Slow cooker bedst i test

Slow cooker

En slow cooker er en slags elektrisk gryde, der anvendes til at tilberede mad ved temperatur over lang tid. De anvendes hovedsagelig til madretter, der skal koges eller simres, eksempelvis supper og gryderetter, men der findes også andre anvendelsesområder. Man kan bage brød og lave en del desserter i en slow cooker, men de kommer bedst til deres ret med langtidskogning og gryderetter. Slow cookere har eksisteret længe. I USA dukkede de første op allerede i 50'erne, men i Danmark har de fået et opsving de seneste år i takt med slowfoodtrenden, og at stadig flere mennesker ønsker at lave sund mad fra bunden uden halvfabrikata. Den elektriske slow cooker kan på en måde beskrives som en moderne variant af den klassiske 70'er-klassiker lergryden, der var utrolig populær for nogle årtier siden.

Tanken bag disse apparater er, at du kan forberede ingredienserne om morgen eller måske aftenen inden, og at slow cookeren tilbereder maden, mens du er på arbejde. Skær de ingredienser ud, som du vil bruge, læg det hele i din slow cooker, og tænd den. Når du kommer hjem, er gryderetten, suppen, pulled beef eller stegen klar til servering. Eller hvorfor ikke lade den stå og simre natten over og vågne op til færdig mad? Det stressede nutidsmenneske med arbejde og måske børn har sjældent flere timer ledige på en almindelig dag til at holde øje med en gryde på komfuret, og der er en slow cooker et af de alternativer på markedet, som gør hverdagen lettere.

Producenterne hævder, at både smag og næringsstoffer bevares bedre, når maden tilberedes ved lavere temperaturer end ved "normal" tilberedning. Nøjagtig som ved al anden madlavning ved lav temperatur over længere tid kan man anvende billigere og "dårligere" udskæringer og alligevel få dem møre og lækre. Du kan således spare penge, samtidig med at du nemt kan lave mad fra bunden.
Et alternativ til en elektrisk slow cooker er en almindelig støbejernsgryde, der stilles ind i ovnen ved lav temperatur. Fordelen ved en slow cooker er her, at den bruger lidt mindre strøm, men også at den i de fleste tilfælde har en indbygget timer, som afslutter tilberedningen efter et forudbestemt tidsrum og skifter til varmholdning. Du behøver aldrig at være urolig for, at maden brænder på eller blive stresset, hvis du kommer senere hjem fra arbejde - maden skal nok klare sig.

Sådan fungerer en slow cooker

En slow cooker består for det meste af to dele. Et kar som maden tilberedes i, og en base med varmelegeme og den resterende elektronik, knapper med mere. Karrene er oftest fremstillet af en slags keramik eller metal med non-stick-materiale, der sammen med den lave temperatur gør, at intet brænder fast.
De fleste tåler også opvaskemaskine, hvilket selvfølgelig gør rengøringen lettere. En del af karrene kan stilles på komfuret og anvendes som en almindelig gryde, hvilket er praktisk. Mere herom længere nede i artiklen. Karrenes størrelse varierer naturligvis, men det er en god idé at købe en rigtig stor slow cooker. Denne slags madlavning egner sig rigtig godt til store portioner, så vælg et stort apparat, hvis du har plads til det derhjemme, og lav store portioner til at putte i fryseren. Der kommer slow cookers virkelig til deres ret, og du kan spare tid og penge.

Selve tilberedningsmetoden med en slow cooker beskreves ofte som, at du bare putter dine yndlingsingredienser i karret og trykker på start, for derefter at blive mødt af en velduftende gryderet, når du kommer hjem. Sådan kan du selvfølgelig godt gøre, men hvis du vil have et godt resultat, er der nogle ting, du bør tænke over.

1: Svits kødet og grønsagerne, inden du tilbereder dem. Når du svitser især kød, dannes der hundredvis af smagsstoffer, der både forbedrer smag og udseende på den færdige ret. En gryderet, hvor stykkerne ikke er svitset, bliver en bleg og smagløs version af det, den kunne have været, hvis du havde havde svitset ingredienserne først. Derfor er det praktisk, hvis karret til slow cookeren kan anvendes som gryde på komfuret. Så kan du svitse direkte i den, du sparer opvask, og alle smage bliver i maden.

2: Anvend den til retter, der vinder på tilberedningsmetoden. Den er glimrende til forskellige gryderetter og supper. Man kan bage brød i dem, og visse desserter fungerer, men bliver egentlig ikke bedre af det.

3: Hold igen med væsken. Da væsken ikke fordamper under tilberedningen, bliver gryderetten eller suppen heller ikke reduceret, som hvis du tilbereder den på komfuret. Når du reducerer væske væk, bliver smagene koncentreret, og gryderetten/suppen bliver tykkere. Dette sker ikke i en slow cooker, så du skal i stedet have styr på, hvor meget vand eller anden væske du bruger helt fra begyndelsen, ellers bliver resultatet vandet og tyndt.
Hvis du bruger din slow cooker rigtigt og til de rigtige ting, bliver du forhåbentlig tilfreds, og den bliver en trofast følgesvend i køkkenet.


Produkter i testen

Crock-Pot DuraCeramic 6.0L

Stor, prisgunstig premium slow cooker med en rigtig stegegryde som kogekar


Mål ca. (B): 36 cm Mål ca. (D): 34 cm Mål ca. (H): 23 cm Vægt: 3,3 kg Effekt: 250 W Volumen på kogekar: 6.0

Denne slow cooker skiller sig ud fra mængden med sin fantastiske gryde, der fungerer som kogekar. Det er en rigtig stegegryde med tyk bund, som ikke deformeres eller mister varmen, når ingredienserne lægges i. Man kan sagtens svitse kød og andre ting direkte i gryden på komfuret og derefter stille den ned i Crock-Pot'en, hvilket både sparer på opvasken og beholder alle smage i maden, som du tilbereder. Non-stick-belægningen, som Crock-Pot kalder "DuraCeramic", fungerer rigtig godt. Der er ikke noget, som brænder fast, og kødet får en rigtig fin stegeskorpe. Gryden bliver ekstremt varm, hvis du bruger den på komfuret, og den har ikke varmebeskyttelse på håndtagene, så husk at bruge grydelapper, når du rører ved den.

Crock-Pot kan anses som originalen inden for slow cookers, og her er rutinen ikke at kimse ad. Modellen er ret enkel og har kun de sædvanlige funktioner, to manuelle drejeknapper og et digitalt display i midten. På venstre knap vælger du mellem tre indstillinger: High, Low og varmholdning. Knappen til højre styrer timeren, hvor du vælger tilberedningstiden. Når tilberedningen er færdig, skifter apparatet automatisk til varmholdning. Hvis du kommer kommer meget senere hjem end planlagt eller kommer til at glemme din Crock-Pot, slukker den automatisk efter 10 timer. Det er enkelt, intuitivt og funktionelt.

Samlet set er dette en slow cooker i det højeste prissegment, som giver et gennemført indtryk og på trods af den høje pris virker meget prisgunstig.

  • Meget god stegegryde, der fungerer på alle slags komfuret, udmærket resultat, høj kvalitetsfølelse
  • Gryden bliver meget varm, når den anvendes på komfuret, tåler ikke maskinopvask
  • Karakter 1/5
  • Karakter 2/5
  • Karakter 3/5
  • Karakter 4/5
  • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:

Crock-Pot DuraCeramic 5.0L

Velfungerende med udmærket stegegryde og højt kvalitetsindtryk


Mål ca. (B): 36 cm Mål ca. (D): 29 cm Mål ca. (H): 27 cm Vægt: 3,2 kg Effekt: 250 W Volumen på kogekar: 5 liter

Dette er den lidt mindre og en smule billigere søskendemodel til Crock-Pot DuraCeramic 6.0L. Som navnene måske afslører for den snedige læser, rummer kogekarret 5 liter, det vil sige 1 liter mindre end storebror 6.0. Også på denne model anvender Crock-Pot en rigtig stegegryde med DuraCeramic non-stick-belægning. Gryden kan udmærket bruges på komfuret til at svitse kød eller grønsager i. Materialet er tykt og deformeres ikke når det udsættes for høj varme. Formen på denne gryde er helt rund og ret dyb. Det giver gryden et lille bundareal, hvilket selvfølgelig medfører, at der ikke er plads til så meget ad gangen, når du svitser. Som sædvanlig gælder reglen om at svitse i portioner.

Betjeningen foregår med knapper og et display. I stedet for at skrive tilstandene "High, Low og Warm", som ellers er det normale, har producenten her valgt at anvende symboler, som det desværre ikke er helt indlysende, hvordan skal tydes. Efter at have kigget i manualen, finder man selvfølgelig ud af det, men tydeligere symboler eller tekst havde været at foretrække.

Endnu en fordel ved konceptet med at kunne anvende gryden på komfuret opdagede vi, da vi prøvede at lave en carnitas. Carnitas er en opskrift på nakkekam, i vores tilfælde fra vildsvin, der koges i Coca-Cola og krydderier. Når kødet er kogt fra hinanden, skal væsken reduceres, til der kun er en tyktflydende, lækker masse tilbage. Det er umuligt at gøre i en traditionel slow cooker. Men hvis gryden kan anvendes på komfuret, er det bare at stille den derhen, tage låget af, og lade det reducere, til det er færdigt.

Samlet set er det en meget velfungerende slow cooker med få svagheder. Et godt køb.

  • Udmærket stegegryde som kogekar, Meget godt resultat
  • Går ikke at vaske kogekaret i maskine, Utydelige symboler
  • Karakter 1/5
  • Karakter 2/5
  • Karakter 3/5
  • Karakter 4/5
  • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:

C3 Slow Cooker

Stilren, brugervenlig og prisgunstig slow cooker i mindre format.


Mål ca. (B): 35 cm Mål ca. (D): 24 cm Mål ca. (H): 23 cm Vægt: 3,8 kg Effekt: 200 W Volumen på kogekar: 3,5 liter

Med et kogepar på 3,5 liter er dette en af de mindre modeller i testen. Størrelsen på kogekarret svarer til omtrent 5 portioner gryderet. Den er stilren med en sokkel af rustfrit stål, låg af glas og et kogekar i sort keramik. På forsiden sidder der et digitalt display og en række knapper til at tænde og slukke, indstille timer, high/low osv. Små lamper indikerer, hvilke indstillinger der er foretaget, og displayet viser, hvor længe der er tilbage af tilberedningstiden. Enkelt og intuitivt. Man kan også indstille en forsinkelse, så tilberedningen starter efter et vist tidsrum. Når tilberedningstiden er gået, slår slow cookeren automatisk over på varmholdning. Det er en god funktion, som de fleste, men ikke alle modeller i testen har. Med denne funktion spiller den ingen rolle, om du kommer for sent hjem fra arbejde. Maden bliver ikke overkogt, og den er perfekt varm, når du har kæmpet dig igennem trafikken og endelig kan træde ind ad døren.

Selve gryden som maden tilberedes i, er fremstillet af tyk keramik, hvilket hjælper med til at holde temperaturen jævn. Et keramikkar kan desværre ikke anvendes til at svitse ingredienser på komfuret, og det er ærgerligt, for det betyder, at du for det meste er nødt til at finde en stegepande frem at svitse ingredienserne i - et ekstra moment, der også giver ekstra opvask.

Hvad angår madlavningen, leverer den lille C3, som den skal. Sammenlignet med visse andre modeller i testen, arbejder C3 ved en lavere temperatur, hvilket vi faktisk foretrækker. En slow cooker skal stå længe ved lav temperatur, så alle smage kan udvikle sig i fred og ro, og kødet bliver mørt og lækkert. Det bliver det med C3. Gryderetten bliver mør og smagfuld, pulled chicken smelter på tungen, og de gule ærter smager lige som de skal.

  • Praktisk format til den mindre husholdning, gode resultater, kogekarret tåler opvaskemaskine
  • Gryden kan ikke anvendes på komfuret, lidt billigt indtryk, låget passer ikke helt.
  • Karakter 1/5
  • Karakter 2/5
  • Karakter 3/5
  • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
  • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

Russel Hobbs Maxi Cook

Stor slow cooker til lav pris, med mulighed for at svitse direkte i kogekarret.


Mål ca. (B): 28 cm Mål ca. (D): 28 cm Mål ca. (H): 28 cm Vægt: 3,9 kg Effekt: 200 W Volumen på kogekar: 3,5 L

Russel Hobbs Maxi Cook er en rigtig stor slow cooker, der er perfekt til store potioner at fylde fryseren med eller til at lave mad til den store familie. Dette er storebroren til Russel Hobbs lille model "Chalkboard". Laver du en gryderet, har det 6 liter store kogekar uden problemer plads til 8 portioner. Kogekarret, eller gryden, er fremstillet af aluminium og behandlet med en non-stick-belægning, der fungerer fint, der er ikke noget, som sætter sig fast. Gryden kan sættes direkte på komfuret for at svitse kødet, grønsagerne eller hvorfor ikke quorn, hvis du vælger den kødfri livsstil.

Desværre er godset i gryden papirtyndt, så bunden af gryden deformeres, når den bliver varm. På testeksemplaret blev den parabolformet, så kun en lille del af bunden faktisk har kontakt med pladen. Dette kombineret med det tynde gods gør, at den let mister temperaturen, og kødet bliver kogt i stedet for svitset. Her er det ekstra vigtigt, at man ikke prøver at svitse for store mængder ad gangen. Flere omgange og små mængder ad gangen er den rigtige fremgangsmåde.

Maxi Cook har et digitalt display med timer, forsinket start, high/low-indstilling og varmholdning. Slow Cookeren skifter automatisk til varmholdning, efter den indstillede tid er forløbet. Når den har stået på varmholdning i 10 timer, skifter maskinen automatisk til standby-indstilling - en god funktion og en ekstra sikkerhed. Den er let at anvende, og resultatet bliver rigtig godt, hvis du undlader at svitse meget mad på en gang.

  • Kogekarret kan anvendes på komfuret, enkel at anvende, gode funktioner
  • For tyndt gods i gryden til at svitse i den, tåler ikke maskinopvask
  • Karakter 1/5
  • Karakter 2/5
  • Karakter 3/5
  • Karakter 4/5
  • Karakter 5/5

3 af 5


Udvalgte priser:

Champion 6,5L

Rigtig stor slow cooker til en lav pris


Mål ca. (B): 42 cm Mål ca. (D): 32 cm Mål ca. (H): 29 cm Vægt: 5,7 kg Effekt: 320 W Volumen på kogekar: 6,5 liter

Champion er en af de største modeller i testen og rummer hele 6,5 liter i den store, tunge keramikgryde. Denne slow cooker er beregnet til storkøkkener eller den rigtig store familie. Til en mindre husholdning, eller måske nærmere et mindre køkken, findes der andre alternativer. Denne sag fylder meget, når den ikke er i brug, og egner sig ikke ret godt til at lave små portioner, da den ifølge producenten skal være mindst halvfyldt under tilberedning, hvilket gælder for de fleste apparater i testen.

Hvad angår konstruktionen, adskiller den sig ikke meget fra de øvrige maskiner i testen. Gryden er som tidligere nævnt af keramik, og fordi den er stor, er den også rigtig tung. Når den er fuld af varm mad efter en tilberedning, kan den være svær at løfte og håndtere. Den mangler nemlig rigtige håndtag, så du er nødt til at bruge grydelapper eller handsker. Der medfølger et låg af glas, og på forsiden sidder displayet og knapperne, der anvendes til indstilling af kogetid, varme, forsinkelse og så videre. Kvalitetsindtrykket afslører, at det er en maskine i den lavere prisklasse, men i testperioden har alt virket, som det skal.

Champions slow cooker bliver meget varm udvendigt, når den er i brug. Især på siderne bliver den så varm, at du ikke kan røre ved den med hånden uden at brænde dig, og også undersiden bliver meget varm. Det er ekstra vigtigt at sørge for, at denne model ikke står på eller i nærheden af varmefølsomme materialer, og at børn ikke kan komme til den, mens den er tændt. Bortset fra svaghederne er Champions slow cooker nem at bruge, og madretterne bliver rigtig gode.

  • Stor gryde med plads til mange portioner, gode resultater madlavningsmæssigt
  • Lav kvalitetsfølelse, bliver meget varm på ydersiden under tilberedning
  • Karakter 1/5
  • Karakter 2/5
  • Karakter 3/5
  • Karakter 4/5
  • Karakter 5/5

3 af 5


Udvalgte priser:

Crock-Pot Manual 3.5L

Enkel men velfungerende slow cooker


Mål ca. (B): 37 cm Mål ca. (D): 28 cm Mål ca. (H): 24 cm Vægt: 3,7 kg Effekt: 3,5 W

Dette er Crock-Pots mindste og mest simple model. Kogekarret i keramik rummer 3,5 liter, hvilket er nok til cirka 3-5 personer, afhængigt af hvilken ret du tilbereder. Det er en enkel konstruktion med kun en enkelt drejeknap på forsiden med fire forskellige positioner. Off, Low, High og Warm. Der sidder også en lille lampe på forsiden, som indikerer, når Crock-Pot er tændt. Der er ingen timerfunktion, og når den mangler, er det ikke nær så tillokkende at lade apparatet stå tændt, mens man er på arbejde. Selvom der er store marginaler for tilberedningstiderne med slow cookers, føles det ubehageligt, at maskinen ikke slukker af sig selv, hvis vi bliver forsinkede og kommer senere hjem. Denne model af Crock-Pot bliver meget varm på ydersiden, når den er tændt - så varm at der er risiko for at brænde sig, hvis du rører ved den uden grydelapper. Den kan ikke så på eller i nærheden af varmefølsomme materialer, så læs manualen, og følg producentens anvisninger.

Som andre slow cookers med indergyde af keramik kan den ikke anvendes på komfuret til at svitse ingredienserne, hvilket er ærgerligt. Når vi prøver at tilberede en gryderet, bliver resultatet godt, kødet mørt, og grønsagerne har bid. Når en timerfunktion mangler, kræves der dog en vis overvågning af tilberedningen, så maden ikke bliver overkogt.

  • Praktisk format til den mindre husholdning, enkel at anvende
  • Meget varm på ydersiden, timer mangler, gryden kan ikke anvendes på komfuret
  • Karakter 1/5
  • Karakter 2/5
  • Karakter 3/5 Karakter 2.5/5
  • Karakter 4/5
  • Karakter 5/5

2.5 af 5


Udvalgte priser:

Russel Hobbs Chalkboard

Lille og enkel slow cooker med flot, matsort farve


Mål ca. (B): 28 cm Mål ca. (D): 28 cm Mål ca. (H): 28 cm Vægt: 3,9 kg Effekt: 200 W Volumen på kogekar: 3,5 L

Russel Hobbs chalkboard skiller sig ud fra de øvrige modeller i testen med sin flotte, matsorte farve, der også kan bruges som en gammeldags sort tavle. Man kan skrive eller tegne på ydersiden med de medfølgende kridt, hvilket er en lidt sjov detalje. I stedet for knapper har den en god, gammeldags analog drejeknap med fire positioner: Off, Low, High og Warm. Det er enkelt og giver et gennemført indtryk. Vi savner dog en form for timerfunktion, så slow cookeren automatisk slukker eller skifter til varmholdning efter et vist tidsrum. Der mangler også en form for lampe eller indikator, som viser, at apparatet er tændt. Selve kogekarret er af keramik. Man skal være opmærksom på, at der står i brugsanvisningen, at kogekarret kan anvendes på komfuret til at svitse ingredienserne, men det er en trykfejl. Vi prøvede det naturligvis under testen, hvilket resulterede i et kogekar, der revnede i flere dele. Producenten har oplyst, at brugsanvisningerne skal opdateres.

Denne slow cooker arbejder ved høj temperatur. I begge indstillinger, både low og high, koger maden ret kraftigt og hurtigt, efter du er begyndt med tilberedningen. Dette adskiller sig fra de øvrige slow cookers i testen, der arbejder ved lavere temperatur og lader maden simre i slutningen af tilberedningen. Det havde været ønskeligt, at den var lidt forsigtigere, da mange retter har godt af at blive lavet ved lavere temperatur og længere tid. Men tager man højde for temperaturproblemet, leverer den lille Chalkboard et fuldt bestået resultat, især med tanke på, at den er en af de billigste modeller i testen.

  • Praktisk format til den mindre husholdning, flot design
  • Høj temperatur og for hurtig tilberedning, timer mangler, tåler ikke maskinopvask, gryden kan ikke anvendes på komfuret
  • Karakter 1/5
  • Karakter 2/5
  • Karakter 3/5 Karakter 2.5/5
  • Karakter 4/5
  • Karakter 5/5

2.5 af 5


Udvalgte priser:
Del testen