Opdateret  

Test: Aircondition: 6 mobile i test

Patrik Persson

En mobil aircondition kan være en livredder, når den værste sommervarme rammer. Afhængig af hvilken model du vælger, kan du oven i købet få hjælp til at rense luften derhjemme. I denne test forsøger vi at vise dig vej gennem junglen af airconditionenheder. Vi har testet fire enheder fra henholdsvis Electrolux og Woods.

Billede af en mobil aircondition - læs testen og find din favorit

Sådan tester vi

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning.
Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

De mobile airconditions er blevet langtidstestet over en hel sommer. Vi har testet enhederne i vores testeres egne hjem, i forskellige rum og under varierende temperaturforhold - men de er selvfølgelig blevet brugt mest, når vejret har været rigtig varmt. Alle modellerne er bedømt på samme måde efter nedenstående kriterier:

  • Ydeevne: Vi har målt, hvor meget enheden kan køle et rum ned. Her tager vi også højde for lydniveauet, som er målt med appen Buller og sammenlignet med producentens angivelser.

  • Brugervenlighed: Her har vi set på, hvor enkel airconditionenheden er at pakke ud, hvor let den er at montere, hvor nem manualen er at forstå, og hvordan det fungerer med kontrolpanel, fjernbetjening og eventuelle mobilapps.

1. DeLonghi PAC EL112 CST Wi-Fi

Velkonstrueret førsteklasses aircondition

Indstillinger: Køling, affugtning, ventilator Ventilatorhastigheder: 3 Fjernbetjening: Ja Timer: Ja Kølemiddel: R290 Maks. driftstemperatur: 32 °C Min. driftstemperatur: 18 °C Køleeffekt (kW): 2,9 kW Køleeffekt (BTU/h): 11.000 BTU/h Affugtningskapacitet: 41 l/24 h Maks. lydniveau ifølge producenten: 63 dB Målt lydniveau: 63 dB Maks. overflade: 110 m2

DeLonghi Pinguino PAC EL112CST

DeLonghi har ikke sparet på krudtet med PAC EL112 CST WiFi, også kaldet Pinguino Care4Me. Den har en meget høj køleeffekt og skal ifølge producenten kunne køle et så stort rum som 100 kvadratmeter. Også affugtningen er velproportioneret med en kapacitet på 41 liter over en 24-timers periode.

Ligesom de fleste andre airconditionanlæg på markedet i dag er enheden primært bygget i hvid plast, bortset fra et sort touchpanel. En ting, der skiller sig ud, er fjernbetjeningen, som har en (slags) firkantet form og touchknapper i stedet for fysiske knapper.

Fjernbetjeningen er dog smartere, end hvad man tror ved første øjekast. I appen kan du indstille, hvilken temperatur og luftfugtighed der er den ideelle for dig. Fjernbetjeningen har indbyggede sensorer, som registrerer, hvis en af disse værdier afviger fra det, du har angivet, og starter automatisk aircondition. Smart!

Appen er smart, men vanskelig at komme i gang med

Ja, app'en. Denne variant har en Wi-Fi-forbindelse (der findes også en version uden) og en tilhørende app, hvor du kan foretage alle indstillinger. Når parringen er gennemført, fungerer alting godt, og appen er nem at forstå. Dog er parringen ikke helt så enkel, som manualen antyder, og vi måtte gætte os lidt frem, inden vi fik den til at fungere.

Appen giver dig f.eks. mulighed for at indstille tidsplanen for, hvornår klimaanlægget skal køre, og du kan naturligvis også skifte mellem de forskellige tilstande og indstille den ønskede temperatur. En smart funktion er såkaldt "geofencing", som gør, at airconditionanlægget starter automatisk, når du nærmer dig dit hjem.

Hvor godt fungerer klimaanlægget så? Jo, det køler meget effektivt, og natindstillingen reducerer ventilatorhastigheden så meget, at det er helt okay at sove, selvom den er tændt hele natten. Det medfølgende vindueskit passer ikke i konventionelle danske vinduer, men det er ikke usædvanligt. Enheden føles dyr og velbygget, men har også helt generelt en højere pris end mange konkurrerende modeller.

Velbyggetkøler godtbrugbar app
Vindueskittet passer ikkebesværlig parring med appendyr

Prissammenligning

Sammenlign priser
happii.dk Logo

DeLonghi Pinguino PAC EL112 CST - Bestillingsvare, 9-10 dages levering

5.272 kr.
Proshop.dk Logo

DeLonghi Pinguino PAC EL112 CST - Bestillingsvare, 9-10 dages levering

5.478 kr.
Merlin Logo

DeLonghi Pinguino PAC EL112 CST - Bestillingsvare, 9-10 dages levering

5.478 kr.

2. Whirlpool PACW212CO

Lydsvag aircondition med smart fjernbetjening

Indstillinger: Køling, affugtning, ventilator Ventilatorhastigheder: 3 Fjernbetjening: Ja Timer: Ja Kølemiddel: R290 Maks. driftstemperatur: 35 °C Min. driftstemperatur: 18 °C Køleeffekt (kW): 3,5 kW Køleeffekt (BTU/t): 12.000 BTU/t Affugtningskapacitet: 33.6 l/24 t Maks. lydniveau ifølge producent: 64 dB Målt lydniveau: 55 dB Maks. overflade: 30 m²

Whirlpool PACW212CO

Med PACW212CO har Whirlpool tænkt lidt længere og tilføjet nogle funktioner, som gør, at betjening af maskinen kræver en minimal indsats. Der findes f.eks. en slags auto-indstilling, som kaldes '6th sense', hvor maskinen registrerer, om temperatur og luftfugtighed afviger fra dine præferencer og automatisk ændrer indstillingerne.

Nogle gange er det måske ikke det vigtigste, hvad temperaturen er, hvor airconditionanlægget er placeret, men snarere hvor du befinder dig. I de tilfælde er der en funktion, som kaldes Around U, hvor fjernbetjeningen kan registrere temperaturen netop der, hvor du er (selvfølgelig hvis du har den med) og fortælle maskinen, når den skal starte og stoppe.

Tømningen kan føles lidt besværlig

Denne aircondition fungerer stort set rigtig godt, da den er i stand til at køle rummet ned, hvor den er testet, og den kan også køre om natten. Det forudsætter dog, at du har kørt aircondition et stykke tid før sengetid, så maskinen kan gå i natindstilling og kun opretholde temperaturen.

Der er også en affugtningsindstilling. Det havde vi dog nogle problemer med. For det første følger der ikke en afløbsslange med, hvilket ellers er almindeligt blandt konkurrerende modeller. Vandtanken blev også fyldt relativt hurtigt op, og det kom altid som en overraskelse, at den var fuld, da der ikke er nogen indikator for dette på maskinen.

Meget støjsvag natindstillingdiskret designlet at flytte pgahjulene nedenunder
Meget tunghvis du skal løfte denhøjlydt lige efter opstarttømningsslange medfølger ikke

3. Wood's AC Cortina Silent 12K

En moderne AC, der er let at anvende, køler godt, men med lidt for højt lydniveau.

Funktioner: køling, affugtning, ventilator Blæserhastigheder: 3 Fjernbetjening: Ja Timer: Ja Kølemedium: R290 Maks. driftstemperatur: 45 °C Min. driftstemperatur: 16 °C Køleeffekt (kW): 3,5 kW Køleeffekt (BTU/h): 12.000 BTU/h Affugtningskapacitet: 33,26 l/24 h Maks. Lydniveau ifølge producent: 64 dB Målt lydniveau: 65 dB Maks. areal: 35 m² Andre egenskaber: Tilhørende mobilapp

Wood's Cortina Silent 12K

Wood's AC Cortina Silent 12K er en transportabel AC-enhed, som løser sin opgave. Den er let at anvende og det perfekte alternativ til at sænke temperaturen i dit værelse, så du kan holde de rigtig varme sommernætter ud. Det eneste minus er lydniveauet, som gerne måtte have været lavere, især da modelnavnet antyder, at enheden skal være ekstra støjsvag.

Enheden er nem at komme i gang med. Efter hurtig udpakning af hovedenheden sætter man bare udblæsningsrøret på og hænger det ud gennem vinduet eller altandøren. Derefter er det bare at slutte den til kontakten og tænde for kølingen. Manualen er nem at følge og beskriver tydeligt enhedens forskellige tilstande og funktioner. Hvis du er heldig, passer det medfølgende vinduessæt også til dit vindue, hvilket det desværre ikke gjorde hos vores testere. Man kan købe andre vinduessæt til, men det er lidt irriterende, at det ikke fungerer fra begyndelsen.

Woods-Cortina-12K køler dagligstuen ned

Flot design og effektiv køling

Designet på enheden er stilrent og rimelig pænt, men den fylder en del og kræver en del plads i rummet. På enhedens overside sidder der et brugervenligt kontrolpanel med et lille display, der viser de aktuelle indstillinger. Der sidder en medfølgende fjernbetjening i et lille rum på siden, hvilket er både pænt og praktisk. Hjulene på undersiden gør det muligt at flytte den omkring i hjemmet, men da det er en stor enhed, skal du nok bruge hjælp til at flytte den til en anden etage.

Kølingen er den absolut vigtigste funktion, og Wood's Cortina Silent 12K holder, hvad den lover. På en varm sommerdag kunne måltemperaturen på 18 grader nås på blot nogle timer. Hvis du vil have det til at gå hurtigere, anbefales det at trække gardinerne for. Du kan nemt følge og ændre indstillingerne via den tilhørende mobilapp, som du hurtigt kan installere på din smartphone. Appen er enkel at bruge og fungerer som en forlængelse af enhedens kontrolpanel. Du kan for eksempel lukke for din AC uden at skulle stå ud af sengen.

Billede af kontrolpanel og fjernbetjening til Woods-Cortina-12K

Ikke så "silent" som håbet

De fleste ved, at en AC larmer, og netop transportable enheder er gerne ret højlydte. Derfor steg vores forventninger på grund af modellens navn ("Silent"), som antyder, at enheden er ekstra støjsvag. Med en lav effektindstilling og en ikke alt for lav måltemperatur er enhedens lydniveau helt i orden, også når kun blæseren er tændt. Det er først, når man vil køle rummet langt ned i en fart, der stadig er meget tilbage at ønske. Derfor er det vigtigt at huske at køle rummet ned i god tid, og hvis du er følsom over for lyde ve sengetid, bør du ikke regne med at kunne falde i søvn, mens rummet bliver kølet.

Den afsluttende kommentar må blive, at Wood's ikke burde have kaldt enheden "Silent", da det skaber forventninger, som denne AC desværre ikke kan leve op til. Bortset fra det, er det en rigtig effektiv transportabel AC.

Køler hurtigt nedlet at anvende og moderne
Ret højlydtlidt klodsetvinduessæt passer ikke til alle vinduer

4. Woods Milan WAC904G

Letanvendt aircondition trods forvirrende manual

Funktioner: køling, affugtning, ventilator, auto Blæserhastigheder: 3 Fjernbetjening: Ja Timer: Ja Kølemedium: R290 Maks. driftstemperatur: 31 °C Min. driftstemperatur: 15 °C Køleeffekt (kW): 2,6 kW Køleeffekt (BTU/h): 9.000 BTU/h Affugtningskapacitet: 28,8 l/24 h Maks. Lydniveau ifølge producent: 64 dB Målt lydniveau: 68 dB Maks. areal: 26 m² Andre egenskaber: Tilhørende mobilapp

Wood's AC Milan 9K WiFi

Woods Milan er på mange måder en rigtig behagelig, lille aircondition, som køler effektivt og faktisk også er ret så pæn. På andre måder er den dog virkelig frustrerende.

Alt det gode

Lad os starte med de gode sider. Kabinettet på AC'enheden er af højblank, hvid plast, og de afrundede hjørner på enheden ser ret godt ud. Det er meget ligetil at komme i gang med at bruge den, man skal bare montere udblæsningsslangen. Den kan enten kobles til en eventuel ventilation i væggen eller til et vinduessæt. Du kan i teorien også lede slangen ind i et tilstødende rum, men husk, at din AC producerer store mængder varm luft, som skal ledes ud på en eller anden måde.

Billede af displayet til Woods-Milan - det er lidt svært at aflæse

Der medfølger et vinduessæt, som er nemt både at montere og justere. Typen fungerer nok bedst til skydevinduer, men kan selvfølgelig også anvendes til sidehængte vinduer (som er klart mest almindeligt i Danmark). Vinduessættet slutter i så fald ikke helt tæt, men hvis du ikke har større problemer med insekter, er det ikke noget problem. Der findes tredjepartsprodukter, der kan anvendes til at tætne vinduet omkring vinduessættet, men de skal købes separat. Under test har vi bemærket, at slangen af og til går løs fra beslagene i begge ender. Desværre skal man tage beslagene af for at koble slangen til igen, hvilket kan være irriterende i længden.

Manualen efterlader visse spørgsmål

Du betjener enten AC'en ved hjælp af det indbyggede kontrolpanelet, fjernbetjeningen eller med den tilhørende mobilapp. Kontrolpanelet (findes oven på enheden) er let at gennemskue, men svært at aflæse i dagslys. Det samme gør sig gældende for displayet på forsiden, der viser den aktuelle temperatur. En fordel ved den lave lysstyrke er dog, at den ikke generer om natten. Knapperne på fjernbetjeningen har ingen tekst, der beskriver funktionerne, men den er alligevel let at anvende.

Billede af display, betjeningspanel og fjernbetjening til Woods AC Milan

Mobilappen leder os dog hen på de problemer, der er med denne AC. Instruktionerne i appen til at slutte AC-enheden til Wi-Fi-netværket har billeder, der viser processen, men nogle af knapperne findes ikke på den enhed, vi har testet. Dette problem støder vi også på i den medfølgende trykte manual. Af og til er der ingen sammenhæng mellem det, der vises i manualen, og det, vi ser på selve enheden.

Et eksempel er, at vi bliver opfordret til at trykke på en bestemt knap på kontrolpanelet for at nulstille Wi-Fi-forbindelsen, men den pågældende knap findes ikke. Efter at have kontaktet Woods' support viser det sig, at der på fabrikken er foretaget ændringer i softwaren, som Woods ikke har kendskab til. Dette vil sikkert blive rettet til efterhånden, men i skrivende stund kan visse instruktioner fremstå forvirrende.

Til Woods' forsvar skal det dog siges, at deres support var meget imødekommende og engagerede i at hjælpe os med at løse problemet. Vi kan også nævne, at appen i visse tilfælde virker fejloversat, men den er trods alt til at bruge og forstå.

Sådan nulstiller du Wi-Fi på Woods AC Milan 9K WiFi:

Hold "+"-knappen inde i fem sekunder, indtil W-iFi-symbolet blinker. Du skal således hverken holde "power"- eller "timer"-knappen inde, som der står i manualen og i appen.

Køler meget godt og hurtigt

Woods Milan har flere forskellige funktioner, for eksempel køling, affugtning og auto. Man kan sagtens indstille en timer, og der er en natfunktion, hvor enheden støjer mindre og slukker af sig selv efter nogle timer. Vi måler et lydniveau på 68 dB lige ved siden af enheden og 64 dB to meter væk. Enheden er ikke ligefrem musestille i natfunktion, men den er ifølge vores tester et klart bedre alternativ end at vågne badet i sved midt om natten.

Kølingen klarer Woods Milan fint. Den skal kunne køle arealer på op til 26 m², hvilket vi oplever som en korrekt vurdering. En af vores målinger viser, at den kunne køle et rum ned fra 24,8 grader til 19,6 grader på kun en time.

Overordnet oplever vi, at Woods Milan er en god og effektiv AC, som løser sin opgave. Hvis vi sætter prisen i forhold til funktionen synes vi også, at denne model er et godt køb. Trods den misvisende manual og app lærer du nok at bruge den alligevel takket være det intuitive design.

Flot og enkelt designforholdsvis stille
Manualen er meget svær at forstådisplayet svært at aflæse i dagslysslangen til udblæsningsluften går af og til løs fra beslagene

5. Electrolux WP71-265WT (Airflower)

Meget let anvendelig aircondition, der godt måtte have været lidt mere effektiv

Funktioner: køling, affugtning, ventilator, varme Blæserhastigheder: 3 Fjernbetjening: Ja Timer: Ja Kølemedium: R290 Maks. driftstemperatur: 30 °C Min. driftstemperatur: 16 °C Køleeffekt (kW): 2,6 kW Køleeffekt (BTU/h): 8.800 BTU/h Affugtningskapacitet: 43 l/24 h Maks. Lydniveau ifølge producent: 64 dB Målt lydniveau: 60 dB Maks. areal: 40 m² Andre egenskaber: Tilhørende mobilapp

Electrolux Well P7 WP71-265WT

Electrolux WP71-265WT er en mobil aircondition, der efterlader et ret blandet indtryk, når vi tester den. Enheden er generelt nem at komme i gang med og intuitiv at bruge, men den lader også en del tilbage at ønske, når det gælder montering og køleegenskaber.

Det er på en måde både meget nemt ... og virkelig besværligt at samle enheden samt at komme i gang med den. Enheden virker smart emballeret pakket med meget lidt overflødigt bølgepap og plastik, og monteringen af delene giver stort set sig selv. Det eneste, der kræves, er at tilslutte udblæsningsrøret, så er du klar.

Manualen er ret svær at gennemskue.

Installationen kompenserer for, at manualen lader en del tilbage at ønske. Vores tester oplever flere gange, at manualen er meget svær at forstå, hvilket giver mistanke om, at den er maskinoversat. Det krævede en del gætværk at få tømt enheden for vand, for her var manualen ikke til nogen hjælp.

Denne model kan styres med en mobilapp, og den fungerede fejlfrit. Det var hurtigt overstået at installere appen og slutte den til enheden. Den medfølgende fjerbetjening er nem at gennemskue, og det samme gælder det indbyggede kontrolpanel. Vores indtryk af kontrolpanelet bliver dog trukket ned af de sølvfarvede knapper med hvid tekst, under visse forhold er teksten på knapperne stort set umulige at læse. Men samlet set er enheden meget enkel at betjene.

Close-up billede af Electrolux WP71s display

Lydniveauet kan vi ikke beklage os over. Vores tester måler et lydniveau på 60 decibel. Derimod er lydniveauet meget ujævnt, og enheden afgiver en skramlende lyd - især når den er indstillet på køling. Lyden er mere behagelig, når kun blæseren er aktiveret, men med kølingen slået til kan det være svært at have enheden tændt, når man skal sove.

De indbyggede hjul gør vægten lettere at overkomme

Kølingen fungerer godt, og den kan gøre et rum mærkbart køligere. På de varmeste dage kunne den dog ikke køle rummet ned til mere end 19 grader, selvom den var indstillet til 16 grader og havde stået i et rum med lukket dør det meste af dagen. Men som nævnt køler den bestemt rummet ned.

Enheden er ret klodset, og den vejer hele 45 kg. Hvis den ikke skal flyttes mellem etager, bliver det hele lettere af, at den er udstyret med hjul. Skal den bæres op eller ned ad en trappe, kan det være en god idé at få hjælp til at bære den. Den kræver også en del plads i rummet, og med tanke på, at den bør have mindst en halv meter frirum omkring, er den ikke helt nem at finde plads til.

Billede af vindueskittet til Electrolux-WP71

Der medfølger et vinduessæt, men ikke et tætningssæt – det må man købe separat. Vinduessættet var også for kort til vores testers vindue, selvom størrelsen på det pågældende vindue er ret standard. Det gjorde det nødvendigt for vores tester at købe et forlængerstykke til vinduessættet.

Vi er ikke helt sikre på, om denne model er pengene værd. Testeren mener, at den godt kunne have været mere effektiv med tanke på prisen, og at en mindre enhed til en lavere pris måske havde været et bedre køb. Men når det er sagt, køler den godt og er meget enkel at bruge.

Hurtig kølinglet og intuitiv at komme i gang medmeget praktisk app
Meget ujævnt og forstyrrende lydbilledetung og klodsetsænker ikke temperaturen så meget som ønsketvinduessættet skulle suppleresutydelig manual

6. Whirlpool PACW29COL

Klimaanlæg, der er frustrerende på mange måder

Indstillinger: Køling, affugtning, ventilator Ventilatorhastigheder: 3 Fjernbetjening: Ja Timer: Ja Kølemiddel: R290 Maks. driftstemperatur: 26 °C Min. driftstemperatur: 18 °C Køleeffekt (kW): 2,6 kW Køleeffekt (BTU/h): 9.000 BTU/h Affugtningskapacitet: 31.2 l/24 t Maks. lydniveau ifølge producent: 64 dB Målt lydniveau: 63 dB Maks. overflade: 17 m2

Whirlpool PACW29COL

Det, du får med en Whirlpool PACW29COL, er et klimaanlæg, der fungerer ganske godt, men som desværre blander smarte detaljer med funktioner, der virker fornuftige på papiret, men ikke fungerer særligt godt i praksis.

Til at begynde med fungerer kølingen ok, men måske ikke så godt, som vi havde håbet. Klimaanlægget har været i brug i et rum på ca. ti kvadrater og har kørt i ca. tre timer. Selvom temperaturen har været indstillet på 18 grader, er denne temperatur aldrig nået, så vi har måttet nøjes med 23–24 grader. I betragtning af, at temperaturen før var 28–30 grader, er dette alligevel en klar forbedring.

Installationen af klimaanlægget er en meget ligefrem proces, og det har ikke været nødvendigt at konsultere brugsanvisningen ret ofte. Dog lagde vi mærke til, at installationen af vindueskittet (som er beregnet til skydevinduer) optager mere plads i manualen end brug af selve maskinen.

Forvirrende, men samtidig smart fjernbetjening

Betjeningspanelet på klimaanlægget er nemt at forstå, men desværre giver det et billigt indtryk og virker plastikagtigt. Der medfølger også en fjernbetjening. Kontrollerne på den adskiller sig dog fuldstændigt fra kontrolpanelet og kan virke forvirrende. En meget finurlig detalje er dog, at fjernbetjeningen har et indbygget termometer, som kan hjælpe klimaanlægget med at holde styr på temperaturen.

Whirlpool sværmer rigtig meget for en funktion, der kaldes 6th Sense. Når klimaanlægget er tændt, skal det være i stand til selv at registrere temperaturen og luftfugtigheden i rummet og automatisk vælge driftstilstand. Vi har svært ved at se, hvor ofte dette vil blive brugt i praksis, da enheden også i "almindelig" køletilstand starter og stopper automatisk, afhængigt af temperaturen.

Rimelig god fjernbetjeningsmart termometer på fjernbetjeningenforholdsvis lav pris
Der medfølger ikke noget fornuftigt vindueskitstor forskel på fjernbetjening og kontrolpanelkølingen går ganske trægt
  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os