Blu-Ray DVD og Blu-Ray afspillere(80)

Fra DVD til Blu-ray format

Blu-ray er et format til digital lagring og afspilning af video. Almindelige dvd’er og cd-rom’er læses ved hjælp af en rød laserstråle, men Blu-ray anvender en blå laserstråle. Størrelsen på en Blu-ray optisk disc er den samme som en almindelig DVD eller CD, nemlig 12 cm. Blu-ray har fået navn efter farven på laserstrålen. Blåt lys har en kortere bølgelængde, og det giver mulighed for en meget tættere lagring af data.

Laseren har en tykkelse på kun 405 nanometer. Eftersom laseren nemmere stiller skarpt, bliver indlæsning tilsvarende hurtigere. Data på en Blu-ray ligger tæt på overfladen, og de første Blu-ray discs var ret skrøbelige. I dag behandles overfladen på en måde, så den både er antistatisk og kan modstå ridser. Blu-ray har samme størrelse som en cd eller dvd, men kan lagre 25 gigabyte på et enkelt lag. Blu-ray kan stable i mange lag, så kapaciteten er på 200 gigabyte. Af den grund anvendes Blu-ray til spil og film i high definition.

Den første Blu-ray afspiller blev lanceret af Sony i 2000, og Blu-ray har været i handlen i Japan siden 2003 og i resten af verden siden 2006. Teknologien anvendes i dag i hundredvis af produkter fra computere over spillekonsoller til musikanlæg.

Filter1

Vis
Log ind
Bliv medlem