vandfast-krydsfiner findes også i disse kategorier

vandfast krydsfiner(27)

Det stærke valg: Vandfast krydsfinér

Vandfast krydsfinér er laminerede træplader, der består af en masse meget tynde træplader, der er limet sammen, så årene i træet lapper ind over hinanden på kryds og tværs. Denne overlapning er ret vigtig, for det er den, der gør, at en plade af krydsfinér er stærkere end en tilsvarende plade af massivt træ.

Vandfast krydsfinér har mange fordele, der gør den velegnet til mange forskellige formål. Først og fremmest er den enormt stærk. Brudstyrken er helt i top, men samtidig er den også temmelig fleksibel. Og de to egenskaber betyder til sammen, at en vandfast krydsfinérplade er nærmest umulig at knække. Derfor er plader af vandfast krydsfinér også meget brugt i forskellige former for byggeri, bådbyggeri og også som støbeplader

Vandfast krydsfinér er ikke vandfast

Vandfast krydsfinér adskiller sig fra andre former for krydsfinér, fordi der er anvendt en anden lim, til at lime de tynde træplader sammen med. Navnet lægger umiddelbart op til, at vandfast krydsfinér kan modstå direkte påvirkning af vand, men det er faktisk slet ikke tilfældet. Kun hvis den vandfaste krydsfinér bliver behandlet med maling, lak eller træbeskyttelse, kan den klare at blive udsat for vand med jævne mellemrum.

Det, der er vandfast, ved vandfast krydsfinér er udelukkende limen. Selve træpladerne er nøjagtig lige så sårbare over for vand, damp og fugt, som alle mulige andre former for træplader. Derfor bør man som udgangspunkt tage nøjagtig de samme forholdsregler i forhold til vand og fugt, uanset om man anvender plader af vandfast eller almindelig krydsfinér. Vandfast krydsfinér bliver blandt andet brugt som støbeplader og til at lave både af. Bruger man krydsfinéren til at bygge en båd, behandler man den typisk med lak, så træet bliver komplet vandafvisende.

Fungerer godt med høj luftfugtighed

Vandfast krydsfinér bruges naturligvis også i byggerier. Her er forskellen på vandfast krydsfinér og almindeligt krydsfinér lidt mere teknisk, men i korte træk handler det om anvendelsesklasser, træarten og naturligvis om den vandfaste lim, der er anvendt i den vandfaste krydsfinér.

Når man vælger plader, vil man hurtigt opdage, at der findes tre anvendelsesklasser:

  • Klasse 1 er beregnet til tørre omgivelser som eksempelvis private hjem, skoler eller børnehaver.

  • Klasse 2 er til fugtige omgivelser som garager, kælderrum, og lignende.

  • Klasse 3 er til udendørs brug eller til rum med højere luftfugtighed.

Vandfast krydsfinér kan fremstilles ved hjælp af to forskellige typer lim. Den ene lim har dog en tendens til at udskille formaldehyd, og derfor bruger man i dag næsten kun vandfast fenollim. Vandfast krydsfinér lavet med vandfast fenollim kan fås i alle tre anvendelsesklasser, men anvender man pladerne et sted, hvor den risikerer at blive udsat for svampeangreb, bør man altid overfladebehandle den vandfaste krydsfinér, så man undgår skimmelsvamp og begyndende råd.

Filter1

Vis
Log ind
Bliv medlem