Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Alt hvad du vil vide om Halloween

AfPriceRunnerOpdateret 18. oktober 2018

Så skal vi snart fejre halloween på ny. Her får du (måske) ny viden om efterårets mest uhyggelige årstid samt et indblik i anderledes halloweentraditioner fra forskellige lande.

Oprindelse

Halloween har sin oprindelse i mere end 2000 år gamle irske og keltiske traditioner.

Dato

Halloween fejres altid d. 31. oktober.

Ordet halloween

Ordet dukkede op første gang i midten af 1700-tallet. Det er hentet fra All Hallows' Eve (aftenen inden Allehelgensdag).

Allehelgensdag

Allehelgensdag falder altid d. 1. november.

Halloween i dag

Halloween, som vi kender det i dag, begyndte med de irske emigranter, som ankom til USA i 1840’erne og videreudviklede traditionen op igennem 1900-tallet.

Halloween i Danmark

Halloween blev for alvor populær i Danmark omkring år 2000. Græskarproduktionen i Danmark steg fra 400.000 i 2008 til 800.000 i 2015.

En bestseller

Detailhandlens halloweenomsætning er vokset støt igennem de seneste år. I USA er det den største kommercielle højtid efter jul.

Samhainfobi

Samhainfobi betyder frygt for halloween. Det indebærer dog ikke nødvendigvis, at man ikke kan lide højtiden, men fobien er klinisk dokumenteret. Det kan være en kombination af flere forskellige fobier, såsom frygt for spøgelser eller mørke.

Samhain = Halloween?

Samhain er den keltiske høstfest, som var inspirationen til halloween, og som i dag fejres på samme dato.

Lygter

I dag laves de fleste halloweenlygter af græskar, men før i tiden blev de lavet af majroer og kålroer.

Slik eller ballade?

Traditionen med ”trick or treat” (”slik eller ballade”) har eksisteret siden middelalderen, dog i forskellige former. Nogle gange var det mest børnene, som sang eller optrådte i bytte for kager, men andre gange var det med slik eller ballade også mere alvorligt ment.

Halloweentraditioner fra forskellige lande

De Dødes Dag, Mexico

I Mexico fejrer man De Dødes Dag i samme periode som halloween. Højtiden ligner Allehelgensdag og fejres til dels på samme måde.

Draculas dag, Rumænien

Under halloween samles mange ved slottet Bran, der også er kendt som "Draculas slot" i Transsylvanien i Rumænien. Hverken den ægte Dracula eller figuren fra Bram Stokers bog har dog boet der, men det er alligevel et populært turistmål.

Kawasaki-paraden, Japan

De seneste 20 år er næsten 4000 udklædte fans kommet fra alle verdenshjørner til Kawasaki uden for Tokyo for at deltage i den årlige parade, som er den største af sin slags i Japan. Der stilles dog høje krav til deltagerne, og vil man være med, skal man ansøge minimum 2 måneder i forvejen.

Pangangaluluwa, Filippinerne

Under Pangangaluluwa er børnene klædt ud, mens de går fra dør til dør og synger og beder for dem, som sidder fast i skærsilden. Traditionen er efterhånden blevet erstattet af ”slik eller ballade”, men mange kæmper stadig for at bevare den.

Bullfestivalen, Hong Kong

Bullfestivalen er et månedslangt arrangement for de sjæle, som er blevet rastløse og begynder at vandre på jorden. Festivalen er en måde at give sjælene næring og penge, så de kan klare sig i livet efter dette.

Pitru Paksha, Indien

Under Pitru Paksha vender de dødes sjæle midlertidigt tilbage til jorden for at være hos deres familier. For at forsikre sig om at sjælene vender hjem og ikke vandrer på jorden i al evighed, arrangeres der en stor festival med mad og andre ritualer.

Awuru Odo, Nigeria

Festivalen kan vare i op til 6 måneder, og den finder sted hvert andet år og markerer genkomsten af de venner og familiemedlemmer, som er gået bort. Fejringen består af fester med mad, musik og udklædning, inden de døde vender tilbage til livet efter dette.

Pchum Ben, Cambodja

Under den buddhistiske højtid samles familier for at fejre de ældre. Det fejres med mad, ligesom mange også besøger templerne for at vise deres respekt for de døde.

    Log ind

    Bliv PriceRunner Plus-medlem

    Ikke medlem? Bliv medlem