Sovepose bedst i test

Sovepose

Vi har testet nogle af markedets populæreste soveposer fra Marmot, Haglöfs og The North Face. Der er ikke meget, der kan måle sig med at krybe ned i en dejlig sovepose efter en lang dags vandring. Med en god sovepose får du en god nattesøvn og er klar til morgendagens eventyr. Der er imidlertid stor forskel på vægt, kvalitet og pris, selvom soveposerne har samme temperaturangivelse. I denne anmeldelse forklarer vi begreberne og hjælper dig med at købe den bedste sovepose i 2014 til dine behov og dit budget. Vi giver også råd om, hvordan du bedst opbevarer og plejer soveposen, så den holder længe.

Dun eller syntetisk

De varmeholdende materialer i moderne soveposer er af gåsedun, andedun eller syntetiske fibre. 70'ernes klassiske vatposer har gudskelov givet plads for bedre og mere funktionelle materialer. Varmeholdningsprincippet fungerer dog stadig på samme måde: fyldet i soveposen opfanger luft, som opvarmes af kroppen. Både dun og syntetiske fibre har fordele og ulemper.

Dun - Lav vægt og komprimerbart

De dun, der anvendes i soveposer, er et biprodukt fra kødindustrien og består af det indre, varmeisolerende fjerlag fra gæs eller ænder. Dunsoveposer har generelt en højere varmekapacitet i forhold til vægten sammenlignet med soveposer af syntetisk materiale. Det medfører, at en dunsovepose vejer mindre end en syntetisk, selvom de har samme temperaturangivelse. Dunsoveposer kan også komprimeres betydeligt mere, men da dun er et naturprodukt, er prisen også højere end på syntetisk for.

Dunenes kvalitet angives i måleenheden Fill Power, der måler, hvor meget dunene kan udvide sig. Fill Power over 500 anses normalt som god kvalitet, over 550 som meget god kvalitet og over 750 som udmærket kvalitet. De fineste dun kommer normalt fra Østeuropa, og Fill Power 900+ er den bedst mulige værdi. Dunsoveposer er meget fleksible og former sig efter kroppen på grund af dunenes blødhed. Det minimerer risikoen for kølende luftlommer. En ulempe ved dunsoveposer er, at de ikke varmer, når de bliver våde. De må heller ikke opbevares sammenpressede, når man er kommet hjem fra vandreturen.

Syntetisk - Meget varmekapacitet for pengene

Prisen er en stor fordel ved soveposer af syntetisk materiale, man får meget varmeholdningsevne for pengene. De kan maskinvaskes og må opbevares i sammenpresset tilstand. Sidst men ikke mindst bevarer soveposen varmeholdningsevnen, selvom den bliver våd. Ulemperne er, at en syntetisk sovepose vejer mere, og de fylder også mere, når de er presset sammen. En syntetisk sovepose er stivere i materialet end dun, så der kan opstå kolde luftlommer mellem krop og inderfor, hvis soveposen er for stor. Den udvider sig ikke på samme måde som en dunsovepose. Det er vigtigt at vælge den rigtige størrelse for at få så god komfort som muligt. Det gælder især for syntetiske soveposer.


Produkter i testen

Marmot Sawtooth

Bekvem sovepose med god pasform, eksklusivt, blødt inderstof og slidstærkt yderstof


Bedste pris hos:

Fyldmateriale: Gåsedun med 600 Fill power Størrelser: 183/198 cm Vægt: 1389/1474 gram Komfort kvinder: -3,3 °C Komfort mænd: -9,8 °C Ekstremtemperatur: -28,4 °C

Bedste pris hos:

Sawtooth er en af de bedst sælgende soveposer fra Marmots og giver meget valuta for pengene. Soveposen har overordnet god pasform, hvilket er vigtigt for at holde varmen hele natten. Hætten dækker både panden og hagen, samtidig med at den giver plads til næse og mund. Selv når snorelukkeren er strammet helt til kan man få frisk luft. Den knapfri krave er udmærket, og vi oplevede ingen kuldetræk eller døde luftlommer.

Lynlåsen klemmer lidt af og til og har kun én strop, men vi synes godt om den beskyttende flig, der gør, at man slipper for at sove med stroppen i ansigtet. Fodboksen er rummelig, selv til større fødder, og har en lomme til eventuelle varmepakker. Komprimeringsposen mangler ekstra komprimeringsbånd. Marmot Sawtooth koster halvdelen af prisen på storebroren Marmot Plasma, men har næsten samme ydeevne. Derfor udpeger vi den til bedst i test for forholdsvis avancerede brugere. Går du i ekstrem grad efter at mindske vægten, skal du dog vælge Plasma i stedet.

 • Udmærket pasform og dejlig at sove i, eksklusivt, blødt inderstof og stilstærkt yderstof
 • Lynlåsen klemmer ind imellem
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:

Marmot Plasma

Sovepose med ekstremt lav vægt og 900+ Fill power med en utrolig varmekapacitet


Fyldmateriale: Gåsdun med 900+ Fill power Størrelser: 183/198 cm Vægt: 864/919 gram Komfort kvinder: -1,7°C Komfort mænd: -7,8°C Ekstremtemperatur: -25,9°C

Inden testen havde vi meget høje forventninger til Marmot Plasma, og den leverer over hele linjen. Komprimeret fylder soveposen ekstremt lidt i oppakningen, kun 3,5 liter. Gåsedunene er af absolut højeste kvalitet og giver en oplevelse af, at den nærmest stråler varme til kroppen på en måde, som vi ikke har prøvet før. Plasma 15 har lodrette kanaler, der gør vægten lavere en på mange sommersoveposer. Samtidig leder kanalerne varme fra overkroppen til fødderne.

Ydermaterialet, Pertex Quantum, er slidstærkt og afviser både frost og væde. Lynlåsen tåler virkelig hårdhændet behandling uden at klemme og er beskyttet mod kuldetræk med en dunflig. Kraven beskytter også godt mod kulde, og hætten har meget god pasform og varmeholdningsevne. Prisen kan virke høj, men det svarer til nogle få nætter på hotel, og i Marmot Plasma får du nok en betydeligt behageligere oplevelse.

 • 900+ Fill power giver en utrolig varmekapacitet og unik oplevelse, ekstremt lav vægt
 • Ofte udsolgt, da gåsedun med 900+ Fill power er en mangelvare
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5

Haglöfs Hypna 3S

Allergitestet sovepose, giver bevægelsesfrihed for overkroppen, bluesign-certificeret


Fyldmateriale: Andedun med 600 Fill power Størrelser: 183/200 cm Vægt: 1310/1410 gram Komfort kvinder: -2°C Komfort mænd: -9°C Ekstremtemperatur: -27°C

Hypna har en fin balance mellem vægt, temperaturgrænser og pris. Soveposen er formet som en aflang dråbe, hvilket giver god bevægelsesfrihed for overkroppen. Med denne form bliver fodboksen imidlertid lidt lav og trang, hvis du er tæt på soveposens længdegrænse. Lynlåsen er uden tvivl en af de bedste, som vi har testet. Den har en kraftig forstærkning, der forhindrer, at lynlåsen klemmer, samtidig med at de dobbelte, dunfyldte flige modvirker kuldetræk. Kraven er også god og let at håndtere med burrelukning, men skal huske at lukke kraven, når soveposen ikke er i brug, ellers kan burrelukningen beskadige inderstoffet.

I forhold til pasformen mod hagen bliver hætten lidt kort hen over panden. Dette mindre problem kan løses med en tykkere hue, men hvis man strammer hætten til, ender munden inde i soveposen. Vi kan godt lide, at pakposen har kompressionsfunktion, hvilket gør soveposen let at pakke. Haglöfs skal desuden have ros for, at dunene i Hypna er både bluesign-certificerede og allergitestede.

 • God bevægelsesfrihed for overkroppen, bluesign-certificeret og allergitestet
 • Ret kort hætte
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Haglöfs Q 3S Fibre

Velkonstrueret sovepose med godt stof, god lynlås og bevægelsesfrihed for kroppen


Fyldmateriale: Syntetisk Størrelser: 175 cm Vægt: 1820 gram Komfort kvinder: -7°C Komfort mænd: 14°C Ekstremtemperatur: -33°C

Q S3 Fibre er en syntetisk sovepose, der er specielt tilpasset kvinder. Det indebærer, at den er lidt bredere ved hofterne og har yderligere isolering ved fødderne og overdelen. Faktisk kan temperaturgrænserne sammenlignes med mange deciderede vintersoveposer, og til forskel fra soveposer med dun kan man også holde sig varm i Q S3 Fibre, når den er våd. Syntetisk materiale fylder dog godt i oppakningen, og fyldets stivhed medfører døde luftlommer med koldere luft. Haglöfs har dog arbejdet hårdt på at modvirke kuldetræk med dobbelte flige over lynlåsen og en stor, varm krave.

Både inder- og yderstof er af høj kvalitet, blødt men samtidig slidstærkt. Kraven lukkes med burrebånd. Det er praktisk, men hvis man ikke er forsigtig, kan det beskadige stoffet. Haglöfs modeller har en ret kort hætte og dråbeformet pasform. Hvis du er høj, kan fodboksen føles trang. Formen giver dog god bevægelsesfrihed for overkroppen.

 • God bevægelsesfrihed for overkroppen, udmærket lynlås, godt stof
 • Ret kort hætte, døde luftlommer kan opstå
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

The North Face Aleutian 3

Sovepose med velfungerende hue med god pasform, en god komprimeringssæk


Fyldmateriale: Syntet Størrelser: 183/198 cm Vægt: 1655/1710 gram Komfort kvinder: -1°C Komfort mænd: -7°C Ekstremtemperatur: -25°C

The North Face Aleutian 3 er en relativt billig sovepose, der er fyldt med det syntetiske materiale Heetseeker. Yderstoffet er af slidstærk nylon, men inderstoffet føles ikke lige så blødt og eksklusivt som testens dyrere modeller. Soveposen er meget rummelig og er derfor bedst egnet til kraftige personer. Hvis du er slank, opstår der døde, kølige luftlommer, dels på grund af størrelsen, men hovedsagelig fordi syntetisk materiale ikke er lige så fleksibelt af natur som dun.

Hætten har en udmærket pasform og ekstra fyld hen over panden. Vi havde ikke brug for en hue på trods af flere minusgrader. Derimod opstår der kuldetræk langs med halsen og ned mod brystet, da hætten slet ikke har nogen krave ved halsen. Så vi måtte bruge halstørklæde i stedet for hue. Lynlåsen er af høj kvalitet og har en flig, der beskytter mod kulde. Pakposen er også god og har en innovativ komprimeringsfunktion. Hvis dit budget er begrænset, kan Aleutian 3 være et godt køb, men hvis du skal ligge ude i flere nætter, bør du gå højere op i pris.

 • God hætte, god komprimeringspose
 • Krave mangler, hvilket giver kuldetræk, døde luftlommer kan opstå
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

Standardiseret temperaturangivelse

EN 13537Siden nogle år tilbage har alle soveposeproducenter anvendt standarden EN-13537 til angivelse af grænseværdier for komforttemperatur og ekstremtemperatur. Soveposerne testes med en prøvedukke i et laboratorium for at få sammenlignelige temperaturangivelser. Angivelserne skal ses som retningslinjer for, hvilken sovepose der passer til dig, da forskellige personer oplever kulde forskelligt. Kvinder oplever for eksempel kulde tidligere end mænd, og ældre personer fryser lettere end yngre. Hvis du har let ved at fryse, kan du med fordel vælge en sovepose med lavere komforttemperatur, end du forventer er nødvendigt i situationen, og på samme måde vælge en højere komforttemperatur, hvis du plejer at sparke dynen af, fordi du får det for varmt. Temperaturangivelsen er baseret på, at du sover i undertøj og med en tynd hue.

Komfortzoner

Standarden angiver tre cifre, så det er muligt at sammenligne forskellige soveposer. De tre sammenligningstal er Comfort, Lower og Extreme. Comfort angiver den temperatur, som en kvinde kan sove ved uden at fryse. Lower er den temperatur, som en mand kan sove ved uden at fryse. Extreme – her drejer det sig ikke længere og bekvemmelighed, ikke engang om at undgå frostskader, men helt enkelt om, hvilken temperatur du kan overleve som kvinde.

1 til 4 årstider

På trods af den nye standard EN-13537 anvender producenterne stadigvæk den gamle årstidsangivelse i modelbeskrivelserne for at gøre købet lettere for forbrugeren. Her angiver vi nogle tommelfingerregler, når du kigger på årstidsangivelserne.

Soveposer til 1 årstid er hovedsagelig til sommerbrug. Komforttemperaturen er normalt omkring +5 til +9 grader celsius.

Soveposer til 2 årstider er beregnede til sidst på foråret og først på efteråret. Komforttemperaturen er normalt omkring -1 til +4 grader celsius.

Soveposer til 3 årstider er beregnede til køligere forårs- og efterårsnætter fra -9 til +-0 grader celcius.

Soveposer til 4 årstider kan holde til vinternætter i bjergene. Der findes ekstremsoveposer med komforttemperatur for mænd på helt ned til -32 grader celsius, men temperaturer omkring -15 til -9 er mere almindeligt.

Del testen