Robotstøvsuger

Robotstøvsuger

Vi har testet seks af markedets mest populære robotstøvsugere fra Roomba, Neato, Miele og LG. Testen er udført over flere måneder i to etaper.

Under første etape har vi testet robotstøvsugerne fra den almindelige brugers perspektiv. Vi har sluppet dem løs i forskellige private hjem for at teste, hvordan du fungerer i husstande med børn og dyr, både for katte- og hundeejere. Hjemmene har haft meget forskellig indretning og type af snavs, og vi har afgjort, hvor rent og pænt gulvet er blevet, når robotstøvsugeren har vurderet at være færdig.

Under anden etape har vi udført en laboratorietest, hvor vi har gennemført en kontrolleret tilsmudsning af en begrænset overflade og derefter sammenlignet hvor meget snavs de forskellige støvsugermodeller har suget op. Både hjemmemiljøerne og vores laboratorietest er gennemført på forskellige overflader: trægulve, stengulve, tynde tæpper og tykke, kompakte tæpper. Resultatet er laboratorietestene er regnet med i de endelige karakterer, men vi har lagt størst vægt på, hvor godt robotstøvsugerne præsterer i almindelige hjem, da det er der, de skal anvendes. En støvsuger, der klarer sig godt i et laboratoriemiljø, klarer sig nemlig ikke nødvendigvis lige så godt under virkelige forhold, hvilket vores langtidstest i almindelige hjem tydeligt har vist. I vores karaktergivning er de højest vægtede parametre rengøringsresultatet og evnen til at navigere og orientere sig blandt møbler, tæpper og flere rum. Producenterne anvender forskellige teknikker til at kortlægge rummene og deres størrelse systematisk. Eksempelvis scanner visse modeller loftet med et kamera, mens andre anvender laser eller infrarød teknologi. Robotternes kunstige intelligens planlægger derefter rengøringen sammen med direkte input fra forskellige sensorer, for eksempel gyroskop, trappesensorer og støddetektorer. Nogle modeller arbejder efter et struktureret, forudbestemt mønster og inddeler rummene i flere rengøringszoner. Andre går ud fra en kaosalgoritme kombineret med zoneinddeling. Orienteringsevnen påvirker, hvor lang tid rengøringen tager, men også hvor gode de er til at finde tilbage til ladestationen, når rummet er rent, eller hvis batteriet er ved at være afladet.

Med tidsstudier har vi undersøgt, hvor lang tid robotstøvsugerne behøver for at rengøre et vist areal, og hvor lang tid de kan rengøre, inden batteriet skal oplades. Brugervenlighed er ligeledes en interessant faktor. Visse robotter kommunikerer problemer meget tidligt, mens andre er vanskeligere at tolke og forstå. Vi har også undersøgt, hvor nemt det er at rengøre selve robotstøvsugeren for støv og hårstrå. Nogle få modeller er næsten helt vedligeholdelsesfri, mens andre kræver regelmæssig gennemgang med saks, hvilket kan være irriterende i længden. Alle robotstøvsugerne i testen er posefri og ledningsfri. Der medfølger altid en ladestation, der drives via en netadapter.

Uanset hvilken støvsuger man anvender, er det vigtigt med filtrering af udblæsningsluften, især for personer med allergi. Nogle af robotstøvsugerne i testen har HEPA-filter, eksempelvis Roomba og LG. HEPA er en certificering, der er baseret på en standard, og det er frivilligt for producenterne, om de bliver certificeret. eksempelvis har Neato ikke fået deres filtre HEPA-certificeret, men de kan alligevel opsamle filtre helt ned til 0,3 mikrometer, såsom mug og allergene hudpartikler fra husdyr. Altså på samme niveau som HEPA-filtre.

Andre parametre der er taget hensyn til i vores test, er lydniveauet, skånsomhed mod møbler, robotstøvsugerens finish, adgang til reservedele og om det er en model, der kan klare dørtærskler og kan vikle sig ud af ledninger. Det er også vigtigt, at robotstøvsugeren er lav, så den kan komme ind under senge og sofa.

For at opnå det bedste langsigtede rengøringsresultat anbefaler vi at robotstøvsugeren kører tre til fire dage om ugen og af og til supplere med en almindelig støvsuger eller mikrofiberklud i hjørner og på gulvlister. Det har aldrig været nemmere at holde gulvet rent.


Produkter i testen

Bedst-i-test.dk 2017 DK.png

Neato Botvac D85

Hurtig, metodisk og intuitiv robotstøvsuger med god støvoptagningsevne


Bedste pris hos:

Maks. areal: 300 m2 Driftstid: 60-90 minutter Ladetid: 120-180 minutter Støvbeholder: 0,7 L Højde: 8,5 cm Bredde: 33,1 cm Vægt: 4,22 kg Sidebørste: En Børstebredde forneden: 27,6 cm Fjernbetjening: Nej Trappesensor: Ja Medfølgende tilbehør: To ekstra filtre, en gummibørste som supplement til kombibørsten, en udrulbar rumdeler, et rengøringsværktøj.

Bedste pris hos:

Neatos robotstøvsuger Botvac D85 er ubestridt testens bedste model til prisen. Vores testeksemplar har støvsuget en større villa flere dage om ugen i et år. Den fungerer stadigvæk udmærket og har kun fået nogle mindre skrammer. Robotten er lige så nem at anvende, som den er effektiv, når den støvsuger. Det D-formede design er funktionelt, men virker ikke så luksuriøst som visse andre modeller i samme prisklasse. Ud over overfladen er der ikke meget at klage over. Den ligner egentlig Neatos enklere modeller, men alt ved Botvac D85 er en smule bedre. Børsten på undersiden er bredere, støvbeholderen er rummeligere, og filteret er større. Desuden har Botvac D85 en lille, men udmærket sidebørste til rengøring langs lister og møbler. Botvac D85 er mere højlydt end mange andre robotstøvsugere, men vi foretrækker effektiv sugestyrke frem for støjsvag drift.

Det kræver ingen forkundskab at starte Botvac D85. Det kan brugeren gøre intuitivt uanset alder. Et tryk på knappen for at tænde, og et mere for at begynde at støvsuge. Resten klarer Botvac D85, og det med bravur. Enkelt og produktivt.

Støvsugeren kortlægger rummet med en hurtigt roterende, usynlig laser i et lille tårn (som også gør støvsugeren lidt højere). Rummet opdeles i zoner, der håndteres en efter en i et systematisk mønster med rette linjer, inden Botvac D85 fortsætter til næste rum. Hvis robotten er nødt til at afbryde for at oplade batteriet, så husker den, hvor den var nået til og fortsætter samme sted, når den er ladet op. Robotstøvsugeren navigerer forsigtigt rundt om møbler og forhindringer, men er santidig skånselsløst effektiv mod støv, grus, lange hårstrå og dyrehår, både på hårde gulve og tykke tæpper. Den er derfor udmærket til hjem med husdyr eller til allergikere. Botvac D85 arbejder altid mod urets retning, da højre hjørne er det punkt på støvsugeren, hvor indsugningen er nærmest kanten, og hvor sidebørsten er placeret. Enkelheden og robustheden kombineret med den omhyggelige rengøringen gør det nemt for os at udpege Neato Botvac D85 til bedst i test.

 • Effektiv støvopsugningsevne, hurtig, metodisk og intuitiv
 • lidt højlyddt, relativt høj ved tårnet
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:

iRobot Roomba 880

Omhyggelig robotstøvsuger, der er skånsom mod møbler og nem at rengøre


Maks. areal: 120 m2 Driftstid: +120 minutter Ladetid: 180 minutter Højde: 8,2 cm, 9 cm ved tårnet Bredde: 34,5 cm Vægt: 3,88 kg Sidebørste: En Børstebredde forneden: 17,3 cm Fjernbetjening: Ja Trappesensor: Ja Medfølgende tilbehør: To rumdelere (light houses), en fjernbetjening og et ekstra HEPA-filter.

iRobots premiummodel Roomba 880 er en førsteklasses robotstøvsuger, der er lige så nem at anvende, som den er ubarmhjertig mod støv, hår, krummer og snavs i dit hjem. Designet er eksklusivt på grænsen til luksuriøst. Det glansfulde ydre har dog en tendens til at få små ridser med tiden. Kanterne er heldigvis gummierede, så stødmærker på støvsuger og møbler helt undgås. På undersiden har Roomba 880 to gummiruller, der roterer mod hinanden, og sugestyrken koncentreres imellem dem. Det er en unik, teknisk innovation, der gør støvsugningen både effektiv og i princippet vedligeholdelsesfri sammenlignet med mange konkurrenter med almindelige børster, der kræver en saks for at frigøre hårstrå. Allergikere og dyreejere vil sætte pris på, at støvsugeren er udstyret med HEPA-filter i klasse E11. Den er også god til at vikle sig ud af ledninger. Indledningsvis kan Roomba 880's bevægelsesmønster være forvirrende, da den tilsyneladende orienterer sig i et organiseret kaos. Både software og sensorer er dog yderst sofistikerede, og resultatet er, at støvsugeren aldrig overser nogen flader – arbejdet bliver nærmest pedantisk udført.

Roomba 880 styrter frem over åbne arealer i højt tempo, men kører mere eftertænksomt i møblerede områder, og berører let stole- og bordben for derefter at køre en omgang omkring dem. På højre side sidder en børste, der er særligt effektiv ved møbler og langs gulvlister, og robotten kører derfor altid med højre side vendt mod dem. Hvor sensorerne oplever, at der er særlig snavset, kører robotten frem og tilbage nogle gange – en velfungerende efterligning af manuel støvsugning. Sammenlignet med en del andre robotstøvsugere arbejder Roomba 880 relativt længe, da den kører hen over samme areal flere gange. Batterilevetiden er imidlertid god, og arbejdet bliver udført ordentligt, men robotten har af og til problemer med at rulle op på tæpper med en luvhøjde over 30 mm. Hvis man støvsuger flere rum samtidig, skal den medfølgende infrarøde "light house"-enhed placeres ved døråbningerne. Den fungerer som en guide for robotten, og rummene støvsuges et ad gangen, inden den kører videre til næste. Enheden fungerer også som afgrænser, en "virtual wall", for at afspærre følsomme områder, for eksempelvis hængende planter. iRobot Roomba 880 er uden tvivl en meget effektiv støvsuger, og vi vover den påstand, at den er en af verdens bedste robotstøvsugere netop nu. Prisen er dog meget høj, og konkurrencen i toppen er stenhård.

 • Grundig støvsugning, skånsom mod møbler, næsten helt vedligeholdelsesfri
 • Høj pris, har svært ved at komme op på rigtig tykke tæpper
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:
BEDSTE BUDGETVALG 2017 DK.png

Neato XV Signature Pro

Premiummodel med umærket sugestyrke, støvsuger metodisk, hurtigt og effektivt


Maks. areal: 300 m2 Driftstid: 45-60 minutter Ladetid: 120 minutter Støvbeholder: 0,66 liter Højde: 8,5 cm høj, 10 cm ved tårnet Bredde: 32,5 cm Vægt: 3,88 kg Sidebørste: Ingen. Børstebredde forneden: 24 cm Fjernbetjening: Nej Trappesensor: Ja Medfølgende tilbehør: En udrulbar rumdeler, et ekstra filter, gummibørste som supplement til kombibørsten.

Wow! Neato XV Signature Pro holder trods sin forholdsvis lave pris samme klasse som nogle af testens dyreste støvsugere. Designet skiller sig ud i flere henseender. Dels er den formet som et D, så den kan komme til helt ind i hjørnerne. Dels er selve finishen anderledes. Neato XV Signature Pro ligner mere en faxmaskine fra 80'erne end en topmoderne, sofistikeret robot. Men funktion er vigtigere end for, og når Signature Pro er færdig med at støvsuge, bliver man lige tilfreds med resultatet hver gang. Robotten orienterer sig i hjemmet med laserteknik, der flere gange i sekundet scanner og kortlægger rummet. Det gør, at robotten altid ved nøjagtig, hvor den befinder sig i huset eller lejligheden, selv i svag belysning. Når den ruller hjem efter afsluttet arbejde, navigerer den kun et par centimeter fra møbler og døråbninger uden at kollidere, imponerende!

XV Signature Pro er metodisk og kraftfuld, men ruller ikke så hurtigt. Arbejdet bliver alligevel klaret hurtigt, da den til forskel fra mange andre robotter kun støvsuger åbne gulvflader en enkelt gang. Men den kan køre op til fire gange rundt om et stoleben, hvor er ofte samler sig støv. XV Signature Pro afgræsser zone efter zone i logisk rækkefølge, og sætter farten ned i god tid inden vægge og forhindringer. Modellen mangler sidebørste, så den ikke når helt ind ved gulvlister, hvilket er lidt generende. Samtidig minimeres risikoen for, at robotstøvsugeren kommer til at sidde fast i ledninger. Som en sideeffekt af sugestyrken støjer XV Signature Pro en del, støjniveauet er faktisk svarende til en almindelig støvsuger. Den fylder også lidt i højden på grund af lasertårnet. Det positive ved Neato XV Signature Pro opvejer dog rigeligt, og frem for alt er dette en robotstøvsuger, der udmærker sig på de felter, hvor det virkelig tæller. Støv, krummer, kattehår og hundehår – alt suges op. Den er effektiv på alle gulvtyper, en imponerer især ved at suge støvpartikler op fra tætte, tykke tæpper, som den ubesværet ruller op på – til forskel fra visse konkurrenter. Displayet er nemt at forstå, og forbrugeren kan selv opdatere softwaren, når nye versioner udgives. Med tanke på prisen, lavprisniveau for en seriøs robotstøvsuger, så får man rigtig meget for pengene med Neato XV Signature Pro. Vi udpeger den derfor til Bästa lavprisvalg.

 • Støvsuger hurtigt, effektivt og metodisk, udmærket sugestyrke
 • Højt støjniveau, mangler sidebørste, relativt høj ved tårnet
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5

Neato XV Signature Pro er udgået og blevet erstattet af Neato Botvac D3. De største ændringer er, at Neato Botvac D3 har Wi-Fi-forbindelse og understøtter Neato-appen. Den har også litium-ion- i stedet for NiMH-batteri og er desuden blevet et halvt kilo lettere. Vi planlægger at teste D3 snarest muligt.

Cleanmate S900

Brugervenlig robotstøvsuger til åbne flader


Driftstid: 90 minutter Opladningstid: 240 minutter Støvbeholder: 0,5 L Højde: 8,5 cm høj, 10 cm ved tårnet Bredde: 35 cm Vægt: 3,5 kg Sidebørste: 2 stk. Fjernbetjening: Ja Trappesensor: Ja Medfølgende tilbehør: Moppe (mikrofiberklud), virtuel væg, HUSKER IKKE HVAD DER ELLERS FUGLTE MED

Cleanmate S900 imponerer med sine hurtige bevægelser og stemmeinstrukser. Den er nem at anvende takket være netop stemmeinstrukserne. De fortæller dig ved behov, hvad den foretager sig, og hvordan du skal passe på den – for eksempel "jeg lader op". Robotstøvsugeren er også let at programmere, til dels på grund af stemmen, men også på grund af den brugervenlige grænseflade. Desuden er lydniveauet klart godkendt. Det er ikke noget problem at have S900 til at støvsuge, mens du befinder dig i samme rum. Robotstøvsugeren er også let at starte og reagerer straks på kommandoer. Det sker dog af og til, at den har svært ved at finde hjem til ladestationen. S900 kommer med et sæt til våd aftørring. Her er resultatet desværre nedslående, der er faktisk næsten igen forskel efter mopning. Derimod synes vi godt om den medfølgende "væg" – en slags sender som du kan placere, så robotstøvsugeren holder sig væk fra et udvalgt område. Vi giver også et plus for den medfølgende fjernbetjening, som gør det nemt at styre S900.

Når det gælder robotstøvsugerens vigtigste punkt, rengøringen, finder vi både plusser og minusser. Den bevæger sig ret hurtigt hen over gulvet og rengør dermed også hurtigt. Dens ringe højde gør, at den nemt kan komme ind under eksempelvis sofaer. Bevægelsesmønsteret virker dog ustruktureret. Cleanmate S900 har en tendens til at overse visse områder og bevæger sig mellem forskellige rum på en betydeligt mere tilfældig måde end mange konkurrenter. Den har også svært ved at få fat i snavs tæt på hjørner og andre mere komplicerede områder. I et mere kompliceret hjem bliver rengøring således ineffektiv. Derimod bliver den i et enkelt hjem uden forhindringer og gange meget effektiv takket være størrelsen og hastigheden. Når det gælder højdeforskelle såsom dørtærskler kan den klare nogle, mens den ved andre – af og til lavere – skal komme i den rigtige vinkel for at komme over. Vi har svært ved at finde logikken i, hvornår den sætter sig fast, og hvornår den ikke gør. Samlet set er det en kanongod robotstøvsuger til enkle hjem med store, åbne flader, men et lidt dårligere valg, hvis du har mange møbler og mere "lukkede" flader.

 • Afgrænsningssender medfølger, danske stemmeinstrukser, brugervenlig grænseflade, støjsvag, tidseffektiv
 • Ustruktureret bevægelsesmønster, af og til svært ved at finde hjem, lidt problemer med dørtærskler
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

LG HomBot VR6270LVMB

Personlig og kommunikativ robotstøvsuger, som rengør både hurtigt og støjsvagt


Driftstid: 100 minutter Ladetid: 180 minutter Støvbeholder: 0,6 liter. Højde: 9,2 cm. Bredde: 33,5 cm Vægt: 3,22 kg Sidebørste: To. Børstebredde forneden: 17,1 cm Fjernbetjening: Ja Trappesensor: Ja Medfølgende tilbehør: tilbehør Støvaftørringsfunktion med to klude, et rengøringsværktøj, en ekstra børste, to ekstra sidebørster og et ekstra HEPA-filter.

LG HomBot Square er en ihærdig og effektiv robotstøvsuger. Den er også usædvanlig kommunikativ og omtaler muntert sig selv i tredje person ved særlige hændelser. Eksempelvis erklærer den stolt med både melodi og et ophidset udbrud, når den er færdig. Det er sjovt, og det gør robotten lidt mere personlig. Designet er stilrent med blank overdel og diskrete knapper. Man kan bruge en smart knaplås, hvis familien også består af børn med nysgerrige fingre. LG HomBot er en usædvanligt støjsvag robotstøvsuger, hverken vakuumsuget eller hjulene gør større væsen af sig. HomBot kører sjældent ind i bordben, men den har fået en del ridser forårsaget af, at den lige netop er kommet ind under genstande, som den er skrabet imod. Den støder relativt hårdt ind i visse genstande, for eksempel var et gulvstående spejl i fare for at vælte. Ved hjælp af et topkamera og sidesensorer inddeles rummet i zoner, og det giver en omhyggelig rengøring, hvor vi sjældent oplever, at der er manglende områder. HomBot var faktisk den eneste model i testen, som hver eneste gang vovede sig ind i en smal passage i et af vores testrum. Overordnet er dette en flittig robotstøvsuger, der går i høje omdrejninger på tykke tæpper for virkelig at få alle krummer, hår og støvpartikler med.

Det er intet problem for LG HomBot at finde hjem. Den vender trofast tilbage til ladestationen efter hver støvsugning. Ladetiden er relativt lang sammenlignet med konkurrenterne. Den kommer nemt frem hen over tykke tæpper, og enkelte ledninger får den effektivt viklet sig ud af. Inden i HomBot er der en lille børste, som er praktisk til rengøring af robotstøvsugeren. Lange hårstrå, der let sidder fast i børsterne på undersiden, kræver det dog en saks at få væk. Vi opfatter LG HomBot som en pålidelig kammerat til rengøring i hverdagen, den løser sin opgave, og takket være det lave støjniveau, kan den være i gang, mens man selv opholder sig i hjemmet. Rengøringen er struktureret, maskinen kommer godt ind i hjørnerne takket være d to sidebørster, og hvis det ikke var for den relativt høj pris, så havde LG HomBot fået en endnu bedre placering i testen.

 • Hurtig, effektiv og stille
 • Høj pris, bliver hurtigt ridset, børsten samler hår
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

Dyson 360

Futuristisk designet robotstøvsuger med kraftig motor og kompakt format


Bedste pris hos:

Driftstid: 45 - 75 minutter  Opladningstid: 120 minutter Støvbeholder: 0,4 L Højde: 11,2 cm høj, 12,1 cm ved kuplen Bredde: 23 cm Vægt: 2,5 kg Sidebørste: Nej Børstebredde forneden: 20,7 cm Fjernbetjening: Nej Trappesensor: Ja Appunderstøttelse: Ja Medfølgende tilbehør: Intet

Bedste pris hos:

Dyson 360 er et frisk pust på det hurtigt voksende marked for robotstøvsugere. Designet er iøjnefaldende med de karakteristiske larvefødder og blanke overfladefinish. Selv dockingstationen er pæn. Tanken bag robottens kompakte fodaftryk er, at den skal kunne navigere uhindret mellem stoleben og igennem smalle passager. På den anden side har Dyson 360 bygget på i højden og kan derfor ikke køre ind under lave møbler. Den kan med meget lille margen komme under det nederste trin på en almindelig trappe. Oven på chassiset er der en lille plastkuppel med et kamera, som giver robotten 360-graders panoramasyn. Robotten navigerer systematisk i rummet i et koncentrisk mønster opdelt i flere mindre zoner, omtrent på samme måde som man anvende en gulvmoppe, bare med 90-graders vendinger. Det medfører, at den vender meget ofte, faktisk så ofte at vendingerne optager en stor del af rengøringstiden. Det påvirker batteritiden direkte, og robotten skal derfor lades op relativt ofte.

Robotten kan startes, stoppes og programmeres via en flot smartphone-app. Der vises et detaljeret kort med den kørte rute, når rengøringen er færdig. Det fungerer fint, men vi kunne godt have tænkt os, at appen gav besked, hvis robotten kører fast. Lydniveauet er relativt højt, da motoren uden tvivl er en af de kraftigste, vi har testet. Selv filteret imponerer og behøver ikke at blive rengjort særlig ofte. Der sætter sig dog en del hår fast i børsten, og støvbeholderen er lille og skal tømmes ofte. Rengøringsresultatet er rigtig godt på hårde gulve, men på tæpper med grovere struktur kan børsten ikke opsamle krummer, som nogle af de andre robotstøvsugere i testen klarer. Især ved bord- og stoleben opstår der urengjorte områder, da robotten ikke kører helt tæt på dem, men passerer i en halvcirkel. Der opstår ind imellem også smalle urengjorte striber på gulvet, da overlapningen i navigationen ikke altid er perfekt. Larvefødderne er unægtelig smarte, og robotstøvsugeren forcerer nemt høje tæpper. På almindelige falsede tærskler må den dog melde pas. Hardwaren i Dyson 360 har stort potentiale, men i øjeblikket står den høje pris ikke rigtig i forhold til ydeevnen. Med en opdateret, smartere rengøringsalgoritme og bedre børste ville Dyson 360 kunne feje gulv med konkurrenterne, men der er den dog ikke henne endnu.

 • Kraftig motor, kompakt format, dagligstuevenligt design, godt filter
 • Højt chassis, middelmådig børste på tæpper, kort batteritid
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

iRobot Roomba 772

Forsigtig ved støvsugning omkring møbler, nem at programmere rengøringsmønstre


Maks. areal: 60 m2 Driftstid: +120 minutter Ladetid: 180 minutter Støvbeholder: 8,2 cm, 9 cm ved tårnet Bredde: 35,2 cm Vægt: 3,97 kg Sidebørste: En Børstebredde forneden: 16,1 cm Fjernbetjening: Nej (kan købes som tilbehør) Trappesensor: Ja Medfølgende tilbehør: En rumdeler (light house) og to stk. rengøringsværktøj.

iRobots Roomba 772 er en funktionsmæssigt slanket version af topmodellen Roomba 880. Begge robotstøvsugerne er baseret på den samme platform, og undersiderne ser ens ud foruden selve børsterne. Hvor Roomba 880 har to gummiruller, er roterer mod hinanden og overlapper, så har 772 en børste med syntetiske nylonbørster og en gummiskraber. Disse roterer også mod hinanden, men overlapper ikke. Øvrige forskelle er motorteknikken, batterikapaciteten og filtertypen, hvor 772 har HEPA-style i stedet for HEPA klasse E11. Siderne har en gummieret støddæmper, der holder robotten fri for ridser, samtidig med at den forebygger stødmærker på vægge og møbler. Det er problemfrit at håndtere Roomba 772. Efter man har tændt maskinen, kan man trykke på rengøringsknappen eller programmere den til regelmæssig støvsugning efter et ugeskema. Der medfølger en infrarød rumdeler til at afgrænse rum. Den er udmærket til at beskytte madskåle til husdyr eller i børneværelser, så robotten ikke støvsuger områder med lego og andet legetøj.

Robotten ruller hurtigt og arbejder energisk, og en sidebørste på højre side gør, at den når godt ind langs med gulvlister. Sensorerne til aflæsning af rummet er også gode. De har styr på trapper, møblernes placering, og robotstøvsugeren er forsigtig i nærheden af dem. Roomba 772 er smart, men ikke helt så smart som Roomba 880. Støvoptagningen er heller ikke lige så god. Derfor skal Roomba 772 bruge længere tid til at støvsuge det samme areal. I husholdninger med flere rum skal man bruge den medfølgende "Virtual Wall"-enhed for at få det bedste resultat, så støvsuger Roomba 772 et rum ad gangen. Hjulene har af og til problemer med at rulle op på rigtig tykke tæpper i stil med ryatæpper. Da robotten arbejder meget lang tid, plejer den i det lange løb også at klare disse flader efter mange forsøg, men ikke altid. Det er meget positivt, at børsterne kræver meget lidt vedligeholdelse. Overordnet gør Roomba 772 et godt indtryk, men over for Roomba 880 kommer den til kort.

 • Forsigtig mod møbler, let at programmere, relativt vedligeholdelsesfri
 • Er længe om at støvsuge, har problemer med tykke tæpper
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

Electrolux ERV5100IW

Let og stærk robotstøvsuger med praktisk form


Driftstid: 60 min Højde: 9 cm Bredde: 34 cm Vægt: 3,46 kg Sidebørste: 1 stk Fjernbetjening: Nej Medfølgende tilbehør: 1 filter

Electrolux ERV5100IW er en lille og let robotstøvsuger med store, tydelige knapper. Dens lidt trekantede kropsform gør, at den kommer godt til i hjørner. Samtidig har den en lav højde, så den fungerer godt sammen med mange slags møbler. Derimod støjer den meget. Den egner sig derfor bedst til at køre, når familien ikke er hjemme, hvilket selvfølgelig stiller høje krav til driftssikkerheden. På det punkt præsterer den okay i de fleste tilfælde. ERV5100IW er for eksempel stærk og giver ikke op i første omgang. Hvis den har svært ved at komme op over en kan eller er kørt fast under et lavt møbel, betyder det, at den ofte kommer løs igen. Den er derimod dygtig til at finde hjem til ladestationen igen, hvis den befinder sig tilstrækkelig tæt på - det sker flere gange, at den ikke finder tilbage, inden batteriet dør. Når det gælder tæpper, er den god til at komme frem, men hvis den går i stå, har den svært ved at dreje på tæppet, så den ikke kan komme videre.

Vi oplever også, at ERV5100IW's software er ret fejlfyldt. Efter vi har tømt beholderen, får vi en fejlkode for børstevalsen, selvom den kan bevæge sig frit. Den har heller ingen tænd/sluk-knap, så vi er nødt til at skrue batterierne løs og tage dem ud for at nulstille den. Den har derimod en praktisk løsning til at tømme beholderen for skidt. Du klikker let på oversiden, og så er det bare at klappe et dæksel på og tømme beholderen i papirkurven. Når den skal sættes tilbage, er låsen desværre træg, så man skal trykke ret hårdt, for at den låser ordentligt. I den situation føles den også ret plasticagtig. En anden ulempe er, at ERV5100IW ikke altid udnytter sit store, flotte display. Får du en fejlkode, skriver den kort og godt koden, ikke selve fejlen. Du er nødt til at slå op i manualen, hver gang der opstår en fejl. Det havde været bedre, hvis den skrev fejlen på displayet. Det sker også, at vi får forskellige fejlkoder efter hinanden, uden at der egentlig er sket noget. Det er ærgerligt, for ERV5100IW er ellers en vellykket kombination af styrke og gode sugeevne. Med lidt bedre software og batteri havde den været en rigtig god robotstøvsuger. Nu nøjes vi med at konstatere, at den er okay med potentiale til forbedring. Den passer til boliger med åben planløsning og få tæpper.

 • God sugeevne, let at tømme, let at rengøre, store tydelige knapper
 • Fejlfyldt software, støjer meget, sært ved tæpper, ret kort batteritid
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

3 af 5


Udvalgte priser:

Miele Scout RX 1

Lav vægt, som gør den let at bære, med flot finish, der modstår ridser


Maks. areal: 150 m2 Driftstid: 120 min. Ladetid: 120 minutter Højde: 8,9 cm Bredde: 35,5 cm Vægt: 2,99 kg Sidebørste: To. Børstebredde forneden: 18,1 cm Fjernbetjening: Ja. Medfølgende tilbehør: Fjernbetjening, rengøringsbørste, rumdeler, ekstra børster og ekstra filter.

Mieles Scout RX1 er en af markedets mest populære robotstøvsugere, og æstetisk set er den en af de få modeller i testen, der kan dobbeltarbejde som en del af interiøret. Oversiden er blank med flot finish, og en gummieret kant forebygger ridser – både på Scout RX1 og på møbler og lister i hjemmet. Robotten orienterer sig i rummet med et topkamera, 7 stk. infrarøde sidesensorer og 3 stk. hældningssensorer. Den ruller i zig-zag over lange strækninger og vender, når den rammer en større forhindring. Efter et let stød kører den en halv omgang rundt om stole- og bordben og fortsætter derefter på den anden side. Denne strategi virker for det meste udmærket, men det kan ske, at støvsugeren sidder fast i et mønster – især i større rum. Eksempelvis, at den kører flere gange mellem et stoleben og en gulvlampe. Den usædvanligt lave profil gør, at Mieles Scout RX1 kan komme ind under de fleste sofaer, og den er også en af de bedre modeller i testen til at klatre hen over høje dørtærskler. Rengøringen sker med to sidebørster og en bred børste forneden, der kræver regelmæssig vedligeholdelse, da mange hårstrå sætter sig fast.

Scout RX1 er robust bygget, samtidig med at den er testens allerletteste støvsuger med sine knap 3 kg, en fordel, hvis man vil skifte mellem under. og overetage i hjemmet. Den har dog intet bærehåndtag, og visse tekniske funktioner på Scout RX1 er besværlige. For eksempel er brugsanvisningen nødvendig for at tolke fejlkoder, og fjernbetjeningen skal bruges til at vække den ved fejl og til programmering. Vi havde hellere set et tydeligt, intuitivt display, eller at robotten kunne styres fra en smartphone, fjernbetjeningen har man nemlig ikke altid på sig i et stort hus. Et andet hovedbrud er, at batteriet hurtigt bliver helt afladet, hvis man ikke slukker for robotten manuelt, når den ikke står i laderen. På hårde gulve som parket, laminat og fliser, støvsuger Scout RX1 godt, men på tætte persiske tæpper og ryatæpper kæmper den, og resultatet varierer. Miele Scout RX1 har lav højde og vægt, så den er let at håndtere og kan let komme ind under sofaer og andre lave møbler. Dette er sammen med testens måske flotteste design robotstøvsugerens stærkeste sider.

 • Lav vægt, holder sig fri for ridser, flot finish
 • Mister sugestyrke på tætte tæpper, nogle tekniske irritationsmomenter
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

3 af 5


Udvalgte priser:
Del testen