1. Renovering og Byggeri
  2. Byggevarer
  3. Byggematerialer

Lofttrappe

(264)

Lofttrapper med lem er væsentligt mere plads- og varmebesparende end almindelige trapper. Fordi lofttrapper ikke bruges så ofte i dagligdagen, kan de med fordel udformes som en foldetrappe, en såkaldt “sandwich”-konstruktion eller som sax-trapper. Disse typer af lofttrapper optager ikke ekstra plads i hjemmet, og du sørger for at varmen forbliver i den beboede del af huset. En sammenfoldelig lofttrappe er samtidigt et sikkert og mere komfortabelt alternativ til den gammeldags loftstige. Når du køber en lofttrappe, skal du huske, at alle de byggematerialer du har brug for til monteringen, ikke nødvendigvis følger med. Undersøg derfor, hvilke byggematerialer der følger med og find de supplerende byggematerialer her.

...

Få let adgang til dit loft med en lofttrappe

Har du brug for let og hurtig adgang til loftet, kan du montere en lofttrappe. Lofttrappen består typisk af en lem, som fastholdes i en karm. På lemmen er monteret en trappe eller stige, som med en mekanisme kan enten trækkes eller foldes ud, så den når gulvet – og så du nemt og sikkert kan komme op på dit loft.

Vælg den rigtige lofttrappe

Der er en række ting, du skal være opmærksom på, når du skal vælge den rigtige lofttrappe. For det første skal du kende dine krav til trappens mål. Du skal vide hvor stor en åbning der kan etableres i dit loft, og her er det oftest spærafstanden, der sætter grænsen. For det meste angives lofttrappens størrelse som det udvendige karmmål på lemmens karm – altså som hele den plads, du som minimum skal have til rådighed, når du monterer din lofttrappe.

Vær også opmærksom på, at den trappe, du vælger, skal passe til din lofthøjde. Dette mål er oftest angivet som afstanden fra gulv til loft – og altså ikke som selve lofttrappens længde, der jo vil være længere, da lofttrappen ikke står lodret.

Du skal også sikre dig, at du ikke placerer din trappe for tæt på en væg, så det ikke bliver muligt at slå den ud. Lofttrapper fås i flere materialer og kvaliteter. Du bør vælge en kvalitet, som passer til den funktionalitet, du kræver af din trappe. Hvis det er en trappe, som du skal bruge dagligt eller flere gange om ugen, vil dine kvalitetskrav formentlig være større, end hvis det er en trappe, der kun skal bruges, når julepynten skal pakkes frem og væk. Måske foretrækker du en lofttrappe i fyrtræ, hvilket er det mest almindelige – eller måske fortrækker du, at den er i metal, så du er sikker på, at den kan modstå det kolde og hårde miljø på loftet mange år frem i tiden.

Lofttrappens lem

Bemærk også, hvordan din lofttrappes lem er konstrueret. Hvis du placerer din lofttrappe i et isoleret loft, bør du sikre dig, at din lem er lige så godt isoleret som resten af loftet – ellers vil du tabe energi på din lofttrappe, og i værste fald, kan der dannes kondens og fugtskader.

I nogle tilfælde sidder lofttrappen i et loft, som har brandisolerende funktion i bygningen. Du må ikke umiddelbart modificere sådan et loft, men hvis du alligevel skal placere en lofttrappe sådan et sted, er det i hvert fald afgørende, at du får én som har den rigtige brandgodkendelse. En BD30-lem er for eksempel beregnet til at holde en brand tilbage i 30 minutter.

Montering af lofttrappe

Med de fleste lofttrapper følger en grundig monteringsvejledning. Det er afgørende, at du følger monteringsvejledningen nøje, så du ikke risikerer at få en lofttrappe, som ikke kan nå ned til dit gulv. Sørg også for at have de rigtige skruer og tætningsbånd, så du kan gennemføre hele dit byggeprojekt i én arbejdsgang.

Filter1

Log ind
Bliv medlem