som gør at menstruationskoppen nemt forsvinder ned i bunden. Den er desuden hvid, og posen bliver hurtigt snavset, når den ligger i håndtasken. Stilken er som sagt mindre brugbar, men hvis man gerne vil have den siddende, gør det spinkle design, at den ikke så nemt kommer til at gnave. Evelina vinder meget på, at den er blød og dermed nem at folde sammen. Nogle testere oplever derfor Belladott Evelina som ekstra bekvem, og den lave pris gør den desuden meget god til prisen.

 

 • God pris, blød og fleksibel, lys farve som gør det nem at se blodmængden
 • Meget svært at få fat i stilken
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:
Del testen