Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Derfor skal du vælge en ergonomisk bæresele

AfPriceRunnerOpdateret 6. maj 2019

Babyen er sikkert ankommet til familien og der er mange ting at tage stilling til, når det drejer sig om babyudstyr. Vi giver her gode råd om ergonomiske bæreseler.

Bæreseler til babyer er blevet meget populære, og der er kommet mange nye mærker på markedet. I mange år var det BabyBjörn, der dominerede markedet og som man så hænge foran på den nybagte forældres maver.

I dag er det især ergonomiske bæreseler, der blevet efterspurgt af forældrene. Og det er bæreseler, der både er ergonomisk gode for såvel baby som forældrene.

Hvad er en ergonomisk bæresele?

Der findes ikke noget definitivt svar på dette. Mange mærker bliver markedsført som ergonomiske bæreseler, men hvor de kun er ergonomiske for bæreren men ikke for barnet.

For bæreren er en ergonomisk bæresele en hvor vægten er lagt på hoften og ikke på skuldrene. Der er dermed mindre belastning på skuldre og ryg og du vil kunne bruge bæreselen i længere tid, før dit barn begynder at blive tungt at gå rundt med.

For at barnet skal sidde ergonomisk skal det kunne sidde i den såkaldte ”frø-stilling”. Den foretrukne måde for en baby at sidde i en bæresele er med deres bagdel lavere end deres knæ, benene spredt ud over 90 grader og deres knæ bøjede. Det er hvad vi kalder for frøbens-stillingen.

Anna Lavfors er svensk mor til fire børn og driver en blog om barnevogne . For Anna er ergonomi alt afgørende, når der skal vælges bæreseler til små børn.

Komforten for såvel baby som forældre er vigtig. Det skal være behageligt for mig som bærer – især når jeg skal bruge bæreselen i lang tid ad gangen. Samtidigt skal det også være behageligt for min baby at sidde og sove godt uden af barnets vækst og udvikling bliver påvirket af det.

Frø-stilling og C-kurve

Frø stillingen er barnets naturlige stilling. Dvs. at benene er spredte og bagdelen er lavere placeret end knæene. For at det nyfødte barns ryg ikke skal blive belastet forkert, så er det denne stilling, der skal efterstræbes, når barnet sidder i bæreselen.

C-kurven er barnets naturlige måde og også den bedste måde at sidde på i bæreselen. For at din babys rygsøjle skal støttes korrekt, bør de ikke holdes i en opretstående stilling, men holdes forsigtigt i den naturlige “C” -kurve, som de har været vant til i ni måneder i moderens mave. Ryggen får automatisk C-kurven, når numsen er laveres end knæene.

Derfor er det vigtigt at dit barns rygsøjle, bækken og hofter er godt understøttet i bæreselen.

Hvis barnet sidder i en uergonomisk stilling ved for eksempel at barnet udelukkende hænger i skridtet og benene dingler lige ned, så kan det på sigt være skyld i skader eller forkert belastning. Hofterne kan godt tage det, men det er dårligt for ryggen og blodcirkulationen.

Hvor vigtig er en ergonomisk bæresele?

Hvis din barn ikke er vild med at sidde eller ligge i barnevognien, så vil alle skrive under på at en ergonomisk bæresele er meget vigtig for dem.

Anna Lavfors: ”Jeg har haft børn, der har nægtet at ligge i en barnevogn, da de var babyer. Derfor har jeg båret meget rundt på babyer. Hvis du har en god og ergonomisk bæresele, så mærker man det ikke om aftenen. Men hvis det har været en mindre god bæresele, så værker hele kroppen med det samme. Det er uden tvivl det samme for barnet.”

Tips før du køber en bæresele

Anna Lavfors giver her gode råd når man skal købe en bæresele

  1. Prøv flere bæreseler og spørg andre med erfaring til råds Find ud af hvor stramt bæltet rundt om hoften skal sidde og hvordan du nemmest tager bæreselen på

  2. Bær barnet højt på overkroppen. En baby skal i princippet ligge ind mod brystet på samme måde, som når bær barnet i sine arme. På kysseafstand er der nogen, der kalder det. Dermed kan man kysse barnets hoved uden besvær.

  3. Vælg en model, der sidder bekvemt og som kan vokse med barnet. Der er nemlig stor forskel i størrelsen på en nyfødt og en et-årig.

Hvis du vil læse mere om bæreseler? Bedst-i-Test har testet de mest populære modeller og givet dem karakter.

Log ind

Bliv PriceRunner Plus-medlem

Ikke medlem? Bliv medlem