Robotplaneklippere bedst i test

Robotplæneklippere

Robotplæneklippere har eksisteret i over 20 år, men først i de senere år har deres popularitet udviklet sig eksplosivt. Dette skyldes nok til dels, at prisen er faldet, men også at udvalget af modeller på markedet er vokset, og at robotplæneklipperne generelt er blevet betydeligt bedre. En anden vigtig faktor er sandsynligvis, at mange først tør købe deres egen robotplæneklipper, når de har konstateret, at naboens model faktisk løser sin opgave og giver et tilfredsstillende resultat. Derfor sker spredningen af robotplæneklippere i klynger, hvor den en forstad kan have en betydeligt større koncentration end den næste. Tendensen er dog tydelig. Robotiseringen af plæneklipning kan ikke stoppes. Den traditionelle håndskubber er langt fra udrydningstruet, men robotplæneklipperen udgør en stadigt voksende andel af nysalget.

Store forskelle mellem forskellige modeller

Det er ingen overraskelse, at ikke alle robotplæneklippere er lige gode, og faktorer som ydeevne, effektivitet, pålidelighed, funktionalitet og sikkerhed varierer mere mellem de forskellige modeller, end man skulle tro. Med en korrekt udført installation kan de bedste robotklippere passe sig selv i ugevis uden driftsstop, mens de dårligste kan have svært ved bare at finde vej tilbage til opladeren. De bedste klippere kræver lidt tilpasning af kabelføring og underlag for at opnå en pålidelig klipning, mens de ringere stiller strenge krav til underlag, hældning og klippearealets udformning. De sikreste robotplæneklippere er så godt designet, at det er stort set umuligt at komme til skade på de, mens modellerne med dårligst sikkerhed kan være til fare for f.eks. fødder eller barnefingre. Visse modeller kan endda stikke af fra indhegningen og gøre kål på naboens blomsterbede.

Vore test viser, at dyrere robotplæneklippere generelt præsterer bedre end en billigere, men langt fra altid. Det er heller ikke sikkert, at en robotplæneklipper med en høj teoretisk ydeevne for kapacitet og hældning lever op til dette i praksis. Man bør altså ikke stirre sig blind på specifikationer, som hvor mange kvadratmeter en robotplæneklipper i teorien kan klippe. Robotplæneklipperens pålidelighed, og hvor langt afgrænsningskabel ladestationen understøtter, er meget vigtigere, da disse faktorer er afgørende for det maksimale klippeareal. Yderligere en faktor at tage hensyn til er, hvilken signaltype robotplæneklipperens afgrænsningskredsløb benytter sig af. Visse modeller forstyrrer nemlig andre robotplæneklippere, hvilket næppe er godt for freden i nabolaget.

Hvor dyr en robotplæneklipper behøver jeg at købe?

I vores test af robotplæneklippere har vi testet markedets bedste modeller for at finde ud af, hvor gode de er. De bedste robotplæneklippere har en rigtig god ydeevne, men smager det, så koster det, og en model, der kan klare en middelsvær til svær græsplæne ca. 15.000 kr. Dette skal dog sættes i forhold til de vildeste modeller, der koster op mod 50.000 kr. Hvis man derimod har en jævn, ukompliceret græsplæne, der ikke er alt for stor, kan man klare sig med betydeligt enklere modeller til omkring 10.000 kr. Der er imidlertid stor forskel på en budget- og en premium-robotplæneklipper, og i mange danske haver er det desværre ikke nok med en lavprismodel for at få arbejdet gjort.

Da både pris og ydeevne varierer så kraftigt mellem de forskellige modeller, har vi inddelt testkandidaterne i tre forskellige prisklasser og udpeget en vinder i hver af følgende prisklasser:

Lavpris: op til 9.000 kr.  Robotplæneklippere i denne prisklasse bør kunne klare mindre, ukomplicerede græsplæner med jævnt underlag. Både problemløsningsevne og terrænegenskaber er normalt ret begrænsede.

Mellem: ca. 9.000-14.000 kr. I denne prisklasse bør man kunne forvente, at robotplæneklipperen kan klare middelsvære græsplæner på ca. 1000 m2. Såvel problemløsningsevne som terrænegenskaber bør være tilstrækkelig gode til at klare de fleste græsplæner. Desværre er der mange modeller i mellemklassen, som ikke kan klare dette.

Premium: over 14.000 kr. Modeller i denne prisklasse bør kunne klare store, komplicerede græsplæner med mange forhindringer, smalle passager og kompleks kabelføring. De skal også helst kunne klare kraftige stigninger og besværligt underlag. Desværre svigter en stor del af premium-modellerne på flere af disse punkter.


Produkter i testen

BEDST I TEST BADGE DK 2018

Husqvarna Automower 315

Smart, brugervenlig robotplæneklipper, der kan klare hårdt terræn


Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Mellem Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 2,1 Ah/18 V Driftstid: ca. 65 min/opladning Anb. maks. areal: 1.500 m² Maks. hældning: ca. 22° (40 %) Klippehøjde: 20-60 mm, 9 trin (manuelt) Klippebredde: 21 cm Vægt: 9.2 Støjniveau: 60 dB | Målt middelværdi: ca. 52 dB Længde: 63 cm Bredde (mål): 51 cm Højde (mål): 21 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Ingen App-understøttelse: Ja (Bluetooth) Brugsanvisning: PDF

Husqvarna Automower 315 bliver bedst i test, fordi den kombinerer meget gode terrænegenskaber og høj driftssikkerhed med en letprogrammeret brugerflade og smarte navigationsløsninger. Ladestationen udsender eksempelvis et signal, så robotplæneklipperen inden for 6 meters radius kan finde stationen og navigerer ind med en forskellig vinkel hver gang. Det gør, at du undgår spordannelse ved indkørslen. Styrekablet er også et rigtig godt supplement. Har du en grund med kompliceret form eller mange arbejdsområder, kan robotplæneklipperen ved hjælp af styrekablet nemt finde ud og hjem igen. I stedet for at køre langs med kablet kan den beregne korteste rute. Vi oplever dog en vis spordannelse langs med styrekablet, som derimod ikke opstår ved brug af begrænsningskablet. Terrænegenskaberne er forbilledlige, og Automower 315 kører stort set aldrig fast. Den håndterer desuden kraftige skråninger, forhindringer og fliseområder på eller omkring græsplænen fortræffeligt. I denne prisklasse er det med tanke på driftssikkerheden en af de allerbedste robotplæneklippere på markedet. Endvidere er den meget støjsvag og meget stærk. Den kan også være ud at klippe ret længe. Den eneste ulempe i hårdt terræn er, at karosseriet nemt bliver ridset.

Automower 315 leveres med app-understøttelse, og appen er meget brugervenlig. Takket være den kan du bekvemt foretage indstillinger såsom startpunkter, manuel justering af klippehøjde og ændringer i arbejdsplanen. Du kobler telefonen til robotplæneklipperen via Bluetooth. Havde du haft premiumversionen af plæneklipperen, Automower 315X, havde du også haft GPS og opkobling via mobilnettet. Så kan du se, hvor robotplæneklipperen befinder sig i realtid på et kort og foretage indstillinger, uanset hvor du befinder dig, så længe du har mobildækning. Med Automower 315 må du nøjes med indstillingsmuligheder, når du befinder dig tæt på robotten. Med tanke på prisen og appens generelle egenskaber er dette stadig rigtig godt. Robotplæneklipperen er meget let at programmere, også når du laver indstillingerne direkte via displayet på selve maskinen. Displayet er stort og let at læse, og hele brugerfladen er tydeligt opdelt, så selv nybegynderen kan forstå den. Husqvarna Automower 315 er samlet set et virkelig godt køb, hvis man ønsker en driftssikker og lethåndteret robotplæneklipper. Den passer til alt fra den enkle, anlagte græsplæne til den ujævne, komplicerede variant med flere klippeområder. Man får dog mest for pengene med Automower 315 på vanskeligere plæner, hvor den virkelig får mulighed for at folde sig ud.

 • Smart, tidseffektiv, pålidelig, udmærkede terrænegenskaber, stille, let at programmere, udmærket app
 • Karosseriet bliver let ridset
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

5 af 5


Udvalgte priser:
Badge Bedste Premiumvalg.dk 2018.png

Husqvarna Automower 430X

Smart og driftssikker premiumklipper til store, vanskelige græsplæner


Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Premium Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 5,2 Ah/18 V Driftstid: ca. 135 min/opladning Anb. maks. areal: 3.200 m² Maks. hældning: ca. 24° (45 %) Klippehøjde: 20-60 mm, 9 trin (elektronisk) Klippebredde: 24 Vægt: 13,2 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi: ca. 57 dB Længde: 72,1 cm Bredde (mål): 55,8 cm Højde (mål): 30,8 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Afgrænsningskabel og pløkker købes separat, 9 stk. ekstra knive Brugsanvisning: PDF Videoklip: Installationsvejledning

Husqvarna Automower 430X bliver bedste premiumvalg takket være flere styrker, herunder udmærkede terrænegenskaber, fænomenal problemløsningsevne og mange smarte funktioner. Den er meget enkel at installere takket være tydelig mærkning og en god tilslutningsmetode. Displayet er tilpas stort, og brugerfladen er overskuelig og let at navigere i. 430X har ingen problemer med at klippe det angivne maksimumsareal. Den behøver ikke engang at køre ud særlig tit for at give et udmærket klipperesultat. Desuden finder den altid hjem, takket være at den har både styrekabel og begrænsningskabel som valgmuligheder. Den har også en indbygget antenne, så den kan finde hen til stationen, når den er inden for et par meters rækkevidde. Selvom vi kører 430X i flere måneder - på masser af udfordrende græsplæner - kører den ikke fast. Det skyldes dens brancheførende terrænegenskaber. Den klarer vanskeligheder som kraftige hældninger, fordybninger, rødder, løst underlag, højt græs, uregelmæssig kabelføring og områder med forhindringer. Det eneste tilfælde hvor 430X kan komme i problemer er ved bakning på kraftige hældninger, især hvis underlaget er dårligt. Klipperen er desuden så støjsvag, at den med fordel kan klippe om natten. Som prikken over i'et medfølger Husqvarnas udmærkede app, AMC, også til 430X. Til forskel fra konkurrenternes apper giver AMC fuldstændig kontrol over klipperen, uanset hvor du befinder dig, da den er opkoblet via mobilnettet. Det muliggør eksempelvis, at du kan overvåge klippestatus og ændre klippeplan eller klippehøjde, hvis du er bortrejst.

Automower 430X er ret stor, men kan alligevel komme igennem smalle passager og har ingen problemer med at finde ud fra mere lukkede arealer. Karosseriet er desværre ret sart og får ridser efter blot nogle få sammenstød med havemøbler og udhængende grene. Dette er imidlertid den eneste rigtige ulempe ved denne klipper. Har du en enkel, åben og perfekt anlagt græsplæne, findes der billigere alternativer end 430X. Har du derimod en stor, besværlig græsplæne, så tilbyder Husqvarna Automower 430X en uovertruffen kombination af pålidelighed, terrænhåndtering, tidseffektivitet og brugervenlighed.

 • Fantastiske terrænegenskaber, stille, hurtig, høj driftssikkerhed, smart, let at programmere
 • Karosseriet bliver let ridset
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:
Badge Bedste Lavprisvalg.dk 2018.png

McCulloch Rob R600

Enkel lavprisklipper, som klarer sit arbejde med bravur


Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Lavpris Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Driftstid: ca. 65 min/opladning Anb. maks. areal: 600 m² Maks. hældning: ca. 14° (25 %) Klippehøjde: 30-50 mm, 3 trin (manuelt) Klippebredde: 17 cm Vægt: 7 kg Støjniveau: 57 dB | Målt middelværdi: ca. 58 dB Længde: 59 cm Bredde (mål): 44 cm Højde (mål): 26 cm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 150 m afgrænsningskabel og 200 pløkker, 3 knive

McCulloch Rob R600 er en vinderkombination med sine gode terrænegenskaber og letprogrammerede brugerflade og bliver derfor bedste lavprisvalg. Det er en relativt smart robotplæneklipper med meget god driftssikkerhed takket være en for prisklassen uovertruffen problemløsningsevne, gennemtænkt konstruktion og gode materialevalg. R600 er, nøjagtig som mange andre små robotplæneklippere, trehjulet, men har to hjul placeret foran. Det giver den god stabilitet, selv i mere ujævnt terræn. Den håndterer også fliser langs begrænsningskablet fejlfrit. Klipperesultatet bliver godt. Den er ret smal, så det tager lang tid for den at klippe hele området, men på den anden side kører den længe på en opladning. I gennemsnit er den ude at klippe i 60 minutter hver anden time i den indstillede arbejdstid. Den arbejder også ret stille i haven. Ved tilbagekørsel kan den kun finde hjem med styrekablet, ikke via begrænsningskablet. På modeller beregnet til store haver er styrekabel som supplement et godt system, der er det vigtigt at kunne skyde genvej. Men på en lille, enkel grund skulle man egentlig kunne klare sig fint uden styrekablet. I stedet øger det nærmere risikoen for kabelbrud, samtidig med at installationen bliver en smule mere tidskrævende. På den anden side er det godt, at muligheden for styrekabel findes. Vi havde dog gerne set, at man ikke var begrænset til dette alternativ alene.

Rob R600 er meget nem at komme i gang med at programmere. Displayet er stort og tydeligt. Der sidder en drejeknap på oversiden til at indstille klippehøjden. Drejeknappen er beskyttet under en klap, og der er også et lille display, som viser, hvilken indstilling du har valgt. Der medfølger også masser af installationsmateriale til haven. Robotten kan ikke registrere ladestationen på samme måde som mange dyrere modeller. Det betyder i praksis, at den har tendens til at støde sammen med stationen, når den er ude at klippe. Sæt den godt fast i jorden, og vær omhyggelig med, hvordan du skjuler kablerne. En anden ulempe, når man søger i denne prisklasse, er, at de ikke har så mange funktioner. Du får principielt, hvad du skal bruge, for at den selv kan klare at klippe og navigere på græsplænen, men ingen avancerede indstillingsmuligheder. R600 er muligvis enkel, men den har store fordele, ved at den ikke sætter sig fast, og at den kan komme ud af vanskelige situationer. Den har ingen problemer med forhindringer langs med tilbagekørslen, at finde ud fra små, lukkede områder, eller at håndtere forhindringer på græsplænen under klipning. R600 er bedst på små til middelstore græsplæner - også de komplicerede af slagsen- uden kraftige hældninger og med relativt pænt underlag.

 • Brugervenlig, let at installere, gode terrænegenskaber, driftssikker, gennemtænkt design
 • Få funktioner, begrænset maks. hældning, styrekabel ikke frivilligt
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:

Honda Miimo 310

Driftssikker og stærk robotplæneklipper i mellemklassen


Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Mellem Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 1,8 Ah/22,2 V Driftstid: ca. 40 min/opladning Anb. maks. areal: 1.500 m² Maks. hældning: 20° (37 %) Klippehøjde: 20-60 mm Klippebredde: 22 cm Vægt: 11,6 kg Støjniveau: Middel Længde: 64,5 cm Bredde (mål): 55 cm Højde (mål): 28,7 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 200 m afgrænsningskabel, 200 stk. pløkker, 9 stk. ekstra knive App-understøttelse: Nej Brugsanvisning: Lynvejledninger

Honda Miimo 310 er en brugervenlig robotplæneklipper i mellemklassen, med meget gode terrænegenskaber og godkendt klippetid. Netop terrænegenskaberne er en af dens største fordele. Den klarer nemt forskellige underlag, forcerer forhindringer på en smart måde, og håndterer fordybninger og hældninger med udmærket resultat. At den også kan klippe højt græs på en forbilledlig måde forstærker kun dette indtryk. Jo højere græs, des langsommere bevæger den sig fremad. Den kan i princippet stå helt stille og klippe, indtil græsset er neden i den ønskede længde, noget de færreste andre robotplæneklippere kan.

I de få situationer i den flere måneder lange testperiode, hvor den alligevel er kørt fast, oplever vi, at den nemt graver sig ned i forsøget på at komme fri, hvilket kan beskadige græsplænen. Klippetiden har vi målt til cirka 40 minutter, derefter skal den lade op omtrent lige så længe, inden den klipper igen. Det er godkendt, men så heller ikke mere. Når den først klipper, er lydniveauet også i orden, men hvis vi skal være kritiske, er lyden ret gennemtrængende. Menusystemet er tydeligt og nemt at lave indstillinger i. Installationen kunne dog have været enklere. Kabelsko gør det nemt at tilkoble afgrænsningen, men der er begrænset plads bagpå, og tilslutningerne sidder ikke brugervenligt. Det er ikke indlysende, hvilken ende af begrænsningskablet der skal tilsluttes hvor, og man kan ikke rigtig se, hvad man laver, på grund af den begrænsede plads. På trods af denne lille svaghed er installationen stadig til at klare for en nybegynder. Når det hele først er på plads, er selve programmeringen enkel.

Miimo 310 er for det meste meget smart. Den kan redde sig ud af alle de vanskelige situationer, vi udsætter den for, såsom små, lukkede arealer og forhindringer langs med returkørslen. I slutningen af returkørslen udfører den dog slavisk et bevægelsesmønster hver gang. Forår, efterår og regnfulde somre opstår der derfor nogen spordannelse i græsplænen lige ved indgangen. Den har derimod ingen problemer med spordannelse langs med begrænsningskablet. Ladestationen installeres langs med begrænsningskablet og kan være følsom over for placeringen. Hvis vinklen er blot nogle få grader skæv, kan den få problemer med sammenkoblingen. Når ladestationen først står rigtigt, er der aldrig problemer med at finde på plads, uanset om den kører direkte mod åbningen eller ad bagvejen og først skal bevæge sig rundt om stationen. Når alt er installeret korrekt og testkørt, er driftssikkerheden ekstremt høj. Den kører næsten aldrig fast, det er nemt at indstille klippehøjden, og den finder altid hjem. Da den desuden kan klare meget højt græs med bravur, kan vi absolut anbefale denne robotplæneklipper til både enkle, middelsvære og vanskelige græsplæner i gennemsnitsstørrelse.

 • Meget stærk, udmærkede terrænegenskaber, høj driftssikkerhed, tydelig brugerflade
 • Ret støjende, graver sig ned, hvis den kører fast, slavisk bevægelsesmønster foran ladestationen
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:

Husqvarna Automower 450X

Robotplæneklippernes herre på grønsværen med uovertruffen funktionalitet og ydeevne


Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Premium Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 10,4 Ah/18 V Driftstid: ca. 260 min/opladning Anb. maks. areal: 5.000 m² Maks. hældning: ca. 24° (45 %) Klippehøjde: 20-60 mm, 9 trin (elektronisk) Klippebredde: 24 cm Vægt: 13.9 kg Støjniveau: Lav | Målt middelværdi: ca. 58 dB Længde: 72,1 cm Bredde (mål): 55,8 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Automower Connect, ultralydssensor, projektør, afgrænsningskabel og pløkker købes separat, 9 stk. ekstra knive Brugsanvisning: PDF Videoklip: Installationsvejledning

Husqvarna Automower 450X er en støjsvag, stærk og driftssikker premiumklipper med usædvanligt høj klippekapacitet. Den kan klippe flere timer i træk uden at skulle tilbage i opladeren. Når den først kører hjem, eller ud igen, kan den benytte begrænsnings- eller styrekabel. Styrekablet er en slags genvej, som du lægger hen over grunden, så robotplæneklipperen hurtigt kan finde ud til bestemte steder og hjem igen. Der er i alt plads til hele tre styrekabler, hvilket giver betydelige tidsbesparelser på store, komplicerede arealer. Den kan også registrere ladestationen, når den nærmer sig, takket være en indbygget antenne. Disse forskellige alternativer muliggør en hurtig og sikker tilbagekørsel. En af 450X primære styrker er dog terrænegenskaberne. Den kan klare alt fra enkle, store og flade græsplæner med træer og buske til mindre, opdelte græsarealer med gange imellem. Huller i græsplænen, krat her og der, og masser af nedfaldsfrugt er ikke noget problem. Når den nærmer sig større forhindringer, aflæser den dem med en ultralydssensor og sætter farten ned, så der ikke sker et pludseligt sammenstød. Dette mindsker risikoen for ridser på det ellers ret sarte karosseri. Det gør også, at den kan holde en højere hastighed på åbne arealer, end der ellers havde været muligt. 450X kan også klare kraftige hældninger. Den er lidt svag til at pakke på skråninger på hældninger over specifikationen, men ellers er 450X virkelig stærk. Det er først, når det er så stejlt, at undersiden af karosseriet støder imod, at den ikke kan køre videre, fordi det bliver fysisk umuligt.

Automower 450X arbejder meget stille og kan med fordel klippe om natten. Så kan de indbyggede projektører bruges, så man ikke snubler over robotplæneklipperen i mørket. Disse kan også slås fra. Den medfølgende app er meget brugervenlig og giver dig næsten fuld kontrol over din 450X, uanset hvor du er, så længe du har mobildækning. Du kan gøre alt fra at se, hvor robotplæneklipperen befinder sig på plænen i realtid, til at justere klippehøjde og arbejdstid på afstand. Desuden giver appen dig besked, hvis robotplæneklipperen skulle blive stjålet eller køre fast. Robotplæneklipperen er ret stor, men kan komme i gennem smalle gange i forhold til størrelsen. 60 centimeter er for eksempel ikke noget problem. Samlet set er dette en driftssikker, stærk og funktionel robotplæneklipper, der er nem at programmere både direkte og med fjernbetjening. Den efterlader desuden et meget pænt klipperesultat. Men det er en luksusmaskine beregnet til kommerciel brug og koster derefter. Ser vi bort fra prisen, er dette helt klart den bedste robotplæneklipper på markedet.

 • Uovertruffen tidseffektivitet, pålidelighed, klippekapacitet, stille, let at programmere, vild app
 • Karosseriet bliver let ridset
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:

Gardena R100Li Sileno

Smidig og støjsvag til middelstor have


Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Mellem Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Driftstid: ca. 65 min/opladning Anb. maks. areal: 1.000 m² Maks. hældning: 35 % Klippehøjde: 20-60 mm, (manuel) Klippebredde: 22 cm Vægt: 8,5 kg Støjniveau: 56 dB | Målt middelværdi: ca. 54 dB Længde: 63 cm Bredde (mål): 51 cm Højde (mål): 25 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 200 m afgrænsningskabel og 400 pløkker, 9 knive App-understøttelse: Nej Brugsanvisning: PDF Videoklip: Installationsvejledning

Gardena R100Li Sileno er en brugervenlig robotplæneklipper, der er nem at installere. Der medfølger rigeligt med installationsmaterialer. Den er også støjsvag, hvilket er en fordel i tætbebyggede områder. Af en eller anden grund kan den kun finde hjem med styrekablet, ikke via begrænsningskablet. Det gør ingen forskel i praksis, så længe du har installeret styrekablet, så det når hen over hele klippearealet. Har du ikke det, risikerer du dog, at den ikke finder styrekablet i tide og bliver stående på græsplænen. At den ikke kan følge begrænsningskablet virker også udnødvendigt fordummende for en i øvrigt ret smart robot. Endvidere har den ingen regnsensor. Den klipper cirka 40 minutter ad gangen, hvilket er mindre end angivet i specifikationerne. Det kan dog ses som standard i denne prisklasse.

R100Li Sileno er let at programmere takket være et tydeligt display med gennemskuelige menuvalg. Desuden håndterer den hældninger og ujævnt terræn godt. Du bør være opmærksom på hængende grene og andre forhindringer, for karosseriet bliver nemt ridset. R100Li kan klassificeres som normalt stærk - der findes både stærkere og svagere robotplæneklippere i omtrent samme prisklasse. Hvis du har en græsplæne med tykt græs, der har fået lov at vokse sig langt, bliver du nødt til at klippe det ned med en almindelige plæneklipper ind imellem. Ellers strejker R100Li. Det er meget, som denne robotplæneklipper er god til, men ikke noget der gør den unik i forhold til konkurrenterne. Derfor virker den som den bløde mellemvare, selvom den egentlig er et godt køb. Den er for eksempel bedre end en gennemsnitlig robotplæneklipper i denne prisklasse. Men samtidig findes der andre modeller til omtrent samme pris, som har flere funktioner, er mere eksklusive og kan klare vanskeligere terræn. Her og nu er R100Li Sileno et god køb, hvis man har en normalstor græsplæne i let til middelsvært terræn og vil have en robotplæneklipper i en praktisk størrelse.

 • Driftssikker, støjsvag, let at programmere, masser af installationsmaterialer
 • Karosseriet bliver let ridset, returkørsel kun efter styrekabel, ingen regnsensor
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Honda Miimo HRM 3000

Et driftssikkert muskelbundt, der kan klare vanskelige forhold


Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Premium Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 5,4 Ah/22,2 V Driftstid: 90 min/opladning Anb. maks. areal: 4.000 m² Maks. hældning: 25° (47 %) Klippehøjde: 20-60 mm Klippebredde: 22 cm Vægt: 13,8 kg Støjniveau: 59 dB | Målt middelværdi: ca. 61 dB Længde: 71 cm Bredde (mål): 55 cm Højde (mål): 30,1 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 9 stk. ekstra knive App-understøttelse: Ja (Bluetooth) Brugsanvisning: PDF

Honda Miimo HRM 3000 er en meget kompetent og kraftfuld robotplæneklipper. Den kommer problemfrit op ad stejle stigninger, navigerer over store arealer og håndterer kuperet terræn glimrende. En af dens mest positive egenskaber er, hvor godt den håndterer højt græs. Den arbejder sig langsomt, men sikkert frem iver de mest tætbevoksede partier, hvor mange andre robotplæneklippere ville have givet fortabt. Den kan i princippet stå helt stille og klippe, hvis det er nødvendigt, når græsset er højt. Slutresultatet bliver jævnt og pænt. Miimo 3000 er også meget driftssikker. Kuperet terræn er som sagt ikke noget problem. Når den først er kørt til på et område - hvor du har taget dig af eventuelle forhindringer - kan den køre fejlfrit i månedsvis. Hvis Miimo 3000 derimod skulle køre fast, har den en tendens til at grave sig ned i græsplænen. Her kunne vi have ønsket os, at den hurtigere opdager situationen og slukker for at spare på batteriet og skåne græsplænen. Men det er måske også til dels denne funktionen, som medvirker til, at den så sjældent kører fast.

Miimo 3000 app-understøttelse med opkobling via Bluetooth. Det betyder i praksis, at du inden for en radius på 10 meter fra robotplæneklipperen eksempelvis kan justere arbejdsplanen. Brugerfladen er let at navigere i, og udvalget af funktioner er absolut godkendt. Vi ville dog have sat pris på GSM-opkobling som supplement på en robotplæneklipper i denne prisklasse. Så havde man også kunnet få kontakt med den på afstand, for eksempel for at få information, hvis den er kørt fast. Derudover kunne vi støjmæssigt have ønsket os en mere stille klipning. Lydniveauet er ikke højt, men lydprofilen er gennemtrængende under klipning. Havde Miimo 3000 været nogle tusind kroner billigere, havde vi været mere overbærende, men til en model i premiumklassen stiller vi meget høje krav. Hvad angår intelligensen, holder den derimod et meget højt niveau. Den navigerer nemt på både små arealer med forhindringer og åbne arealer. En have er i konstant forandring med buske der vokser, grene der falder ned, nedfaldsfrugt osv. Miimo 3000 har ingen problemer med nogen af delene. Den er også meget nem at programmere. Brugerfladen har mange funktioner, men er samtidig smart indrettet, så du nemt kan finde det, du søger. Tekst og knapper er store og tydelige. Du kan desuden indstille klippehøjden elektronisk. Sammenlignet med lillesøsteren, 310, kan du placere ladestationen ret frit. Den er imidlertid stadig følsom i begyndelsen, hvor du skal sørge for at finde den rigtige position, så der ikke opstår problemer. Når du først har klaret det, forløber sammenkoblingen problemfrit. Miimo 3000 er en typisk premiumklipper, der kommer til sin ret på på store, vanskelige og komplicerede græsplæner. Der klarer den arbejdet imponerende godt.

 • Meget stærk og driftssikker, brugervenlig brugerflade, smart
 • Ret støjende, graver sig let ned, hvis den sidder fast
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Honda Miimo 520


Anmeldelsesår: 2016 Prisklasse: Premium Driftstid: ca. 90 min/opladning Anb. maks. areal: 3.000 m² Klippekapacitet: m²/opladning Maks. hældning: 24° (45 %) Klippehøjde: 20-60 mm Klippebredde: 22 cm Vægt: 12 kg Multiclip: Ja Støjniveau: Middel Bredde (mål): 59 cm Højde (mål): 43 cm Dybde (Mål): 27 cm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 150 m afgrænsningskabel | 300 stk. pløkker

Japanske Honda var ret længe om at gå ind i robotplæneklipper-branchen på trods af deres velkendte forkærlighed for robotter. Deres premium-robotplæneklipper, Miimo, er derimod på blot få år udviklet til en af de bedste på markedet. Den fås i to versioner – nummer 310 og 520 – der er identiske på nær batterikapaciteten, hvor sidstnævnte har større batterikapacitet. Miimo føles på mange måder meget japansk, og det mest åbenlyse – ud over navnet – er det velafbalancerede design. Konstruktionskvaliteten er i top, og støddæmpningen gør Miimo meget støjsvag og får den til at virke som om, at den svæver diskret hen over græsset. Støjniveauet er så lavt, at man med fordel kan lade den klippe om natten. Programmeringen går nemt, da menusystemet er relativt let at navigere i, samtidig med at det har mange indstillingsmuligheder. Displayet er belyst, men knapperne desværre ikke. Sikkerheden er udmærket med godt beskyttede pivot-knive og en let tilgængelig STOP-knap. Miimo er nu blandt de mere driftssikre robotplæneklippere på markedet og bliver sjældent stående, selv på vanskeligere grunde. Det er kun de mest udfordrende græsplæner, der stadig kan overvinde den. Klipperesultatet er meget jævnt og fint, ikke mindst fordi Miimo effektivt tilpasser hastigheden efter modstanden og derfor sætter farten ned i f.eks. højere græs. Installationen er ladestationen er blevet forenklet sammenlignet med tidligere, men er stadigvæk unødigt kompliceret. Samtidig håndteres al installation som regel af Hondas autoriserede forhandlere.

 • Høj byggekvalitet, høj sikkerhed, stille og diskret, driftssikker,
 • Noget besværlig installation af ladestationen
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Husqvarna Automower 105

Lille, støjsvag og pålidelig lavprismodel


Anmeldelsesår: 2017 Prisklasse: Mellem Driftstid: ca. 70 min/opladning Anb. maks. areal: 600 m² Maks. hældning: 14° (25 %) Klippehøjde: 20-50 mm, trinløs drejeknap Klippebredde: 17 cm Vægt: 6,8 kg Støjniveau: Meget lavt | Målt middelværdi: 55 dB Bredde (mål): 55 cm Højde (mål): 39 cm Dybde (Mål): 25 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 200 m afgrænsningskabel | 200 stk. pløkker | 9 stk. ekstra knive

Automower 105 er en af Husqvarnas billigste robotplæneklippere til en pris i toppen af lavprisklassen. Den ligner på mange måder Gardena R50Li, der også fremstilles af Husqvarna. Automower 105 er rigtig smart takket være Husqvarnas kunstige intelligens. Den løser vanskelige situationer godt, hvilket gør den pålidelig af en model i lavprisklassen. Den maksimale hældning er større end angivet i specifikationerne, men alligevel moderat. Den ringe størrelse og lave maskinvægt gør robotplæneklipperen nem at flytte, men medfører samtidig klart begrænsede terrænegenskaberne og en lille klippebredde. Klipningen går derfor langsomt, og hvis klippearealet har et besværligt underlag, f.eks. store rødder i overfladen, får robotplæneklipperen nemt problemer og kan sidde fast. Derimod er den støjsvag og kan derfor med fordel klippe om natten uden at forstyrre naboerne. Natklipning har den fordel, at du får græsplænen for dig selv om dagen.

Sikkerheden er udmærket. Det er næsten umuligt at komme til pivotknivene, uden at løftesensoren standser dem, men hvis det alligevel skulle lykkes for nogen at gøre det, så er knivenes kraft så lille, at skaden bliver begrænset. Efterladt legetøj bliver ikke revet i stykker, men får i stedet et hak og slynges væk. Det er relativt problemfrit at installere Automower 105 med ladestation og afgrænsningskabel. Husqvarnas patenterede styrekabel er en rigtig smart innovation, der kan spare meget tid på mere komplicerede græsarealer. På de enkleste græsplæner er funktionen overflødig, men man er alligevel tvunget til at installere styrekablet, hvilket virker unødvendigt. Programmeringen er enkel med et brugervenligt menusystem og en tydelig brugsanvisning. Automower 105 har en rimelig pris i forhold til ydeevnen og er en pålidelig investering til mindre og mellemstore græsplæner uden kraftige hældninger og med jævnt underlag.

*Vi har testet Husqvarna Automower 105's forgænger, 308. Modellerne er identiske bortset fra, at 308 har et anbefalet klippeareal 800 m2, sammenlignet med 600 m2 for model 105.

 • Smart, pålidelig, stille, høj sikkerhed, let at programmere, tydelig brugsanvisning
 • Begrænset maks. hældning, styrekabel ikke frivilligt, kræver jævnt underlag
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

Viking iMow MI 422

Lille og kompakt robot med faste knive og let at programmere


Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Mellem Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 2,25 Ah/18 V Driftstid: ca. 30 min/opladning Anb. maks. areal: 500 m² Maks. hældning: ca. 19° (35 %) Klippehøjde: 20-60 mm, 15 trin Klippebredde: 20 cm Vægt: 9 kg Lydniveau: 60 Længde: 60 cm Bredde (mål): 43 cm Højde (mål): 27 cm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Nej App-understøttelse: Nej Videoklip: Installationsvejledning

Viking iMow MI 422 er en lille og net robotplæneklipper, der efterlader et fint klipperesultat. Tilslutningen er enkel, men desværre er udformningen af ladestationen ugennemtænkt, så der bliver et dødt areal omkring den, som skal klippes med trimmer. Første gang du starter MI 422, kører den selv rundt om grunden for at regne ud, hvor stor den er. Det er en god funktion, hvis man ikke har stå godt styr på sin have. Det giver samtidig et godt overblik over, om begrænsningskablet er godt placeret med hensyn til returkørslen - du opdager med det samme, om du er nødt til at justere noget. Ud fra resultatet af denne rundtur foreslår den et klippeskema, som du naturligvis kan tilpasse efter dine egne præferencer. Den faste kniv er rigtig god, og den kan klippe i ret tungt terræn. Når den ikke har kræfter nok, slår den kniven fra og prøver igen lidt længere fremme. Det gør, at den har tendens til at køre højt græs ned i stedet for at klippe det. Klipperesultatet er derimod meget jævnt og fint. MI 422 kører imidlertid meget nemt fast, ikke mindst fordi den kræver et meget jævnt klippeareal. Det er nok med en let fordybning i græsplænen, for at den sætter sig fast. Nogle gange kan man ikke en gang se, hvorfor den ikke kan komme videre. MI 422 har det også svært i fugtigt vejr, da den nemt slinger og graver sig ned i græsplænen. Heldigvis opdager den det og slukker, i stedet for at stå og spilde batteriet, til det er fladt.

MI 422 har et brugervenligt og overskueligt menusystem, hvor man nemt kan indstille arbejdsskemaet. Den har også en "klip nu"-lynkommando, som især er praktisk, når den ikke har klippet et stykke tid og skal indhente det forsømte. Normalt har MI 422 en godkendt klippetid på 40 minutter, hvilket desuden er lidt mere end lovet af Viking. Har den derimod stået stillet i nogen tid, så græsplænen har vokset sig lang, falder klippetiden til de lovede 30 minutter. Det synes vi, er lige i underkanten. Dækkene er meget glatte og hårde, så robotplæneklipperen har svært ved at håndtere andre overflader end rent græs. Har du eksempelvis flisepartier, bør du sørge for, at den ikke kører op på dem med den ene side, mens den klipper, for så graver den sig nemt ned i græsplænen. En anden ulempe er, at den er meget følsom over for placeringen af ladestationen og ikke altid kan finde hjem, hvis den ikke står perfekt. Vi kunne også have ønsket os, at den larmede mindre under klipningen. Den er dog stærk som en okse i forhold til prisklassen. Viking iMow MI 422 klarer sig bedst på mindre, anlagte og meget jævne græsplæner.

* Viking iMow 422's søstermodel, Viking iMow 422C, har app-understøttelse.

 • Klarer højt græs, brugervenlig programmering, ret smart
 • Dårlige terrænegenskaber, følsom over for dockingstationens placering
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

Viking iMow MI 632

Brugervenlig robotplæneklipper til flade arealer


Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Premium Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Driftstid: ca. 90 min/opladning Anb. maks. areal: 3.000 m² Klippehøjde: 20-60 mm, 15 trin (manuelt) Klippebredde: 28 cm Vægt: 13 kg Længde: 73 cm Bredde (mål): 54 cm Højde (mål): 27 cm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Nej Brugsanvisning: Nej

Viking iMow MI 632 er en stor og brugervenlig robotplæneklipper til flade græsplæner. Den har faste knive og en stærk motor, som gør, at den kan klippe selv højt og kraftigt græs uden problemer. Havde denne robotplæneklipper haft bedre terrænegenskaber, ville den have imponeret os. Men desværre er det nok med moderate ujævnheder i græsplænen, for at MI 632 kører fast og bliver stående. Den har også svært ved at håndtere andre underlag end græs - sandsynligvis på grund af de glatte hjul. Har du for eksempel flisepartier i haven, kan der opstå problemer, hvis robotplæneklipperen delvis skal op på det for at klippe kanter. Men har du en enkel, helt flad og jævn græsplæne, har MI 632 ingen problemer med at komme frem. Og skulle den stoppe, og græsplænen når at vokse sig lang, har den ingen problemer med at indhente det forsømte.

Garden iMow MI 632 er meget nem at installere. Den har et program som får den til selv at køre en gang rundt langs begrænsningskablet og regne ud, hvor stor din have er. Derefter foreslår den et klippeprogram, som du kan tilpasse efter dine egne behov. Programmeringen foretages via et stort display med læsevenlig tekst og gennemtænkte menuer. Og med store, tydelige knapper. Den har mange funktioner, men vi mangler app-understøttelse. En app burde være en selvfølgelighed i denne prisklasse. Den har ingen vanskeligheder med at navigere i haven eller at finde ud til forskellige arbejdsområder. Desuden kan den nemt komme ud af smalle passager eller situationer, hvor der for eksempel er faldet en gren ned langs med returruten. MI 632 virker overordnet set godt programmeret. Med tanke på den høje pris havde vi dog forventet os en endnu skarpere plæneklipper. Viking iMow MI 632 passer bedst til lidt større, men enkle græsplæner uden hældninger eller fordybninger. Er græsplænen anlagt og jævn, gør den et glimrende klippearbejde, samtidig med at den er både smart og let at programmere.

 • Let at programmere, fint klipperesultat, klarer højt græs
 • Begrænsede terrænegenskaber, ingen app-understøttelse
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

3 af 5


Udvalgte priser:

Worx Landroid M WG791E.1

Robust robotplæneklipper uden finesse


Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Lavpris Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 2 Ah/28 V Driftstid: ca. 60 min/opladning Anb. maks. areal: 1.000 m² Maks. hældning: ca. 20° (35 %) Klippehøjde: 20-60 mm Klippebredde: 18 cm Vægt: 10,5 kg Støjniveau: Middel | Målt middelværdi: ca. 60 dB Længde: 55 cm Bredde (mål): 38,5 cm Højde (mål): 26 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 180 m afgrænsningskabel og 200 pløkker, 12 knive App-understøttelse: Ja (Wi-Fi) Brugsanvisning: PDF Videoklip: Installationsvejledning

Worx Landroid M WG791E.1 er en robotplæneklipper i lavprisklassen, som virker både stabil og robust ved håndtering. Dens kompakte form gør den til et flot element i haven. Også dockingstationen er kompakt og gedigen. Takket være udformningen af denne har robotplæneklipperen aldrig problemer med at docke korrekt – den leder robotplæneklipperen direkte ind til den rette position, i stedet for at lade den søge sig frem som hos mange konkurrenter. Det er dog nødvendigt, for at denne robot kan fungere. Hvad angår intelligens lader Landroid M nemlig en del tilbage at ønske. Den kan for eksempel ikke klare forhindringer langs med tilbagekørslen eller kantklipning. Har dine rosenbuske vokset sig for store, eller hvis der er andre forhindringer i nærheden af begrænsningskablet, ender den med at støde imod dem, indtil batteriet dør. Dette er også tilfældet, når den kører fast – den prøver at fortsætte, indtil den dør helt. Det betyder dels, at du er nødt til at lade den op et stykke tid, når du finder den, dels problemer med nulstillinger i softwaren. Den ene gang mistede den eksempelvis sprogindstillingen. Landroid M følger kablet slavisk, så der opstår spordannelse i græsplænen. Den minder faktisk lidt om en damptromle i mentalitet, når den damper derudaf uden større finesse. 

Landroid M er enkel at installere. Alt du behøver, følger med i pakken, og alle tilslutninger er tydeligt markeret. Dette sammen med en god manual og en helt okay brugerflade gør, at du kommer i gang hurtigt. Robotplæneklipperen gør oven i købet et godt stykke klippearbejde, så længe græsplænen er af den enklere slags. Den må ikke inte indeholde for meget ukrudt, da den har svært ved at skære det af – det har tendens til at bøje sig til siden i stedet. Klippebredden er desuden lille, så den arbejder langsomt. Især fordi den er nødt til at passere visse passager flere gange for at opnå et perfekt resultat. På den anden side kan den være ude at klikke i lang tid. Landroid M kan også håndtere let kuperet terræn i det omfang, man kan forlange af en lavprismodel. Fugtigt græns lader derimod til at være en akilleshæl. Den begynder let at slingre og har tendens til at køre fast. Desuden kører Landroid M af og til over begrænsningskablet, når det er dårligt vejr, hvilket får den til at stoppe. Yderligere et problem i fugtigt vejr er, at der opstår en form af spændingsdyk, som får den til at tro, at den skal lade op, og når den så kommer til stationen, kører den afsted igen med det samme. Det kræver altså godt vejr og en ret flad og jævn lille græsplæne uden buske og andre forhindringer, hvis denne robotplæneklipper skal løse sin opgave. Men har du en enkel plæne, der har partier med ret kraftig hældning, er dette en lavprismodel, som terrænmæssigt kan håndtere den.

 • Let at installere, god dockingstation, kompakt design, komplet kit ved køb
 • Usmart, ineffektiv klipning, dårlig i fugtigt vejr, batteriet bruges op ved stop, fejl i softwaren
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

3 af 5


Udvalgte priser:

Stiga Autoclip 225 S

Stærk klippemotor og lang klippetid, men dårlige terrænegenskaber


Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Mellem Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 2,5 Ah/29,6 V Driftstid: ca. 150 min/opladning Anb. maks. areal: 1.100 m² Maks. hældning: ca. 11-24° (20-45 %) Klippehøjde: 25-60 mm Klippebredde: 25 cm Vægt: 9.8 kg Støjniveau: Lavt Bredde (mål): 43 cm Højde (mål): 25 cm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Nej Brugsanvisning: PDF

Stiga Autoclip 225 S er en lille og praktisk - men relativt tung - robotplæneklipper, der kan klippe meget længe på en opladning. Dette er også dens største styrke. Den kommer til sin ret på flade, helt jævne græsarealer. Der er den stærk og har ingen problemer med højt græs. Den kan dog stikke af ned ad bakke i stedet for at bremse, og så får den af og til svært ved at nå at klippe ordentligt. Ladestationen skal dog placeres langs med kablet og kræver nogle meter åben plads til højre og foran. Dette gør placeringen af ladestationen mindre fleksibel. Hvis dette kan ordnes, har 225 S ingen problemer med at finde hjem og docke. Tilkoblingen af ladestationen er forbløffende primitiv og kunne bestemt have været mere brugervenlig. Det samme gælder udlægning af begrænsningskablet, som er mere besværlig end gennemsnittet. Klippehøjdejusteringen er også primitiv og kræver, at man slukker for klipperen, vender den på hovedet og bruger værktøj.

225 S har desværre en ret umoderne og bøvlet brugergrænseflade. Det lille tolinjers display har kun plads til enkelte ord og nogle få knapper. Det gør programmeringen tidskrævende. Desuden er valgmulighederne ret begrænsede. Eksempelvis kan du ikke indstille en - eller flere - arbejdstider pr. ugedag, men må nøjes med maks. to arbejdsplaner med samme tidsinterval i begge. Den tilhørende app muliggør fjernstyring af robotplæneklipperen på samme måde som en fjernstyret bil. Det er ret sejt, men den praktiske brugbarhed er minimal. Man kan for eksempel ikke justere klippetider eller bede den om at begynde at klippe. Robotplæneklipperens konstruktion består af et hjul foran og to bag. Terrænegenskaberne er den største svaghed ved 225 S, og den kører fast stort set dagligt. Kommer den for eksempel til at køre ned i en fordybning i græsplænen med næsen først, kommer den for det meste ikke op igen. Man kan dog købe et par pighjul, der fastgøres på siden af hjulene, som forbedrer terrænhåndteringen drastisk. Forskellen er så stor, at 225 S med pighjulene fremstår som en helt anden plæneklipper. Vi kunne have ønsket os, at de medfulgte som standard. Stiga 225 S er bedst til mellemstore græsplæner, der er flade og enkelt udformede.

 • Lang klippetid, praktisk størrelse, stærk klippemotor
 • Dårlige terrænegenskaber, besværlig installation og indstilling af klippehøjde
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5 Karakter 2.5/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

2.5 af 5


Udvalgte priser:

AL-KO Robolinho 100

Lille, let og støjsvag robotplæneklipper med meget stor klippebredde


Bedste pris hos:

Anmeldelsesår: 2015 Prisklasse: Lavpris Driftstid: ca. ? h/opladning Anb. maks. areal: 700 m² Maks. hældning: ca. 19° (35 %) Klippehøjde: 30-60, 7 trin mm Klippebredde: 28 cm Vægt: 8 kg Multiclip: Ja Støjniveau: Middel (ca. 60 dB) Bredde (mål): 60 cm Højde (mål): 49 cm Dybde (Mål): 24,5 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 100 m begrænsningskabel, 100 stk. pløkker

Bedste pris hos:

AL-KO fra Tyskland er et mindre kendt varemærke i Danmark, men så meget desto mere på kontinentet, hvor firmaets røde farve forbindes med tysk kvalitet til rimelige priser. Robolinho 100 er AL-KO's første robotplæneklipper i lavprisklassen, og det kan mærkes på Robolinhos AI, at man er ret nye på markedet. Den er endnu ikke så sofistikeret som de mere erfarne konkurrenters og medfører en mere begrænset problemløsningsevne. Derfor får den lettere problemer med vanskeligt terræn – f.eks. rødder i overfladen – og løst underlag – f.eks. dybe ophobninger af nåle.

Af og til lægger Robolinho ikke mærke til, at den er kørt fast, og hjulene fortsætter med at rotere, hvilket kan beskadige græsplænen. På trods af vægten på kun 8 kg er Robolinho relativt stærk og håndterer hældninger godt for sin prisklasse. Desuden er klippebredden meget stor, faktisk blandt de bredeste i testen. I kombination med Robolinhos ringe størrelse efterlader det derimod en mindre sikkerhedsbuffer mellem knivblad og omgivelser. Et potentielt irritationsmoment er, at man er nødt til at skrue et dæksel på ladestationen af for at se, om afgrænsningskablet virker. Det anbefalede maksimumsareal på 700 m² er desuden svært at opnå, da ladestationen ikke kan håndtere et særlig langt afgrænsningskabel. Hvis græsplænen derimod er tilstrækkelig let at håndtere, kan Robolinho være rigtig pålidelig.

 • Lille, let, støjsvag, meget stor klippebredde
 • Svag problemløsningsevne, begrænset pålidelighed, kort maks. kabellængde
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

3 af 5


Udvalgte priser:

Wiper C XH

Robotplæneklipper med lang driftstid, men dårlig terrænhåndtering


Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Mellem Batteri: Type: Li-ion | Kapacitet 5 Ah/25,9 V Driftstid: ca. 120 min/opladning Maks. hældning: ca. 24° (45 %) Klippehøjde: 25-60 mm Klippebredde: 25 cm Vægt: 9,8 kg Støjniveau: Lavt Lavt Bredde (mål): 43 cm Højde (mål): 25 cm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Nej App-understøttelse: Ja (Bluetooth)

Wiper C XH er en robotplæneklipper med rigtig lang driftstid i forhold til prisklassen og stærk klippemotor. Så længe den ikke støder på forhindringer i terrænet, klipper den derudaf og efterlader et pænt klipperesultat. Dog har den svært ved at kompensere for hastigheden ned ad bakke og har svært ved at nå at klippe ordentligt. Selve karossen er ret lav. Underdelen bestå af et gummielement, så den ikke så nemt kører fast på ujævne græsplæner, fordi gummiet undviger. Udseendemæssigt ser det godt ud, men fra et praktisk perspektiv har det begrænset brugbarhed. Forhjulet på C XH skal bare køre ned i en fordybning, for at den sidder fast. Desværre kommer den sjældent op igen, men står ofte og slingrer. Mange andre robotplæneklippere passerer denne type fordybninger, som om de ikke fandtes. Netop terrænegenskaberne er den største mangel ved C XH, fordi det gør, at den lange driftstid sjældent udnyttes fuldt. I stedet kører robotten fast og bliver stående, indtil du opdager den. Her havde det været godt med en app, som informerer om, at den sidder fast, men denne funktion mangler i dag. Når vi sætter pighjul på, opfører den sig dog som en helt anden plæneklipper. Terrænegenskaberne forbedres så meget, at vi synes, at de burde være monteret som standard. En fordel ved C XH er dog, at den slukker i tide, når den er kørt fast, i stedet for at stå og bruge batteriet op. Det er således ikke nødvendigt at sætte den i ladestationen med det samme, efter du har reddet den, som det er tilfældet med mange andre modeller.

Wiper C XH kan desværre ikke klassificeres som særligt brugervenlig, især ikke i forhold til konkurrenterne. Både tilkobling af ladestationen, programmering af robotplæneklipperen og indstilling af klippehøjden er umoderne. Tilkoblingen sker ved at afisolere trådene i begrænsningskablet og montere dem direkte tilslutningsklemmerne. Det er heller ikke tydeligt markeret, hvilken ende der skal i hvilken tilslutning. Selve programmeringen sker via et tolinjers display med ord, der af og til forkortes for at kunne være der. Menigmand får brug for manualen, hver gang man skal foretage indstillinger, fordi knapperne ikke er intuitive og desuden har flere forskellige funktioner. Klippehøjden skal endvidere indstilles med et værktøj i stedet for en praktisk, manuel drejeknap eller elektronisk klippehøjdeindstilling. Det virker synd på en ellers kraftfuld og praktisk lille robotplæneklipper. Når den er ude at klippe, gør den derimod et glimrende stykke arbejde med at holde græsplænen trimmet. Den løser også situationer, der opstår, for eksempel hvis der falder en gren ned langs med begrænsningskablet, så den skal foretage en U-bevægelse for at komme hjem. Wiper C XH kommer til sin ret på ukomplicerede, meget flade græsplæner i mellemstørrelse.

 • Lang klippetid, praktisk størrelse, stærk klippemotor
 • Dårlige terrænegenskaber, besværlig installation og indstilling af klippehøjde
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5 Karakter 2.5/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

2.5 af 5


Udvalgte priser:

Bosch Indego 400 Connect

Lille model til små arealer


Anmeldelsesår: 2018 Prisklasse: Lavpris Batteri: Type: Li-ion Driftstid: ca. 30 min/opladning Maks. hældning: 27 % Klippehøjde: 30-50 mm, 3 trin (manuelt) Klippebredde: 19 cm Vægt: 7,5 kg Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 125 m afgrænsningskabel og 180 pløkker App-understøttelse: Nej

Bosch Indego 400 Connect er en lille og praktisk robotplæneklipper med en kompakt docking-station, som gør den let at placere, også på vanskelige steder. Installationen er dog ret besværlig, fordi manualen lader en del tilbage at ønske. Den er dårligt oversat, og installationsvejledningen er uklar, selv for en erfaren installatør. Desuden er selve robotplæneklipperen meget følsom. Alt skal reelt placeres perfekt, for at der ikke skal opstå fejl i forbindelse med docking eller klipning. Det kan dreje sig om så små variationer, at de ikke kan ses med det blotte øje, for at robotplæneklipperen strejker. Derfor tager det lang tid, inden Indego 400 Connect kommer i gang med at klippe. Også softwaren i robotplæneklipperen er dårligt oversat og fyldt med fejl. Det lille display gør også, at menuvalgene mange gange må forkortes, og det er ikke indlysende for brugeren, hvad den er i gang med. Det mærkes ekstra tydeligt, når vi lader almindelige husejere prøve at foretage ændringer under opsyn af os.

Indego 400 Connects klippebredde er sparsom, men da den kun er beregnet til små græsplæner, bliver klippetiden alligevel normal. Klipperesultatet bliver godt med en jævn og fin græsplæne, så længe din grund ikke har nogen hældninger. På hældninger har den tendens til bare at stå og slingre, især i fugtigt græs. Ofte misser den også områder på bakkerne, så græsplænen pletvis bliver langhåret. I de tilfælde hvor klippearealet grænser op til en skråning, bør du placere kablet et godt stykke væk fra denne, fordi robotplæneklipperen ellers kommer til at glide udenfor og gå i stå. Derudover virker softwaren underligt organiseret. Robotplæneklipperen stopper ofte op under klipningen for at "opdatere kortet". Dette opleves som små, irriterende afbrydelser i løbet af den alligevel ret korte tid, som den er ude at klippe. Derimod er den god til at finde hjem og docke, når du har fundet den perfekte placering til ladestationen. Den passer sig selv ret godt, så længe du ikke er nødt til at foretage ændringer i softwaren.

 • Praktisk størrelse
 • Svært ved at klare hældninger, følsom installationsproces, fejl i softwaren, besværlig brugerflade
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

2 af 5


Udvalgte priser:
+ Vis også udgåede produkter

Husqvarna Automower 430X (2017 år model)

Højtydende premiummodel med effektivitet og pålidelighed i topklasse


Anmeldelsesår: 2017 Prisklasse: Premium Driftstid: ca. 150 min/opladning Anb. maks. areal: 3.200 m² Maks. hældning: ca. 24° (45 %) Klippehøjde: 20-60 mm, 10 trin Klippebredde: 24 cm Vægt: 13,2 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi ca. 58 dB Bredde (mål): 72,1 cm Højde (mål): 55,8 cm Dybde (Mål): 30,8 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Afgrænsningskabel og pløkker købes separat, 9 stk. ekstra knive

Robogtrasklippare Husqvarna Automower 430X 6

Automower 430X (tidligere kaldet 330X) bliver for andet år i træk udnævnt til bedste premiumvalg. Ingen konkurrerende producenter kommer i nærheden af 430X' pålidelighed og problemløsningsevne. Især i ekstra udfordrende miljøer, såsom meget komplekse plæner med uregelmæssig kabelføring, mange forhindringer, vanskeligt terræn og smalle passager. Selv kraftige hældninger, rødder, løst underlag, komplicerede hjørner og højt græs håndterer den både smart og tidseffektivt. Det smarte styrekabel leder robotplæneklipperen igennem svære områder, hvilket sparer tid. Sammen med den lange batterilevetid gør dette, at 430X kan klippe rigtig store græsarealer. Den eneste situation, vi har identificeret, hvor 430X kan få problemer, er hvis den støder på en forhindring på vej ned af en stejl hældning. Robotplæneklipperen kan i så fald få svært ved at bakke og ændre køreretning, især hvis græsset er vådt eller tyndt.

Pivotknivene kombineret med fantastisk lydsvage hjulmotorer gør, at 430X sniger sig frem, og den kan derfor med fordel klippe om natten. Installationen er forbilledligt enkel, ikke mindst da den kan klare rigtig indviklet kabelføring. Et oplyst display og et menusystem, der er let at navigere i, gør den let at programmere. 430X har et "stealth"-lignende design, der er stilfuldt diskret og udstråler eksklusivitet. Karosseriet bliver dog ret let ridset, og selvom det ikke påvirker funktionaliteten, kan ridserne se lidt kedelige ud. Som tilvalg kan man købe et GSM-modul til appen Automower Connect (AMC). Dette kan virkelig anbefales, da appen giver brugeren uovertruffen kontrol over robotplæneklipperen. Alle kommandoer kan gives og alle indstillinger foretages via den veldesignede brugerflade, uanset hvor man selv befinder sig, så længe der er dækning på mobilnettet. Man kan også få beskeder, for eksempel hvis robotplæneklipperen er kørt fast eller har forladt tyverisikringsområdet. Et satellitbillede over haven viser endda, hvor robotklipperen har kørt, selvom det havde været mere imponerende, hvis ikke GPS'en ofte viste nogle meter forkert. 430X passer bedst til villaejere med en stor eller rigtig udfordrende græsplæne.

 • Meget høj effektivitet og pålidelighed, let at programmere, stilrent design, understøtter AMC
 • Karosseriet bliver let ridset, GPS'en ikke altid nøjagtig

Udvalgte priser:

Gardena R100Li SILENO (2017 år model)

Pålidelige mellemklassemodel med smarte innovationer


Anmeldelsesår: 2017 Prisklasse: Mellem Motoreffek (kontinuerlig): ca. 65 min/opladning Anb. maks. areal: 1.000 m² Maks. hældning: ca. 19° (35 %) Klippehøjde: 20-60 mm, 10 trin? Klippebredde: 22 cm Vægt: 9,8 kg Støjniveau: Meget lavt | Målt middelværdi ca. 59 dB Knivtype: Pivot Højde (Mål): 510 mm Bredde (Mål): 248 mm Dybde (Mål): 627 mm PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 200 m afgrænsningskabel, 400 stk. pløkker, 9 stk. ekstra knive

Robotgrasklippare Gardena R100Li SILENO 1

Gardena R100Li SILENO er en robotplæneklipper i den lavere mellemklasse, der er meget god til prisen. På trods af Gardenas karakteristiske, turkise farve, virker designet diskret og smagfuldt. Under overfladen gemmer sig en af de smarteste robotter på markedet. SILENO får desuden stor hjælp til at håndtere komplekse haver af det patenterede styrekabel. Styrekablet leder robotplæneklipperen igennem smalle passager og andre udfordrende omgivelser, hvilket kan spare meget tid og forhindrer, at der opstår hjulspor langs med afgrænsningskablet. En anden smart funktion er ladestationens indbyggede antenne, som gør, at robotplæneklipperen ofte kan tage en genvej hjem uden at behøve at følge kablet. Disse tidsbesparende nyskabelser gør, at SILENO kan betjene et betydeligt større græsareal, da den ikke behøver at bruge lige så lang tid på at komme til og fra ladestationen.

SILENO har en god terrænhåndtering og klarer de udfordringer, man med rimelighed kan forvente af en mellemklassemodel, for eksempel løs jord, kraftig hældning og moderat ujævnt underlag. Brugergrænsefladen er forbilledlig med overskuelige menuer og et tydeligt, baggrundsbelyst display. Kontrolpanelet er dog dækket af en beskyttelsesklap, der skal lukkes, for at robotplæneklipperen kan udføre en klippekommando.  SILENO har en udmærket sikkerhed med pivotknive, der effektivt klipper græsset. Samtidig er pivotknivene skånsomme med efterladt legetøj, frugt og lignende, der slynges væk relativt uskadt. Pivotknivene og de støjsvage hjulmotorer gør desuden robotplæneklipperen stå stille, at den kan klippe græsset om natten uden at forstyrre. I pakken medfølger rigeligt med kabel og pløkker. Gardena R100Li SILENO kommer bedst til sin ret på middelstore til store græsplæner af normal til moderat sværhed.

 • Uovertruffen værdi til for pengene, smart, tidseffektiv, pålidelig, let at programmere, rigeligt tilbehør
 • Dækkende displayklap

Udvalgte priser:

Husqvarna Automower 450X (2017 år model)

Eksklusiv luksusmodel med uovertruffen effektivitet, pålidelighed og klippekapacitet


Anmeldelsesår: 2017 Prisklasse: Premium Driftstid: ca. 260 min/opladning Anb. maks. areal: 5.000 m² Maks. hældning: ca. 24° (45 %) Klippehøjde: 20-60 mm, 9 trin (elektronisk) Klippebredde: 24 cm Vægt: 13,9 kg Støjniveau: Lavt | Målt middelværdi ca. 58 dB Bredde (mål): 72,1 cm Højde (mål): 55,8 cm Dybde (Mål): 30,8 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Automower Connect, ultralydssensor, projektør, afgrænsningskabel og pløkker købes separat, 9 stk. ekstra knive

Robogtrasklippare Husqvarna Automower 450X 1

Automower 450X er Husqvarnas nye prestigemodel, der henvender sig til ressourcestærke privatkunder og organisationer, som kræver maksimal pålidelighed og en meget stor klippekapacitet. 450X er på de fleste områder identisk med sin betydeligt billigere søstermodel 430X, men der er visse forskelle. Den største forskel ligger i den betydeligt længere batterilevetid, der for os i gennemsnit var endnu længere end angivet i specifikationen og giver en enorm klippekapacitet. I lighed med øvrige modeller i Automower-serien understøtter 450X Husqvarnas patenterede innovation, styrekablet. Styrekablet frigør robotplæneklipperen fra at skulle følge afgrænsningskabet, muliggør tidsbesparende genveje og leder den igennem vanskelige partier. Vi fik robotplæneklipperen til at komme igennem passager smallere end 80 cm. 450X kan desuden håndtere flere styrekabler end nogen anden model, hele tre stykker. Dette kan medføre markante tidsbesparelser på store, komplicerede græsarealer.

Yderligere en unik nyskabelse med henblik på at øge tidseffektiviteten og klippekapaciteten er ultralydssensoren, der advarer robotplæneklipperen om forhindringer på dens rute. Dermed kan 450X holde en ekstra høj hastighed på åbne flader, da den effektivt sagtner farten, når den nærmer sig en forhindring. Uanset hastigheden er 450X altid lydsvag og kan med fordel klippe om natten. Så kan man passende anvende de indbyggede projektører, så man ikke snubler over robotplæneklipperen i mørket. GPS-funktionen er imponerende og giver en vis støtte, men kunne have fungeret endnu bedre. GPS-navigationen opdager ikke altid sekundære arealer bag ved smalle passager uden at anvende styrekablet, og den angivne GPS-position kan afvige med nogle meter. 450X har meget gode terrænegenskaber og klarer næsten alt, vi har udsat den for. Den eneste situation, hvor 450X har måttet melde pas, er på meget stejle hældninger med tyndt græs, som den kan komme til at rive op. 450X har indbygget understøttelse til Husqvarnas udmærkede app, Automower Connect (AMC), som lader dig passe alt fra skemalægning til justering af klippehøjde via mobilen. Designet er diskret, men utvivlsomt eksklusivt. Desværre bliver karossen på alle Automower-modeller relativt let ridset. 450X er verdens mest sofistikerede robotplæneklipper, men passer bedst til meget store græsarealer, f.eks. slotsparker.

 • Uovertruffen effektivitet, pålidelighed og klippekapacitet, ekstremt lang batterilevetid, let at programmere, AMC medfølger
 • Karosseriet bliver let ridset, GPS'en ikke altid nøjagtig

Udvalgte priser:

Gardena R50 Li

Lille men smart robotplæneklipper i lavprisklassen, der yder bedre end prisen antyder


Anmeldelsesår: 2016 Prisklasse: Lavpris Motoreffek (kontinuerlig): 20 W Driftstid: ca. 60 min/opladning Anb. maks. areal: 500 m² Maks. hældning: ca. 14° (25%) Klippehøjde: 20-50 mm, trinløs drejeknap Klippebredde: 17 cm Vægt: 7,4 kg Multiclip: Ja Støjniveau: Meget lavt /Målt middelværdi ca. 53 dB Bredde (mål): 58 cm Højde (mål): 46 cm Dybde (Mål): 25,5 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 150 m afgrænsningskabel, 200 stk. pløkker, 3 stk. ekstra knive

Robotgrasklippare Gardena R50Li1

Gardena R50 Li er en model i lavprisklassen, der er virkelig god til prisen og overpræsterer i forhold til sin prisklasse, og den bliver derfor bedste lavprisvalg. På trods af den lave pris har den flere styrker, som vi nærmere forbinder med premium-klassen. R50 har først og fremmest en bemærkelsesværdigt god problemløsningsevne for en lavprismodel, og det er tydeligt, at den er udstyret med Husqvarnas brancheførende AI (kunstig intelligens). Det gør, at R50 trods sin ringe størrelse og små hjul er god til at løse vanskelige situationer, hvilket gør den forbløffende pålidelig. R50's begrænsning er nærmere terrænhåndteringen, da den kræver et rimelig venligt underlag. Kraftige, overfladerødder, dybe ansamlinger af nåle/kogler/blade og løs jord får let magten over den.

Den faktiske maksimumshældning er ganske vist større end specificeret, men alligevel moderat, så grunden må ikke være alt for skrå. Sikkerheden er meget god, og installationen forløber problemfrit. Vi havde dog gerne set, at styrekablet – der i sig selv er en smart nyskabelse – ikke var obligatorisk, da det kan virke overflødigt i små, meget ukomplicerede haver. Programmeringen er forbilledligt enkel takket være de tydelige instruktioner, et brugervenligt menusystem, et display med baggrundsbelysning og et passende antal knapper. R50 er beregnet til små grunde og har derfor en beskeden klippebredde, hvilket giver et mageligt arbejdstempo. Den klejne motor har en lille klippestyrke og kæmper hårdt med højere græs. Så længe græsplænen holdes kort med regelmæssig klipning er dette imidlertid ikke noget problem. R50 arbejder så stille, at den også kan være tændt om natten uden at genere lydfølsomme naboer. Dette er en stor fordel, da græsplænen så er fri om dagen.

 • Smart, pålidelig, stille, høj sikkerhed, let at programmere, tydelig brugsanvisning
 • Begrænset terrænhåndtering

Udvalgte priser:

Robomow MS1500

Mastodontplæneklipper, der kan styres med smartphone-app


Bedste pris hos:

Anmeldelsesår: 2017 Prisklasse: Mellem Driftstid: ca. 55 min/opladning Anb. maks. areal: 1.000 m² Maks. hældning: 19° (36%) Klippehøjde: 20-80 mm, trinløs drejeknap Klippebredde: 56 cm Vægt: 20 kg Multiclip: Ja Støjniveau: 70 dB Bredde (mål): 73,5 cm Højde (mål): 66 cm Dybde (Mål): 31 cm Knivtype: Faste PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 225 m afgrænsningskabel, 300 stk. pløkker,

Bedste pris hos:

Robomow MS1500

Robomow fra Israel er kendt for sine store, tunge og kraftfulde robotplæneklippere. MS1500 er ingen undtagelse, den er en ren kampvogn. Både motor og batteri er store og kraftige og driver to faste knive, der er buede for at mindske risikoen for deformation ved kollision. Det fungerer, men medfører også et relativt højt støjniveau. MS1500 kan klippe meget græs og store arealer på kort tid under de rette forudsætninger. Den har nemlig en række begrænsninger, der kan skabe problemer. MS1500 har problemer med smalle passager, og selvom den kan komme igennem, kræver det ofte både tid og batteri. Dette efterlader mindre driftstid til at klippe sekundære arealer. Robotten kan også blive forvirret af komplicerede hjørner. Dette er til dels en konsekvens af plæneklipperens størrelse, men også en begrænset AI. Klipperen skal følge afgrænsningskablet hjem, hvilket nemt giver hjulspor langs med kablet. Kantklipningen er dog populær hos mange.

Smalle passager og højt græs medfører af og til, at klipperen bliver overophedet, hvorefter den slukker et stykke tid for at køle af. Er græsset over ca. 10 cm, bliver knivmotorerne let overbelastede og stopper med at klippe, da MS1500 ikke sætter farten ned, så de kan følge med. I stedet kører den videre uden at klippe, så græsset i stedet bliver kørt ned. Programmeringen er unødvendigt primitiv, da man ikke kan angive klippetidspunkter, men bare "lav", "mellem" og "høj", hvorefter den klipper, når den selv synes. Displayet er meget lille, og kontrolpanelet minimalt, men det reddes af Robomows app, der på mange måder er innovativ og forbilledlig. Det meste af manualen er detaljeret og tydelig. Overordnet klarer Robomow MS1500 sig bedst på større, ukomplicerede græsplæner uden smalle passager.

 • Innovativ smartphone-app, stor klippebredde
 • Tung, kan give hjulspor, relativt højt støjniveau, kluntet ved smalle passager

Udvalgte priser:

Robomow MS1000

Robotplæneklipper med rigtig stor klippebredde, kan styres med innovativ app


Bedste pris hos:

Prisklasse: Mellem Driftstid: ca. 55 min/opladning Anb. maks. areal: 1.000 m² Maks. hældning: ca. 19° (36%) Klippehøjde: 20-80 mm, trinløs drejeknap Klippebredde: 56 cm Vægt: 20 kg Multiclip: Ja Støjniveau: 70 dB Bredde (mål): 73,5 cm Højde (mål): 66 cm Dybde (Mål): 31 cm Knivtype: Faste PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 225 m afgrænsningskabel, 300 stk. pløkker Brugsanvisning: PDF

Bedste pris hos:

Robomow MS1000

Robomow fra Israel er blandt de ældste producenter af robotplæneklippere med over 20 års erfaring. Robomow er i dag kendetegnet ved store, tunge robotplæneklippere, der i højere grad anvender råstyrke end er sofistikerede. MS1000 er ingen undtagelse, den er en ren kampvogn. Både motor og batteri er store og kraftige og driver to faste knive, der er buede for at mindske risikoen for deformation ved kollision. Det fungerer, men medfører også et relativt højt støjniveau. MS1000 kan klippe meget græs og store arealer på kort tid under de rette forudsætninger. Den har nemlig en række begrænsninger, der kan skabe problemer. MS1000 har svært ved smalle passager, og selvom den ofte kan passere dem, kræver det tid – og batteri, hvilket mindsker mulighederne for at håndtere sekundære arealer. Robotten kan også blive forvirret af komplicerede hjørner. Dette er til dels en konsekvens af plæneklipperens størrelse, men også en delvist middelmådig AI. Plæneklipperen skal følge afgrænsingskablet hjem, og det giver – kombineret med den høje maskinvægt – let hjulspor langs med kablet. Smalle passager og højt græs medfører af og til, at klipperen bliver overophedet, hvorefter den slukker et stykke tid for at køle af. Displayet er meget lille, og kontrolpanelet minimalt, men det reddes af Robomows nye app, der på mange måder er innovativ og forbilledlig.

 • Innovativ smartphone-app, stor klippebredde
 • Tung, kan give hjulspor, relativt højt støjniveau, kluntet ved smalle passager

Bedste pris hos:

Husqvarna Automower 308

Smart og pålidelig robotplæneklipper med lavt støjniveau og høj sikkerhed


Prisklasse: Mellem Motoreffek (kontinuerlig): 20 W Driftstid: ca. 60 min/opladning Anb. maks. areal: 800 m² Maks. hældning: 14° (25 %) Klippehøjde: 20-50, x trin mm Klippebredde: 17 cm Vægt: 6,8 kg Støjniveau: Meget lavt (ca. 55 dB) Bredde (mål): 55 cm Højde (mål): 39 cm Dybde (Mål): 25 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 150 m afgrænsningskabel | 200 stk. pløkker | 9 stk. ekstra knive

Husqvarna Automower 3082

Husqvarna Automower 308 er en af Husqvarnas billigste robotplæneklippere til en pris i mellemklassen. Den ligner på mange måder lavprisvinderen Gardena R40, der også fremstilles af Husqvarna. Automower 308 er rigtig smart takket være Husqvarnas verdensførende AI. Den løser vanskelige situationer godt, hvilket gør den pålidelig. Den maksimale hældning er ganske vist større end angivet i specifikationerne, men alligevel moderat. Den ringe størrelse og lave maskinvægt gør robotplæneklipperen nem at flytte, men medfører samtidig en begrænsning af terrænegenskaberne og en lille klippebredde.

Klipningen går derfor langsomt, og hvis klippearealet har forhindringer – f.eks. store rødder i overfladen – eller løst underlag – f.eks. dybe ophobninger af nåle – får robotplæneklipperen nemt problemer og kan sidde fast. Den er derimod stille og generer ikke naboerne. Sikkerheden er udmærket, og det er relativt problemfrit at installere Automower 308 med ladestation og afgrænsningskabel. Vi kunne dog godt have ønsket os, at det såkaldte styrekabel – der ganske vist er en smart nyskabelse – var frivilligt som på dyrere Husqvarna-modeller. Programmeringen er enkel med et brugervenligt menusystem og en tydelig brugsanvisning. Automower 308 har en rimelig pris i forhold til ydeevnen og er en pålidelig investering, sålænge græsplænen ikke er alt for besværlig. Dens største problem er dog, at prisen ikke er presset så langt ned som på vinderen i lavprisklassen, Gardena R40, der præsterer på næsten samme niveau.

 • Smart og pålidelig, stille, høj sikkerhed, let at programmere, tydelig brugsanvisning
 • Begrænset maks. hældning, styrekabel ikke frivilligt, kæmper med besværligt underlag

Bosch Indego (2015 år model)

Reel robotplæneklipper med stor klippebredde og enkel installation


Bedste pris hos:

Anmeldelsesår: 2015 Motoreffek (kontinuerlig): 97,2 W Driftstid: ca. 50 min/opladning Anb. maks. areal: 1.000 m² Maks. hældning: ca. 19° (35 %) Klippehøjde: 20-60 mm, 10 trin Klippebredde: 26 cm Vægt: 11,1 kg Multiclip: Ja Støjniveau: Over middel (ca. 63 dB) Bredde (mål): 70 cm Højde (mål): 52 cm Dybde (Mål): 30 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 150 m afgrænsningskabel | 300 stk. pløkker Hastighed: 0,45 m/s

Bedste pris hos:

Bosch Indego 1000

Indego er en mellemklassemodel til en konkurrencedygtig pris, og Bosch har satset det hele på denne ene robotplæneklipper. Det meste af installationen er enkel og gøres lettere med Bosch' tydelige online-instruktionsfilm. Designet er flot og udstråler virkelig Bosch' formsprog. Pivotknivene er skånsomme mod efterladt legetøj og yder en høj sikkerhed sammen med den lettilgængelige stopknap. Programmeringen er ret let, men også tidskrævende. Afgrænsningskablets signal forstyrrer beklageligvis andre robotplæneklippere. Ladestationen kan ikke klare meget mere end 200 m afgrænsningskabel, så det er svært at nå op på det anbefalede, maksimale klippeareal.

Indego kan ikke håndtere isolerede sidearealer og kræver en lige strækning på hele 4 m ved ladestationen, hvilket gør den vanskelig at placere. Motoren er lydløs, men hjulene støjer unødvendigt meget. Indegos klippemønster minder om en almindelig håndskubber med lige, parallelle linjer. Tanken er at spare tid ved ikke at klippe det samme sted flere gange. Denne klippeteknik gør i praksis ingen forskel for klippehastigheden, der i højere grad nyder godt af den store klippebredde. Ikke mindst på grund af forhindringer som f.eks. træer, trampoliner og smalle passager. Indego kan klare relativt stejle hældninger, men kan efterlade spor langs med afgrænsningskablet og slingrer nemt på løst underlag. Den kan passere afgrænsningskablet en smule under vendinger, så sørg for ekstra bufferplads tæt på vand, skråninger og afsatser. Samlet set er Indego dog rimeligt driftssikker med relativt gode terrænegenskaber, og den har en god ydeevne i forhold til prisen.

 • Flot, stor klippebredde, stor maks. hældning, sikker, enkel installation, gode terrænegenskaber
 • Forstyrrende signal, kort maksimal kabellængde, støjende hjul, understøtter ikke sidearealer, lang "docking-bane"

Udvalgte priser:

Worx Landroid M

Støjsvag robotplæneklipper med enkelt menusystem og lav købspris


Anmeldelsesår: 2015 Prisklasse: Lavpris Driftstid: ca. 30 min/opladning Anb. maks. areal: 1.000 m² Maks. hældning: ca. 20° (35 %) Klippehøjde: 20-60 mm, trinløs drejeknap Klippebredde: 18 cm Vægt: 8,3 kg Støjniveau: Middel (ca. 65 dB) Bredde (mål): 38 cm Højde (mål): 26,8 cm Dybde (Mål): 55 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 180 m afgrænsningskabel, 200 stk. pløkker, 8 stk. ekstra knive Brugsanvisning: PDF

Worx Landroid

Worx Landroid M er blandt de billigste, men alligevel populæreste robotplæneklippere på markedet. Den er støjsvag og har en for lavprisklassen kraftfuld motor og kan klare ret stejle skråninger. Robotklipperens menusystem er overordnet let at finde rundt i, og man spilder ikke tiden på det. Hvis man er utålmodig efter at komme i gang med at klippe, kan Landroid M starte uden forudprogrammering. Landroid M har en normal problemløsningsevne til prisen, dvs. ret begrænset. Det er derfor vigtigt, at installationsanvisningerne følges nøje. Selvom man gør det, er der stadig situationer, hvor Landroid M kunne have været smartere. For eksempel skal klipperen følge afgrænsningsledningen strengt under tilbagevenden til opladeren, hvilket øger risikoen for at den sidder fast i eller ikke kan passere bede, grusstier, buskads osv. Især hvis ledningen har ligget i nogle sæsoner, og f.eks. buske har vokset sig større. Denne infleksiblitet kan også medføre, at der dannes hjulspor langs med afgrænsningsledningen. Endvidere må afgrænsningsledningen ikke føres parallelt med en niveauforskydning, da det medfører, at den af og til stikker af. Når det sker, opdager Landroid M ikke altid, at den har forladt sin indhegning, og så kan den køre et godt stykke, inden den standser. Dette anser vi som meget problematisk fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt, selvom det antagelig ikke er et problem for alle brugere. Producenterne forbedrer løbende softwaren i deres robotplæneklippere, så de bliver klogere, og Landroid M kan man selv opdatere via en USB-tilslutning på robotten. Terrænegenskaberne er begrænsede, og Landroid M kræver et temmelig jævnt og fast underlag for ikke at sidde fast eller glide. Dette er normalt for lavprisklassen, men det indebærer, at Landroid M kun bør anvendes til mindre og enklere græsplæner.

 • Lav pris, enkelt menusystem, kan anvendes uden forudprogrammering, støjsvag
 • Begrænset problemløsningsevne, kan stikke af, kræver relativt jævnt underlag

Udvalgte priser:

Viking iMow 632 (2017 år model)

Premiummodel med høj sikkerhed til store, ukomplicerede græsplæner


Anmeldelsesår: 2017 Driftstid: ca. 90 min/opladning Anb. maks. areal: 3.000 m² Klippekapacitet: ca. 24° (45 %) Klippehøjde: 20-60 mm, 10 trin Klippebredde: 28 cm Vægt: 13 kg Støjniveau: ca. 65,5 dB (målt) Bredde (mål): 73 cm Højde (mål): 54 cm Dybde (Mål): 27 cm Knivtype: Fast kniv PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 300 m afgrænsningskabel, 300 stk. pløkker

Viking iMow 632

Viking iMow 632 fra den velrenommerede, tyske Stihl-koncern er en premium-robotplæneklipper, der primært er beregnet til større græsarealer. Viking er ret nye på robotplæneklippermarkedet, og det giver sig desværre udslag i en del børnesygdomme. Installationen er unødigt kompliceret med en egensindig programmering, hvor man for eksempel angiver, hvornår klipperen ikke må klippe i stedet for, hvornår den skal klippe. Endvidere vanskeliggøres installationen af stramme forholdsregler for føringen af afgrænsningskablet, og at iMow 632 let bliver forvirret. For eksempel kan klipperen hændeligt sidde fast i en løkke omkring en "ø", når den er på vej tilbage til ladestationen. Blandt dens andre særheder kan nævnes, at robotplæneklipperen stopper med at klippe, efter den er stødt på afgrænsningskablet, og at den fra starten ofte kører nogle meter, inden den begynder at klippe.

Sikkerheden er høj, og stop-knappen er temmelig let at komme til. Med tanke på at iMow 632 har faste knive, arbejder de relativt støjsvagt. I lighed med andre robotplæneklippere med faste knive rammes den imidlertid let af, at lang, vådt græs ophobes under kappen og skaber støj. iMow 632 har svært ved at passere smalle og aflange passager, og den opdager ikke altid, at den er kørt fast, men står i stedet hjælpeløst og snurrer med hjulene, hvilket kan beskadige græsplænen. Instruktionerne er gode, og ud over en ret så udførlig brugsanvisning findes der også en pædagogisk video med installationsvejledning. Hvis man lykkes med at tage hensyn til de strenge installationskrav, så er iMow 632 dog rimeligt driftssikker og kan klippe store græsarealer. Med tanke på Vikings gode ry og prisen havde vi dog forventet en mere effektiv klipning og større driftssikkerhed.

*Viking udtaler, at de MI 632 der er i handelen nu, ikke længere har problemet med, at den skifter retning langs kablet på tilbagevejen.

 • Høj sikkerhed, detaljeret installationsvejledning
 • Egensindig programmering, ufleksibel føring af afgrænsningskabel, let at forvirre

Udvalgte priser:

Viking iMow 632 (2015 år model)


Prisklasse: Premium Driftstid: ca. 90 min/opladning Anb. maks. areal: 3.000 m² Maks. hældning: ca. 24° (45 %) Klippehøjde: 20-60 mm, 10 trin Klippebredde: 28 cm Vægt: 13 kg Støjniveau: ca. 65,5 dB (målt) Bredde (mål): 73 cm Højde (mål): 54 cm Dybde (Mål): 27 cm Knivtype: Fast kniv PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 300 m afgrænsningskabel, 300 stk. pløkker Anmeldelsesår: 2016

Viking iMow 632

Viking iMow 632 fra den velrenommerede, tyske Stihl-koncern er en premium-robotplæneklipper, der primært er beregnet til større græsarealer. Viking er ret nye (2010) på robotplæneklippermarkedet, og det giver sig desværre udslag i en del børnesygdomme. Installationen er unødigt kompliceret med en egensindig programmering, hvor man for eksempel angiver, hvornår klipperen ikke må klippe i stedet for, hvornår den skal klippe. Endvidere vanskeliggøres installationen af stramme forholdsregler for føringen af afgrænsningskablet, og at iMow 632 let bliver forvirret. For eksempel kan klipperen hændeligt sidde fast i en løkke omkring en "ø", når den er på vej tilbage til ladestationen. Sikkerheden er høj, og stop-knappen er temmelig let at komme til. Med tanke på at iMow 632 har faste knive, er den relativt støjsvag. I lighed med andre robotplæneklippere med faste knive rammes den imidlertid let af, at lang, vådt græs ophobes under kappen og skaber støj. iMow 632 har svært ved at passere smalle og aflange passager, og den opdager ikke altid, at den er kørt fast, men står i stedet hjælpeløst og snurrer med hjulene, hvilket kan beskadige græsplænen. Instruktionerne er gode, og ud over en ret så udførlig brugsanvisning findes der også en pædagogisk video med installationsvejledning. Hvis man lykkes med at tage hensyn til iMow 632's begrænsninger under installationen, så er den dog rimeligt driftssikker og kan klippe store græsarealer. Med tanke på prisen i premiumklassen havde vi dog gerne set en endnu højere driftssikkerhed.

 • Høj sikkerhed, detaljeret installationsvejledning
 • Egensindig programmering, ufleksibel føring af afgrænsningskabel, let at forvirre

Robomow RS630 / Wolf-Garten ROBO Scooter 3000


Anmeldelsesår: 2016 Prisklasse: Premium Driftstid: ca. 90 min/opladning Anb. maks. areal: 3.000 m² Maks. hældning: ca. 19° (35 %) Klippehøjde: 20-80 mm, trinløs drejeknap Klippebredde: 56 cm Vægt: 19 kg Multiclip: Ja Støjniveau: 70 dB Bredde (mål): 73,5 cm Højde (mål): 66 cm Dybde (Mål): 31 cm Knivtype: Faste PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 450 m afgrænsningskabel, 450 stk. pløkker.

Original Wolf Garten ROBO Scooter 3000

Wolf-Garten fra Tyskland sælger deres egen version af Robomows RS630. RS-serien er Robomows dyreste og ligger i premium-prisklassen. Den store forskel fra Robomows billigere MC-serie er den større batterikapacitet, som giver en længere driftstid. Det gør, at robotplæneklipperen kan klare at klippe et større areal, da der går længere tid mellem opladningerne. Den har også børstefri knivmotor, hvilket bør give motoren en længere levetid. Derudover har vi ikke fundet nogen forskelle i ydeevnen sammenlignet med MC-serien. Robomow RS630 har et GSM-modul, men det har ROBO Scooter 3000 ikke. Robomows robotplæneklipper fremstår sammenlignet med konkurrenterne som nogle ordentlige basser, og ROBO Scooter 3000 er også testens tungeste. Robomows filosofi er tilsyneladende, at robotplæneklipperen skal være ude at klikke i så kort tid som muligt. Derfor har ROBO Scooter 3000 to faste knive og en kraftig motor, der kan klippe en masse græs på kort tid. Det forudsætter imidlertid, at græsplænen ikke er for vanskelig med smalle passager, komplicerede hjørner, kuperet terræn eller besværligt underlag. Alt for højt græs kan gør den overophedet, hvorefter den slukker automatisk, til den er kølet af. ROBO Scooter 3000 skal følge afgrænsningsledningen hjem, hvilket kan give hjulspor langs med afgrænsningsledningen. I lighed med andre større Robomow-modeller egner ROBO Scooter 3000 / RS630 sig bedst til store, flade, ukomplicerede græsplæner.

 • Lang batteritid, stor klippebredde
 • Tung, kan give hjulspor, relativt højt støjniveau, kluntet ved smalle passager

Udvalgte priser:

Stiga Autoclip 225 S (2016 år model)


Anmeldelsesår: 2016 Prisklasse: Lavpris Driftstid: ca. 120 min/opladning Anb. maks. areal: 1.100 m² Maks. hældning: ca. 11-24° (20-45 %) Klippehøjde: 25-60 mm Klippebredde: 25 cm Vægt: 9,8 Støjniveau: Lavt | Knivtype: Fast Højde (Mål): 420 mm Bredde (Mål): 252 mm Dybde (Mål): 533 mm PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 150 m afgrænsningskabel, 200 stk. pløkker Anmeldelsesår: 2016

Original Stiga Autoclip 225 S

Stiga Autoclip 225 S er en lille robotplæneklipper til både små og store græsplæner. Den har faste knive, men er alligevel forholdsvis stille. Trods sin ringe størrelse har den en meget generøs batteritid for klassen på op til 2 timer. Det gør, at den kan klippe i længere tid, inden den skal finde tilbage til opladningsstationen. Dette er en større fordel, en man skulle tro. Især på store og komplicerede græsplæner, da det gør, at robotten kan afsætte ret lang tid til at finde hjem og alligevel have god tid til at klippe. 225 S har en middelmådig problemløsningsevne og svag terrænhåndtering, så den kræver et jævnt og tilgivende terræn. Den kan klare lettere bakker, men kører let fast på kuperede og ujævne græsarealer. Robotplæneklipperen kan også rejse sig og sidder fast på træer, der er skrå ved jordoverfladen, hvis der ikke er afgrænset med kabel. På plussiden er funktionen spiralklipning, som får robotten til at begynde at klippe i en udadgående spiral, hvis den støder på hård klippemodstand. Dette er en meget effektiv måde at klippe lokale områder med højere græs. Indstillingsmulighederne er bestemt godkendte. Du kan vælge flere arbejdstider per dag, sekundært arbejdsområde og forskellige udgangspunkter for klipning. Selve programmeringen er derimod tidskrævende, da display og knapper er alt for rudimentære. Prismæssigt ligger 225 S i mellemklassen, men hvad angår ydeevnen er den nærmere i lavprisklassen.

 • Udmærket batteritid, stor kapacitet i forhold til størrelsen, spiralklipning
 • Svag terrænhåndtering, primitiv brugergrænseflade, høj pris

Udvalgte priser:

Stiga Autoclip 524 S


Anmeldelsesår: 2016 Prisklasse: Premium Driftstid: ca. 200 min/opladning Anb. maks. areal: 2.800 m² Maks. hældning: ca. 11-24° (20-45 %) Klippehøjde: 20-45 mm Klippebredde: 29 cm Vægt: 16,1 kg Støjniveau: Lavt | Knivtype: Fast Højde (Mål): 502 mm Bredde (Mål): 290 mm Dybde (Mål): 630 mm PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 150 m afgrænsningskabel, 200 stk. pløkker Anmeldelsesår: 2016

Original Stiga Autoclip 524

Stiga Autoclip 524 er Stigas seneste flagskibsmodel til private og efterfølgeren til Autoclip 527.
Der er ikke stor forskel mellem disse to maskiner. Det mest bemærkelsesværdige er et noget mere moderne design. Stiga har endelig ladet sig påvirke af konkurrenterne og gjort STOP-knappen lettilgængelig oven på klipperen. I lighed med forgængeren har Autoclip 524 faste knive, der giver større klippestyrke, men øger risikoen for skader, hvis robotplæneklipperen kører hen over noget. Kontrolpanelet ligner sig selv med sit lille display og meget få knapper, hvilket gør programmeringen forholdsvis tidskrævende. Justering af klippehøjden er også unødvendigt besværlig. Udvalget af indstillinger er derimod klart godkendt for prisklassen, og du kan vælge flere arbejdstider per dag, sekundært arbejdsområde og forskellige udgangspunkter for klipning. Autoclip 524 har faktisk en kortere batteritid end sin forgænger, men den er stadigvæk blandt de længste i testen. Det gør, at den kan klippe i lang tid mellem opladningerne. Dette gør den velegnet til store græsarealer. Autoclip 524 kræver samtidig et jævnt underlag, da terrænegenskaberne desværre lader en del tilbage at ønske. Kuperet terræn, ujævnheder i græsplænen, rødder og bakker er alle eksempler på udfordringer, der alt for ofte bliver for store for den. Med tanke på disse begrænsninger klarer Autoclip 524 sig bedst på store, flade græsarealer.

 • Lang batteritid, kraftfulde knive
 • Tidskrævende programmering, svag terrænhåndtering, besværlig justering af klippehøjde.

Udvalgte priser:

Viking MI 422 (2017 år model)

Lille model med høj sikkerhed, men også sensitivitet


Anmeldelsesår: 2017 Prisklasse: Lavpris Driftstid: ca. 30 min/opladning Anb. maks. areal: 5.000 m² Maks. hældning: ca. 19° (35 %) Klippehøjde: 20-60 mm, 28 trin Klippebredde: 20 cm Vægt: 9 kg Støjniveau: Lavt | Mplt middelværdi: ca. 62 dB Knivtype: Fast Højde (Mål): 630 mm Bredde (Mål): 510 mm Dybde (Mål): 250 mm PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 150 m afgrænsningskabel

Viking MI 422

Viking MI 422 er en lavprisplæneklipper til mindre græsplæner med gid sikkerhed og en i teorien høj klippekapacitet. Kontrolpanelet beskyttes mod vejr og vind med et plasticdæksel. Klippehøjden kan indstilles i mange niveauer, så du kan indstille den nøjagtig efter dine personlige præferencer. Den er desuden nem at komme i gang med takket være de tydelige instruktioner. Desværre er MI 422 både svag til terrænhåndtering og problemløsning, hvilket medfører hyppige driftsstop. Selv i moderat kuperet terræn bliver MI 422 alt for ofte stående med fejlmeddelelsen "løft kappe". Dette er ødelæggende for driftssikkerheden og den største enkeltstående svaghed hos MI 422. For at maksimalere sikkerheden har Viking programmeret robotplæneklipperen til at standse knivene midlertidigt, når den støder på almindelige forhindringer, såsom rabatter og træer. Derefter skifter den køreretning og kører nogle meter, mens den bipper, inden knivene går i gang igen. Denne adfærd mindsker tidseffektiviteten betydeligt og bip-lyden går MI 422 relativt støjende. Hvis Viking er så bange for, at knivene skal beskadige noget, så havde det været bedre at udskifte de faste knive med pivotknive. Selv ved højt græs gentages proceduren "stands knivene", "vend" og "kør med bip", hvilket næppe er en effektiv klippemetode. For at yde tilfredsstillende kræver MI 422 en meget flink græsplæne med jævnt terræn og få eller ingen forhindringer. Men hvis man har sådan en, løser Viking MI 422 sin opgave.

*Viking udtaler, at de MI 422 der er i handelen nu, ikke længere har problemet med den hypersensitive løftesensor eller at robotten skifter retning langs kablet på tilbagevejen.

 • Høj sikkerhed, fleksibel indstilling af klippehøjde
 • Svag terrænhåndtering og problemløsning, begrænset pålidelighed

Udvalgte priser:

Stiga Autoclip 527

Robotplæneklipper med kraftige knive, lang batterilevetid og diskret design


Prisklasse: Premium Driftstid: ca. 270 min/opladning Anb. maks. areal: 3.000 m² Maks. hældning: ca. 24° (45%) Klippehøjde: 20-45 mm Klippebredde: 29 cm Vægt: 12 kg Multiclip: Ja Støjniveau: Middel Bredde (mål): 59 cm Højde (mål): 43 cm Dybde (Mål): 27 cm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 150 m afgrænsningskabel | 300 stk. pløkker

Stiga Autoclip 527

Autoclip 527 er Stigas nye flagskibsmodel og efterfølger til den ældre model, Autoclip 520. Den mest markante forskel mellem modellerne er Autoclip 527's mere moderne design. Designet er stadigvæk diskret, og konstruktionen er meget robust. Under kappen er lighederne derimod meget store. Begge anvender faste knive, der giver større klippestyrke, men øger risikoen for skader, hvis robotplæneklipperen ved et tilfælde kører ind i noget. Kontrolpanelet er også stort set magen til med sin placering på bagsiden af robotplæneklipperens, en lille display og nogle få knapper, der gør programmering forholdsvis tidskrævende.

Samtidig er robotcomputeren kompetent og relativt avanceret med programmering af sekundære klippeplaner, regndetektor og understøttelse af sidearealer. Nødstoppet består af en ret lille knap på kontrolpanelet, hvilket gør den mindre tilgængelig vanskeligere at finde for personer, der ikke er fortrolige med klipperen, foer eksempel naboer eller børn. Autoclip 527 har batterierne med længst levetid i testen og kan derfor klippe i meget lang tid mellem opladningerne. Den er derfor velegnet til håndtering af meget store græsarealer. Den kræver dog et underlag, der ikke er alt for vanskeligt, da dens terrænegenskaber ikke er så imponerende, som vi kunne have ønsket hos en premium-model. Derudover forstyrrer ladestationens signaler nemt andre robotplæneklippere og får dem til at stoppe, hvilket kan være til stor gene for naboerne. Autoclip 527 er derfor bedst egnet til herregårde og andre mere ensomt beliggende ejendomme med store, jævne græsarealer.

 • Kraftfulde knive, robust og diskret design, længste batterilevetid, meget stor klippekapacitet
 • Forstyrrende signal, lille display, tidskrævende programmering, deformerbare knive, malplaceret STOP-knap

Stiga Autoclip 520

Robotplæneklipper med kraftige knive og en meget høj klippekapacitet


Prisklasse: Premium Motoreffek (kontinuerlig): W Driftstid: ca. 180 min/opladning Anb. maks. areal: 1.900 m² Klippekapacitet: m²/opladning Maks. hældning: ca. 24° (45 %) Klippehøjde: 20-56 mm Klippebredde: 29 cm Vægt: 12 kg Multiclip: Ja Støjniveau: Middel Bredde (mål): 59 cm Højde (mål): 43 cm Dybde (Mål): 27 cm Knivtype: Fast PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 150 m afgrænsningskabel | 300 stk. pløkker

Stiga Autoclip 520

Autoclip 520 er en kraftfuld premium-robotplæneklipper fra Stiga der er forgænger til søstermodellen Autoclip 527. Stigas robotplæneklippere har til forskel fra størstedelen af konkurrenterne faste knive, hvilket både medfører fordele og ulemper. Faste knive klipper højere græs hurtigere end pivotknive og er bedre til at klippe visne blade og andet, der ligger på græsplænen. Eftersom faste knive er mere kraftfulde, kan de også gøre større utilsigtet skade, for eksempel på efterladt legetøj eller fødder. Først og fremmest bliver de dog lettere deformerede, hvis robotplæneklipperen kommer til at køre ind i en hård genstand, såsom benet til en trampolin eller en nedfalden gren.

Autoclip 520 har en meget lang batterilevetid, hvilket giver en imponerende klippekapacitet. Kontrolpanelet er placeret på bagsiden af robotten og har et lille, baggrundsbelyst display. Der er masser af indstillingsmuligheder, men selve programmeringen er relativt tidskrævende. Nødstopknappens placering på kontrolpanelet og dens ringe størrelse gør den svær at nå sammenlignet med en større knap på oversiden, der efterhånden næsten er blevet branchestandard. Konstruktionen er særdeles robust, og designet føles diskret. Silhouetten er høj, men den grå farve gør, at man ikke lægger mærke til plæneklipperen. Ladestationens signaler forstyrrer nemt andre robotplæneklippere, hvilket kan være et problem for nabofreden. Autoclip 520 kan under de rette forudsætninger klare høje hældninger, men den angivne maksimumshældning virker for optimistisk. Autoclip 520 er unægtelig en højtydende arbejdshest, men det kan mærkes, at modellen efterhånden har nogle år på bagen.

+ Kraftfulde knive, lang batterilevetid og meget høj klippekapacitet, robust konstruktion
– Forstyrrende signal, lille display, tidskrævende programmering, deformerbare knive, malplaceret STOP-knap

 • Kraftfulde knive, lang batterilevetid og meget høj klippekapacitet, robust konstruktion
 • Forstyrrende signal, lille display, tidskrævende programmering, deformerbare knive, malplaceret STOP-knap

Gardena R160

Prisbillig og pålidelig robotplæneklipper, effektiv og let at programmere


Prisklasse: Mellem Motoreffek (kontinuerlig): 30 W Driftstid: ca. 45 min/opladning Anb. maks. areal: 1.600 m² Maks. hældning: ca. 19° (35 %) Klippehøjde: 20-60, x trin mm Klippebredde: 22 cm Vægt: 11,1 kg Multiclip: Ja Støjniveau: Middel (ca. 60 dB) Bredde (mål): 71 cm Højde (mål): 56,8 cm Dybde (Mål): 31,1 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 250 m afgrænsningskabel, 400 stk. pløkker, 9 stk. ekstra knive

Gardena R160

Gardena R160 er en virkelig højtydende og pålidelig robotplæneklipper til en god pris, og den bliver derfor bedst i test. På trods af en pris øverst i mellemklassen har den en ydeevne, der er fuldt på højde med en premium-model. Designet er ikke luksuriøst, men alligevel smagfuldt. Sikkerheden er udmærket, og pivot-knivene klipper græsset effektivt, men er samtidig skånsomme mod for eksempel efterladt legetøj og frugt, der slynges væk relativt uskadte. Terrænegenskaberne er fortræffelige, og R160 kan klare alt det, man med rimelighed kan forlange af en robotplæneklipper, plus lidt mere.

Den håndterer udfordrende situationer med bravur, og arbejder hurtigt og effektivt takket være en udmærket problemløsningsevne. R160 er stor og stærk, men vejer forbløffende lidt. Den klarer stejlere hældninger end angivet i specifikationerne, og tilpasser hastigheden i endestykker. Hjulene giver et godt greb på hældninger, på løs jord osv., men er samtidig skånsomme mod græsset. Styrekablet forhindrer, at der kommer hjulspor langs med afgrænsningskablet og effektiviserer klipningen i mere komplekse haver. Til forskel fra billigere Gardena-modeller er den derimod ikke obligatorisk. Programmeringen er enkel med menuer, der er lette at navigere rund i, men kontrolpanelets beskyttelseslem – der skal lukkes, før plæneklipperen aktiverer en klippekommando – kan virke skjulende. Batteriet er af den ældre NiMH-type, men har stadigvæk høj kapacitet. Gardena er gavmilde med medfølgende tilbehør, og R160 leveres med rigelig forsyning af både kabel og pløkker.

 • Fantastisk værdi til prisen, meget effektiv og pålidelig, let at programmere, rigeligt tilbehør
 • Batteriet er af ældre NiMH-type, potentielt skjulende displaydæksel

Husqvarna Automower 330X

Eksklusiv robotplæneklipper med enestående effektivitet og pålidelighed


Prisklasse: Premium Motoreffek (kontinuerlig): 30 W Driftstid: ca. 150 min/opladning Anb. maks. areal: 3.200 m² Maks. hældning: ca. 24° (45%) Klippehøjde: 20-60 mm Klippebredde: 24 cm Vægt: 13,2 kg Støjniveau: Lavt (ca. 58 dB) Bredde (mål): 72,1 cm Højde (mål): 55,8 cm Dybde (Mål): 30,8 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja Medfølgende tilbehør: 400 m afgrænsningskabel, 400 stk. pløkker, 9 stk. ekstra knive

Husqvarna Automower 330X

Automower 330X er Husqvarnas seneste flagskibsmodel, en titel der tidligere tilhørte verdens mest kendte robotplæneklipper-model netop nu, Automower 220 AC. Automower 330X er en kæmpe satsning fra Husqvarna, og man håber meget på, at den vil sikre virksomhedens position som verdens førende producent af robotplæneklippere. I stedet for at opgradere forgængeren har man konstrueret 330X fra bunden. Resultatet er en kompromisløst effektiv referencemodel, der overvinder både rimelige og urimelige vanskeligheder. Efter måneders prøvelser på forskellige "testbaner" har den igen og igen overrasket med sin fortrinlige pålidelighed og sit glimrende klipperesultat.

Kraftige hældninger, rødder, løst underlag, komplicerede klippearealer, højt græs. 330X klarer dem alle uden problemer, og gør det både smart og tidseffektivt. Installationen er enkel, og klipperen er tilgivende over for sjusket kabelføring. Programmeringen er fleksibel og har et letforståeligt menusystem. 330X har et "stealth"-lignende design, der er stilfuldt diskret og udstråler eksklusivitet. Karosseriet bliver ret let ridset, og selvom det ikke påvirker funktionaliteten, kan det se lidt kedeligt ud. Men at dette er den eneste mangel, vi har kunnet finde, siger imidlertid en hel del om 330X. Dette er den mest højtydende robotplæneklipper i testen, og hvis vi kun var gået ud fra ydeevnen i vores karaktergivning, var den uden tvivl blevet testvinder. Men da vi i stedet arbejder ud fra værdi til prisen, bliver 330X en flot nummer to og udpeges til "bedste premium-valg".

 • Uovertruffen effektivitet og pålidelighed, let at programmere, stilrent design
 • Karosseriet bliver ret let ridse

Honda Miimo


Batteri: Type: Li | Kapacitet 3,6 Driftstid: ca. 90 min/opladning Anb. maks. areal: 3.000 m² Maks. hældning: 20° (37 %) Klippehøjde: 20-60 mm Klippebredde: 22 cm Vægt: 11,8 kg Støjniveau: Meget lavt (46 dB) Bredde (mål): 63,5 cm Højde (mål): 55 cm Dybde (Mål): 27,5 cm Knivtype: Pivot PIN-kodebeskyttelse: Ja

Honda Miimo 2

Miimo er den første robotplæneklipper fra japanske Honda og ligger prismæssigt i premium-klassen. Den fås i to versioner – ved navn 300 og 500 – der er identiske på nær batterikapaciteten, hvor sidstnævnte har større batterikapacitet. Miimo føles på mange måder meget japansk, og det mest åbenlyse – ud over navnet – er det velafbalancerede design. Konstruktionskvaliteten er i top, og støddæmpningen gør Miimo meget støjsvag og får den til at virke som om, at den svæver diskret hen over græsset. Programmeringen er problemfri, og displayet er oplyst, dog ikke knapperne. Sikkerheden er udmærket med godt beskyttede pivot-knive og en let tilgængelig STOP-knap. Under de rette forudsætninger er Miimo særdeles driftssikker og bliver sjældent stående.

Disse forudsætninger er desværre lovlig stringente til danske forhold, der ret ofte omfatter mere komplicerede havetyper. Det er hovedsageligt den lille maksimumshældning, der giver problemer og gør, at Miimo kører fast ved temmelig moderate hældninger på 10-15°. Inden man anskaffer sig en Miimo, bør man således lade en fagmand fra Honda vurdere, om haven egner sig til denne robotplæneklipper. En mindre væsentlig mangel – men alligevel en begrænsning på en premium-plæneklipper – er Miimos af og til tidskrævende håndtering af komplicerede hjørner. Installationen af ladestationen er lidt kompliceret, og da Miimo er en premium-robotplæneklipper, anbefaler vi, at det overlades til en fagmand.

 • Høj konstruktionskvalitet, høj sikkerhed, støjsvag og diskret, driftssikker på plant underlag
 • Lav maks. hældning, kan blive forvirret i komplicerede situationer, kompliceret installation af ladestationen
Del testen