Opdateret  

God håndhygiejne med sæbe og håndsprit

Oliver Jensen

Omgangssyge, sæsoninfluenza og COVID-19 - nogle af de smitte der lurer denne årstid. En helt sikker måde at beskytte sig på er svær, hvis man gerne vil leve et normalt liv uden at isolere sig fuldstændigt. Men skal man satse på noget, så er god håndhygiejne vejen frem for at forebygge smitte.

God håndhygiejne med sæbe og håndsprit

Derfor er det vigtigt at vaske sine hænder

Rene hænder giver færre sygdomme. Den konklusion ligger da lige for, kan man tænke. Men den opdagelse blev først gjort i midten af 1800-tallet af lægen Ignaz Semmelwis, da han arbejdede som leder af en obstetrisk klinik på et hospital i Wien. For ved at sørge for, at alle, der arbejdede med fødsler, havde en god håndhygiejne, blev spædbørnsdødeligheden reduceret fra 12,2% til 3,4%.

I dag er god håndhygiejne en grundlæggende metode til at forebygge smitte og spredning af virus.

Sundhedsstyrelsen har flere tips til god håndhygiejne, så man kan undgå smitte og altså forebygge influenza. Det handler om god håndhygiejne og hyppig, korrekt håndvask:

 • Vask hænderne ofte og grundigt med vand og sæbe
 • Brug håndsprit
 • Hold afstand når nogen hoster eller nyser

Hvordan smitter den ny coronavirus COVID-19?

Ifølge Sundhedsstyrelsen er COVID-19 en virus, der spreder sig gennem såkaldt dråbespredning. Det betyder, at man kan blive smittet, hvis man har tæt kontakt til smittede personer, eksempelvis ved host og nys eller fysisk kontakt.

Hjælper mundbind mod den aktuelle COVID-19?

Nej, brug af mundbind har umiddelbart ikke en effekt på smittespredningen. Det kan hjælpe en inficeret person mod at sprede de sygdomsfremkaldende bakterier og vira yderligere, men mundbind beskytter dig ikke mod at blive smittet af andre.

Sundhedsstyrelsen har desuden udarbejdet en oversigt med en lang række spørgsmål og svar i forhold til COVID-19.

Sådan vasker du dine hænder korrekt

Man lærer allerede som barn, hvordan man skal vaske sine hænder. Alligevel er der folk, som slækker på hygiejnen eller ikke er bevidste om, at de ikke vasker deres hænder så effektivt, som de går og tror.

Det er vigtigt at vaske hænderne omhyggeligt og bruge tilstrækkelig meget sæbe, så der er sæbe og skum over det hele – både på håndflade og håndryg. Gnid hænderne med sæbe i mindst 15 sekunder og husk tommelfingrene, håndled, negle og også skrub mellem fingrene. Bagefter er det vigtigt at skylle sæberesterne af og duppe hænderne tørre.

Vask altid hænderne:

 • når du har været udenfor, på arbejde eller andre offentlige steder

 • efter alle toiletbesøg

 • før og efter måltider

 • før du tilbereder og serverer mad.

Smarte produkter for en god håndhygiejne

Automatisk sæbedispenser

En hygiejnisk løsning i forbindelse med håndvask er at have en automatisk sæbedispenser. Med andre ord en sæbepumpe, der ikke kræver berøring for at få sæben ud. Det er ekstra praktisk, hvis man har børn i familien, så man slipper for griseri på flasken, og håndvasken er lettere at holde ren.

Overvejer du den type produkt, bør du overveje at vælge en sæbe, der ikke er for tyktflydende eller med grove sæbeflager, da sæben så kan sætte sig fast i den automatiske dispenser. Hvis din sæbe er en anelse for tyktflydende, kan du blande den med en smule vand.

Steel Function 60015

Steel Function Sæbedispenser

Smart sæbedispenser som automatisk doserer sæben, når hånden føres under sensoren. 19 cm høj og i metal.

Billigst hos

Logo
119 kr.
Sammenlign priser
InnovaGoods S520

InnovaGoods Sæbedispenser

Praktisk sæbedispenser med 5 forskellige doseringsniveauer. Bruger 4 AA-batterier og kan rumme 520 ml.

Billigst hos

Sammenlign priser

Håndsæbe på pumpeflaske

Bør man vælge flydende sæbe eller fast håndsæbe? Det er lidt en smagssag.

Fast håndsæbe er udmærket til at vaske hænderne, men den er ikke selvrensende. Så efter at have vasket sine hænder, skal sæben også rengøres for snavs og urenheder. Det slipper man for med flydende sæbe i en flaske, der er lettere at holde mere hygiejnisk.

Håndsæbe kan fås i forskellige typer af flasker. Vælger du en flaske i glas (eller andet hårdt materiale), bør du være opmærksom, at flasken kan risikere at beskadige håndvasken, hvis nu flasken skulle falde ned i vasken. Køber man håndsæbe i større format, er flasken ofte af blødere plast.

Rituals The Ritual of Sakura Hand Wash 300ml

Rituals The Ritual of Sakura Hand Wash

Flydende håndsæbe med fugtgivende ingredienser og baseret på rismælk og kirsebærblomst.

Billigst hos

Sammenlign priser
L:A Bruket 069 Hand & Body Wash Lemongrass 250ml

L:A Bruket 069 Liquid Soap Lemongrass

Meget fugtgivende sæbe med 100% økologiske eller naturlige ingredienser.

Billigst hos

Sammenlign priser
Molton Brown Fine Liquid Hand Wash Orange & Bergamot 300ml

Molton Brown Hand Wash Orange & Bergamot

Dufter herligt af appelsinolie fra Sevilla, bergamot og appelsin-aromaer og passer til alle hudtyper.

Billigst hos

Sammenlign priser

Ofte stillede spørgsmål om håndsprit

Hvis man vasker sine hænder grundigt, er håndsprit ikke nødvendigt. Men håndsprit kan være godt at have, hvis man ofte er i fysisk kontakt med andre mennesker og har behov for at rense hænderne derimellem.

Med en lille flaske håndsprit i rygsækken eller håndtasken kan man let rengøre hænderne, når man har kørt med det offentlige eller været til møde, hvor man har hilst på mange mennesker.

Hvordan fungerer håndsprit mod bakterier?

Håndsprit dræber bakterier meget effektivt og i kombination med korrekt og regelmæssig håndvask kan det give en god beskyttelse mod resistente bakterier. Har man rifter og sår, bør man bruge sårrensning til at rengøre såret.

Beskytter håndsprit mod vira?

Der er en bred bekymring for, at håndsprit ikke hjælper mod vira. Men håndsprit kan fungere som en effektiv beskyttelse mod sygdomsfremkaldende bakterier og vira som sæsoninfluenza. Grundig og korrekt håndvask er dog stadig den mest effektive løsning, minder eksperter om.

Nogle vira er meget følsomme og kan let dræbes med hånddesinfektion. Der er dog undtagelser. Almindelig håndsprit hjælper eksempelvis ikke mod norovirus/roskildesyge – her skal desinfektionsmidler med klor bruges.

Håndsprit eller sæbe?

Håndsprit er mindre udtørrende for hænderne i forhold til hele tiden at vaske dem med vand og sæbe. Derudover får man mulighed for at spritte hænderne af, uanset hvor man befinder sig, da håndsprit sælges i mange praktiske størrelser til folk, der er på farten eller skal ud og rejse.

Men regelmæssig håndvask med vand og sæbe er nu det absolut bedste. Håndsprit skal mere ses som et supplement til den almindelige forbruger.

Hvem kan bruge håndsprit?

Både børn og voksne kan bruge håndsprit. Hvis børn skal spritte hænderne af, bør en voksen sikre, at produktet gnides ordentligt ind, før barnet begynder at stoppe hænderne i munden. Det tager omkring et halvt minut før alkoholen er fordampet.

Håndsprit eller gel?

Både letflydende håndsprit og håndsprit som gel har den samme effekt. Skal man spritte en større overflade af, for eksempel et bord eller en puslepude til baby, så er flydende håndsprit at foretrække. Men skal man spritte hænderne af, så er gel et populært valg og ofte det, der sælges i mindre flasker.

Dax Alcogel 85% 600ml

Dax Alcogel 85

Håndsprit som er testet og godkendt i henhold til EN1500, den europæiske standard for desinfektionsmidler. Har et ethanolindhold på 85%.

Billigst hos

Sammenlign priser
Derma Hånddesinfektion Gel 100ml

Derma Hand Sanitiser Gel

Desinfektionsgel fra Derma baseret på 70% alkohol. Gelen er deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Danmark.

Billigst hos

Sammenlign priser
Dr. Bronners kologisk Hånddesinfektion Lavender 59ml

Dr. Bronners Organic Hand Sanitizer Lavender

Drøj håndsprit som indeholder certificeret fairtrade, organisk ethylalkohol (62%), organisk lavendelolie, organisk glycerin og vand.

Billigst hos

Sammenlign priser

Individuelle håndklæder

I perioder med smittespredning er det vigtigt, at man ikke deler håndklæder med andre. Sørg for, at alle i familien har deres eget håndklæde.

I skoler og institutioner, på arbejdspladser og andre offentlige miljøer anbefales det, at man altid bruger engangshåndklæder.

Lexington Original Gæstehåndklæde Hvid (50x30cm)

Lexington Original Gæstehåndklæde Hvid

Blødt frottéhåndklæde (30 x 50 cm) fremstillet af kæmmet bomuld med en vægt på 600 g/m2.

Billigst hos

Sammenlign priser

Flere tips og gode råd til at forebygge smitte

For at det skal være så enkelt for dig at finde relevant indhold inden for temaet her, har vi samlet alt relevant indhold på én side. Siden opdateres løbende med guides og tips, som vi håber, du oplever som en hjælp i disse influenzatider.

Læs flere guides og tips

Kommentarer

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

 • Bedst i test
 • Tilbud
 • Guides
 • Om os