Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

8 studietips: Sådan får du en effektiv studiedag derhjemme

Profilbillede
Opdateret 23. marts 2020

Gymnasier, skoler og universiteter herhjemme er gået over til fjernstudier. Men hvordan sikrer man sig som studerende, at man får en så glidende overgang som muligt? Her får du nogle gode råd.

Alle skoler og uddannelser landet over er lukket, nøjagtig ligesom mange arbejdspladser og butikker. Det sker for at forebygge smitte med coronavirus/COVID-19.

”Myndighedernes anbefaling [er], at vi lukker ned for al unødvendig aktivitet i en periode. Elever og studerende på alle uddannelsesinstitutioner sendes hjem nu. Og foreløbigt to uger fra fredag (13. marts, red.),” som statsminister Mette Frederiksen sagde på sit pressemøde onsdag 11. marts.

Den anbefaling gjaldt i første omgang frem til mandag 30. marts. Det er siden blevet forlænget frem til 2. påskedag, mandag 13.april.

Men selvom corona-udbruddet har sat en stopper for den fysiske undervisning, så er undervisningen stadig i gang. Nu i form af fjernundervisning og fjernstudier. For mange studerende indebærer det en stor omstilling; fra at have adgang til undervisningsmateriale i velegnede lokaler, må man tilpasse hjemmet til den anderledes situation.

Spørgsmålet er så: Hvordan kommer man bedst i gang med nye dag derhjemme? Og hvordan holder man selvdisciplinen ved lige i en længere periode?

- ”Det er vigtigt at vide, hvad man skal lave hvilke dage. Lav en plan for dit arbejde. Hvis det er en bog, der skal læses, bør du udarbejde en plan for orienteringslæsning, grundig læsning og derefter gentagelse af udvalgte dele. Det er ikke effektiv læring at læse en bog på x antal sider hver dag; her bør du inddele læsningen i flere trin,” siger Erika Wall, der er fjernunderviser og docent i sociologi ved Mittuniversitetet i Sverige, til PriceRunner.

Herunder får du vores håndgribelige tips til, hvordan du kan omstille dig til de anderledes dage.

Læs også: Sådan arbejder du effektivt hjemmefra

8 tips til en effektiv studiedag derhjemme

1. Få et fast skema for dagene

Sørg for, at du har et fast skema, du arbejder efter. Et eksempel kan være:

  • Begynd klokken 8 hver morgen

  • Nup en kort pause og stræk benene en gang i timen

  • Spis frokost klokken 12

  • Vend tilbage til dine studier klokken 13.

Hvis din uddannelse kræver din tilstedeværelse på bestemte tidspunkter, bør du selvfølgelig indrette dig efter det.

2. Læg en slagplan for dagen

Sørg for, at du har et mål med hver dag. Find tre opgaver, du skal i mål med i løbet af dagen, og arbejd så målrettet på at få det til at ske. Dét, du ellers formår at lave, tæller som et plus og giver desuden en god følelse i kroppen.

Til at holde styr på din to-do liste kan du med fordel bruge en af de digitale værktøjer, der er designet til formålet; f.eks. Trello eller Microsoft To Do.

3. Indret et arbejdsområde

Det er også vigtigt, at du har en plads i hjemmet, som du dedikerer til dine studier. Et sted med plads til din computer, headset, bøger og vigtige papirer. Sørg især for, at du har en ergonomisk arbejdsstilling – du skal jo sidde dér i mange timer. Har du et skrivebord, er det et fremragende valg.

4. Sørg for at have arbejdsro

Sig til forældre og søskende, at det her er dit studieområde, hvor du ikke ønsker at blive forstyrret; her skal være arbejdsro.

5. Hold fast i dine morgenrutiner

Undlad at blive liggende i sengen og snooze om morgenen. Stå op, klæd dig på og spis morgenmad – nøjagtig som du plejer. Ved at følge dine rutiner føler du dig mere frisk.

6. Invitér dine venner til et videomøde

Hold kontakten med dine medstuderende, så dit sociale liv ikke går i stå. Det er let at føle sig isoleret, når man arbejder på afstand i en længere periode. Men ved at kommunikere på video, så kan du stadig se dine venner, og det giver point på den sociale konto.

I kan eksempel hjælpe hinanden med at studere, lave gruppearbejde eller bare hænge ud i en pause. Her kan I bruge programmer som: FaceTime, Zoom, Microsoft Teams og Skype.

7. Husk at få noget frisk luft

Man kan hurtigt blive træt og distraheret, hvis man i timevis sidder med næsen i bøgerne; efter nogen tid bliver det svært at fokusere og huske det, man læser. Derfor er det vigtigt at gå ud og få lidt frisk luft eller åbne et vindue, så du lige får lidt frisk luft ind i lokalet. Det er et plus, hvis du samtidig bevæger kroppen lidt.

8. Glem ikke at spise

Sørg for, at du spiser morgenmad, og at du får frokost hver dag. Glem heller ikke den vigtige kaffepause om eftermiddagen. Når du fylder kroppen med energi, kan du undgå snacks og søde sager😉

Motivation og studieteknik

Der er forskellige studieteknikker, man kan benytte, hvis man føler, det kniber lidt med selvdisciplinen.

En af de teknikker hedder Pomodoroteknikken. Den rummer meget af det, som du også læser på denne side; nemlig at træne evnen til at holde fokus for at komme i mål med dagens opgaver. Du sætter simpelthen en personlig deadline, for eksempel 30 minutter, og så arbejder du fokuseret og disciplineret indtil uret ringer.

Men det er også vigtigt, at man har en personlig motivation.

- ”Snak med dine medstuderende om eventuelle problemer, der opstår. Diskuter tolkninger af begreber, fremhæv vanskelige dele af pensum og tjek med dine medstuderende, hvordan de oplever det hele. Mine studerende, der har hele studiet som fjernstudiet, plejer at oprette Facebook-grupper for årgangen. Det er også et godt tip,” siger Erika Wall.

Og som altid: Det er vigtigt at prioritere søvn, god mad og frisk luft. Gå gerne en tur i en lille halvtimes tid omkring frokosttid.

Gode produkter til studiet derhjemme

Sony WH-1000XM3

Testvindende headset med aktiv støjreduktion

Vil du gerne studere uforstyrret derhjemme, så bør du anskaffe dig et godt headset med støjreduktion. Når støjreduktionen er aktiveret, så lukker headsettet – hvis det er tilstrækkeligt godt – al støj ude. Det her headset kan klare opgaven og har samtidig et lækkert design, kanon lyd, trådløs betjening på siden og god mikrofonlyd.

HP Envy Photo 7134

Kompakt printer til hjemmekontoret

Selvom det meste i dag kan klares digitalt, så er det alligevel meget rart at kunne udprinte tekster og andet for at læse det igennem på skrift. Den her printer er fantastisk til formålet, da den er kompakt, trådløs og har en scanner.

Logitech HD Pro Webcam C920

Populært webkamera til møderne

Fjernstudier kan også indebære mange videomøder. Derfor er det godt med et webcam. Mange bærbare computere har allerede et indbygget webkamera, men er det ikke tilfældet for din (eller virker det ikke godt nok), så er denne model fra Logitech en rigtig god mulighed.

Symbio Copy 80g A4 500

Papir til printeren

Sørg for, at du ikke løber tør for blæk og papir til printeren. Her finder du en god pris på printerpapir.

Tips og gode råd til at forebygge smitte

For at det skal være så enkelt for dig at finde relevant indhold inden for temaet her, har vi samlet alt relevant indhold på én side.

Siden opdateres løbende med guides og tips, som vi håber, du oplever som en hjælp i disse tider.

Læs flere guides og tips

Kommenter

Hold dig til emnet, skriv i en god tone og udvis respekt for andre. Vi forbeholder os ret til at slette indlæg, som vi finder upassende.

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere.