Lav dit eget minidrivhus af pallerammer

Katarina Stenskytt

Opdateret 24. juni 2020

Drømmen om at dyrke sine egne grøntsager eller blomster er der mange, der går rundt med for at leve et mere bæredygtigt liv. Men det kniber med pladsen. Eller tiden. Eller evnerne. Eller det hele. Men det er faktisk muligt at lave dit eget minidrivhus nemt og billigt. Se hvordan du bliver din egen grøntsagsproducent.

Minidrivhuset fylder ikke meget, som det står der op ad husgavlen eller i gården. Men det fylder meget i stadigt flere danskeres bevidsthed, fordi vi gerne vil producere vores egne fødevarer på en bæredygtig måde.

Og så er det nemt at komme i gang som fødevareproducent

Pallerammer - en simpel løsning

Alt hvad du skal bruge, er de såkaldte pallerammer, noget glas, plastik eller polycarbonat plader. Samt selvfølgelig noget god jord.

Men hvad er en palleramme? De stammer fra transportbranchen, hvor meget gods pakkes og transporteres på de såkaldte Europa-palle. Pallerammen er populært sagt fire brædder, der er sat sammen med hængsler, som kan sættes ned over Europapallen, så der kommer sider på for at godt kan ligge løst på pallen uden at falde af.

Pallerammer er gode til andet end at transportere gods -- de er faktiske ret velegnede til enten at lave højbede af eller at lave minidrivehuse og mistbænke af.

Størrelsen er typisk 120 x 80 cm, og det er der plads til i selv den mindste have eller gård. Ja måske endda på altanen.

Pallerammerne kan stables, så højbedet eller minidrivhuset kan blive i den ønskede højde. Det er nemt at bygge, da pallerammen kun skal foldes ud og vupti, så har du en firkant, der hænger sammen. På få minutter er du klar til at starte karrieren som gartner.

Flere muligheder til dit bæredygtige projekt

Et minidrivhus er et indrammet bed med jord med en gennemsigtig overbygning af plast eller glas.

En mistbænk er et indrammet bed med jord og ovenpå er et det gennemsigtigt låg af plast eller glas. Låget kan løftes eller helt fjernes.

Et højbed er et indrammet bed med høje kanter.

Vi anvender pallerammer til alle tre typer.

Fordelen ved et minidrivhuset og mistbænken er, at vi kan lukke dem af og derved få en højere temperatur. For at gøre det skal vi bruge et gennemsigtigt materiale til at lukke bedet af med. Det kan enten være almindelig kraftig gennemsigtig plast. Det kan også være såkaldte polycarbonat plader eller klassisk drivhusglas. Du kan også bruge et gammelt vindue, hvid du kan skaffe et.

Forskellen mellem en mistbænk er, at "glasset" er fladt på mistbænken, mens i drivhuset har højde på glasset med "rejsning''. Ligesom et tag eller overbygning.

Sådan lykkes du med dit minidrivhus

  • Placer det et lunt sted med godt læ for vind og vejr. Det kan være op af en sydvendt facade, hvor der er sol det meste af dagen.
  • Placer pallerammerne på et solidt og plant underlag. Det kan sagtens være direkte på jorden, og du kan med fordel lægge lidt småsten, leca nødder eller knuste potteskår i bunden for at sikre et godt dræn i jordbeddet.
  • Sørg for at vande jævnligt, så planterne ikke tørster.
  • Der skal være godt med jord i bunden af minidrivhuset, så planterne har noget at gro i. Fyld jord i pallerammen, så det har en dybde af minimum 10-15 cm.
  • Den gennemsigtige overdel kan du vælge selv at lave eller købe. Der findes mange billige overdele til
  • Luk op i drivhuset når det er varmt om dagen Der skal være varmt i minidrivhuset -- men ikke for varmt. Sørg for at der kan komme luft ind til planterne -- og husk at lukke igen om natten.
  • Og så er det ellers at komme i gang med at plante og dyrke i dit minidrivhus. Du vil elske resultatet.
  • Hvis du bliver træt af minidrivhuset, er det nemt at fjerne igen.

Hvad kan jeg dyrke?

Der er to planter, der er perfekte til dit minidrivhus. Det er tomat og agurk. Begge grøntsager er summen af sommer, og det er en himmerigsmundfuld når du kan sætte tænderne i årets høst af dine egne tomater og agurker.

Du kan også plante basilikum -- den velsmagende og velduftende krydderurt elsker varme og du bil blive belønnet mange gange, hvis ud giver den plads i minidrivhuset og vander den jævnligt. Plant den gerne sammen med tomatplanten. De går godt i spænd både i drivhuset og på middagsbordet.

Brug minidrivhuset til at forspire dine planter inden de skal plantes ud i krukker eller i højbede.

Plus Pipe højbed 80cm

Plus Pipe højbed 80cm

fra854 kr.

Kommentarer

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

Illustration - Ingen spørgsmål og svar

Har du en kommentar til det, du har læst?

Abonner på vores nyhedsbrev

Få aktuelle tilbud og relevante tips hver uge. I nyhedsbrevet kan du læse mere om produkter, guides og tests - alt det, der er vigtigt for dig, når du skal købe noget nyt.

Ja tak, jeg vil gerne modtage nyheder og tilbud inden for PriceRunners produktsortiment samt konkurrencer og tips via e-mail. Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage. Læs mere i vores Privatlivspolitik.