Træningsudstyr: Købsguide og test 2016 Træningsudstyr

Træningsudstyr til hjemmebrug har været populært i lang tid, og i dag har de fleste danskere en eller anden form for træningsudstyr derhjemme. Træningsudstyret er for mange et supplement til besøgene i motionscenteret, mens de for andre fuldstændig erstatter træning i et center. Variationen i de forskellige typer udstyr er enorm, og der er masser af valgmuligheder, uanset om man er hverdagsmotionist eller elitesportsudøver. Naturligvis er der også stor forskel på priserne − fra nogle hundredkronesedler til tusinder af kroner. Ud over klassisk udstyr som sjippetov, grippers, dørribber, håndvægte og skivestænker findes der også mere moderne alternativer som slyngetræningsbånd, triggers, vægtveste og faldskærme til modstandsløb.

I denne købsguide tester vi flere forskellige træningsredskaber, som kan bruges til at træne derhjemme. Målet er som sædvanlig at vejlede den enkelte læser til det bedste køb til netop hans eller hendes individuelle behov.

Slyngetræning

Slyngetræning er en form for kropsvægttræning, som i nogle år har været meget populær blandt mere træningsvante personer. Kropsvægttræning er egentlig en meget gammel disciplin, men netop slyngetræning er en betydeligt nyere variant, der er stærkt knyttet til mærket TRX, som dominerer markedet. TRX er et genialt enkelt træningsredskab, som forenklet kan siges at bestå af gummibånd, udstyret med håndtag. TRX blev udviklet af en amerikansk elitesoldat, som i løbet af sin tid i specialstyrken Navy Seals havde brug for et transportabelt træningsredskab, som kunne erstatte traditionelt motionsudstyr i felten. Antallet af forskellige øvelser, man kan udføre, er forbløffende stort, og det er nemt at tilpasse modstanden til sin egen styrke. Selvom TRX stadigvæk er det kendteste varemærke inden for slyngetræning, får det stigende konkurrence fra mærker som Redcord og Jungle Gym.   

Der er en række fordele ved slyngetræning, som samlet set har bidraget til at gøre det så populært. Først og fremmest er gummibåndene lette og fylder meget lidt. Det gør, at man har plads til redskaberne, uanset hvor lidt plads man bor på. Det gør dem også lette at have med. Båndene er lette at fastgøre, og man kan anvende døre, stolper, stænger og træer. Slyngetræning kan således sagtens ske udendørs, hvilket giver frihed og fleksibilitet.

En anden populær egenskab ved slyngetræning er gummibåndets manglende stabilitet. Det tvinger brugeren til at balancere kroppen i hver eneste træningsbevægelse, hvilket aktiverer flere muskler end den fikserede muskeltræning, man får med en træningsmaskine. Det medfører, at man også træner de mange små, stabiliserende muskler, det ellers kan være vanskeligt at få fat i. Desuden trænes kernemuskulaturen i næsten alle træningsbevægelser, hvilket efterligner kroppens normale belastningsmønster og giver en mere funktionel kropsstyrke. Det er dog også den medfødte mangel på stabilitet, som gør slyngetræning mindre egnet for nybegyndere, der er lidt eller slet ikke træningsvante. Hvis ens grundstyrke og kropskontrol er utilstrækkelig, er der nemlig risiko for skader. Slyngetræning egner sig derfor bedst til personer, der som minimum træner nogenlunde regelmæssigt og besidder en vis grad af kropskontrol.

Populære test

Populære produkter