Videokamera bedst i test

Videokamera

Videokameraer er blevet fantastisk prisgunstige i løbet af de seneste år. Tiltagende konkurrence mellem producenterne er en af årsagerne, men også konkurrencen fra integrerede videokameraer i anden elektronik, f.eks. mobiltelefoner og almindelige kameraer, har bidraget til at presse priserne. I dag har selv rigtig billige modeller som Sony CX-190 en bedre billedkvalitet end et 2-3 år ældre videokamera, der kostede tre gange så meget ved anskaffelsen.

De besværlige DV-bånd, der skulle spoles frem og tilbage, er væk. I dag benytter videokameraer den betydeligt smidigere flash-teknik. Videofilmen gemmes enten i hukommelse integreret i videokameraet eller på almindelige hukommelseskort, normalt SD-kort. Den nyeste type SD-kort (af typen SDXC) har plads til op til hele 64 GB, hvilket er nok til mere end 6 timers optagelse i fuld HD.

Hvorfor købe et videokamera?

Det traditionelle videokamera har i de seneste år fået hård konkurrence fra integrerede kameraer i andre apparater, for eksempel mobiltelefoner. Selv kompaktkameraer og systemkameraer har i dag som regel en videofunktion med hæderlig opløsning og farvegengivelse. Dette er naturligvis grundlæggende positivt, da det gør, at menigmand nu kan optage små filmklip med sin mobiltelefon eller webkamera. For kvalitetsbevidste filmentusiaster kan disse indbyggede kameraer imidlertid ikke erstatte et rigtigt videokamera, de er blot et supplement. Rigtige videokameraer (også billigere modeller) har nemlig en række kritiske egenskaber, der gør dem fuldstændig overlegne sammenlignet med integrerede "sekundære kameraer". Disse egenskaber er primært:

 • Farvegengivelse
 • Lysfølsomhed
 • Lydkvalitet (f.eks. til reducering af vindstøj)
 • Skarphed (ikke mindst i kraft af overlegen billedstabilisering)

I lighed med anden elektronik til hjemmet går udviklingen inden for videokameraer vanvittig hurtigt, og videokameraer har i dag en fantastisk ydeevne i forhold til for gange få år siden. Det er ikke kun tilfældet for premium-kameraer. De nyeste lavprismodeller har også en ydeevne, der langt overstiger videokameraerne i selv de bedste mobiltelefoner og fotokameraer. Billedsensoren er helt afgørende for videokameraernes overlegne billedkvalitet, da der helt enkelt ikke er plads til en ordentlig billedsensor i for eksempel en mobiltelefon.

De bedste videokameraer

Vi har i vores test af videokameraer udvalgt de bedste og mest prisgunstige modeller på markedet netop nu. Bedst i test bliver Panasonics fantastisk prisgunstige premium-videokamera HC-X920. Dets styrker omfatter blandt andet glimrende farvegengivelse, virkelig god skarphed og fantastisk billedstabilisering til en pris, der er meget vanskelig at slå. Sonys utrolig højtydende HDR-TD20 udpeges til det bedste 3D-videokamera. JVC's både prisgunstige og kompakte GZ-VX700 udpeges til det bedste lavprisvalg. Ud over en billedkvalitet, der er bemærkelsesværdigt god for prisklassen, kan dette videokamera også anvendes som bevægelsesaktiveret overvågningskamera og informere ejeren ved at sende det, som kameraet filmer, til en smartphone.


Produkter i testen

Bedst-i-test.dk 2015 DK.png

Panasonic HC-X920

Videokamera med god billedkvalitet, mange WiFi-funktioner og manuelle indstillinger


Bedste pris hos:

Billedsensor: 3x 2,83 Mp baggrundsbelyst BSI MOS | 1/2,3 tommer Video: AVCHD | 28 Mbit/s | MP4 [iFrame] 28 Mbit/s | 1080, 50p Zoom: Optisk: 12x*¹ | Udvidet: 25x*2 Lyd: 5.1-surround Lagringsplads: Maks. 96 GB*³ Hurtigstart: ca. 2,0 sek. Batteritid: ca. 1,5 t*4 Inkluderet tilbehør: Fjernbetjening, universel tilbehørssko Mål (BxHxD): 67x72x150 mm Skærm: Type: LCD-pegeskærm | Opløsning: 1,15 Mp Størrelse: 3,5 tommer Tilslutninger: HDMI, USB, mikrofon, høretelefoner Vægt: 478 g*5

Bedste pris hos:

Panasonic HC-X920 er efterfølgeren til sidste års testvinder X900 og bliver i lighed med denne bedst i test takket være sin imponerende prisgunstighed. Tre baggrundsbelyste billedsensorer giver tilsammen en forbilledlig billedkvalitet med knivskarp skarphed, fortræffelig detaljeringsgrad og klokkeren farvegengivelse. X920 er bedst i dagslys, men klarer sig også godt i det svagere lys, som vi ofte har i Norden i vinterhalvåret. Pegeskærmen er glimrende og har brugervenlige menuer og mange manuelle indstillinger. De mest almindelige manuelle indstillinger som blænde, hvidbalance og lukkertid justeres dog nemmest med den praktiske objektivring.

Autotilstanden er imponerende med hurtigt autofokus, men den utrolig effektive billedstabilisering er endnu mere imponerende, især ved zoom. Kamerakroppen er relativt stor efter nutidens målestok, men ligger samtidig godt i hånden og føles gedigen. Til forskel fra sin forgænger er X920 – i lighed med sine små søskende V520 og V720 – udstyret med en rig WiFi-funktionalitet, som du kan læse mere om i anmeldelserne af søstermodellerne herunder. En anden nævneværdig funktionalitet er universaltilbehørsskoen og 5.1 surround-lydoptagelsen. Som hos sin forgænger glimrer X920's svagheder med deres fravær. Vi må derfor nøjes med at brokke os over, at plasticdækslerne, der dækker tilslutningsstikkene, føles lidt spinkle for et premium-videokamera, og at batteritiden kunne have været længere.

 • Forbilledlig billedkvalitet, objektivring, rig WiFi-funktionalitet, mange manuelle indstillinger
 • Tilslutningsstikkenes plasticdæksler og batteritiden er under niveau for et premium-kamera
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

5 af 5


Udvalgte priser:

Panasonic HC-V720

Udmærket billedstabilisering, et videokamera med god detaljerigdom og farvegengivelse


Billedsensor: 4,14 Mp baggrundsbelyst CMOS | 1/2,33 tommer Video: AVCHD, 28 Mbit/s | MP4 [iFrame] 28 Mbit/s | 1080/50p Zoom: Optisk 21x*¹ | Udvidet: 50x*2 Lyd: 5.1-surround Lagringsplads: Maks. 96 GB SD-hukommelse*³ Hurtigstart: ca. 2,0 sek Batteritid: ca. 1,15*4 t Inkluderet tilbehør: Fjernbetjening, universel tilbehørssko Mål (BxHxD): 60x70x124 mm Skærm: Type: LCD-pegeskærm | Opløsning: 0,46 Mp | Størrelse: 3,0 tommer Tilslutninger: WiFi, NFC, HDMI, USB, mikrofon Vægt: 320 g*5

HC-V720 er mellemmodellen blandt Panasonics tre forbrugervideokameraer i 2014. Optagelseskvaliteten er god og har en høj detaljeringsgrad og velafbalanceret, naturtro farvegengivelse. Det er dog først og fremmest billedstabiliseringen og zoomfunktionen, der imponerer. På trods af at det er en mellemklassemodel, er den nemlig blevet udstyret med den samme fantastiske billedstabilisering som betydeligt dyrere modeller fra Panasonic. Dette giver en langt bedre billedstabilitet end det, der er muligt at opnå med for eksempel et smartphone-kamera. Den optiske zoomfunktion er meget kraftfuld og kan desuden fordobles med den udvidede zoom, uden at billedkvaliteten forringes nævneværdigt.

Pegeskærmen er lysstærk og kan også aflæses i kraftigt sollys, men trykfølsomheden kunne godt have været lidt højere. Især da den manglende objektivring gør, at man er nødt til at klikke rundt i menuerne for at eksperimentere med de mange manuelle indstillinger. Panasonic skal derimod have ros for at inkludere en universel tilbehørssko. Lydkvaliteten er relativt god, og kameraet understøtter 5.1-surround. V720 har en mere end tilstrækkelig WiFi-funktionalitet og understøtter også NFC (kun Android), der med fordel kan anvendes til konfigurering af WiFi. Både Android- og iOS-enheder understøtter appen "Image App", der – med nogen tidsforsinkelse – kan anvendes til fjernbetjening af videokameraet til optagelse/afspilning af film og/eller streaming via internettet. Derudover kan man ved hjælp af hjemmeovervågningsfunktionen anvende V720 som overvågningskamera.

 • God detaleringsgrad og farvegengivelse, udmærket billedstabilisering og zoom, rig WiFi-funktionalitet
 • Ingen objektivring, noget ufølsom pegeskærm
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:
Badge BEDSTE 3D VIDEOKAMERA.png

Sony HDR-TD20VE

Prisbilligt videokamera med dobbelt billedsensor og fantastisk videokvalitet


Billedsensor: 2 stk. 5,4 Mp baggrundsbelyst CMOS | 1/3,91 tommer Video: AVCHD 2.0 (28 Mbit/s) 1080, 50p/50i/25p Zoom: 10x*1 (2D: 17x, 3D: 12x)*2 Lyd: 5.1-surround Lagringsplads: 64 GB intern hukommelse + 64 GB SD-hukommelse el.16 GB Memory Stick (12 t el. 7,5 t*3) Hurtigstart: ca. 4,3 sek. Batteritid: ca. 3,6 t*4 Inkluderet tilbehør: Tilbehørssko, integreret USB-ledning Mål (BxHxD): 72x64x131 mm Skærm: Type: LCD-pegeskærm | Opløsning: 1,23 Mp | Størrelse: 3,5 tommer Specialfunktioner: Geotagging, fokussporing Tilslutninger: SD- og Memorystick-hukommelse, HDMI, komposit, USB, mikrofon, høretelefoner Vægt: 554 g*5

3D-kameraet HDR-TD20VE er nok årets mest eksklusive videokamera og japansk ingeniørkunst, når den er bedst. Sony har ikke sparet på noget, og resultatet er et førsteklasses premium-videokamera med imponerende ydeevne. TD20 har dobbelt billedsensor, der giver en ægte 3D-optagelse, og er reelt to kameraer i ét. Det gør det samtidig relativt stort, og videokameraet kan føles tungt ved længerevarende optagelser. Pegeskærmen med høj opløsning viser brillefri 3D, hvilket fungerer overraskende godt. De baggrundsbelyste sensorer giver en udmærket billedkvalitet med naturlige, levende farver og meget høj detaljeringsgrad i både 2D og 3D. Lysfølsomheden er exceptionel og overgår endda det menneskelige øje, selv i 3D. Det føles virkelig magisk at se skærmen vise farver og detaljer i svagt lys, som man ikke selv kan se med det blotte øje.

Billedstabilisatoren er forbløffende effektiv og giver et utrolig stabilt billede, også ved gang og fuld indzoomning. Tilbehørsskoen på TD20 er kun Sony-kompatibel, og videokameraet mangler objektivring. Med et lille hjul kan entusiasten imidlertid nemt foretage flere manuelle indstillinger, for eksempel 3D-dybde, fokus, eksponering, iris, lukkerhastighed og hvidbalance. På trods af den heftige pris gør TD20's fænomenale ydeevne, at man får meget for pengene. Vi udpeger det derfor til bedste 3D-videokamera.

 • Dobbelt billedsensor, fantastisk videokvalitet, mange manuelle indstillinger
 • Høj pris, relativt stort og tungt, ingen objektivring, tilbehørssko ikke standardiseret
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5 Karakter 4.5/5

4.5 af 5


Udvalgte priser:

Panasonic HC-V520

Kompakt og let videokamera med kraftfuld zoom og smarte WiFi-funktioner


Billedsensor: 2,25 Mp baggrundsbelyst CMOS | 1/5,8 tommer Video: AVCHD (28 Mbit/s)/MP4 (28 Mbit/s), 1080, 50p Zoom: Optisk: 50x*¹ | Udvidet: 62x*2 Lyd: Stereo Lyd: Stereo Lagringsplads: Maks. 96 GB SD-hukommelse*³ Hurtigstart: ca. 2,5 s Batteritid: ca. 2,25 h*4 (1,94 Ah) Mål (BxHxD): 53x61x116 mm Skærm: Type: LCD | Opløsning: 0,46 Mp | Størrelse: 3 tommer (7,5 cm) Tilslutninger: HDMI, USB Vægt: 272 g*5

HC-V520 er den billigste model blandt Panasonics hjemmevideokameraer i 2014 og har en virkelig konkurrencedygtig pris. Samtidig er det unægtelig et kvalitetskamera, der kan prale af flere avancerede funktioner. Den filmer i Full HD med høj bitrate i den højeste optagelseskvalitet. Billedstabiliseringen er suveræn for en lavprismodel, da den har fået den samme avancerede stabiliseringsteknik som Panasonics dyrere videokameraer. Farvegengivelsen og skarpheden er også rigtig god for prisklassen. Med den meget kraftige optiske zoom kan man fange motiver på rigtig lang afstand. Til glæde for fuglekiggere og paparazzi-wannabes kan zoomfunktionen udvides yderligere uden irriterende kvalitetstab takket være funktionen "intelligent zoom". Ved så ekstrem indzoomning er selv den formidable billedstabilisator ikke overraskende utilstrækkelig, og der bør derfor anvendes stativ.

Videokameraet er både let og kompakt – en fordel, som vi synes kompenserer for kabinettet, der måske kan opleves som lidt plastikagtigt. HC-V520 er også udstyret med WiFi, der blandt andet muliggør streaming af video live til et tv eller via internettet. I lighed med mange andre lavprismodeller har kameraet ingen mikrofonindgang, høretelefonudgang og tilbehørssko, og som mange andre små kameraer med lille pegeskærm bliver netværkskonfigurationen let en smule besværlig. Heldigvis er det kun nødvendigt at foretage den én gang pr. netværk. HC-V520 er virkelig godt til prisen og er for eksempel velegnet, hvis man er ude efter et både billigt og funktionelt familiekamera.

 • Glimrende billedstabilisering, kraftfuld zoom, kompakt og let, smarte WiFi-funktioner
 • Lidt plastikagtigt kabinet, lidt besværlig netværkskonfiguration
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5
 • Karakter 5/5

4 af 5


Udvalgte priser:

Sony HDR-PJ650VE

Videokamera med god farvegengivelse og lysfølsomhed samt indbygget USB-kabel


Billedsensor: 5,02 Mp CMOS, 1/3,91 tommer Video: AVCHD 1080, 50p, 28 Zoom: 12x*¹/20x*² Lyd: 5.1-surround Lagringsplads: Maks. 112 GB (32 GB intern hukommelse + 64 GB SD-hukommelse + 16 GB Memory Stick) Lynstart: 4,8 s T Batteritid: ca. 1,6 h*³ Mål (BxHxD): 67x72,5x134 mm Skærm: Type: LCD-pegeskærm | Opløsning: 0,92 Mp Størrelse: 3,0 tommer Tilslutninger: SD, Memorystick, HDMI, komposit, USB, mikrofon, høretelefoner Vægt: 450 g

HDR-PJ650VE er, som navnet antyder en del af Sonys PJ-serie, der udmærker sig ved en projektor indbygget i videokameraet. På trods af en middelstor billedsensor er billedkvaliteten høj med en velafbalanceret farvegengivelse og forbløffende god lysfølsomhed. Desuden er der en indbygget videolampe, der med fordel kan anvendes ved indendørs optagelser i mørke. I lighed med mange andre videokameraer fra den nyeste generation har PJ650 en imponerende billedstabilisering, som er langt overlegen den bedste hos almindelige kameraer og mobiltelefoner. Stillbillederne er derimod mindre imponerende, på trods af – eller måske på grund af – en opløsning på hele 20,4 megapixel.

Den indbyggede projektor kan være praktisk til at genopleve dagens aktiviteter sammen uden at skulle trænge sig sammen omkring kameraskærmen. Anvendelsesmulighederne begrænses imidlertid markant af, at projektorlampen er så svag, at projektorarealet ikke bliver særlig stort. Desuden skal det være meget mørkt og projektorfladen meget lys for at få en projektion i rimelig kvalitet. Der er også indbygget GPS, 32 GB hukommelse og et USB-kabel til fotooverførsel. Alle tre kan vise sig at være meget praktiske, især på ferien. PJ650 har en ret lille pegeskærm, der bruges til at foretage de fleste indstillinger, men også en praktisk drejeknap til hurtigindstillinger. Derudover har den en klassisk, justerbar analog søger. PJ650 giver unægtelig meget videokamera for pengene, men hvis man ikke er projektorentusiast, bør man overveje en model uden indbygget projektor.

 • God farvegengivelse og lysfølsomhed, kraftfuld billedstabilisering, analog søger, GPS, indbygget USB-kabel
 • Lille projektorlampe, middelmådige stillbilleder
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:

Panasonic HC-X900 + VW-CLT2

Letmonteret videokamera med velfungerende 3D-konverteringsobjektiv


Billedsensor: 3x 3,05 Mp baggrundsbelyst CMOS | 1/4 tommer Video: AVCHD (24 Mbit/s)/MP4 (? Mbit/s), 1080, 50p Zoom: 12x*¹ Lyd: 5.1-surround Lagringsplads: Maks. 96 GB SD-hukommelse*³ Hurtigstart: ca. 2,0 sek. Batteritid: ca. 1,25*4 t Inkluderet tilbehør: Fjernbetjening, tilbehørssko Mål (BxHxD): 67x72x150 mm Skærm: Type: LCD-pegeskærm | Opløsning: 1,15 Mp Størrelse: 3,5 tommer Tilslutninger: HDMI, USB, mikrofon, høretelefoner Vægt: 425 g*5

Panasonic HC-X900 er egentlig et traditionelt 2D-videokamera, men med 3D-konverteringsobjektivet VW-CLT2 forvandles det i stedet til et 3D-videokamera. Konverteringsobjektivet er let at montere og skal efterfølgende kalibreres. Kalibreringsvejledningen vises på videokameraets pegeskærm og er enkel at følge. Videokameraet har i lighed med mange andre 3D-kameraer visse problemer med den automatiske konfigurering af billeddybden. Man må derfor forvente, at konfigurationen tager lidt tid. Med konverteringsobjektivet konfigureret kan HC-X900 optage 3D-video i en rimelig kvalitet. Videoens billeddybde kunne dog have været bedre, hvilket gør selve 3D-effekten mindre markant. Dette er mest tydeligt på større afstande, mens motiver tæt på giver en betydeligt bedre 3D-fornemmelse.

Med konverteringsobjektivet monteret kan pegeskærmen vise brillefri 3D, og det gør den godt. Panasonic HC-X900 kombineret med 3D-konverteringsobjektivet VW-CLT2 er et interessant alternativ, hvis man vil have et rigtig godt 2D-kamera, men samtidig vil kunne eksperimentere med 3D-optagelser. Hengivne 3D-entusiaster, der har planer om at filme det meste i 3D, bør dog overveje et dedikeret 3D-videokamera for at få den bedst mulige dybde i videoen.

 • Meget let at montere
 • Begrænset billeddybde, konfigureringen kan være besværlig
 • Karakter 1/5
 • Karakter 2/5
 • Karakter 3/5
 • Karakter 4/5 Karakter 3.5/5
 • Karakter 5/5

3.5 af 5


Udvalgte priser:
Del testen