• Tilbud
  • Guides
  • Om os
  1. Start
  2. Guides

Opdateret  

5 tips: Sådan indretter du den lille altan

Mikaela Ramos

Når vi får flere og flere solskinsdage, så ved man, at sæsonen på altanen nærmer sig. Har du en altan? Og har du udskudt eller ganske enkelt glemt at indrette dit lille ekstra stykke udendørsplads? Så er det tid til at komme i gang.

5 tips: Sådan indretter du den lille altan

Altan indretning: Sådan vinder du hver eneste kvadratmeter

Her får du vores bedste tips til at udnytte de ekstra kvadratmeter optimalt.

1. Blødt underlag

For at kunne nyde dagene bedst ude på altanen er det rart at kunne smutte udenfor bare i strømpesokker. Men har du en altan med betongulv, kan det hurtigt blive koldt. Den nemmeste og hyggeligste løsning er derfor at finde et pænt tæppe til altanen.

Det kan være svært at finde den rigtige form, men tæppet behøver ikke at passe nøjagtigt i størrelsen til altanen. Du kan naturligvis finde butikker, der sælger altantæpper efter mål, men de er for det meste lidt dyrere. En favorit er tæpper i naturlige farver og materialer.

Men hvis man ikke er udstyret med ti tommelfingre, kan man også give sig i kast med at lægge et altangulv. Det er lidt sværere at lægge, men resultatet bliver rigtig flot!

2. Smarte møbler

Når du skal vælge møbler til altanen, afhænger dine valgmuligheder meget af størrelsen på altanen, og hvordan man vil udnytte pladsen. Har du planer om at nyde mange måltider på altanen? Så er et højt altanbord at foretrække.

Der er mange varianter af såkaldte cafégrupper, der passer til en lille altan. Kan du omvendt godt lide at sidde behageligt og slappe af på altanen, så er et loungesæt en god løsning, men de egner sig bedst til lidt større altaner. Har du en meget lille altan, så er et hængebord en god løsning, da det nemt kan tages ned igen og pladsen udnyttes, når bordet ikke er i brug.

En anden vigtig ting at have styr på, når man køber altanmøbler, er materialet. Vælg materialer, der er lette at pleje og ældes pænt såsom stentøj eller rotting. De naturlige materialer er også moderne lige nu.

3. Spørgsmål om detaljerne

En altan er praktisk, når den møbleres efter formålet, men for at få den til at føles som en naturlig udvidelse af resten af hjemmet, bør den også indrettes med de små detaljer.

Det er nemmest at begynde med tekstilerne. Med plaider, tæpper og puder giver du med det samme altanen nyt liv. Men husk at tage dem ind, når det regner.

Har du en stor eller mellemstor altan, kan en hyndeboks være en praktisk løsning. Smid en dug over hyndeboksen, så kan den også bruges som bord, hvis du har en lille altan. Et overtræk til møblerne er også en god idé, så de holder sig pæne år efter år.

4. Belysning er prikken over i'et

Den sidste lille detalje, der kan løfte hyggefaktoren, er belysningen.

En trend, der nu har holdt i flere år, er lyskæder med store, runde pærer. Og nej, det ligner slet ikke julebelysning og er faktisk blevet populært om sommeren. Som supplement til lyskæden er lanterner perfekte at have på altanbordet eller på gulvet med levende lys.

Hvorfor nøjes med én lanterne, når man kan have flere?

5. Til de grønne fingre

Bor du i lejlighed og har du lyst til at dyrke tomater eller squash, så får du brug for en stor krukke, der kan stilles på altanen. Hvis du derimod bare vil have blomster til pynt, kan du stille dem forskellige steder. Der findes også altanpotter og altankasser, der kan hænge på rækværket.

Har du plads til det, kan du også finde stativer at stille potterne på. Men hvis du bare vil stille en potte på bordet eller hænge en op for hyggens skyld, er der selvfølgelig også perfekte potter til det.

Så længe du får tjekket, at potterne egner sig til udendørs brug, kan alle materialer bruges. Men husk at keramik vejer betydeligt mere end plastic, hvis du vil kunne flytte rundt på dine store tomatplanter.