Bliv klar til et mere bæredygtigt 2021

Profilbillede

Opdateret 13. januar 2021

Starten på det nye år har ikke været som det plejer. Det er svært at lægge planer og holde nytårsforsæt, når alt er lukket og det kniber med energien på hjemmekontoret. Men hvad med at starte ud med lidt forandringer derhjemme? Lad 2021 blive året med et mere bæredygtigt fokus.

Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget - og det er en god og overskuelig idé at starte i hjemmet!

Tænk dig om før du køber nye ting

  1. Det er ikke løsningen at smide gamle ting ud for at erstatte dem med nye, mere bæredygtige alternativer. Noget af det bedste man kan gøre for miljøet og klimaet, er at forbruge mindre.
  2. Har du noget der fungerer, så fortsæt med at bruge det. Også hvis de er af plastic eller et andet materiale, som du ikke ville købe i dag.
  3. Når det er tid til at udskifte defekte eller slidte produkter, så vælg de mest bæredygtige alternativer.
  4. Flergangsprodukter kræver førstnævnte ofte flere ressourcer at fremstille end engangsprodukter, så husk, at de bliver købt for at blive brugt over længere tid.
  5. Hold dig opdateret. Der er hele tiden ny forskning om, hvilke materialer eller fremstillingsprocesser man skal gå efter.

12 produkter i dit hjem med bæredygtige alternativer

1. Teposer

Det er nemt at komme udenom teposer til engangsbrug - det kræver bare en tesi og te i løs vægt. Selvom nogle teposer kan komposteres, bidrager andre kun med mere affald i naturen. Med løs te og en tesi er du fri for de bekymringer.

2. Karklude

De almindeligste karklude i de danske hjem, kan ganske vist vaskes eller koges, men en hæklet karklud kan vaskes gang på gang uden større slid og får dermed en meget længere levetid.

3. Madkasser

Madkasser af plastic har en tendens til at blive skæve og kommer ofte til at se kedelige ud, når plasticen suger farvestoffer fra maden til sig. Når de gamle madkasser er udtjente, er det tid til at investere i nye af mere bæredygtigt materiale – såsom glas eller metal. Udvalget er stort.

4. Engangskrus

Det er efterhånden standard at købe en kaffe to go i et engangskrus. Men med nye direktiver om reduceret plasticforbrug, og rabat i flere cafekæder, hvis man medbringer sit eget krus, er der ingen undskyldning. Et godt flergangskrus er et perfekt alternativ.

5. Plasticfolie

At undgå madspild er den rigtige vej at gå. Men man behøver ikke plastic for at holde maden frisk i køleskabet. I dag findes der glimrende alternativer som universallåg af silikone. Men også smart bivokspapir der kan bruges gang på gang med en smule rengøring.

6. Sugerør

Sugerør af plastic er desværre et almindeligt syn i hverdagsbilledet og en trussel mod både naturen og dyrelivet. Start derhjemme - når sugerørene er brugt op, er det tid til at skifte til nogle af metal, bambus eller papir.

7. Plasticposer

Plasticposer er for mange en integreret del af tilværelsen. Poserne bruges til at bære indkøb hjem og siden til affald. I 2021 kan vi undgå næsten alle plasticposer ved at medbringe stofposer eller andre flergangsposer. Skift frugtposerne ud med små net. Og køb særlige affaldsposer af tyndere plastic, der kræver færre ressourcer at fremstille.

8. Bleer

Flergangsbleer er ikke en ny opfindelse. Faktisk kom de jo forud for engangsbleerne. Den moderne flergangsble fåes i flere varianter, og det behøver ikke at være så besværligt. Hvis man vil starte lidt let, kan man prøve sig frem med stofbleer hjemme og engangsbleer når man er på farten.

9. Bind

Der er utallige ulemper ved engangsbind. De er selvfølgelig dårlige for miljøet, men de er heller ikke altid gode for dig. De ofte parfumerede bind ligger direkte mod slimhinderne i underlivet og giver fugt og indelukkethed. Hvilket kan medføre svampeinfektioner og anden irritation. Flergangsbind af stof holder tæt, er nemme at vaske og kan bruges igen og igen.

10. Rensepads

En vigtig del af hudplejerutinen er at rense ansigtet hver aften. Mange vælger at bruge vatrondeller eller andre engangspads, som efter et minuts brug ryger direkte i skraldespanden. Prøv at købe eller lave dine egne stofrondeller i stedet. De kan vaskes i maskine og kan bruges i mange år.

11. Vatpinde

Vatpinde er måske små, men de plasticpinde som de består af, er ikke gode for naturen. Næste gang du skal købe vatpinde, så vælg nogle af rullet papir eller af bambus. De er lidt dyrere, men er helt fri for plastic – så det kan være prisen værd.

12. Kaffefiltre

Den hyppige kaffedrikker kan nok forestille sig, hvor mange kaffefiltre der bliver smidt ud hvert år. Sådan behøver det ikke at være. Flergangskaffefiltre kan anvendes tusindvis af gange, og skal bare skylles imellem hver brug. De fremstilles ofte af naturmaterialer som hør eller økologisk bomuld.

Hvilket produkt kunne du finde på at skifte ud til en mere bæredygtig udgave? Fortæl os om det i en kommentar herunder!

Kommentarer

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

Illustration - Ingen spørgsmål og svar

Har du en kommentar til det, du har læst?

Abonner på vores nyhedsbrev

Få aktuelle tilbud og relevante tips hver uge. I nyhedsbrevet kan du læse mere om produkter, guides og tests - alt det, der er vigtigt for dig, når du skal købe noget nyt.

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyheder og tilbud inden for PriceRunners produktsortiment samt konkurrencer og tips via e-mail.

Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage. Læs mere i vores Privatlivspolitik.