Vaffeljern bedst i test

Vaffeljern

Vi har testet et udvalg af markedets populæreste vaffeljern. Nogle er dobbeltjern, hvor man kan bage to vafler ad gangen, og de resterende er enkeltjern. Vi har set på flere forskellige aspekter ved hvert vaffeljern. Da det er et produkt, der de fleste steder er stillet væk størstedelen af året, er det vigtigt med praktisk opbevaring, og vi synes også, at et vaffeljern skal stå stabilt og ikke have tendens til at vælte, når låget åbnes. Vaffeljernet bør have brugervenlige funktioner og knapper, tydelige lysindikatorer og være let at rengøre. De fleste vaffeljern bliver meget varme efter længere tids brug, og en del damper meget, derfor er vigtigt, at jernet er placeret utilgængeligt for børn. Det er også derfor, vaffeljernene har en relativt kort ledning. Med tanke på varmedannelsen har vi set ekstra meget på, hvordan jernet håndteres. At håndtaget ikke bliver for varmt at røre ved, og at man kan justere varmen uden at brænde sig. Der er ingen jern, der må rengøres under rindende vand, hvilket vanskeliggør rengøringen, og det er principielt umuligt at få et godt brugt jern helt rent. Hvis man kan tørre det meste af med køkkenrulle, anser vi det som godkendt, da lidt smårester af bagt dej må anses for at være uskadeligt, da et vaffeljern kun anvendes til ét formål.

Vigtigst af alt er naturligvis slutproduktet – selve vaflen. En god vaffel skal være jævnt bagt, have en sprød konsistens og se appetitlig ud. Både opvarmningstid og bagetid skal være af rimelig varighed, og i vores test er der ingen jern, der skiller sig ud til hverken den hurtige eller langsomme side. Kvaliteten på vaflerne varierer dog en del. Varmeelementernes placering påvirker, hvor jævnt vaflen bliver bagt, og her synes vi, at det er ønskeligt, at midten af vaflen er gennembagt, når kanterne bliver sprøde. Hvis varmen kan reguleres, kan man selv påvirke, hvor hårdt bagt vaflen skal være, om man kan også se bort fra jernets indikation af, at vaflen er færdig, hvis man gerne vil have den bagt hårdere. Så hvilket vaffeljern er bedst? Er et dyrt bedre end et billigt? For at afgøre det, har vi sammenlignet flere forskellige aspekter ved hvert vaffeljern og afvejet deres fordele og ulemper for at nå frem til en endelig karakter. De fleste vaffeljern i vores test fremstiller en klart godkendt vaffel, men nogle af jernene skiller sig ud fra mængden og giver lidt ekstra sprødhed.


Produkter i testen

Badge Bedste Enkeltjern 2018,png

Wilfa - WAS-623

Vaffeljern med gode funktioner, som giver store, sprøde vafler med perfekt tyggemodstand


Bedste pris hos:

Model: Enkeltjern Watt: 1400 Vægt: 3,1 kg Bredde (Størrelse): 32 cm Højde (Størrelse): 25 cm Dybde (Størrelse): 11 cm Tænd/sluk-knap: Ja Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 21,5 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

Bedste pris hos:

Hvis man tager vaffelbagning seriøst, så er Wilfas enkeltjern WAS-623 uden tvivl det bedste valg. Vaflerne bliver store og dejligt sprøde, og jernet er både smart konstrueret og nemt at bruge. De valgte materialer er af høj kvalitet i alle detaljer, og det er vores opfattelse, at vaffeljernet ser dyrere ud, end det egentlig er. Jernet har små gummierede fødder, så det ikke glider. Lysindikatorerne har tydeligt grønt og rødt lys, og som det eneste jern har det desuden en lydindikator – når vaflen er færdig, bipper WAS-623 højt og tydeligt. Ingen fare for at vaflen brænder på. Nøjagtig som dobbeltjernet fra samme mærke så er Wilfas WAS-623 konstrueret til at kunne opbevares på højkant og føles også meget stabil i den stilling.

Varmen kan nemt justeres i seks forskellige styrker, og desuden kan Wilfa WAS-623 som det eneste enkeltjern lukkes helt uden at trække ledningen ud af stikkontakten. Håndtaget er let at få fat i og bliver ikke varmt, og vaffeljernet forbliver stabilt med låget klappet op. Wilfa WAS-623 har testens største vaffel, og ifølge vores testere også den smukkeste. Vaflen kan deles i seks store hjerter, og jernets form er smart konstrueret med en svag hældning indad, som minimerer risikoen for, at dejen løber ud over kanterne. Både bagetid og opvarmningstid er normale. For at få en perfekt sprød vaffel anbefaler vi dog at lade jernet varme op lidt længere, og at man har varmen indstillet på højeste trin. Under de forudsætninger får man en gylden vaffel, der er jævnt bagt, men med ekstra sprøde kanter. Bedst i test ifølge en enig testgruppe.

 • Store vafler, der bliver både smukke og sprøde, gode funktioner, tydelig lydindikation, når vaflen er bagt færdig
 • Kræver lidt længere opvarmningstid, inden vaflerne bliver perfekte
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:
Badge Bedste Dobbeltjern 2018.png

Åviken 910 Elegance


Bedste pris hos:

Model: Dobbeltjern Watt: 1600 Vægt: 3,4 kg Bredde (Størrelse): 34 cm Højde (Størrelse): 27 cm Dybde (Størrelse): 8 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Nej Vaffeldiameter: Cirka 17 cm Rengøring: Gør vaffeljernet rent med en let fugtig klud og

Bedste pris hos:

Åviken er kendt for at bage sprøde vafler, men vaffeljernenes design har ofte virket lidt forældede. Med modellen Elegance 910 tier Åviken effektivt al kritik ihjel, da jernet er netop så stilrent elegant, som navnet antyder, med en matsort overflade og lige linjer. Håndtaget i plastic er udformet, så det forbliver køligt og samtidig er gribevenligt. Det fungerer godt, håndtaget bliver varmt, men på intet tidspunkt så varmt, at man risikerer at brænde fingrene. Elegance 910 har normal størrelse for at være et dobbeltjern, og selv vaflernes diameter på cirka 17 cm virker helt rimelig. Jernet er ret lavt, hvilket gør det lettere at opbevare, og det giver et ekstra plus, at det kan opbevares på højkant. Vi er dog forbløffede over kvaliteten af oversætningerne i brugsanvisningen. Det eneste man får ud af den, er et godt grin, hvis man vælger at se den tilfældige ordstilling som humor.

Selve bagefladen i Åviken Elegance 910 er dyb, og risikoen for at dejen løber over bliver således mindre. Allerede ved den anden bagning ved vi, at knap en deciliter vaffeldej pr. vaffel fylder formen perfekt ud. Der er kun nogle få sprækker, hvor snavs kan sætte sig fast, og sammen med materialevalget gør det vaffeljernet nemt at rengøre, selvom det kun må tørres af med en blød børste, fugtig klud eller køkkenrulle. Elegance 910 har en indikator for, hvornår jernet er opvarmet, og varmen kan reguleres i flere forskellige trin. Man finder hurtigt frem til det, der passer ens egen smag. Vaflerne bliver bagt jævnt og lige så gyldne og sprøde, som man vil have dem. Dette er et rigtig godt – og flot – vaffeljern. Åviken beviser med Elegance 910 igen, at de hører hjemme blandt de allerbedste producenter af vaffeljern.

 • Bager sprøde, gyldne vafler, nemt at rengøre, flot design
 • Nærmest ulæselig brugsanvisning på dansk
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:

Åviken 906

Dobbelt vaffeljern, der på kort tid giver velbagte, gyldne vafler


Bedste pris hos:

Model: Dobbeltjern Watt: 1600 Vægt: 2,6 kg Bredde (Størrelse): 32 cm Højde (Størrelse): 26 cm Dybde (Størrelse): 10 cm Tænd/sluk-knap: Ja Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 18 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

Bedste pris hos:

Åvikens dobbelte vaffeljern, model 906, er et typisk eksempel på, at man ikke skal skue hunden på hårene. Designet har et markant 90'er-look, men alle de ønskede funktioner er der, og vaflen bliver rigtig lækker og sprød. Jernet har en letbetjent drejeknap til at justere varmen i seks trin og slukke helt. Det er en grøn og en rød lysindikator, der kan vise både hvornår jernet er varmt nok til at tage i brug, og om vaflen er færdig. Opvarmningstiden er af normal længde, og bagetiden er hurtig. Vaffeljernet er stabilt med låget klappet op og kan praktisk opbevares på højkant.

Åviken 906 har et håndtag, der er let at få fat i. Efter jernet har været i brug et stykke tid, kan håndtaget blive lidt glat på grund af al dampen, der strømmer ud. Det gør også, at håndtaget kan blive varmt. Jernet har dybe vaffelformer med lav risiko for, at dejen løber over. Designet er dog gennemtænkt med få kroge, som dejen kan sidde fast i. Som det eneste dobbeltjern har Åviken vafler, der sidder sammen, når de er bagt. De er ganske vist lette at skille ad, men det er ekstra arbejde. Vaflerne bliver bagt meget jævnt, og ved de højere varmegrader bliver vaflen sprød og få en fin, gyldenbrun farve. Det dybe mønster gør, at vaflerne bliver gennembagte. De flotte vafler sammen med den fordelagtige pris gør, at Åviken 906 bliver bedst i test for dobbeltjern.

 • Velbagte, flotte vafler, hurtig bagning, let at bruge
 • Ikke noget for den modebevidste, risiko for varmt håndtag efter lang tids brug
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:

Wilfa - WAD-619

Eksklusivt og funktionelt gennemtænkt dobbeltjern, der bager gode vafler


Model: Dobbeltjern Watt: 1700 Vægt: 3,6 kg Bredde (Størrelse): 38 cm Højde (Størrelse): 24 cm Dybde (Størrelse): 9 cm Tænd/sluk-knap: Ja Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 18 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

Som testens mest gennemtænkte dobbeltjern, med høj effekt, men også en høj pris, så skiller Wilfas model WAD-619 sig ud som det naturlige valg, hvis budgettet ikke er nogen begrænsning. Wilfa fremstiller hurtigt både velsmagende og smukke vafler med netop de sprøde kanter, som en god vaffel skal have. Jernet er udformet til opbevaring på højkant og har den bedst konstruerede ophængning til ledningen. Indikatorerne er en grøn og en rød lampe, der viser om jernet er varmt nok, og om vaflen er færdig. Varmen kan reguleres i seks trin, og jernet kan skrues ned til slukket tilstand. Selve drejeknappen er lidt svær at få fat i med glatte fingre, mens håndtaget er kraftigt og også holder sig køligt efter længere tids brug. Wilfa WAD-619 er det mest stabile i testen med låget klappet op.

Vaffelformene i Wilfas dobbeltjern er dybe, og der følger en særlig øseske med jernet, der afmåler den perfekte mængde dej – et meget smart tilbehør, der yderligere mindsker risikoen for unødigt spild. Vaflerne er store og består af seks hjerter. Bagetiden er af normal længde, og hvis man bruger vaffeljernet på en af de højeste indstillinger, får man en vaffel, der er lidt blødere i midten, men som er helt gennembagt og med sprøde, gyldne kanter. Wilfa WAD-619 giver en følelse af god kvalitet med gedigen konstruktion. Designet er stilrent og industrielt i ordets positive forstand. Vi opfatter Wilfas dobbelte vaffeljern som et jern, der kommer til at holde og forblive pænt under mange års vaffelbagning.

 • Gennemtænkt design, nemt at opbevare, flotte og sprøde vafler
 • Drejeknappen til varmeindstilling svær at få fat om, lidt dyrt
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:
Badge Bedste belgiske vaffel 2018.png

Steba WE 20 Belgisk vaffel

Innovativt vaffeljern med indbygget tragt, laver meget gode belgiske vafler


Model: Enkeltjern Watt: 700 Vægt: 1,9 kg Bredde (Størrelse): 21 cm Højde (Størrelse): 12 cm Dybde (Størrelse): 27 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Nej Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Nej Vaffeldiameter: Cirka 18 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle og fugtig klud

Ved første øjekast virker designet på Steba WE 20 måske ikke bemærkelsesværdigt, men her har nogen faktisk tænkt sig om. På oversiden af dette jern til belgiske vafler er der en åbning, hvor en medfølgende tragt drejes på plads. Tragten opbevares på jernes underside, når den ikke er i brug. Der medfølger også en doseringsske til at hælde dejen ned i tragten. Doseringsangivelserne virker dog lidt nærige, og der skulle bruges en smile ekstra for at lave en hel vaffel. Og på trods af dette tilsyneladende meget smarte doseringssystem, bliver der alligevel en del spild. Indersiden af Steba WE 20 er konveks - lidt anderledes, men tilberedningen er effektiv. Eftersom håndtaget har en pal, der skal løsnes, inden vaffeljernet kan åbnes, er der ingen fare for, at man kommer til at åbne, inden vaflerne er bagt færdig.

Opbevaringen er enkel. Jernet kan stilles på højkant, og man kan vinde ledningen op på undersiden. Farveindikationerne for at jernet er varmet op og for færdig vaffel fungerer fint. Under bagningen er jernet varmt, men håndtaget er køligt nok, til at man kan åbne og lukke Steba WE 20 uden at brænde fingrene. Man kan ikke regulere varmen på vaffeljernet, men det er heller ikke noget man savner at kunne. Steba WE 20 er perfekt indstillet til at gøre sit arbejde. Vaflerne bliver rigtig gode, høje og perfekt gyldenbrune. Overfladen er sprød, og indersiden lidt blød. Undersiden bliver meget flot, mens oversiden rent æstetisk ikke er nær så tilfredsstillende. Men vender man vaflen inden servering, er der ingen tvivl om, at man får næsten perfekt sprøde belgiske vafler med Steba WE 20.

 • Meget veltilberedte vafler, let at anvende, smarte løsninger
 • Det tager tid at finde ud af den helt rigtige mængde dej, høj pris
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Cloer 1445 Belgisk vaffel

Letanvendt vaffeljern, der laver store, jævnt tilberedte og sprøde belgiske vafler


Model: Enkeltjern, belgisk vaffel Watt: 930 Vægt: 2,3 kg Bredde (Størrelse): 23 cm Højde (Størrelse): 10 cm Dybde (Størrelse): 23,5 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle og fugtig klud

Cloer 1445 er et vaffeljern til belgiske vafler. To vafler bages samtidig ved siden af hinanden, hver cirka 9 x 15 cm store. Allerede ved første bagning kan man konstatere, at den tyske producent, Cloer, har forstået betydningen af god varmefordeling. Vaflerne bliver helt jævnt gyldenbrune over hele overfladen, både op over- og undersiden. En bedrift som ikke engang alle almindelige vaffeljern kan prale af, og så skal dette jern endda håndtere en endnu større mængde dej. Jernet har en trinvis varmeindstilling med en skala fra 1 (lav varme) til 5 (høj varme). Låget er nemt at åbne, og vaffeljernet føles også stabilt med låget åbent. Der er ingen tænd/sluk-knap og heller ingen mulighed for at rulle ledningen op. Jernet kan stå stabilt på højkant, så det er lettere at opbevare, når det ikke er i brug.

Når Cloer 1445 leveres, giver den straks et godt indtryk. Det er ingen tilbageværende lugt fra fremstilling, og jernet virker rent. Vaffeljernet føles solidt ved håndtering. Knappen til varmen er stor, og håndtaget nemt at holde fast i. Dog kommer der meget damp ud netop der, så under bagning anbefaler vi at bruge grillhandsker. Lysindikatoren for at jernet er varmt og vaflen færdig fungerer pålideligt. Bagefladen er dyb, og dejen bliver, hvor den skal. Der skal dog bruges ret meget dej, for vaflerne er godt en cm høje, når de er færdige, og virkelig luftige. Smagen afhænger selvfølgelig meget af opskriften på vaffeldejen, men med færdig vaffelblanding får man med Cloer 1445 fint sprøde og gyldengule belgiske vafler - lige det man ønskede.

 • Meget god varmefordeling, fint bagte vafler, nemt at bruge
 • Både tænd/sluk-knap og ledningstromle mangler, håndtaget bliver varmt af damp under bagning
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Cloer 1629

Ukompliceret vaffeljern, der ikke fylder så meget og laver gode, gyldne hjertevafler


Model: Enkeltjern Watt: 930 Vægt: 1,3 kg Bredde (Størrelse): 19 cm Højde (Størrelse): 10 cm Dybde (Størrelse): 23 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 16,5 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

Cloer 1629 er et vaffeljern i rustfrit stål, der laver klassiske vafler. En færdigbagt vaffel består af fem tilpas store hjerter. Selve jernet er en enkel model, men konstruktionen føles solid, og instruktionsbogen er let at forstå. Vaffeljernet står også stabilt på højkant. Det er ret lille og nemt at finde plads til i køkkenskabet. Ledningen kan vikles omkring jernet, når det skal opbevares. Varmen i Cloer 1629 kan justeres på en skala med seks trin. Knappen sidder oppe på låget og er nem at justere, også med fedtede fingre. Den røde lampe foran på vaffeljernet begynder at lyse, når ledningen sættes i, og slukker når jernet er tilstrækkelig varmt til at begynde at bage. Når dejen er hældt i, tændes lampen igen og slukkes dernæst, når vaflen er bagt færdig. Det tager en eller to vafler, inden det sidder, men derefter får man fint gyldenbrune og jævnt tilberedte vafler.

Håndtaget til at åbne jernet rager langt nok ud fra vaffeljernet, til at Cloer 1629 kan håndteres, uden at det bliver for varmt for fingrene. Der er ingen fare for, at det vælter med låget oppe, Cloer 1629 virker meget velbalanceret. Jernet må ikke vaskes op under rindende vand, men skal tørres rent med køkkenrulle. Ydersiden og kanterne kan man tørre af med en fugtig klud. Der er ingen funktioner, som skiller sig ud, og designet er heller ikke noget særligt. Men vaffeljernet gør sit arbejde uden brok, og vaflerne bliver gode. Cloer 1629 opleves derfor som et letanvendt og prisgunstigt vaffeljern.

 • Letanvendt, prisgunstigt, lille størrelse
 • Mangler tænd/sluk-knap
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

KitchenAid 110 / EER / EMS / EAC


Watt: 1400 Vægt: 9,4 kg Bredde (Størrelse): 28 cm Højde (Størrelse): 25 cm Dybde (Størrelse): 42 cm Tænd/sluk-knap: Ja Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 18,5 cm Rengøring: Tørres af med papir eller en fugtig klud

KitchenAid Artisan Vaffeljern er en professionel maskine, der er som taget ud af en hvilken som helst hotelmorgenmad eller cafébrunch. Hvis man kun spiser vafler et par gange om året, bør være bevidst om, at dette kæmperedskab fylder en del både under brug og ved opbevaring. Men hvis man elsker vafler og ofte under sig selv en luksusmorgenmad og synes, at køkkenudstyr må koste, hvad det vil, så vil man sandsynligvis sætte pris på KitchenAids' vaffeljern alligevel. Her er der ikke sparet på hverken funktioner eller kvalitet. Konstruktionen er gennemført, og vaffeljernet vejer derefter, men stativet, som formene er fastgjort på gør, at de kommer lidt op, så bordoverfladen aldrig bliver for varm. Vaffeljernet har et digitalt display med justerbar temperatur, timer og tænd/sluk-knap. Ledningen er af sikkerhedshensyn ret kort.

Dette vaffeljern fra KitchenAid har en anderledes løsning, hvor de to forme er stablet oven på hinanden, så de fylder mindre. De er derefter fastgjort i et stativ, så det er muligt at dreje formene. Den medfølgende instruktionsbog er meget pædagogisk opbygget, så selvom fremgangsmåden til at bage vafler ved første øjekast virker kompliceret, så er det logisk, når man har gennemgået processen trin for trin. KitchenAid Artisan vaffeljern har tydelige indikatorer, og for at se, om jernet er varmt nok til at bage, er der et termometer på den øverste form. Timeren er praktisk, og vaffeljernets nonstick-belægning er meget nem at rengøre. Men den største styrke er vaflerne. Jernet er beregnet til belgiske vafler, og denne dej bør anvendes for at få det optimale resultat men også med almindelig vaffeldej får man saftige, sprøde, gyldenbrune vafler, og allerede ved anden bagning får man et perfekt resultat. For vaffelentusiasten er KitchenAid Artisan Vaffeljern bestemt værd at hive tegnebogen op ad lommen for.

 • Tydelig instruktionsbog, velsmagende vafler, moderne og nem at anvende
 • Dyr, fylder meget
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

OBH Nordica Elite Single 6953

Moderne og trendy udformet enkeltjern, der bager vaflerne effektivt


Model: Enkeltjern Watt: 1000 Vægt: 2,3 kg Bredde (Størrelse): 25 cm Højde (Størrelse): 19,5 cm Dybde (Størrelse): 10 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 16,5 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

OBH Nordica Elite Single er jernet, hvor form er lidt vigtigere end funktion, hvilket man tydeligst mærker på den lille lampe, der viser om jernet er varmt, og om vaflen er færdig, og at det som det eneste enkeltjern ikke kan opbevares på højkant. Håndtaget er let at få fat i, og låget kan løftes med en finger. Varmen kan reguleres i fem trin, men jernet kan kun slukkes ved at trække ledningen ud. Nøjagtig som OBH Nordicas dobbeltjern så har Elite Single lidt lave kanter, hvilket medfører, at dejen lettere løber ud, og så er det nødvendigt med ekstra rengøring efter brug. Elite Single holder sig også køligere oven på låget end de øvrige vaffeljern. Jernet er stabilt, når man klapper låget op, og lysindikatorerne viser grønt, når vaflen rent faktisk er færdigbagt.

Vaflerne er omtrent lige så store i OBH Nordicas Elite Single, som de er i Elite Double. De kan deles i fire mindre hjerter. Både opvarmningstiden og bagetiden er normale. Vaflerne bliver jævnt bagt med en god balance mellem sprøde kanter og en blødere, men alligevel gennembagt midte. Hvis man vælger mellem OBH Nordicas enkelt- og dobbeltjern, så laver enkeltjernet bedre vafler. De holder sig sprøde i lang tid uden at føles tørre. At Elite Single har lidt dårligere opbevaringsmuligheder bliver sekundært, når de serverede vafler bliver rigtig lækre.

 • Lækre, sprøde vafler, jævn bagning, flot formgivning
 • Kræver mere rengøring, da dejen let løber over
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

C3 - Waffle Stix Maker

Vaffeljern, der bager unikke vaffelstykker, sjove for børnene i et gribevenligt format


Watt: 700 Vægt: 1,6 kg Bredde (Størrelse): 23 cm Højde (Størrelse): 25 cm Dybde (Størrelse): 11 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Nej Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Seks stk. stix Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

C3 Waffle Stix Maker er et vaffeljern, der ikke kan sammenlignes direkte med de øvrige enkeltjern i testen, da den ikke laver almindelige vafler. I stedet bager den seks vaffelstix, der er knap 10 cm lange. For at få det bedste resultat anbefaler producenten, at man blander sin egen vaffeldej efter en vedlagt opskrift, så det er med denne dej, jernet er testet. Jernet er i sig selv nemt at bruge. Det har et markant retrolook og er lakeret i en munter, gul farve. Waffle Stix Maker har ingen egentlige funktioner, varmen kan ikke reguleres, og der er ingen tænd/sluk-knap. Jernet har dog en virkelig smart funktion i dem lås, der sidder på håndtaget, som forhindrer, at jernet gaber under bagningen. Låsen og låget kan åbnes med én hånd.

De færdigbagte vaffelstix er ikke sprøde, men mere luftige og bløde – lidt i stil med tykke amerikanske pandekager. Hos børnene er C3's Waffle Stix Maker en sand favorit. Stixene er lette at håndtere, og det er nemt at dele op i portioner. Det er som skabt til at bruge ved børnefødselsdage, og der følger faktisk små dekorationsflag med, der yderligere forstærker den festlige følelse. Waffle Stix Maker føles pålideligt, den grønne og røde indikatorlampe viser tydeligt, når jernet er varmt, og når vaflerne er færdige. Jernet kan opbevares på højkant og føles samlet set om et produkt, der er godt til prisen.

 • Børnenes favorit, godt størrelse på stixene, nemt at bruge
 • Mere luftig pandekage end vaffel, bedst resultat med hjemmelavet dej
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

OBH Nordica Elite Double 6955

Dobbeltjern udformet til det moderne køkken, bager jævne og mættende vafler


Bedste pris hos:

Model: Dobbeltjern Watt: 1600 Vægt: 3,9 kg Bredde (Størrelse): 34 cm Højde (Størrelse): 25 cm Dybde (Størrelse): 9 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 16 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

Bedste pris hos:

Den stilbevidste kan med stolthed have en OBH Nordica Elite Double stående fremme i køkkenet, uanset om det er den røde Chilli eller den rustfri Stainless Steel. Men det minimalistiske design er ikke bare flot. Som det eneste dobbeltjern i testen kan man lægge hånden oven på Elite Double uden at brænde sig. OBH Nordicas vaffeljern ar en lille lysindikator, der skifter mellem grønt og rødt lys. Den løser sin opgave, men den er måske lige det mindste. Jernet kan opbevares på højkant, men er ikke særlig stabilt. Varmereguleringen sidder under håndtaget og kan indstilles på 5 forskellige niveauer. Håndtaget på Elite Double er virkelig godt og holder sig køligt. Der er ingen risiko for at vippe, når låget klappes op.

Indvendigt er OBH Nordica Elite Double ret flad i selve vaffelformene, og dejen løber let ud over kanterne, hvis man kommer til at hælde for meget i. Dette gør jernet til et af de mere tidskrævende at rengøre. Vaflerne er af normal størrelse og kan deles i fire mindre hjerter. Jernet har normal bagetid og opvarmningstid. Det damper meget fra OBH Nordica, og vi synes, at vi kan mærke det på vaflerne. Ved de høje varmegrader er de til den tørre side, selvom de bliver taget ud, når jernet selv indikerer, at de er færdige. Vaflerne føles mere mættende og lidt mere kompakte. Hvis man skruer ned for varmen, får man delvis bugt med dette. Det er en fordel, at disse vafler holder formen længe, inden de bliver bløde og svampede, så det er ikke nær så vigtigt at servere dem straks efter de er bagt. Vaflerne bliver bagt meget jævnt og får en god sprødhed og farve.

 • Jævn bagning, vaflen holder formen længe, flot design med køligt låg
 • Lidt tørre vafler, risiko for at dejen løber ud, hvilket kræver ekstra rengøring
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

Åviken - 904

Vaffeljern med meget hurtig bagetid, nemt at betjene funktionerne


Bedste pris hos:

Model: Enkeltjern Watt: 1000 Vægt: 2,5 kg Bredde (Størrelse): 27 cm Højde (Størrelse): 21 cm Dybde (Størrelse): 8 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Nej Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 21,5 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

Bedste pris hos:

Åvikens enkeltjern model 904 skiller sig ud fra mængden med sit helt hvide ydre á la 1993 – og det er der intet i vejen med. Jernet giver et gedigent indtryk og føles holdbart og stabilt. Det kan opbevares på højkant, så det fylder mindre, men så åbner låget sig en anelse. Håndtaget på Åviken 904 er stort, nemt at få fat i, og holder sig køligt, selvom vaffeljernet har været tændt i længere tid. Som det eneste enkeltjern i testen har Åviken en aftagelig ledning, hvilket er smart, fordi jernet er mere kompakt, når det skal opbevares. Vaflen er stor, og formen er dyb, så der er lille risiko for spild med dej, der løber over, og jernet er hurtigt at gøre rent.

Til forskel fra Åvikens dobbelte vaffeljern har enkeltjernet ingen drejeknap til at regulere varmen. Det er en funktion, som vi mangler, da termostaten i Åviken 904 ikke er helt så følsom, som vi kunne ønske os. Lysindikatorerne er meget tydelige og signalerer med grønt lys, når jernet er klar til brug og når vaflen er bagt færdig. Samtlige testere er dog enige om, at vaflen på det tidspunkt er bagt lidt for meget. Ikke brændt, men lidt for brun og knasende til vores smag. Vi havde foretrukket, at der nemt kunne skrues ned for varmen. Selve bagningen er dog meget jævn. Opvarmningstiden er normal, mens bagetiden er meget hurtig, hvilket yderligere øger risikoen for, at man lader vaflen blive for længe i jernet. Man kan lave rigtig gode vafler, men så skal man tage dem ud i god tid, inden lampen lyser grønt.

 • Velbagte, flotte vafler, hurtig bagning, let at bruge
 • Ikke noget for den modebevidste, risiko for varmt håndtag efter lang tids brug
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

Tefal WM311D11

Dobbeltjern med tydelige lysindikatorer, god pris og gribevenlige drejeknapper


Model: Dobbeltjern Watt: 1200 Vægt: 2,8 kg Bredde (Størrelse): 35 cm Højde (Størrelse): 25 cm Dybde (Størrelse): 10 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 16 cm Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

Tefal Ultra Compact Waffle Maker Double er testens billigste dobbelte vaffeljern, med lav vægt, men også med den laveste effekt. Jernet har et både smart og flot design, men desværre et noget ujævnt resultat, når det kommer til vaflerne. Tefals vaffeljern er udstyret med to tydelige lysindikatorer, der lyser grønt og rødt for at signalere, om jernet er varmet op, og om vaflen er færdig. Der er ingen tænd/sluk-knap, men jernet slukkes ved at man trækker ledningen ud. Varmen kan nemt justeres i 5 niveauer. Håndtaget forbliver køligt, selv ved længere tids brug, og hele vaffeljernet har et praktisk, men samtidig stabilt design, og det kan også opbevares på højkant.

Indvendigt har Tefal Compact Waffle Maker Double en lidt flad form, men der er en god kant, som forhindrer dejen i at løbe ud. Vaflerne er af normal størrelse, tydeligt afgrænsede fra hinanden og lette at få ud af formen. Tefals vafler kan deles i fem mindre hjerter og har en flot form. Jernets opvarmningstid er normal, mens bagetiden er i den lange ende. Når lampen lyser grønt, indikerer jernet, at varmeelementerne er tændt, men man skal selv holde øje med, hvornår vaflen er færdig. På dette punkt adskiller jernet sig fra andre producenter. Bagningen er lidt ujævn med en fin farve ved kanterne, men ubagt i midten. Der er risiko for, at kanterne bliver brændt, hvis man venter på at vaflen får farve på midten. Vi mener, at varmeelementerne burde kunne spredes bedre ud, da det er svært at få en vaffel, der er sprød og gyldenbrun over det hele.

 • God pris, tydelige lysindikatorer og gode knapper
 • Ujævn bagning, lang bagetid
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5 Karakter 2.5/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

2.5 af 5


Udvalgte priser:

Tefal - Ultra Compact Waffle Maker

Enkeltjern medd gode lysindikatorer, let at rengøre efter brug


Model: Enkeltjern Watt: 1000 Vægt: 1,6 kg Bredde (Størrelse): 26 cm Højde (Størrelse): 20 cm Dybde (Størrelse): 9 cm Tænd/sluk-knap: Nej Justerbar varme: Ja Indikator for varmt jern: Ja Indikator for færdig vaffel: Ja Vaffeldiameter: Cirka 17 Rengøring: Må kun tørres af med køkkenrulle indvendigt

Tefal enkeltvaffeljern Ultra Compact Waffle Maker er et velkonstrueret vaffeljern med tydelige knapper og et smart design. Jernet er lavet til at kunne opbevares på højkant, så det fylder så lidt som muligt. Indikatorerne er tydelige grønne og røde lamper, drejeknappen til at justere varmen på jernet er nem at få fat i. Varmen kan indstilles på flere niveauer, men man skal tage ledningen ud for at slukke jernet helt. Ultra Compact Waffle Maker har et håndtag, der holder sig køligt under bagningen og nemt kan løftes med en enkelt finger.

Selve vaflen er af normal størrelse og kan deles i fem mindre hjerter. Formen er dyb med tydelige kanter, og Tefals enkeltvaffeljern er det, der holder sig renest igennem hele testen. Det gør også, at jernet krævede mindst rengøring, da vi var færdige med at bage vaflerne. Opvarmningstiden er ret kort, mens bagetiden er længere. Desværre er vaflen det svageste led hos et ellers godt vaffeljern. Vaflerne bliver ikke bagt jævnt, og der er stor forskel på undersiden – som får en fin farve og sprødhed – og oversiden. Jernets låg virker ikke til at slutte tæt nok, og det medfører, at oversiden ikke bliver gennembagt og heller ikke få den farve, en god vaffel skal have. Hvis låget kunne trykkes længere ned, så der blev mindre luft mellem dejen og jernet, ville slutresultatet blive betydeligt bedre.

 • Gennemtænkt formgivning med gode knapper og lysindikatorer, let at holde rent
 • Ujævn bagning, stor forskel på vaflens over- og underside
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5 Karakter 2.5/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

2.5 af 5


Udvalgte priser:

Forskellige typer af vaffeljern

Der findes flere forskellige slags vaffeljern. Dem af støbejern, som man kan grille vafler i over åben ild eller i et brændekomfur, skiller sig naturligvis mest ud. Men de fleste vaffeljern er elektriske. Nogle er med og andre uden nonstick og teflon. Der findes vendbare vaffeljern, vaffeljern med aftagelige plader, keramiske jern og andre af aluminium.

Forskellige typer af vafler

Der findes også vaffeljern til forskellige typer af vafler. Der findes den klassiske, gammeldags vaffel, der bages i et mønster af hjerter, den amerikanske vaffel og den belgiske vaffel – som er den firkantede, lidt tykkere type af vaffel. Med et godt vaffeljern skal man på egen hånd kunne lave en vaffel, der ser ud til at være bagt af en professionel – den slags vaffel man kan få til morgenmad på et hotel eller restaurant.

Et vaffeljerns funktioner

Det varierer, hvilke funktioner et vaffeljern har. Det drejer sig både om antal watt, og om der er en sluk-knap. Nogle vaffeljern kan vendes, og andre har løse plader, der kan skiftes ud. Vi synes også, at et vaffeljern skal stå stabilt og ikke have tendens til at vælte, når man åbner låget, samt være nemt at opbevares. Vaffeljernet skal have brugervenlige knapper med justerbar temperatur og tydelige lys- og/eller lydindikatorer. Et vaffeljerns primære funktioner er jo netop at bage vafler, men vi ved, at det også sker, at de er på dobbeltarbejde med at varme sandwiches.

Vaffeldagen 2017

Hvert år den 25. marts er det vaffeldag, og i år 2017 faldt den på en lørdag. Vaffeldagen har sin oprindelse i Mariæ bebudelsesdag, dagen hvor jomfru Maria ifølge kristendommen fik besked om, at hun ventede sig. I dag er baggrundshistorien gået i glemmebogen for de fleste, og tilbage står hovedsagelig traditionen med at bage vafler og spise dem med forskelligt tilbehør – ofte syltetøj og flødeskum. En opadgående trend er interessen for belgiske vafler, der adskiller sig fra de nordiske ved at være både tykkere og mere firkantede i formen. Men vafler behøver ikke kun at være en sød dessert. Madvaflers popularitet er også på vej op, og der findes utallige serveringsforslag, man kan lade sig inspirere af. Mange synes godt om at servere madvafler med forskellige kombinationer af skaldyr, rogn, creme fraiche, rødløg og avocado.

Del testen