Vejledning Bedst i test

Streamingtjenester

Tidligere var du nødt til at tage hen i en fysisk videobutik for at leje en film. I dag er videobutikkerne digitale, og du kan både leje og købe film online og se dem i samme høje kvalitet, som du ville forvente af en fysisk dvd.

Der er to måder at bruge digitalt indhold fra streaming-tjenesterne. Den ene er, at du simpelthen streamer indholdet. I så fald ligger filmen eller tv-serien på en server et sted i verden, og du betaler for at afspille den, men behøver ikke at downloade den. Streaming betyder, at videoen afspilles hos dig, men er lagret et andet sted i verden. Fordelen er, at du slipper for selv at bruge lagerplads til filmen (video optager meget lagerplads på harddisken), og at du kan starte den med det samme. Ulemperne er, at du ikke ejer videoen, og hvis filmudbyderen forsvinder, mister du også din adgang til videoen, og at du skal have en hurtig, stabil internetforbindelse for at kunne se den. Den anden måde at bruge indholdet er, at du først downloader det. Dette er at foretrække, hvis du køber film i stedet for at leje dem, fordi du i så fald ikke er afhængig af, at andre søger for, at du hele tiden har adgang til den. Det er op til dig at opbevare den sikkert, så du ikke mister den. Mange vælger at anskaffe en ekstern harddisk eller en NAS (opkoblet, stationær enhed med eksterne harddiske indbygget). En anden fordel er, at det ikke er nødvendigt med internetforbindelse, når du skal se en downloadet film. Ulempen ved at downloade er, at du skal bruge en relativt stor harddisk, hvis du skal have plads til mange videoer, fordi videofiler i høj oplysning optager meget lagerplads. En anden ulempe er, at du ikke kan begynde at se filmen med det samme, men skal vente til den er downloadet – nogle gange helt, andre gange behøver downloadet bare at være startet for at du kan begynde at se filmen.

Streamingtjenesterne tilbyder i dag ofte begge alternativer. Du kan både købe og leje film, og i de fleste tilfælde er det sådan, at hvis du køber kan du downloade den, og hvis du lejer, kan du kun streame den.

Filmtjenesterne er inddelt i to typer: abonnementstjenester og "betal efter behov". Abonnementstjenesterne indbærer, at du betaler et fast beløb hver måned og i det tidsrum kan benytte alt tjenestens indhold frit. Det er en god idé, hvis man ser film og tv-serier meget og ofte. De tjenester hvor du betaler efter behov, fungerer på den måde, at du betaler et engangsbeløb for at leje eller købe filmen. Lejer du den, har du normalt en måned til at begynde at se den, og fra du trykker på play, er filmen tilgængelig i 48 timer. Køber du derimod filmen, kan du se den så mange gange – og lige så tit – du vil. Denne type tjenester passer godt, hvis du ser film eller tv-serier mere sporadisk.

Kvalitet og kvantitet

Når du vælger filmtjeneste, bør du se på en række faktorer, inden du bestemmer dig. Det er ikke kun betalingsmodellen, der er interessant, udbuddet er det i høj grad også. Og netop udbuddet varierer kraftigt. Nogle tjenester har kun nogle få blockbustere og en lang række "B-film". Andre har mest serier, de selv har produceret. Man skal også tage hensyn til rettighedsproblematikken. Nogle tjenester vælger at købe rettigheder til den populære serie, som du vil følge med i, mens andre ikke gør. Hvis du er ude efter en abonnementstjeneste, bør du derfor teste den en måned, – de har ofte gratis prøveperioder – så du er sikker på om de har den type serier og film, som du synes om. Betaler du derimod kun efter behov, kan det være en god ide at oprette bogmærker for flere tjenester – hvis den ene tjeneste ikke har den film, du er ude efter, så findes den måske et andet sted.

Udbuddet varierer også afhængigt af, hvilket land du befinder dig i. Netflix USA har for eksempel et betydeligt større udbud end Netflix Danmark. I nogle tilfælde kan du heller ikke bruge film- og playtjenesterne, når du er i udlandet. Skal du for eksempel på ferie i Australien, kan du ikke streame TV 2 PLAY, mens du er der. Disse regionslåse har gjort VPN-tjenester, som skjuler din computers adresse og giver den en adresse i et andet land, populære. Filmtjenesterne forsøger dog at stække denne udvikling ved eksempelvis at indføre forskellige verificeringsmetoder til at sikre, at du reelt bor i landet og ved at blokere VPN-tjenesternes adresser.

Når du lejer film, vælger du normalt mellem SD- og HD-kvalitet, hvor sidstnævnte er nogle kroner dyrere. Hvis dit internetforbindelse er tilstrækkeligt god, 10 megabit pr. sekund eller derover, kan du streame filmen i full HD-kvalitet. Afspiller du på dit Tv, udnytter du i så fald dens full HD-skærm maksimalt. Og det samme på computeren selvfølgelig. Hvad angår 4K, som er efterfølgeren til full HD (eller Blu-Ray om du vil), er der endnu ikke så meget materiale tilgængeligt i den kvalitet. Men flere filmtjenester udvider udbuddet af film og tv-serier i 4K-opløsning med ret højt tempo i øjeblikket. Netflix var de første med denne satsning, men om nogle år vil det være branchestandard. Vil du se en film i en vis billed- og lydkvalitet, kræver det uanset kilden, at alt udstyret kan håndtere kvaliteten. Afspiller du i 4K, skal dit TV også understøtte 4K for at opnå maksimal billedkvalitet – og hvis du derudover streamer videomaterialet, skal dit internet også være tilstrækkelig hurtigt.

Afspilningsenhed og hastighed

I dag finder du ikke kun film- og playtjenester i computeren. De fås som apps til alt fra mobiltelefon og tablet til TV og medieafspiller. Hvor du end kigger hen, kan du således finde en digital videobutik, hvis du har lyst til lidt film eller en maraton med en tv-serie. Video on demand hedder det, når du med det samme kan få fat i en video at se, når du har lyst.

Hvis dit TV ikke har et smart-system, kan du i stedet købe det i form af eksempelvis Chromecast eller Apple TV. Ellers kan du simpelthen streame det hele fra din computer eller smartphone.

Del testen