Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Kør på skiferie med humøret intakt – erfarne forældres tips til lange bilture i vinterferien

AfPriceRunnerOpdateret 05.03.2019

Vi har alle været der. En lang bilrejse venter. Og højst femten minutter efter bilen er startet, stiller barnet det dér spørgsmål, som alle mødre og fædre er blevet drevet til vanvid af: Er vi der snart?

Nej. Vi er der ikke snart. Så hvordan skal I klare de resterende 95 % af rejsetiden, uden at ferien skal blive arkiveret i hukommelsen som en "virkelig dårlig idé"? Fortvivl ikke. I stedet kan du tage ved lære af andre forældres tips, kneb og produkter – de ting der har reddet dem fra fristelsen til at lade de brokkende unger sidde i bilen og så en tur i skoven alene.

###Forældrehacks – og fejlene du ikke må begå

Undervurder aldrig overraskelsesmomentet Intet er så underholdende som en overraskelse. Så hvad du end vælger at tage med for at underholde børnene på bilturen, så lad dem ikke vide på forhånd, hvad der gemmer sig i bagagen. Og for at det du har forberedt, virkelig skal få maksimal effekt, så må man fordele tingene lidt ad gangen i løbet af turen. Hvis man vil tage det op på næste niveau, kan man pakke underholdningen ind i gavepapir og gavebånd. Selvom det er ting, der har været i hjemmet længe, så løfter det altid humøret at åbne en pakke!

Glem ikke yndlingslegetøjet derhjemme Selvfølgelig er det en god idé at lade børnene selv bidrage ved at pakke deres egen rygsæk med legetøj, en god bog eller en æske farvekridt. Både til bilturen og mens man er på feriestedet, kan der jo være ting, som barnet helst ikke vil undvære i vinterferien. En udvalgt gruppe Playmobil-mænd, yndlingsdukken eller andre småting virker måske ikke som noget særligt for en voksen, men det er tilstrækkeligt at tilsætte den smule fantasi, for at det er underholdning til rejsen.

Vejen til succes går gennem maven Man er aldrig særlig glad, når man er sulten, især ikke børn. Pak rigeligt med mellemmåltider. En pakke rosiner, en smoothie, tørret frugt eller – ja, alt er tilladt på lange bilture – en lille pose slik kan være guld værd at kunne trylle frem, når blodsukkeret falder, og man begynder at mærke det på humøret. En praktisk vandflaske som barnet selv kan åbne og lukke, er også god at have. Der findes også smarte madkasser med forskellige små rum, så barnet selv kan sammensætte et mellemmåltid af kiks, æblebåde og nødder. For børn under et år kan en smagsprøve med frugtstykker være en god distraktion, når autostolen begynder at blive kedelig.

Planlæg ruten efter rastepladserne Skal man køre rigtig langt i bil, kan en lille omvej faktisk gøre rejsen lettere, selvom den samlede rejsetid bliver lidt længere. Timer man frokostpausen efter en ekstra spændende legeplads eller et legeland, hvor man kan blive et par timer, så børnene kan få afløb for deres energi, så kan man købe et par ekstra timer uden brok i bilen.

###Klassisk bilunderholdning, der aldrig går af mode

Gul bil Legen der går ud på, at man må røre ved (af alle børn siden tidernes morgen fortolket som "slå") de andre deltagere, når man ser en gul bil. Sjovt i teorien, men kan i praksis udløse tredje verdenskrig på dit bagsæde. Tips: Hvis dine barn ikke kender denne leg i forvejen, er det en god idé at introducere den en helt anden gang end lige inden en lang tur på skiferie.

Bilbanko Fandtes sikkert allerede som droskebanko, inden bilen blev introduceret i Norden i slutningen af 1800-tallet. Kan spilles på forskellige måder. En variant er at spille bilbanko med hjemmelavede eller købte bankoplader, hvor børnene selv kan krydse de ting af, som de får øje på undervejs. Den første med en hel række råber banko! Fordelen er, at alle kan være med. Ulempen er, at legen mister en del af charmen efter det første banko-råb.

Men der findes også en mere avanceret variant, der kræver en sekretær og/eller dommer, der kan holde styr på pointene. Lav en liste, over de ting eller køretøjer der er med i bilbankoet, og bestem, hvor mange point hver ting er værd. Røde biler giver måske 1 point, mens mere sjældne kirketårne giver 10 point. Legen fortsætter, indtil man når frem til destinationen, eller til et andet, forudbestemt sted.

Underhold børnene analogt

Bliv klog med en bog Tag en tur på biblioteket ugen inden, og sørg for at have bilen fyldt med spændende bøger, måske en eller to af de næste bøger i børnenes yndlingsserie. PAX, Håndbog for Superhelte, Hunger Games – der findes noget til alle aldre! Og alle der selv har været barn engang, kan nok huske glæden ved et nyt tegneserieblad at dykke ned i. Familiens yngste kan med fordel få en stak PIXI-bøger at bladre i.

Tryl tiden væk med hobbyting For mindre børn er der sjove bøger med klistermærker, der kan sættes på og flyttes igen og igen. Farvekridt og blyanter samt en blok eller malebog er også sjovt. Til de mindste børn findes der smarte maleplader, der farvelægges med vandtusser, der ikke kan efterlade mærker på hverken hud eller bilens indtræk.

Byg på bagsædet For de lidt større børn med rolige hænder kan bilen også bruges til små Lego-sæt eller andre små konstruktioner, der kan laves på skødet af en selv. Plus Plus er et udmærket eksempel på byggeklodser, der med to hænder og lidt fantasi kan underholde i nogle kilometer.

###Nyd, at du er forælder i 2019 – smid børnene på nettet!

Få tiden til at gå med en tablet På lange bilture kan det være en god ide med en midlertidig undtagelse fra eventuelle regler om begrænset skærmtid og teste teorien om, at for meget tv-kiggeri kan give firkantede øjne. Hvis man alligevel skal bruge en stor del af de kommende dage på pisterne, går det måske op med en overdosis af iPad på turen i længden.

For maksimal elektronisk underholdning anbefaler vi, at tabletten er fuldt opladet, og du kan holde dig på forkant ved at anskaffe en biloplader med USB-stik og forlængerledning til tablettens oplader. Tjek, om der er nye apps, der skal downloades på forhånd. Eller gem barnets yndlingsfilm i streamingtjenestens offlinefunktion, hvis den har en.

Et godt tip er at sørge for, at børnene også har deres egne høretelefoner, der er afprøvet på forhånd, så størrelse og komfort er i orden til længere tids brug.

Tag videospil med i bilen Hvis børnene fik en Nintendo Switch i julegave, kan underholdningen til både ud- og hjemrejse være klaret. Super Smash Bros Ultimate er et spil, der kan underholde i timevis, eller hvorfor ikke lade ungerne køre lidt klassisk racing med Mario Kart?

Nyt perspektiv på drive in-bio I stedet for at parkere bilen foran en stor biografskærm, kan du tage den lille skærm med i bilen og gøre rejsen til filmtime med en bærbar DVD-afspiller. Den nyeste Disney-film eller en hel sæson Gurli Gris? Sørg for at have underholdning med, der appellerer til alle børnene i bilen, og skift imellem, hvilken slags film der vises.

Husk, at løse genstande i bilen altid udgør en sikkerhedsrisiko. Hvis man skulle komme ud for en ulykke, bliver alle løse genstande potentielle projektiler, der kan forårsage skade, hvis de rammer en af bilens passagerer. Til sikker bilkørsel med tablets eller andre små skærme findes der nu et kollisionstestet sædebetræk fra BeSafe. Sædebetrækket er udstyret med indbygget plasticlomme med sikker lukning, så skærmen bliver, hvor den er, selvom uheldet skulle være ude.

Underholdning til hele familien

Den der sidder ved rattet, skal selvfølgelig koncentrere sig om vejen, men resten af familien kan underholde sig i fællesskab på forskellige måder undervejs. Lav bilen om til karaokestudio med en Spotify-afspilningsliste, hvor alle i familien har lagt sine yndlingssange ind. Eller afspil en CD med populære børnesange. Hvem bliver trætte af Hjulene på bussen og 2019s store hit Baby Shark af Pinkfong. Sidstnævnte varer kun 1,5 minut men kan (ifølge børnene) sagtens tåle at blive spillet mindst 20-30 gange i træk. Det vides dog ikke, hvordan sådan en oplevelse påvirker den mentale tilstand hos voksne.

Et andet tip til fælles familieunderholdning på lange bilture er at høre en lydbog sammen. Den første Harry Potter-bog "Harry Potter og De Vises Sten", en sand familieklassiker med underholdende oplæsning, er hele 9 timer og 40 minutter lang. Rigeligt til turen fra København til Isaberg og retur, inklusive eventuelle bilkøer. Vupti, så er I fremme og kan ønske hinanden tillykke med at have overlevet vinterferiens bilkørsel med forstanden i behold.

Held og lykke, og kør forsigtigt

Melissa & Doug Puffy Sticker Play Set on the Farm

Legetøj

Melissa & Doug Puffy Sticker Play Set on the Farm

Produktet er udgået
Apple iPad Mini 16GB

Tablets

Apple iPad Mini 16GB

Produktet er udgået
?
Log ind

Bliv PriceRunner Plus-medlem

Ikke medlem? Bliv medlem