1. Start
 2. Guides

Opdateret  

Elbil til børn – sådan vælger du den rette model

Elina Blom

Hvilken elbil til børn er bedst? Hvordan finder du den bedste elbil i din prisklasse? Hvilke elbiler kan du vælge imellem? Vi hjælper dig med at vælge den bedste elbil til dine børn, så du bliver tilfreds med købet.

Elbil til børn – sådan vælger du den rette model

El biler til børn

Elbiler og elektriske køretøjer til børn har opnået en større popularitet de seneste år, hvilket også har betydet, at priserne er havnet på et acceptabelt niveau. Der findes selvfølgelig luksusmodeller, der koster kassen, men der er også mere enkle og billige modeller – og selvfølgelig alt derimellem.

Hvad får du så egentlig for pengene? Hvad er det, du betaler ekstra for, og hvordan kan du vide, at den model, du kigger på, er tilstrækkelig kraftfuld, og at den kan køre i hvert fald et par timer i træk? Og at den ikke går i stykker efter et år?

I denne guide gennemgår vi alt, du behøver at vide, inden du skal købe en elbil til et barn.

xc90 Billedtekst: Mange bilproducenter har licenserede, elektriske biler. På billedet ser du elbilen Volvo XC90.

Hvad skal du tænke over, når du køber en elbil?

Der er flere vigtige faktorer at tage hensyn til, når du planlægger at købe en elbil til dit barn.

Sikkerhed

Sørg for, at der er sikkerhedssele i bilen, og at den lever op til alle gældende sikkerhedskrav, eksempelvis CE-mærkning. Det er også godt, hvis bilen har en fjernbetjening, så du ved behov kan overtage styringen.

Byggekvalitet

Her drejer det sig både om, hvor høj kvalitet selve bilen har på materialevalg, komponenter, design og lignende, men også aspekter som garanti og adgang til reservedele. Vælg en stor forhandler og kendt producent for at sikre, at du kan få lavet elbilen, hvis den skulle gå i stykker efter nogle år.

Ydeevne

En elbil til børn kører sjældent mere end 6-7 km/t – det er både af hensyn til sikkerhed og ydeevne. Ydeevne drejer sig om, at bilen skal kunne køre op ad bakke og køre på ujævnt terræn. Det er også et spørgsmål om, at batteriet skal holde længe nok mellem opladningerne, og at selve opladningen går hurtigt.

Stort udvalg af elbiler til børn

I takt med at de elektriske køretøjer og elbiler til børn er faldet i pris, og at batterierne er udviklet, er der nærmest sket en eksplosion af mærker og modeller på det her marked. Alt fra John Deere-traktorer og quad bikes til Volvo SUV'er og andre licenserede mærkebiler.

I dag er der modeller for enhver smag.

johndeere Billedtekst: John Deere Ground Loader er en elektrisk model, der efterligner en grave-/læssemaskine.

Forskellen på modellerne er – udover designet – parametre som batterikapacitet, motoreffekt og hvor mange der er plads til i køretøjet.

ATV'er og motorcykler er selvfølgelig kun til ét barn. Men der findes også elbiler, der efterligner traditionelle biler med plads til enten en eller to personer afhængigt af den købte model. Der er også et stort udvalg af andre modeltyper med plads til to børn, for eksempel rangers.

Motor og batteri i en elbil

Batterikapacitet og motor afgør driftstiden

Elbiler til børn er normalt udstyret med enten 6- eller 12-voltsbatterier, og batterispændingen er afgørende for bilens ydeevne. Har elbilen kun 6 volt, er det normalt én motor, og dermed er der kun træk på ét af baghjulene.

Er der i stedet 12 volt, kan der være alt fra 2-4 motorer indbygget i bilen, og så er den enten baghjulstrukket, altså på begge baghjul, eller firehjulstrukket med træk på alle hjul – altså en motor pr. hjul.

Flere motorer betyder som regel en højere samlet motoreffekt, hvilket gør bilen mere kraftfuld, men det belaster omvendt også batterierne mere.

Det med batterier er ikke så nemt at gennemskue, hvis man ikke i forvejen ved noget om området. Men lidt forenklet kan man sige, at jo flere amperetimer (Ah), der er angivet i specifikationen, desto højere er batterikapaciteten, og jo længere kan barnet køre i elbilen, før batteriet bliver kørt fladt.

Motorstyrken er imidlertid også afgørende for driftstiden. Jo højere motoreffekt elbilen har, jo mere kraftfuld er den som regel. Samtidigt sluger motoren mere energi, jo højere effekt den har.

I gennemsnit ligger batterikapaciteten hos elbiler til børn på omkring 10 Ah. Motoreffekten varierer kraftigt afhængigt af kapaciteten og antal motorer, men ligger normalt mellem 40-200 W.

humbler Billedtekst: Der er modeller, hvor to børn kan køre sammen, hvilket er ideelt, hvis man har flere børn.

3 populære elbiler til børn

Disse tre modeller er populære, når vi taler elbiler til børn:

Peg-Pérego John Deere Ground Force 12V

John Deere Ground Force 12V

Det, der er virkelig sjovt ved dette eldrevne køretøj, er den kraftfulde motor og det faktum, at den leveres med anhænger.

Sammenlign priser
Azeno Audi R8 Elbil 12V

Audi R8 Elbil 12V

Den populære og smarte Audi R8 Spyder fås med 12v motor på begge baghjul samt 3 fremadgående gear og bakgear. Hastigheden er på 3-5 km/t.

Lad dig ikke narre af den oplyste driftstid

Ofte vil der være angivet en anslået driftstid for bilmodellen i specifikationerne. Men på grund af ovennævnte dynamik behøver en længere, angivet driftstid dog ikke at give en højere batterikapacitet.

Som vist i eksemplet herunder angives omtrent den samme driftstid på de to biler, selvom Elbil 2 har den højeste batterikapacitet (flere Ah). Det er en direkte konsekvens af, at Elbil 2 også har flere motorer med en højere samlet motoreffekt.

 • Elbil 1: Angivet driftstid 120 min, 2 motorer på 40 watt, 12 V-batteri på 10 Ah.
 • Elbil 2: Angivet driftstid 90 min, 4 motorer på 45 watt, 12 V-batteri på 14 Ah.

Som køber skal du overveje, hvor meget kraft der er nødvendigt i forhold til bilens driftstid. Har du for eksempel en ujævn græsplæne, som børnene skal køre på, og du vil have plads til to børn ad gangen, får du brug for meget mere motorkraft, end hvis det kun er et barn, der skal bruge den på en flad, asfalteret vej.

driftstid

Battericellernes kvalitet er vigtig

Udover batterikapaciteten er selve battericellernes kvalitet en vigtig faktor. Mange legetøjsproducenter sparer penge ved at bruge billige batterier med battericeller af lav kvalitet, som har en kort levetid. Så hvis du gerne vil kunne bruge elbilen flittigt i flere år – for eksempel ved at lade yngre søskende få glæde af den – bør du derfor tage højde for batterikvaliteten.

Hvis batteriet ikke er af høj kvalitet, vil du sandsynligvis kunne købe et nyt batteri, når det første har gjort sit arbejde. Det vigtige er så, at det nye batteri har de rigtige poler, størrelse, spænding og strøm.

ElectricToyCar

Hvilken elbil til børn er så bedst?

Når du har fundet et par elbiler til børn, som du synes passer til området, hvor den skal bruges, og lever op til dine øvrige krav, er det tid til at sammenligne modellerne indbyrdes. Så kan du kigge på eventuelle funktioner, prisniveau og materialevalg.

Eksempler på faktorer der adskiller forskellige elbiler til børn fra hinanden:

 • Blød start: Forhindrer rykvis kørsel, når barnet slipper eller træder på speederen.
 • Musikafspiller: Mulighed for at tilslutte en mobiltelefon og spille musik i bilen. Indimellem FM-radio, indbygget musik og port til SD-kort.
 • Fjernbetjening: Overtag styringen af bilen ved hjælp af en fjernbetjening.
 • Belysning: LED-pærer foran der lyser, når bilen er tændt.
 • Kvalitet på sædet: Polstret sæde, lædersæde eller et sæde af hård plast?
 • Støddæmpere: Hvor komfortabel er bilen at køre på især ujævnt terræn? Her er det en vigtig faktor, om der er støddæmpere eller ej. En anden faktor er hjulenes materiale (for det meste hård plast, men nogle af dem er i gummi).

ATV'er – også kaldet quad bikes – har af og til en højere maksimumshastighed. Selvom du som forælder i mange tilfælde kan begrænse hastigheden, kan de alligevel opnå en ret høj hastighed sammenlignet med elbilerne. Mens en elbil til børn kan køre omkring 6 km/t, kan visse ATV-modeller holde en topfart på op mod 22 km/t.

Love og regler

Når du køber en elbil til dit barn, er det vigtigt, at du køber en model, der er CE-mærket. Så står producenten inde for, at produktet lever op til de europæiske standarder og følger alle sikkerhedsbestemmelser. Det indebærer blandt andet beskyttelse mod elektrisk udløst brand og elektromagnetisk kompatibilitet med andre produkter, så de ikke forstyrrer hinanden.

De eldrevne køretøjer har desuden en aldersmærkning, som siger, at produktet ikke er velegnet til børn under tre år - det skyldes blandt andet de små dele, der kan være på køretøjet.

Derudover skal du huske, at en elbil til børn defineres som legetøj, og derfor ikke må køre på offentlige områder. Det er altså kun tilladt at cruise af sted i den smarte mini-Mercedes eller BMW på privat ejendom.

 • Bedst i test
 • Tilbud
 • Guides
 • Om os