Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

GUIDE: Sådan laver du din egen håndsprit - men vær opmærksom

Profilbillede
Profilbillede
Opdateret 11. marts 2020

Som en konsekvens af COVID-19, den ny Corona-virus der hastigt har spredt sig rundt i verden, er der nu en global mangel på håndsprit. I denne guide ser vi nærmere på indholdet i håndsprit og minder om, at korrekt håndvask med vand og sæbe stadig er en af de bedste måder til at forebygge smitte.

Opdateret 13-03-2020: Vi gør opmærksom på, at Miljøstyrelsen den 12. marts opfordrer til, at man ikke bør lave sin egen håndsprit, men derimod bruger de produkter, der er beregnet til det. Vær derfor påpasselig og ekstra opmærksom, hvis du følger den opskrift, du kan finde online.

Hvordan fungerer håndsprit?

Den gode håndhygiejne med at vaske sine hænder grundigt med vand og sæbe er et meget effektivt våben mod smitte og til at forebygge influenza.

Men man bør også undgå at røre ved sit ansigt, især omkring næse, mund og øjne, hvis man for nylig har været i kontakt med andre mennesker – særligt hvis de udviser symptomer på influenza - eller hvis du har været i større forsamlinger. Men hvad gør man, hvis man er på farten og gerne vil kunne vaske sine hænder, men ikke har adgang til vand og sæbe?

Her er håndsprit et godt supplement. Håndsprittens effekt skyldes indholdet på mindst 60% alkohol, som dræber de fleste bakterier, vira og mange andre slags mikroorganismer ved at gå ind og ødelægge deres cellemembraner.

Sådan laver du hjemmelavet håndsprit

Det er ikke noget nyt påfund sådan at lave sin egen flydende håndsprit. Det forklarer Daniel Bar-Shalom, lektor i fysiologisk farmaci ved Københavns Universitet, til Berlingske (5. marts 2020) og siger, at der intet er i vejen for at lave sin egen håndsprit. Det er dog vigtigt, at man sikrer en korrekt koncentration af alkohol i blandingen.

Måske har du allerede ingredienserne derhjemme eller så kan de findes på nærmeste apotek eller i supermarkedet. De primære ingredienser i håndsprit er henholdsvis sprit (almindelig husholdningssprit eller isopropylalkohol), glycerin og brintoverilte.

Efterfølgende, 12. marts, har Miljøstyrelsen været på banen i forhold til netop hjemmelavet håndsprit. Styrelsen fraråder, at man laver sin egen håndsprit på grund af risikoen for at få et forkert blandingsforhold eller bruge de forkerte ingredienser.

- "En forkert blanding kan resultere i at produktet evt. ikke er effektivt til at slå virus ihjel og det dermed giver en falsk tryghed, eller at man får lavet en for koncentreret blanding der kan resultere i bivirkninger, så som hud- og øjenirritation eller det der er værre," lyder det fra Miljøstyrelsen.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har i en anden sammenhæng publiceret en guide på ni sider til lokal produktion af håndsprit. Mængden og guidens blandingsforhold kan tilpasses, så du i stedet for 10 liter står med 1 liter eller mindre.

Borup 99% Isopropylalkohol 5L

Trin 1

Isopropylalkohol 99% (eller husholdningsprit, Ethanol 96%) er den første ingrediens, du skal bruge, for at lave din egen håndsprit.

Billigst hos

Sammenlign alle priser
Borup Glycerin 0.5L

Trin 2

Du skal også bruge glycerol i blandingen for at give dine hænder fugt og pleje.

Billigst hos

Sammenlign alle priser
Zone Denmark Sæbedispenser Nova One (R361056)

Trin 3

For at sikre en lang holdbarhed er det vigtigt, at du opbevarer håndspritten i en tætsluttende beholder. Brug evt. en sæbepumpe, så det er lettere at dosere.

Billigst hos

Sammenlign alle priser

Opskrift på hjemmelavet håndsprit

Til en blanding på 1 liter blander man følgende:

  • 833 ml isopropylalkohol 99% - eller 752 ml husholdningssprit (ethanol/ethylalkohol over 90%)
  • 42 ml brintoverilte 3%
  • 15 ml glycerol 98%
  • 100-200 ml demineraliseret vand

Grundig og korrekt håndvask er dog fortsat det mest effektive våben mod smitte. Det forklarer Per Brøndsted Höllsberg, virusforsker på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

- "Udført korrekt er håndvask effektivt mod coronavirus, da virusset ikke sidder godt fast på hænderne. Der ses effekt ved brug af sæbe, fordi det ødelægger en fedtmembran, som virusset skal bruge for at inficere os. Dernæst er det effektivt at skylle rigtig godt med vand for at vaske virusset væk," siger Per Brøndsted Höllsberg til det danske videnskabsmedie.

Hvad er håndsprit?

Desinfektionsmidler, der er det klinisk korrekte navn for den type produkter, som håndsprit hører under, er produkter, der dræber mikroorganismer som vira og bakterier.

Der er flere former for desinfektionsmidler, som kan grupperes i henholdsvis biocider, medikamenter (f.eks. til rensning af sår), medicinsk udstyr (f.eks. linsevæske) og kosmetiske produkter (f.eks. vådservietter, både almindelige og antibakterielle).

De desinfektionsmidler, der hører til gruppen biocider, kan opdeles i to grupper:

  • Overfladedesinfektion: Midler der ikke skal i direkte kontakt med mennesker, men som kan bruges til at desinficere større overflader såsom gulve, vægge, dørhåndtag og andet, som man mistænker for eller ved har været i berøring med potentielle smittebærere.

  • Hånddesinfektion: Midler der er produceret og godkendt til brug direkte på huden eller hovedbunden og som fungerer som et hygiejneprodukt for mennesker.

Sådan bruger man håndsprit korrekt

  1. Dosér 3-4 ml håndsprit pr. gang - sådan lyder anbefalingen fra mange producenter.

  2. Gnid hænderne ind i håndsprit indtil de er helt våde.

  3. Håndspritten skal gnides ind i huden i mindst 30 sekunder.

  4. Fortsæt med at gnide det ind i hænderne indtil håndspritten er tørret helt ind.

Flere tips og gode råd til at forebygge smitte

For at det skal være så enkelt for dig at finde relevant indhold inden for temaet her, har vi samlet alt relevant indhold på én side. Siden opdateres løbende med guides og tips, som vi håber, du oplever som en hjælp i disse influenzatider.

Læs flere guides og tips

Kommenter

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere.