Strygejern Bedst in Test

Strygejern

Fint og glat tøj er noget, vi har været glade for i lang tid, og strygejernet er således et produkt med en lang historie. Allerede i middelalderen anvendte man et stykke metal med håndtag, der blev varmet i ilden og blev brugt til at gøre stof glat. Dette blev dog hovedsagelig anvendt på uldstoffer, mens strygejern og strygebræt i dag anvendes til flere slags stof, selvom det i mange hjem hovedsagelig er skjorter man stryger.

I dag er de langt mere udviklede, og der er tilføjet mange nye funktioner. Temperaturen er nem at indstille, og dampfunktion er almindeligt. Der kommer damp ud igennem små huller på undersiden af strygejernet, hvilket gør stoffet fugtigt og lettere at styge glat. Ofte er der også en funktion til at give små pust med ekstra damp for at fjerne folder fra meget krøllede stoffer.

Valg af strygejern

Strygejern fås til mange forskellige priser og kan købes både online og i fysiske butikker. Det er derfor en god ide at overveje sit behov, inden købet. Hvor ofte skal strygejernet anvendes, hvor meget må det fylde, og hvilke slags tøj skal stryges. Dette kan hjælpe med til at bestemme de nødvendige funktioner og den relevante prisklasse.

Dampfunktion er en af de vigtigste egenskaber, da det har stor indflydelse på resultatet. Der findes forskellige varianter, afhængigt af hvad der skal stryges: kraftige dampstationer, steamere og mere traditionelle jern med damp. Det vigtige er, at der ikke kommer våde pletter på tøjet, men at dampen er jævn. Der må heller ikke komme vanddråber, når man løfter strygejernet. Man skal selvfølgelig også kunne justere mængden af damp, da behovet kan variere alt efter hvad man stryger.

Strygejern fås både med og uden ledning. Vælger man en variant med ledning, er det godt, hvis den kan dreje. Ellers kan det komplicere strygningen, da bevægelsesfriheden bliver mindre. Ledningens længde har også betydning. For et trådløst strygejern kan det derimod være godt at vide, hvor længe strygejernet kan holde, inden det skal lades op, og hvordan strygejernsholderen ser ud, og om der medfølger vægbeslag.

Mange strygejern er udstyret med automatisk slukning. Det kan være meget praktisk med et strygejern, der slukker af sig selv, hvis man stryger skjorten om morgenen, inden man kører på arbejde. Så slipper man for at spekulere over en potentiel ildebrand i løbet af dagen. Derudover er det selvfølgelig vigtigt at tage stilling til effekt og størrelse. De fleste strygejern når i dag op på det antal grader, de lover, og strygejernets størrelse har nok primært betydning, hvis man er ude at rejse, og ikke så meget i hverdagen.

Vedligeholdelse af strygejern

Strygejernet skal vedligeholdes rigtigt for at få en længere levetid. Hvis man ved, at man bor i et område med meget kalk i vandet, kan det være en fordel at benytte destilleret vand. På den måde slipper man for at afkalke så tit. Rengøring er også vigtigt. Det er alfa og omega at gøre strygejernet rent ind imellem for at slippe for kedelige overraskelser på den hvide skjorte. For at undgå ridser på sålen kan man anvende en blød klud, eddike og vand. Vatpinde er praktisk til at rengøre hullerne.
Hvis strygejernet skal rengøres indvendigt, kan man blande eddikesprit og vand og hælde i. Derefter skal jernet dampe al væsken ud. Efterfølgende fylder man op igen med rent vand, som skal dampe igennem. Det er vigtigt altid at læse manualen. Visse strygejern er selvrensende, og det er også vigtigt at undersøge, hvad netop dit strygejern kan tåle.
Når du er færdig med at stryge, er det vigtigt at tømme det for vand. Ellers er der risiko for, at vandet lækker ned til sålen, som da kan blive beskadiget og misfarvet. Det mindsker både jernets levetid og øger risikoen for pletter.

Rejse

Især når man er ude at rejse, er det ofte en lejlighed til at tage det fine tøj frem. Efter at de har været proppet ned i en kuffert, er et strygejern nærmest et must for at få et anstændigt udseende. Det er for det meste muligt at låne et strygejern på hotellet, men man kan også få mindre typer af strygejern, der er beregnede til at have med på rejsen. Dog er det vigtigt at finde ud af, om du må have det med i håndbagagen og/eller indchecket bagage for at undgå kedelige overraskelser i sikkerhedskontrollen.

Genvinding

Hvis du har et gammelt produkt, og det er tid til at købe et nyt strygejern, skal det gamle genvindes. Strygejern sorteres som el-affald, men tag først batteriet ud, hvis det er muligt, da det skal genvindes separat.

Del testen