Vi anvender cookies for at tilbyde dig en bedre oplevelse, indsamle statistik og vise relevante annoncer. Ved at anvende vores tjeneste accepterer du dette. Læs mere

Få hygge og varme med en ny brændeovn

Når efteråret og vinteren er over os, og temperaturen indbyder til hygge inden døre, er det tid til at tænde op i brændeovnen. Og der er masser af brændeovne på markedet, og dermed masser af valg, der skal træffes, inden brændeovnen er i hus. Der er både hensyn til pris og design at tænke på – skal den for eksempel være væghængt eller fritstående. For ikke at tale om størrelse, effekt og krav til miljøvenlighed.

Først og fremmest er det vigtigt, at størrelsen på brændeovnen matcher størrelsen af dit hus og det rum, den skal stå i. Når du kigger på brændeovn, er det derfor vigtigt at kigge på ovnens effekt. Effekttallene fortæller, hvor stort et område den konkrete brændeovn kan opvarme. En alt for stor brændeovn giver bare saunatemperaturer i stuen.

Det er ubehageligt og betyder så, at man skruer ned for lufttilførslen til brændeovnen – det giver mere sod i røgen og i skorstenen og er dermed dårligt for miljøet. Og måske også for det gode forhold til din nabo.

Fyrer man korrekt i sin brændeovn, er det derimod muligt at udlede en næsten usynlig røg, der ikke generer omgivelserne. Og du kan faktisk også fjerne helt op til 80 % af de sundhedsskadelige partikler i røgen fra din brændeovn, hvis du følger nogle helt enkle råd og fyrer korrekt.

Her er det vigtigt, at du altid kun bruger tørt træ, og ikke for store stykker træ. Og aldrig andet end træ. Altså ikke noget med reklamer, affald, behandlet træ eller andet, der ikke hører hjemme i en brændeovn. Træet skal stables i lag med luft imellem lagene, og så skal brændet tændes ovenfra. Derudover skal du sørge for rigelig lufttilførsel. Du skal først skrue ned, når flammerne er blevet lyse.

Følger man de enkle råd og bruger sin brændeovn korrekt, får man mindre røg og en god forbrænding og opnår dermed en væsentlig besparelse på brændeforbruget.

Filter1

Vis