Mobiltelefon bedst i test

Mobiltelefon

Mobiltelefonen er blevet et multiværktøj for de fleste i dag. Vi bruger den til avancerede opgaver i arbejdslivet. Men også til helt enkle ting som at se, hvad klokken er, til tidsfordriv og underholdning eller til socialt samvær på sociale medier, til nyheder, e-mail m.m. – og så selvfølgelig til at ringe med.

Det der primært adskiller mobiltelefonerne fra hinanden i dag, er, hvilket mobilt operativsystem de bruger. Producenten Apple har sit eget mobile operativsystem ved navn IOS. Google har ligeledes sit eget (Android), men de fremstiller relativt få mobiltelefoner selv. Det anvendes hovedsageligt af en række andre producenter, eksempelvis i mobiltelefoner fra Sony, Samsung, HTC, ZTE og LG. Af og til vælger Google imidlertid at udvikle en mobiltelefon selv i samarbejde med en producent. Selv Microsoft havde deres eget mobile operativsystem: Windows Phone. Det var mere omtalt for et par år siden, men efter nogen tids forsøg valgte Microsoft at afbryde understøtningen af Windows Phone i sommeren 2017. Friske tal viser, at et godt stykke over 90 procent af de mobiltelefoner, der sælges i dag, har Android eller IOS som mobilt operativsystem.

Ud over de mobile operativsystemer til smartphones findes der også enklere modeller. Disse mobiltelefoner er ofte tilpasset ældre mennesker og har dermed færre funktioner, en simplere brugergrænseflade og store knapper. Doro er et eksempel på en producent, der laver mobiltelefoner til ældre. Der findes også en del virkelig billige mobiltelefoner af enklere model, som ikke henvender sig til ældre – telefoner der næsten udelukkende er beregnede til kommunikation, ikke til andre ting som underholdning, surf og lignende.

Købe mobiltelefon

Fælles for mobiltelefoner i dag er, at de har touchscreen og er hurtige og lette at bruge. De har også GPS-navigation, god integration med sociale medier og adgang til en app-butik med hundredtusindvis af apper og spil, som du kan downloade for at udvide telefonens funktionalitet. App-butikken til Android hedder Play, og programbutikken til IOS hedder App Store. I disse digitale butikker kan du finde apper til alt fra sociale medier, spil og videobutikker til skriveprogrammer, træningshjælp og måleredskaber til husbyggeriet. Her kan ud finde både nødvendige og unødvendige ting.

Den største forskel mellem mobiltelefoner i dag er brugergrænseflade og ydeevne. IOS har en unik grænseflade, der skiller dem ud fra mængden. Mange mobilproducenter vælger også at skabe deres egen, unikke grænseflade oven på Android, hvor de giver brugeren en række ekstrafunktioner, som de ikke havde fået, hvis de bare havde lagt den rene version af Android ind. Nogle få producenter vælger dog den sidstnævnte løsning, nemlig ikke at give grænsefladen sit eget, unikke touch. Grænsefladen kaldes da for Android Vanilla, hvor forbrugeren kort og godt får en mindre bearbejdet og unik oplevelse. 

Mobiltelefonerne har som sagt også forskellige ydeevner. Ydeevnen afhænger af den hardware, som producenten vælger at putte i mobiltelefonen, men også softwaren, der har til opgave at få mest muligt ud af den installerede hardware. Næsten alle mobiltelefoner er i dag hurtige uden ventetider i grænsefladen, selv de fleste lavpristelefoner. Sådan var det ikke for et par år siden. Derimod kan ydeevnen variere, når du kører mange apper samtidig, eller når du kører en særligt krævende app eller et spil, der udnytter den nyeste hardware maksimalt.

Når du køber en mobiltelefon, er det derfor vigtigt at være bevidst om dine behov. Hvad har du tænkt dig at anvende telefonen til? Skal du bruge den vildeste hardware, eller er det måske nok med en mobiltelefon i den anden ende af skalaen – altså en lavpristelefon?

Du bør dog altid være forsigtig med at købe ældre mobiltelefoner, der ikke kan opdateres til den seneste version af det mobile operativsystem. Operativsystemerne opdateres med jævne mellemrum. Producenten lukker sikkerhedshuller, der ellers ville kunne skade forbrugeren ved hacking-angreb, eksempelvis i form af mistede data eller måske endda økonomiske tab. Når operativsystemet opdateres, følger apperne også gerne med. Det kan også være, at visse apper tilpasses den nye version af operativsystemet og holder op med at virke i ældre versioner. Køber du så en mobiltelefon med en ældre version af operativsystemet, som ikke kan opdateres til en nyere version, får du en mobiltelefon, hvor visse apper ikke virker, og hvor der i værste fald er sikkerhedshuller i selve operativsystemet, der kan udnyttes af hackere. Vælg derfor altid en relativt ny mobiltelefonmodel – uanset om du søger i lavpris-, mellemklasse- eller premiumsegmentet.

Find den bedste pris

De billigste mobilpriser, både med og uden abonnement samt taletidskort finder du på linkene under vores test. Vi opdaterer løbende testen med nye mobiltelefoner for at kunne give dig optimalt tjek på de nyeste mobiltelefoner og mulighed for at købe den mobiltelefon, der bedst dækker dine behov.

Vi har inddelt mobiltelefonerne i følgende prisklasser:

0-2500 kroner: Lavpris

2500-5500 kroner: Mellemklasse

>5500 kroner: Premium


Produkter i testen

BEDST I TEST BADGE DK 2018

Huawei P20 Pro

En topmobil i topsegmentet


Skærm: 6,1 tommer - 2240 x 1080 pixel Processor: Huawei Kirin 970 4 x 2,36 GHz, 4 x 1,8 GHz Kamera: 40 + 20 + 8 megapixel, selfiekamera 24 megapixel Bredde: 155 mm Højde: 73,9 mm Dybde: 7,8 mm Batteri: 4000 mAh Vægt: 180 g Android-version: 8.1 (Oreo) Andet: IP67-klassificeret (vandtæt), biometrisk login, USB Type-C

Huawei P20 Pro er en tynd, stilren mobiltelefon med et rigtig godt kamera. Hovedkameraet, eller mere præcist de tre hovedkameraer, der sidder på bagsiden, er endda bedre end kamerakongen Samsung S9 Plus. Farverne, detaljerne og håndteringen af de forskellige lysforhold er alle på topniveau. Det optiske zoom kan forstørre genstande op til fem gange, og opløsningen på hele 40 megapixel er heller ikke noget at skamme sig over. Desuden er der en interessant ultrarapid-funktion. Med det kan du filme med 960 billeder pr. sekund, hvilket giver nogle virkelig seje effekter, når det lykkes at fange det, du gerne ville filme. Det kan dog være svært at fange øjeblikket, da effekten kun varer 0,25 sekund. Desuden kræver funktionen gode lysforhold, så det er ikke ofte, den kommer i brug. Selve kamera-appen er brugervenligt udformet. En smart detalje er, at funktionshjulet ligner fokusringen på et digitalkamera. Der er masser af alternativer for både den uerfarne og mere rutinerede mobilfotograf. Mobiltelefonens selfiekamera udmærker sig med en opløsning på hele 24 megapixel og gør også et udmærket stykke arbejde. En interessant detalje på P20 Pro er, at mobiltelefonen benytter hele skærmens øvre de, det såkaldte sensorpanel. Du kan dog vælge, at panelet skal være sort, hvis du foretrækker et mere traditionelt udseende.

Huawei P20 Pro imponerer, når det gælder batteritid – også ved krævende anvendelse. Vi behøver ikke at lade den op en eneste gang i løbet af dagen, det er nok at gøre det natten over. Operativsystemet kører godt. Apps bliver åbnet hurtigt og hænger ikke. Det mest imponerende er den ekstremt hurtige og fejlfri ansigtsgenkendelse, som låser mobilen op. Man skal virkelig gå i detaljer for at finde ting at klage over med Huawei P20 Pro, men der er faktisk plads til forbedring. Skærmen der er udmærket til farvegengivelse og lysstyrke, har ikke helt samme høje opløsning og DPI (billedpunkter pr. tomme) som visse af topkonkurrenterne. Det bemærker man dog kun, hvis man virkelig anstrenger sig for at se det. Der mangler også en god "altid tændt"-funktion (Always on display), så du også kan modtage information, når tastaturlåsen er aktiveret. Den er der, gemt lang nede i indstillingsmenuen, men den viser kun basisfunktioner som klokken, og hvilken sang der bliver spillet. Der er desværre ingen forhåndsvisning af beskeder, og man kan eksempelvis ikke styre musikken, når skærmen er slukket. Man kan også godt savne et godt, gammeldags 3,5-millimeter lydstik og muligheden for trådløs opladning. Den manglende hukommelseskortplads spiller derimod en mindre rolle, da den interne lagerhukommelse er på hele 128 gigabyte. Med Huawei P20 Pro har den kinesiske mobilproducent så rigeligt etableret sig i toppen af premiumsegmentet. P20 Pro har meget af det, man kan ønske sig, og den er et godt køb, hvis du søger en mobiltelefon i topsegmentet.

 • Meget godt kamera, hurtig ansigtsgenkendelse, god batteritid, stor lagerhukommelse
 • Ingen trådløs opladning eller 3,5 mm lydstik, sparsom information på låseskærm
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:

Apple iPhone 8 Plus

En rigtigt god fotomobil


Prisklasse: Premium Skærm: 5,5 tommer - 1920x1080 pixel Processor: A10 Bionic med 64 bit arkitektur, integreret M11 bevægelsesprocessor Kamera: Dobbelt 12 MP med vidvinkel- og teleobjektiv, selfiekamera 7 MP Bredde: 78,1 mm Højde: 158,4 mm Dybde: 7,5 mm Kapacitet: 64/256 GB Vægt: 202 Andet: IP67-klassificeret (tåler vand, stænk og støv), biometrisk login, lightning-kontakt, understøtter trådløs opladning

Apple iPhone 8 Plus er en stor og ret tung, men samtidig tynd og stilren mobiltelefon. Størrelsen kombineret med den fantastiske skærm gør det til en fornøjelse at se video og billeder. Skærmen har en knivskarp skarphed og en meget bred betragtningsvinkel. Men det allerbedste ved iPhone 8 Plus er kameraet. Billederne ser ikke redigerede ud, som de har tendens til at gøre på de fleste mobiltelefoner. Kameraet har en portrætfunktion, hvor baggrund og forgrund omkring motivet bliver utydeligt, mens motivet forbliver skarpt. Denne slags funktion findes på de fleste mobiltelefoner i premiumsegmentet idag, men Apple har den kun på sine to seneste Plusmodeller. Portrætfunktionen får desværre ofte problemer, når der er mange detaljer i billedet. Vi tester blandt andet at fotografere en hund med en mark som baggrund - her har kameraet svært ved at skelne skarphed og uskarphed i området lige omkring hunden. Det får af og til også samme problem, hvis det er et motiv med viltert hår. Men 8 gange ud af 10 leverer det et rigtig godt resultat, og så er det som om, du har taget billederne med et systemkamera. Farverne er naturtro, det håndterer store lysforskelle med godt resultat og giver også flotte billeder i mørke omgivelser. Desværre er kameraet lidt trægt, når du fotograferer i portrætfunktion. Det tager et halvt sekund, fra du trykker på udløseren, til billedet bliver taget, så det er man nødt til at huske, så man ikke går glip af fotomomentet. Dette problem findes ikke, når vi tager billeder med den almindelige "billedfunktion".

iPhone 8 Plus har en okay batteritid i forhold til størrelsen, men regn med, at den skal lades op mindst en gang i døgnet. Bruger du den meget, skal du desuden lade den op en ekstra gang i løbet af dagen. iPhone 8 Plus understøtter trådløs opladning og hurtigoplader, men Apple inkluderer kun en almindelig oplader i pakken, hvilket virker unødvendigt nærigt. Når det gælder ydeevnen, kan vi ikke mærke nogen større forskel i forhold til eksempelvis iPhone 7 Plus eller en premiummobil fra en af Android-producenterne. Det er muligt, at de forbedringer i ydeevnen, der trods alt er udført, bliver mere mærkbare under bestemte forhold, for eksempel i VR-apps. Er du i forvejen iPhone-bruger og på udkig efter en stor mobiltelefon med rigtig godt kamera, er iPhone 8 Plus et godt køb. Men iPhone 8 Plus er ikke nogen revolution sammenlignet med forgængeren iPhone 7 Plus, især med tanke på prisforskellen. Det eneste der adskiller dem oplevelsesmæssigt, er understøttelsen af trådløs opladning. Derudover er deres batteritid, funktioner og udseende omtrent det samme. Dermed ikke sagt, at iPhone 8 Plus er et dårligt valg. iPhone 7 Plus er trods alt en af de absolut bedste mobiltelefoner på markedet i dag, så dens efterfølger med lidt forbedret ydeevne er naturligvis også et godt køb.

 • Vildt kamera, høj ydeevne
 • Få nyheder sammenlignet med iPhone 7 Plus
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:

Samsung Galaxy S8+

Højtydende og funktionsfyldt, men ikke helt fejlfri


Bedste pris hos:

Mål: 159.5 x 73.4 x 8.1 mm Skærm: 6,2 tommer – 2960x1440 pixel Processor: Samsung Exynos 9 Octa 2,3 MHz Kamera: 12 megapixel, selfiekamera 8 megapixel Batteri: 3500 mAh Vægt: 173 g Android-version: 7.0 (Nougat) Taletid: 24 h Andet: IP68-klassificeret (vand- og støvtæt), biometrisk login, 3,5 millimeter lydstik, USB Type-C, Micro SD-kortslot

Bedste pris hos:

Samsung Galaxy S8+ er fyldt med teknik i et lækket design og med en imponerende specifikation. Tag blot login-mulighederne. Du kan vælge mellem pinkode, mønster, ansigtsgenkendelse, irisscanning eller fingeraftryk. Den har det hele. Vi må desværre konstatere, at det primært er pinkode- og mønsteralternativet, der giver et fuldt godkendt resultat, de øvrige fungerer ikke altid tilfredsstillende. Fingeraftryksløsningen er for eksempel hurtig, men placeringen er dårligt valgt. Når du først har fået tændt S8+ til den indledende rundvisning, fortsætter kavalkaden af forskellige funktioner og valgmuligheder med at skylle ind over dig. Heldigvis lærer man det med tiden, men for førstegangsbrugeren kan det virke overvældende. De fleste alternativer kan slås fra, men du kan desværre ikke slippe af med funktionen Bixby, der er Samsungs ekstremt meget dårligere variant af Google Now.  Uanset hvad man ellers synes om overfloden af funktioner, så kan man ikke klage over hverken hardware eller ydeevne på Galaxy S8. Mobilen er på trods af al hardwaren og alle funktionerne voldsomt hurtig. Apper åbnes medlynets hast, og vi kan ikke finde et spil, som får mobilen til at hive efter vejret. 6,2-tommersskærmen (med det lidt underlige format 18,5:9) er blandt de bedste, vi er stødt på – især i direkte sollys. 

En hardwarefunktion der mangler, er den fysiske "hjem-knap". Den er erstattet med en trykfølsom, digital variant, der er en del af skærmen. Det tager lidt tid at vænne sig til at trykke på den, men efter et stykke tid føles det okay. Man kan også indstille, hvor følsom den skal være. Mobiltelefonens kamera er suverænt, især ved fotografering under mindre gode lysforhold. Farvegengivelsen er rigtig fin, og der mangler ikke indstillingsmuligheder, hvis du vil have mere manuel kontrol. Batteritiden er god uden at være prangende. Generelt har vi omkring 30 procent batteri tilbage, når vi nærmer os sengetid. Lydmæssigt sætter vi pris på, at Samsung har inkluderet et 3,5-millimeterstik på telefonen. Derimod synes vi, at det er synd, at mobilen kun har en ekstern højttaler. Samlet set vil brugere af Galaxy S8+ ikke komme til at mangle noget, når det gælder ydeevne og funktioner, men flagskibsmodellen er derimod ikke helt pletfri, som det fremgår ovenfor, og karakteren bliver derfor ikke helt i top. 

 • Ydeevnen, kameraet, skærmen
 • Fingeraftryksknappens placering, Bixby, størrelsen passer ikke til alle
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Asus Zenfone 3

Velbygget og rap mellemklassemobil med indbydende skærm


Mål: 147x74x8 mm Skærm: 5,2 tommer – 1920x1080 Super IPS+-skærm med 600 cd/m2 lysstyrke Processor: Qualcomm Snapdragon 625 Kamera: 16 megapixel, selfiekamera 8 megapixel Batteri: 3000 mAh Vægt: 144 g Android-version: 7.0 (Nougat) Andet: To simkort (alternativt 1 simkort og 1 micro-SD), biometrisk login, 3,5 millimeter lydstik, USB Type-C

Asus Zenfone 3 er en mobiltelefon med en krystalklar skærm med meget god kontrast og farverigdom, uanset om du befinder dig indendørs eller udendørs i stærkt sollys. I denne prisklasse er det en af de bedste skærme, vi har set. Skærmen er også meget hurtig til at svare – hele mobiltelefonen føles faktisk ganske rap, når vi navigerer i grænseflader og apps, selvom den ikke har den vildeste processor på markedet. Kameraet er dog kun lige godkendt. Billederne bliver OK under gode lysforhold, men det får problemer, så snart der er kontraster i omgivelserne. For eksempel hvis kameraet er i direkte sollys, men rettes mod et motiv i skygge. I dårligere belysning bliver billederne meget let uskarpe, og kameraet har svært ved at finde fokus. Billederne føles også overbehandlede. Videoklip har også tendens til at blive meget mørke, så mange detaljer forsvinder – hvis du hikke har meget god og jævn belysning. I forhold til prisklassen er kameraet godkendt, men forvent ingen mirakler.

Men der er mange andre gode ting ved denne mobiltelefon. Den er velbygget uden løse knapper. En lille LED på forsiden viser, om du har fået nye beskeder uden at høre det. Materialet måske lidt glat, så du gør klogt i at købe et beskyttende cover, så den ikke tager skade, hvis den falder ud af lommen. Det er også til dels derfor, vi gerne havde set at fingeraftrykslæseren sad på forsiden i stedet for højt oppe på bagsiden. Det ville også rent ergonomisk være en bedre placering. Batteritiden er god, selvom batteriet er ret lille. Mobiltelefonen gør et godt stykke arbejde med at begrænse strømforbruget og bliver aldrig særlig varmt, ikke engang når vi spiller spil og presser hardwaren. Desuden scorer den mange point i de ydelsestest, vi udsætter den for. Alt i alt er det et meget godt valg i mellemklassen, selvom Asus har en del mulige forbedringer til næste version af Zenfone 3.

 • Meget god skærm, høj byggekvalitet, to simkort, god ydeevne
 • Dårligere kamera, lidt glat materialevalg, fingeraftrykslæserens placering
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Apple iPhone 7

Brugervenlig mobiltelefon med vildt kamera, men lidt kort batteritid


Prisklasse: Premium Mål: 138x67x7 mm Skærm: 4,7 tommer - 1334x750 pixel Processor: A10 Fusion med 64 bit arkitektur, integreret M10 bevægelsesprocessor Kamera: 12 megapixel, selfiekamera 7 megapixel Batteri: 3500 mAh Vægt: 138 g Andet: IP67-klassificeret (tåler vand, stænk og støv), biometrisk login, lightning-kontakt

Apple iPhone 7 er brugervenlig mobiltelefon med slankt ydre og et rigtig godt kamera. Apples operativsystem, iOS, har en grænseflade, som selv den helt uerfarne hurtigt føler sig komfortabel med. Dette er en stor fordel. Operativsystemet har et fænomenalt udvalg af apps og er meget hurtigt. Vi er for eksempel inde i kameraet og kan tage billeder stort set med det samme, efter vi har trykket på kameraikonet. Kameraet  præsterer rigtig godt både i gode og dårligere lysforhold. Selv når det begynder at blive rigtig mørkt, lykkes det for mobilkameraet at tage billeder af godkendt standard. I gode lysforhold er farverigdommen stor, kontrasten høj og skarpheden som et barberblad. Selve telefonen er som sagt ret slank, og størrelsen virker tilpas, både til at ringe med og til at se video. Den tåler vand, hvilket er et plus. Det er værd at bemærke, at iPhone 7 ikke har stik til høretelefon. Der skal altså bruges trådløse høretelefoner, hvis man vil høre musik eller bruge headset under samtaler, alternativt høretelefoner med Lightning-kontakt eller en adapter. Dette er en ulempe, hvis man allerede har et par gode høretelefoner liggende, som man nu ikke kan tilslutte. En anden ulempe er, at Apple stadigvæk bruger deres egen, specielle port til opladning, en såkaldt Lightning-kontakt, i stedet for micro-USB, der er branchestandarden. Dermed bliver du lidt låst. På den anden side er udvalget af tilbehør meget stort i dag. Den får også et minus, fordi den ikke har en micro-SD-kortplads, så det er ikke muligt at udvide lagerkapaciteten, hvis behovet opstår.

iPhone 7 har en glimrende skærmkvalitet. Farvegengivelsen er kanon, og det samme er betragtningsvinklen og kontrasten. På skærmen finder du en fordybning, der fungerer som en virtuel hjem-knap kombineret med fingeraftrykslæser. Den er let at komme til og reagerer med det samme, når vi sætter tommelen på. Batteritiden er relativt kort og holder en dags tid ved sparsom brug, men tappes på blot et par timer ved belastning – for eksempel hvis du bruger den samme app hele tiden. Opladningen er derimod meget hurtig, og batteriet går fra tomt til halvfyldt i løbet af en halv times tid. 

Der er ingen tvivl om, at iPhone 7 er en god mobiltelefon, især hvis man lægger vægt på et godt kamera og brugervenlig grænseflade. Med længere batteritid, mere åben udførelse og en lidt lavere pris, havde karakteren været højere. Prisen bliver et ekstra stort minus med tanke på, at der er kommet nye iPhone-modeller efter denne test, mens 7'eren stadig ligger på et højt prisniveau. De konkurrenter den bliver sammenlignet med, har bedre specifikationer og i mange tilfælde en skarpere udførelse. Men det er alligevel en mobiltelefon, som vi ikke har nogen problemer med at anbefale. Den er hurtig, flot, brugervenlig og yder på topniveau i de allervigtigste kategorier.

 • Intuitiv grænseflade, hurtig respons, meget godt kamera og skærm, hurtig opladning
 • Låst til Apple-løsninger, kort batteritid, ikke 3,5 mm høretelefonudgang, ikke micro-SD-kortplads
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Sony Xperia XZ Premium

Kvalitet fra ende til anden, men skærmens størrelse udnyttes ikke optimalt


Prisklasse: Premium Mål: 156 x 77 x 7,9 mm Skærm: 5,5 tommer – 3840 x 2160 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 835 4x 2,45 MHz – 4 x 1,9 MHz Kamera: 19 megapixel, selfiekamera 13 megapixel Batteri: 3230 mAh Vægt: 195 g Android-version: 7.0 (Nougat) Andet: IP65/IP68-klassificeret (vand- og støvtæt), biometrisk login, 3,5 millimeter lydstik, USB Type-C, Micro SD-kortslo

Sony Xperia XZ Premium er en mobiltelefon, ligefrem emmer kvalitet med sin bagside af glas med metalramme omkring – et indtryk der forstærkes af, at hardwaren indeni er i topklasse. Hvis vi skal kommentere noget, er det de tydelige kanter, noget som mange andre producenter i dag er gået væk fra. Det kan nok opleves gammeldags af mange, og det giver også unødvendige blinde flader, der kunne være brugt til at give telefonen et større skærmareal. Ifølge Sony selv er det 4K HDR-skærmen og muligheden for at optage ultrarapid-video med hele 960 frames i sekundet, der er mobiltelefonen mest blærede features. De er på den ene side sjove nyskabelser, men lider begge af visse begrænsninger. Hvad angår skærmen, er der endnu kun få apps, der understøtter 4K, så fordelene kan sjældent ses. I fremtiden bliver det nok anderledes. Når det gælder ultrarapid-funktionen, ser det værre ud. Den kan kun optage et kort videoklip i højeste hastighed, og både lysforhold og motiv skal være gunstige for at få et vellykket slutresultat. Med lidt øvelse og en smule held kan det give et helt fantastisk resultat, men det er for besværligt, for at denne funktionen virkelig skal skille sig ud.

Derudover er kameraet rigtig godt, især farvegengivelsen. Den tager også billeder i høj kvalitet under mindre gode lysforhold, men der er premiumtelefoner, som klarer sig bedre på lige det punkt. Den funktionelle brugerflade bidrager til, at det bliver en gnidningsfri oplevelse at bruge kameraet. Selve brugerfladen fungerer generelt også gnidningsfrit, meget i kraft af at systemet er det hurtigste, vi har oplevet på en Android-mobil. Fingeraftrykslæseren der er integreret i tænd/sluk-knappen på siden af mobilen, er også hurtig og fungerer fejlfrit. Xperia XZ Premium har desuden stereohøjttalere, hvilket er et stort plus. Selvfølgelig er den også vand- og støvtæt, hvilket længe har været et af Sonys glansnumre. Det er også en del smarte AI-funktioner integreret i systemet, f.eks. at mobilen minder dig om, hvornår du skal oplade den, ud fra dine generelle opladningsrutiner. AI-delen skal over tid lære flere af dine brugervaner at kende og give dig anbefalinger på baggrund af dem. Vi oplever det som en hjælp, men det er svært at sige, om vi ændrer opfattelse, afhængigt af hvor meget XZ Premium blander sig på sigt. Sony er lykkedes rigtig godt med Xperia XZ. Hvis man synes om formgivningen, og at prisen er rimelig for en topmobil, der ikke har "kantløs" skærm, kommer man næppe til at fortryde det.

 • Vanvittig hurtig, grumt kamera, høj byggekvalitet
 • Ret bred, ikke "kantløs" skærm
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Sony Xperia XZ2

Bløde former og meget god lyd


Mål: 153x72x11,1 mm Skærm: 5,7 tommer - 2160 x 1080 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 845 2,8 GHz Kamera: 19 megapixel, selfiekamera 5 megapixel Batteri: 3180 mAh Vægt: 198 g Android-version: 8.0 (Oreo) Lagerplads: 64 GB Andet: IP65/IP68-klassificeret (vandtæt), biometrisk login, USB Type-C, Micro SD-kortslot

Sony Xperia XZ2 har et indbydende og fordelagtigt design. Endelig er det firkantede design fra tidligere Xperia-serie væk. I stedet kan Xperia XZ2 prale af runde former og en 18:9-skærm, der strækker sig ud mod kanterne. Takket være afrundingen ligger mobilen rigtig godt i hånden. Samtidig er den ikke så fremtrædende, at den lider af andre afrundede skærmes tendens til ikke altid at registrere brugerens fingre ved yderkanten. Der er dog den ulempe, at den ligger rigtig dårligt på plane overflader. Hvis du eksempelvis oplader mobilen trådløst, og underlaget har bare den mindste hældning, kan den nemt begynde at glide væk mod potentielt katastrofale destinationer. Dette kan selvfølgelig afhjælpes med et passende cover. Xperia XZ2's ydeevne er i topklasse, og operativsystemet er virkelig hurtigt. Det mærkes, når vi har mange apps i gang og skifter mellem dem, men også i mere krævende applikationer. Det kører bare. Kameraet er godt, men der er et spørgsmålstegn. Med tanke på at konkurrenterne to eller endda tre hovedkameraer, er det lidt underligt, at Sony insisterer på kun at have ét. Således har man hverken adgang til optisk dybdeeffekt eller zoom, og det kan ikke måle sig med topmodellerne i mørke omgivelser. Kameraet klarer sig dog glimrende, når lysforholdene er i orden, og den kan filme i 4K HDR, hvilket er godt, hvis man har et TV, der understøtter formatet.

På Xperia XZ2 disser fingeraftrykslæseren som branchestandard på bagsiden lidt under kameralinsen. Læseren er hurtig og lukker dig direkte ind i systemet. Problemet med dens størrelse og placering er, at brugere med lange fingre nemt kan forveksle den med kameralinsen, indtil de har vænnet sig til den. Den unikke 3D-scanningsfunktion er bevaret fra forrige model, men er blevet opdateret og forbedret. Resultatet bliver mere troværdigt. Når det gælder lyden, er XZ2 en af de bedste mobiltelefoner på markedet. Sonys digitale lydforbedringer er rigtig gode, og det samme gælder stereohøjttalerne. Den dynamiske vibrationsfunktion som får mobilen til at vibrere i takt med bastoner i film, apps og musik, er derimod kun interessant i teorien. Den fungerer kun, når skærmen er tændt, så den er egentlig kun aktiv, når du holder mobilen i hånden. Desuden er funktionen ret batterikrævende. Batteriet holder omtrent en dag ved sparsom brug. Vi mangler en 3,5-millimeterudgang. Men overordnet er dette et interessant valg, hvis du er på udkig efter en mobiltelefon med rigtig god lyd og høj ydeevne.

 • Den afrundede form, hurtig brugerflade, meget god lyd
 • Kun ét hovedkamera, unødvendige lydvibrationer
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Huawei Mate 10 Pro

Ren arbejdshest med tvivlsom ekstrafunktion


Prisklasse: Premium Mål: 154.2x74,5x7,9 mm Skærm: 6 tommer – 2160 x 1080 pixel Processor: HiSilicon Kirin 970 2,4 GHz Kamera: Dobbelt kamera med 20+12 megapixel, selfiekamera 8 megapixel Batteri: 4000 mAh Vægt: 178 g Android-version: 8.0 (Oreo) Andet: IP68-klassificeret (vand- og støvafvisende), fingeraftrykslæser, IR-port, dobbelt SIM-kort

Huawei Mate 10 Pro er en kraftfuld mobiltelefon fyldt med funktioner. Den er en af den slags telefoner, hvor skærmen fylder næsten hele forsiden. Dette sammen med en mere aflang skærm gør, at den store sekstommersskærm faktisk ikke virker overdrevet stor. Amoled-skærmen giver desuden rigtig flotte farver og sorthed. Indvendigt har den Huaweis egen chip, der på alle måder giver telefonen en hastighed svarende til konkurrenterne. Der er også en separat processor til håndtering af AI-funktioner (kunstig intelligens). Den skal hjælp dig med at tage billeder i bedre kvalitet og lære, hvordan du bruger mobiltelefonen, for at gøre den hurtigere og spare lidt på batteriet. Det er dog tvivlsomt, om AI-funktionen giver nogen mærkbar forbedring. Batteriet er det allerbedste ved telefonen. Det er rigtig stort og kan faktisk drive en kraftigt brugt telefon en hel dag uden at skulle oplades. Anvender du telefonen sparsomt, når du nemt op på de lovede to dages batteritid. Den medfølgende oplader tanker desuden telefonen op rigtig hurtigt, selvom der mangler trådløs opladning. Der mangler også stik til høretelefoner, men i stedet er den vandafvisende. 

Mate 10 Pro kan også kobles til en ekstern skærm og fungere som en almindelig computer. Adapteren til dette medfølger dog ikke, hvilket virker lidt nærigt. Mobiltelefonen leveres med Huaweis egne tilføjelser til Androids grænseflade, og det giver en hel del gode ekstrafunktioner, for eksempel smarte genveje, ekstra indstillinger og en virkelig smart enhåndsfunktion. Samtidig oplever vi modtagelse og samtalekvalitet som rigtig god. Endvidere gør kameraerne både foran og bagpå et rigtig godt stykke arbejde. I godt lys bliver billederne i topklasse, og det dobbelte objektiv på bagsiden giver både en lettere zoomfunktion og meget brugbare portrætindstillinger. I dårligere lys klarer den sig fint, så længe motivet ikke bevæger sig, for så bliver det hurtigt uskarpt. Mate 10 Pro dropper flashy funktioner som trådløs opladning og bøjelige skærme og er i stedet en rendyrket arbejdshest. Med godt kamera, kraftig hardware og et batteri, der kan klare det meste, vinder den meget på netop at være en rendyrket arbejdshest, hvor andre ikke kan holde nær så længe.

 • Vild batteritid, smarte funktioner i grænsefladen, luksushardware
 • AI-funktionen mærker man ikke, svært ved bevægelige motiver i dårligt lys
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Apple iPhone XS

Både et ægte monster og en ret bleg opdatering


Skærm: 5,8 tommer - 2436 × 1125 pixel OLED Processor: A12 Bionic Kamera: 12 + 12 + 7 MP med vidvinkel ƒ/1,8, tele ƒ/2,4, true depth-kamera ƒ/2,2 Bredde: 70,9 mm Højde: 143,6 mm Dybde: 7,7 mm Vægt: 177 OS: IOS 12 Andet: IP67-klassificeret (vandafvisende), ansigtsgenkendelse, 3D Touch, indstil dybdeskarphed efterfølgende, dobbelt SIM-kort (1 nano, 1 e-sim)

Apple iPhone XS er en mobiltelefon med rigtig god skærm og flere spændende funktioner. En af de ting vi synes bedst om, er muligheden for at indstille dybdeskarpheden efterfølgende, når du har taget portrætbilleder. På den måde kan du lette den uskarpe baggrund, hvis effekten er blevet for kraftig, eller øge uskarpheden, hvis det modsatte gør sig gældende. Desværre er det ikke muligt at redde forkert dybdeskarphed, som vi havde håbet på fra begyndelsen. iPhone XS har nemlig, nøjagtig som tidligere modeller, tendens til at have besvær med, hvor i billedet den skal lægge uskarpheden (se eksempler i testbillederne). Dette ses ekstra tydeligt på billeder med mange detaljer, eksempelvis flyvsk hår eller blomstermarker. At ændre dybdeskarpheden efterfølgende kan desværre ikke redde den situation. Derimod er det praktisk, når du har taget et billede, hvor dybdeskarpheden er blevet rigtig, men lidt overdrevet til en side. Kameraet er også blevet forbedret på andre punkter. Det er tydeligt, at det præsterer bedre i mørke og har mere detaljerede og lysstærke billeder. Men der findes mobiltelefoner på markedet, der lige er et hår skarpere med dybdeskarphed og billeder taget under vanskelige lysforhold. Den nye, smarte HDR-funktion giver derimod rigtig flotte billeder. iPhone XS har en batteritid, der holder cirka en dag, således ingen større forskel i forhold til forgængeren. Desværre medfølger der ikke en hurtigoplader til telefonen, det ender på minuskontoen. Men på den anden side bliver den opladet ret hurtigt alligevel. Der mangler også USB-C, som jo ellers er standard på Mac i dag. I stedet må du fortsat stille dig tilfreds med lightning-stikket, så du bliver ret låst til Apples eget tilbehør. Du kan selvfølgelig bruge bluetooth-høretelefoner af valgfrit mærke, hvis du ønsker det.

Apple iPhone XS har en hurtig brugergrænseflade, ret hurtig ansigtsgenkendelse og klarer sig godt i benchmarkprogrammerne. Men hvis man har haft en af sidste års modeller, lader forskellen ikke til at være mærkbar i praksis. Det kræver, at du tidligere har haft en iPhone med nogle år på bagen, for at du virkelig skal kunne mærke forskel. Ydeevnen er dog meget høj - også i forhold til topkonkurrenterne. Især når det gælder grafikken, er der godt med muskler, der lover spiloplevelser i topklasse. Telefonen bliver ret varm, selv ved mindre krævende opgaver, men det bliver de fleste flagskibsmobiler i dag. iPhone XS er overordnet en mobiltelefon med en ydeevne helt i top. Punkt efter punkt klarer den sig godt eller meget godt. Men der er stadig nogle få konkurrenter, der præsterer en smule bedre på et par afgørende felter - især kameraet og prisen. XS er således ikke betydeligt bedre end sin forgænger, nærmere en diskret opgradering. Samtidig er prisstigningen stik modsat, her er Apple ikke bange for at gå til den - men de er alligevel nærige med tilbehøret. Så på trods af at iPhone XS kvalificerer sig til den bedste liga på mobilmarkedet, bliver karakteren ikke højere. Det får dig næppe faste iphonebrugere til at afstå fra at skifte til den nye model. Hvis du har en lidt ældre model, vil du kunne mærke tydelig forskel. Har du i forvejen en iPhone X eller iPhone 8 Plus med det nyeste IOS, bliver købet af XS langt fra en revolution, men sikkert heller ikke en skuffelse. Apple iPhone XS er velegnet, hvis du vil have en mobiltelefon med meget høj ydeevne, der er let at anvende, et godt kamera og en udmærket skærm - og er villig til at betale for det.

 • Meget høj ydeevne, indstil dybdeskarphed efterfølgende, godt kamera
 • En del fejl i portrætfunktionen, mangler USB-C, hurtigoplader medfølger ikke
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

Sony Xperia XZ Compact

Eneste af sin slags - stadigvæk


Prisklasse: Premium Mål: 65×129×9,3 mm Skærm: 4,6 tommer - 1280x720 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 835 2,45 GHz Kamera: 19 MP, selfiekamera 8 MP Batteri: 2700 mAh Vægt: 143 g Android-version: 8.0 (Oreo) Andet: IP68-klassificeret (vand- og støvafvisende), fingeraftrykslæser

Sony Xperia XZ Compact har i mange år været unik udelukkende i kraft af dens størrelse. Mens de fleste andre telefoner med topydeevne bliver stadig større, har Compact-serien bevaret et mindre format med en skærm under fem tommer. Dette er også tilfældet denne - selvom den i øvrigt deler mange af de egenskaber, som dens fuldvoksne søstermodel XZ kan prale af. Skærmstørrelsen er god, hvis du er ude efter noget mere kompakt end dagens standard. Samtidig skal det nævntes, at Sony ikke har været fantasifulde med designet. Det faktisk svært at se forskel på denne her og forgængerne. En anden ulempe er de skarpe kanter, som gør den mindre bekvem at have i hånden.

Xperia XZ Compact har et kamera, der giver gode resultater. Detaljer har tendens til at se digitalt komprimerede ud, men overordnet tager telefonen rigtig gode billeder, selv i mørkere omgivelser. En sjov ekstrafunktion er en app, der gør kameraet til en 3D-scanner. Hvad angår ydeevnen, giver XZ Compact et positivt indtryk. Alting afvikles rigtig hurtigt, endda lidt hurtigere end mange konkurrenter. Det hjælper i den henseende, at den lille skærm har betydeligt færre pixels at håndtere, dels på grund af dens ringe størrelse, men også fordi opløsningen faktisk er lavere. Sidstnævnte lægger man heller ikke mærke til, netop fordi skærmen er så lille. Den lavere opløsning gør også, at batteriet holdere længere, og du får det uden større problemer til at holde til en hel dags brug. Hvis man er ude efter en relativt kompakt mobiltelefon, er XZ Compact en fuldtræffer, for det første fordi du ikke går på kompromis med hastigheden, og for det andet fordi den egentlig er alene i sin størrelsesklasse.

 • Hurtig brugerflade, lille størrelse, god batteritid
 • Skarpe kanter, ligner forgængerne meget
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Samsung Galaxy Note 8

Ekstra af det hele, men med kompromisser


Prisklasse: Premium Mål: 162,5x74,8x8,6 mm Skærm: 6,3 tommer - 2960x1440 pixel Processor: Samsung Exynos 8895 Octa 4x2,3 GHz Kamera: 2x12 MP, selfiekamera 8 MP Batteri: 3.300 mAh Vægt: 195 g Android-version: 7.1.1 (Nougat) Andet: IP68-klassificeret (vand- og støvafvisende), fingeraftrykslæser, stylus, iris-scanner

Samsung Galaxy Note 8 er en mobiltelefon med et vildt kamera og en kæmpe skærm. Formatet er dog meget aflangt, så det bliver aldrig besværligt at holde telefonen. Derimod er den meget lang, så det er ikke altid så nemt at få plads til den i bukselommen. Skærmen er designet med buede sider og leverer en rigtig god billedkvalitet, uanset om du bare surfer, eller om du ser film i høj opløsning. Det samme gælder ydeevnen som helhed, der afgjort er i topklasse. Nyt i Note-serien fra lanceringen af Note 8 er dobbelt kamera. De giver dig en slags simuleret zoom uden kvalitetstab og mulighed for kort dybdeskarphed. Billedresultatet er blandt det bedste du kan få ud af en mobiltelefon i dag med god kontrast, god billedbehandling og skønne farver. Ved siden af kameraet sidder fingeraftrykslæseren, hvilket desværre er en ugennemtænkt placering, fordi du hele tiden kommer til at røre ved kameralinsen, når du fumler med fingeren. Med et cover på bliver det desuden svært at bruge læseren. Det biometriske login kunne i stedet være blevet reddet med iris-scanneren eller ansigtsgenkendelsen. Desværre fungerer førstnævnte ikke med briller, og sidstnævnte er utroligt langsom. Således underpræsterer Galaxy Note 8 i dag over en bred kam på biometriområdet.

Galaxy Note 8 leveres selvfølgelig også med en stylus - som altid med sit eget rum til opbevaring i telefonen. Den giver en enorm præcision sammenlignet med en finger. Stylussen er perfekt til både håndskrevne noter, skitser og arbejde i regneark. Har du behov for disse arbejdsopgaver i din hverdag eller til arbejde, er stylussen et uvurderligt hjælpemiddel. Vores eneste klage er den noget glatte skriveoplevelse mod skærmglasset. Samtidig myldrer det med ekstrafunktioner til smarte skærmklip, gif-animationer, oversættelser og meget mere direkte fra stylussen, som giver den yderligere merværdi. Det er lidt trist for en enhed, som tilbyder alt det ekstra, at telefonen et halvt år efter lanceringen endnu ikke er opgraderet til den nyeste version af Android. Lige så trist er batteriet, som trods batterisparetilstand i bedste fald kan holde til en dags brug. Fingeraftrykslæseren, Androidversionen og batteritiden efterlader en bitter eftersmag på en mobiltelefon, der ikke burde have den slags mangler. Men stylussen er vild, hvis du har behov for den, og telefonen som helhed har stort set alle ekstrafunktioner. Vil du have en mobiltelefon med stor, indbydende skærm, stylusfunktionalitet og vildt kamera, er den et godt køb og desuden den eneste i klassen af store premiumtelefoner med stylus.

 • Udmærket stylusfunktionalitet, høj billedkvalitet på skærmen, kamera i topkvalitet
 • Dårlig batteritid, fingeraftrykslæserens placering, gammel Androidversion
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5

Sony Xperia XZ1

Finpudsning, men ingen revolution


Mål: 148 x 73 x 7,4 mm Skærm: 5,2 tommer - 1920 x 1080 pixel Processor: Qualcomm Snapdragon 835 4x 2,35 MHz - 4 x 1,9 MHz Kamera: 19 megapixel, selfiekamera 13 megapixel Batteri: 2700 mAh Vægt: 156 g Android-version: 8.0 (Oreo) Andet: IP65/IP68-klassificeret (vandtæt), biometrisk login, 3,5 millimeter lydstik, USB Type-C, Micro SD-kortslot

Sony Xperia XZ1 er en strømbesparende mobiltelefon med spændende 3D-scanningsfunktion og interessant placering af fingeraftrykslæseren. Sonys genistreg med fingeraftrykslæseren indbygget i tænd/sluk-knappen på mobilens langside gør telefonen ekstra strømbesparende. Nogle bliver måske irriterede over, at man skal trykke på en knap, inden man kan aflæse fingeren, men det sparer på batteriet. Xperia XZ1 nyder også godt af sin AI-indlæring og andre indbygede strømsparefunktioner. Det er heldigt, at Sony har været så innovative med energibesparelsen. Batteriet er nemlig lige det mindste. Energisparefunktionerne gør, at batteriet trods alt kan holde en hel dag - for det meste. Men det er på grænsen, hvis du bruger meget strømkrævende funktioner eller bruger telefonen ofte i løbet af dagen.

Sony Xperia XZ1 har et kamera, der klarer sig rigtig godt i dagslys. Der findes konkurrenter med skarpere kameraer, især under vanskeligere lysforhold, men XZ1's er absolut med i toppen. Den sjove 3D-scanningsfunktion og muligheden for at filme i det, som Sony kalder for superslowmotion (dog højst i 6 sekunder), er spændende og unikke egenskaber. Det er ikke nemt at finde egnede formål til dem, men når man først prøver dem af, er slutresultatet bedre end forventet. Vi giver også plus for mobilens lydegenskaber, især indstillingerne der muliggør lyd med høj opløsning. Udseendet på XZ1 ligger meget tæt op af tidligere mobiler fra Sony. Mobilens lidt spidse hjørner gør det lidt ubehageligt at holde mobilen i hånden i visse tilfælde. Detaljer som giver en fornemmelse af, at Xperia XZ1 ligger efter konkurrenterne, er eksempelvis, at skærmen ikke går helt ud til kanterne, og den store mængde metal over og under skærmen. Men kigger vi på det indre, har det "forældede" design sine fordele, eksempelvis ved at du får et par stereohøjttalere, der lyder virkelig meget bedre end de konkurrenter, som kun har én højttaler. Xperia ZX1 er god på mange måder. Den har en god skærm, smarte softwarefunktioner, leverer god lyd, et kompetent kamera, dedikeret kameraknap, og mobilen ser helt fin ud, selvom man måske lige mangler den dér følelse af luksus. Den er god, hvis du ikke bruger mobiltelefonen alt for tit i løbet af dagen, og derfor ikke har brug for et kraftigere batteri.

 • Innovative funktioner, godt kamera, skærm og lyd, smart energibesparelse
 • Forældet formgivning, døde arealer omkring skærmen, lav batterikapacitet
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

Nokia 8

God hardware, men upersonlig og for lidt Nokia


Mål: 151,5 x 73,7 x 7,9 mm Skærm: 5,3 tommer – 2560 x 1440 pixe Kamera: 2 x 13 megapixel, selfiekamera 13 megapixel Batteri: 3090 mAh Vægt: 160 g Android-version: 7.1.1 (Nougat Andet: Biometrisk login, 3,5 mm lydstik, USB Type-C, stænktæt (IP54)

Nokia 8 er en interessant mobiltelefon, i hvert fald på papiret. En moderne, hurtig processor trods den lidt lavere pris, dobbelt kamera bagpå med respektindgydende Zeiss-mærke og en lysstærk skærm med god skarphed. Men ud over den meget kapable lydoptagelsesløsning udnytter Nokia 8 ikke hardwaren optimalt. Producenten HMD har grundlæggende efterladt Googles operativsystem uberørt. Der er næsten intet der afslører, at du holder en Nokia 8. Det gør mobiltelefonen anonym og langt fra så fyldt med funktioner, som vi er vant til fra en premiumtelefon. Vi havde gerne set en specialiseret grænseflade oven på Googles basis-Android. Den smule unikt der findes, ligger i kamera-appen. Med den kan du tage billeder og indspille video med selfie-kameraet og hovedkameraet samtidig. Skærmen deles op i to halvdele, der viser hver sin kameravinkel. I markedsføringssprog kaldes det en "bothie" i stedet for en "selfie". Hvis du optager film, kan "bothie"-materialet streames direkte til Youtube eller Facebook. De to hovedkameraer, et farve og et monokromt, kan desværre ikke anvendes til at skabe og manipulere dybdeskarphed. Denne konfiguration skal i stedet hjælpe med at give billeder større detaljeringsgrad under dårligere lysforhold. Desværre lykkes det ikke rigtigt. Desuden har Nokia 8 af og til problemer med autofokus, der er lidt længe om at bestemme sig. I gode forhold bliver billederne helt i orden, men med tanke på hvor meget Nokia 8 fokuserer på netop kameraerne, havde vi forventet mere.

Udseendemæssigt er der dog ikke noget at klage over ved Nokia 8. Den er stilren, og generelt er mobilen ret tynd og nem at håndtere. Skærmen er skarp og lysstærk, og mobilen får et ekstra plus for at have plads til et SD-kort. Det er også positivt, at man uden problemer kan gå en hel dag uden at skulle oplade mobilen. Det som måske taler mest for Nokia 8, er den ret konkurrencedygtige pris. Spørgsmålet er bare, om det er nok? Flere konkurrenter har flere unikke løsninger, mere eller mindre tilsvarende hardware, og nogle giver desuden endnu mere værdi for pengene. Omvendt er Nokia 8 en mobiltelefon, der har meget få fejl, men alligevel ikke føles helt rigtig. Desuden er mobilen ikke vandtæt som konkurrenterne i samme kategori, kun vandafvisende. Det er ærgerligt, at producenten ikke udnytter hardwaren bedre, for Nokia 8 er interessant både ud fra prisen og dens spændende historik.

 • Bra selfiekamera, plats för micro-SD-kort, snabb processor
 • Ej vattentät, opersonlig upplevelse, problematiskt autofokus
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

3 af 5


Udvalgte priser:
Del testen