Undgå at blive snydt på nettet

Vi er efterhånden vant til at handle på nettet. Det er enkelt og praktisk, og du undgår at stå i en overfyldt butik for at finde varerne. Udvalget af butikker på nettet bliver bare større – men onlinesvindlen følger desværre med. Derfor er det ekstra vigtigt, at du bruger et øjeblik på at tjekke butikken, når du besøger en hjemmeside, som du ikke har hørt om eller besøgt før. Her kan du læse mere om nogle af de mest almindelige former for onlinesvindel. Du får også tips til, hvordan du handler sikkert på nettet.

Falske butikker

Føles hjemmesiden ægte og troværdig? Det er noget af det første, du bør vurdere, inden du indtaster dine oplysninger og bestiller noget fra butikken.

Er det første gang, du hører om butikken?
Start med at Google virksomheden og læs anmeldelser på Trustpilot og her på PriceRunner for at høre andre kunders oplevelser med butikken. Du kan også søge efter butikken på sociale medier og tjekke om butikken er e-mærket (det er den danske mærkningsordning for sikker nethandel).

Så kan du relativt hurtigt spotte, om netbutikken er ude på at fuppe dig. Et tip kan også være at hente e-mærkets browserudvidelse SIKKER SHOPPING. Så kan du direkte i din browser se, om butikken er mistænkt for at være en fupbutik, som er ude på at snyde dig.

Er det en butik, du kender?
Tjek, at du er landet på den rigtige hjemmeside, og at webadressen er helt korrekt. Fupbutikker har det nemlig med at læne sig tæt op ad den rigtige webadresse. Nogle typiske advarselslamper er, at webadressen ender på andet end .dk eller .com, og at butikken ikke har et telefonnummer eller en form for ”Om os”-side, hvor du kan læse mere om butikken.

Hos PriceRunner modarbejder vi aktivt useriøse virksomheder, så du kan gøre en tryg og sikker handel på nettet. Og husk, at du som medlem på PriceRunner kan bedømme de butikker, du handler hos, så andre kunder kan få et indtryk af butikken og andre kunders oplevelser.

Falske mails og sms’er

Har du prøvet at modtage en fup-besked på mail eller sms? Beskederne er lavet til at lokke dine personlige oplysninger ud af dig.

Det kan for eksempel være mails og sms’er, som til forveksling ligner en officiel henvendelse fra en butik eller en virksomhed, du kender. Det kan være ved at fortælle dig, at din pakke er ankommet, men at du mangler at betale et mindre beløb. Eller at dine betalingsoplysninger skal opdateres på en streamingtjeneste. Eller noget helt tredje.

Men det er oftest fup og svindel.

Undgå at klikke på linket i beskederne og del ikke dine følsomme oplysninger som adgangskoder eller betalingsoplysninger med svindlerne i den anden ende.

6 tips - sådan kan du mindske risikoen for at blive snydt:

  1. Hvem er afsenderen af den e-mail eller sms, du har fået? Svindlere prøver at efterligne de officielle og velrenommerede virksomheder, du kender.
  2. Del aldrig dine personlige oplysninger via e-mail, sms eller telefon.
  3. Del aldrig din adgangskode til netbank eller NemID med andre.
  4. Klik aldrig på links og åbn ikke vedhæftede filer i e-mails, når du ikke kender afsenderen.
  5. Deltag ikke i konkurrencer, der kommer fra ukendte afsendere.
  6. Lyder tilbuddet for godt til at være sandt? Så er det desværre oftest sådan.

Hvis du henter appen ”Mit digitale selvforsvar”, kan du holde dig opdatere på falske mails og anden digital svindel. Det er Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden, som står bag appen.

Falske tilbud

Ah, følelsen af at finde lige præcis det, du leder efter, til en rigtig god pris. Den følelse er altså svær at slå.

Men nogle gange kan prisen føles for god til at være sand – og sådan er det desværre ofte, når svindlerne er i gang på nettet.

Når du falder over en fupbutik, som sælger et produkt til en urimelig lav pris, så kan det være med det formål at franarre dig dine personlige oplysninger i stedet for at sælge dig en vare. Hvis du har en mistanke om, at noget er for godt til at være sandt, så er det endnu vigtigere, at du husker at undersøge virksomheden, inden du bestiller noget.

Du kan også opleve butikker, der skilter med, at varen er faldet markant i pris. Men i virkeligheden har butikken faktisk bare valgt at hæve sin pris i en periode, før varen kom på tiilbud. På den måde ser det ud til, at varen er på tilbud, selvom varen egentlig har præcis samme pris som et par uger tidligere. Det er noget, du ofte kan opleve omkring Black Friday.

Hos PriceRunner kan du se og bruge en prishistorik på de varer, du sammenligner. Her kan du også sammenligne butikkernes priser over tid og se, hvordan de har ændret priserne op og ned. På den måde kan du hurtigt afgøre, om du er ved at gøre et godt køb eller ej.

Læs mere om, hvordan prishistorikken fungerer >

Kortsvindel og misbrug af dit betalingskort

Når du indtaster dine kortoplysninger på nettet, er det også vigtigt, at du sørger for, at oplysningerne bliver sendt krypteret mellem dig og butikken. Når noget er krypteret, betyder det kort og godt, at dine oplysninger ikke bliver sendt i almindelig tekst og altså ikke kan ses af andre.

Så hvordan ved du, om dit køb sker krypteret?

Tjek, at webadressen starter med https. Alle sikre hjemmesider vil typisk også have et ikon i form en hængelås ved siden af webadressen. Hvis du klikker på hængelåsen, kan du se mere information om certifikatet.

Men når du handler på nettet i dag, bliver du også bedt om at bekræfte og godkende din betaling med tofaktorgodkendelse. Det gør det sværere for svindlere af kunne misbruge dine kortoplysning. Din tofaktorgodkendelse kan enten være i form af din NemID nøgleapp på din smartphone eller med en sikkerhedskode og en SMS-engangskode. Det kan du også læse mere om hos din netbank.

Du kan finde flere tips og gode råd til trygge og sikre køb på nettet på Sikkerdigital.dk.

Vild med vores nye look?

Læs alle nyhederne og giv din feedback

her.