Opdateret  

Tænk på det her når du køber en spillekonsol

Daniel Hessel

TV-spil er det perfekte tidsfordriv for de fleste, fordi der er noget til enhver smag. Her giver vi dig nogle tips at tænke over, inden du køber en konsol.

At spille TV-spil har ændret sig fra at være noget børn laver til nu at omfatte de fleste af os. Enten fordi du er vokset op med Nintendos konsoller og Playstation, eller fordi du engang blev introduceret for Tv-spil, der ikke føltes som TV-spil, da Nintendo Wii kom med sine bevægelseskontroller.

I dag er spilbranchen faktisk større end både musik- og filmbranchen, og uanset smag er der noget for alle. Bevægelsesspillene der blev introduceret med Nintendo Wii findes endnu, tænkespil som udfordrer hjernen har aldrig været bedre, og spil med gribende og tankevækkende historier har vist mediets dybde. Klassikere som bilspil, 'skydespil' (shoot 'em up eller FPS/First person shooter i gamingsprog) og forskellige typer af fightingspil findes selvfølgelig også endnu, nøjagtig som sportsspil, platformspil og eventyrspil.

Der findes noget for enhver og for alle aldre. Men hvis du har været væk fra scenen et stykke tid, er der selvfølgelig et par ting at oveveje, inden man køber.

1. Vi er i slutningen af en konsolgeneration

Med undtagelse af Nintendo Switch nærmer de to andre spillere på markedet, Xbox One og Playstation 4, slutningen af deres levetid, og der kommer efterfølgere til efteråret. De kaldes Xbox Series X og Playstation 5.

Det betyder, at mængden af nye spil til de eksisterende konsoller allerede er begyndt at blive mindre og vil nærmest forsvinde inden årets udløb.

Det betyder også, at Xbox One og Playstation 4 er modne konsoller med virkelig solide spilbiblioteker, som du kan nyde godt af.

Morgendagens konsoller vil også kunne spille aktuelle spil, så bliver ikke låst på nogen måde, hvis du vil i gang allerede i dag.

2. Undersøg de eksklusive titler

En spillekonsol er intet uden sine spil, og selvom mange titler kommer til flere maskiner, er det på en måde de eksklusive titler, der "tæller". Find ud af, hvilke spil der kun findes til én maskine, og vælg ud fra dem, som virker mest interessante.

3. Vælg det samme som vennerne

Hvis du skal spille online med dine venner, er det bedst at købe den samme spillekonsol som dem. I langt de fleste tilfælde skal I bruge det samme system for at kunne spille sammen (enkelte titler kan spilles "på tværs af grænserne", men det er stadigvæk undtagelser).

4. Online koster

TV-spil kan være en helt enestående oplevelse, og der er mange titler med en gribende historie, der ikke har antydningen af multiplayerfunktioner online. Hvis du derimod vil spille med dine venner på en konsol, skal du være indstillet på, at det koster penge. Playstation Plus og Xbox Live Gold kan købes som enten måneds-, kvartals- eller årsabonnement. Ud over onlinespil får du også en række gratis spil hver måned som yderligere kompensation for prisen.

5. Du kan abonnere på spil

Både Xbox One og Playstation 4 (desværre ikke Nintedo Switch på samme måde) har abonnementstjenester på spil. De fungerer nøjagtig på samme måde som Spotify eller Netflix, hvor du kan downloade så mange spil, du vil, til en fast månedlig pris. Det er en billig måde at få adgang til en enorm mængde titler og desuden en god måde at afprøve spil uden at skulle betale fuld pris.

6. Vil du bruge konsollen til flere ting?

Både Xbox One og Playstation 4 har mulighed for at køre Netflix og Viaplay og giver dig mulighed for at leje film. Begge konsoller har også en DVD- og Blu-ray-afspiller indbygget, som kan afspille film fra disk. Hvis du derimod har et 4K-TV og vil udnytte det til film i høj opløsning, er det kun Xbox One (både X- og S-modellen) som kan det. Playstation 4 Pro understøtter spil i 4K, men Blu-ray i høj opløsning.

7. Undervurder ikke bærbarhed

Det kan lyde som om, at vi hakker på Nintendo Switch og bærbare enheder generelt, men det er ikke tilfældet. Nintendo Switch er en rigtig kapabel spillekonsol med et udførligt spilbibliotek og med en stor fordel i at være bærbar, så du kan spille, hvor du vil.

I samme omgang kan vi også nævne det, du altid har på dig: mobilen. Der findes også masser af udmærkede spil til den, hvis du bare tager et enkelt skridt væk fra de gratis spil. Mange understøtter også parring med eksempelvis en Xbox- eller Playstation-controller for at give spiloplevelsen et ekstra pift.

8. Husk tilbehør

Vil du kunne spille med familiemedlemmer derhjemme, er en ekstra controller eller to selvfølgelig nødvendigt. Samtidig har alle konsoller et par tilbehør, som kan være interessante at overveje. Hvis du for eksempel er nysgerrig angående virtual reality, kan du tjekke Playstation VR, som er en billig vej ind i den verden.

9. Glem ikke computeren

Man kan selvfølgelig bygge en gamingcomputer til at spille på for titusindvis af kroner. Men i mange tilfælde kan din almindelige computer faktisk sagtens bruges, hvis du ikke vil bruge penge på en separat spillekonsol. Slut computeren til et TV, anskaf en løs controller, og gå i gang. Afhængigt af hvilken computer du har, kan du måske ikke spille de allernyeste spil eller alle spil med maksimal grafik, men du kan bestemt spille.

Held og lykke med at spille!

Nintendo Switch Neon Blue + Neon Red Joy-Con 2019
1000+ overvåger

Nintendo Switch Neon Blue + Neon Red Joy-Con 2019

2.180 kr.

4,7

Nintendo Switch Lite - Turquoise
200+ overvåger

Nintendo Switch Lite - Turquoise

1.598 kr.

4,8

Sony Playstation 4 Slim 500GB - Black Edition
-563 kr.

Sony Playstation 4 Slim 500GB - Black Edition

1.750 kr.

4,5

Sony PlayStation 5 (PS5)
1000+ overvåger

Sony PlayStation 5 (PS5)

5.629 kr.

4,6

Microsoft Xbox Series X - Black Edition
1000+ overvåger

Microsoft Xbox Series X - Black Edition

3.333 kr.

4,8

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os