Vi gemmer data om din brug af sitet i cookies. Ved fortsat brug accepterer du dette

Cookiepolitik

Bærbar: 4 modeller i test

Af PriceRunner Opdateret 04.09.2018

Vi har testet bærbare computere og kommer her med vores købsanbefalinger. Lenovo Yoga 910-13IKB er et godt bud på en erhvervscomputer, mens hybridcomputeren Microsoft Surface Pro 4 blandt andet får ros for skærmen og sin ydeevne.

Lenovo Yoga 910-13IKB

Fleksibel computer fra flere synsvinkler

Størrelse: 13,9 tommer Processor: 2,7 GHz Intel Core i7-7500U Harddisk: 1.000 GB SSD Grafik: Intel HD 620 Ydelsesmåling: CPU: 1 943 Grafikkort: 313 (3D Mark Basic Edition TimeSpy) Vægt: 1,38 kg Garanti: 1 år Operativsystem: Windows 10 Home 64 Andet: 4K IPS-skærm (3840 x 2160 pixel), ISO-tastatur, fingeraftrykslæser, JBL-højttalere, 3 stk. USB (1 stk. "always on")

Lenovo Yoga 910-13IKB bliver bedste arbejdscomputer på grund af sin perfekt balancerede blanding af ydeevne og alsidighed. Denne computer har nødvendigvis en saftig pris, men er på den anden side spækket med funktioner. Du kan for eksempel vende skærmen og bruge den som tablet.

Da computeren er utroligt tynd, generes vi ikke af tastaturet på undersiden, man mærker det faktisk slet ikke. Derudover har den touchscreen, så du nemt kan holde præsentationer. Dette går godt i spænd med Windows 10, som har stort fokus på dette.

Muligheden for at klappe skærmen 180 grader bagover gør også, at du kan stille den som en halvåben bog, som hviler med langsiden på skrivebordet og holde Skype-møder via webcam'et. På den måde fylder computeren meget lidt, og det er praktisk hvis man ofte holder møder, mens man er på farten. Computeren er imidlertid ikke særlig stor, så størrelsen er sjældent til besvær, når den er i almindelig tilstand.

Hængslerne er også rigtig gode. Den klappes ikke sammen, medmindre vi selv vil have den til det. Webcam'et er i øvrigt knivskarpt og glimrende til videomøder.

Yoga 910-13IKB har en rigtig god skærm med fænomenal billedkvalitet. Vi har ikke oplevet problemer med light bleed eller lignende. Den har også knivskarp skarphed og udmærket farvegengivelse. Men alt er ikke guld og grønne skove med denne computer.

Vi synes at grafikkortet er lige i underkanten med tanke på prisen. Dette er bestemt ikke den rigtige computer til spil eller andre grafiktunge opgaver. Vi kunne også ønske os mere eksklusive materialer, den virker ikke så dyr som den faktisk er, når vi mærker på den.

Derudover stemmer den angivne batteritid på 12 timer ikke overens med vores oplevelse. Vi når op på lige over halvdelen, når vi har computeren i normal tilstand energimæssigt og kører programmer, som vi bruger aktivt. Men det er alligevel godkendt. Den er også hurtig takket være den rigtig skarpe processor.

Er du Excel-fanatiker med tendens til at have mange vinduer og programmer åbne samtidig, behøver du ikke at være bekymret for ventetider, når du skifter eller starter nye programmer. Det er heller ikke tosset, at du kan oplade mobiltelefonen via USB-porten, selvom computeren er lukket. Er du inden for erhvervslivet og har brug for at kunne holde præsentationer, ofte har digitale møder og rejser meget, så er dette virkelig computeren for dig.

Fænomenal skærmsmart konstruktiongodt webcamtouchscreenfunktionalitet
Trist valg for grafikydelsen

Microsoft Surface Pro 4

Størrelse: 12,3 tommer Processor: Intel Core m3, Intel Core i5 (Skylake), Intel Core i7 (Skylake) Hukommelse: 4 GB, 8 GB eller 16 GB RAM Harddisk: SSD med 126 GB, 256 GB eller 528 GB Grafik: m3 Intel HD-grafik 515, i5 Intel HD-grafik 520, i7 Intel Iris-grafik Vægt: i5/i7: 786 gram m3: 766 gram Garanti: 2 år for hardware og 1 år for tilbehør Optisk drev: Nej Operativsystem: Windows 10 Øvrigt: Surface-pen, USB 3.0, HD-webkamera (fremadrettet 5 MP, bagudrettet med autofokus 8 MP), kortlæser, headsetstik, Mini-DisplayPort, omgivelseslyssensor, accelerometer, gyroskop, magnetometer

Microsoft Surface Pro 4 er en hybridcomputer, dvs. både tablet og laptop med aftageligt tastatur. Flere andre computerproducenter har udviklet lignende koncepter, men ingen af konkurrenterne vækker den samme instinktive lyst til at måtte have.

Design og byggekvalitet er enestående, samtidigt med at ydeevne og brugervenlighed er i top. Surface Pro 4 er baseret på forgængeren Surface Pro 3, men ved nærmere eftersyn finder man en række betydningsfulde forbedringer. Skærmen er større, selvom målene er de samme.

Desuden er skærmens kvalitet bedre med fantastisk farvegengivelse og knivskarpt billede med 267 ppi (pixel per tomme). Selv tastaturet er blevet forbedret med adskilte taster, en ny, udmærket pegeplade af glas og indbygget fingeraftrykslæser. Som prikken over i'et er Surface-pennen endnu bedre med 4 gange så mange trykfølsomhedsniveauer. Du kan tilkøbe flere slags pennespidser for at få bedre følelse når du tegner, skriver eller lave avancerede tekniske CAD-tegninger.

Teknikken i Surface Pro 4 er i verdensklasse, men det er det samlede indtryk, der er mest mindeværdigt, den måde hvorpå de forskellige dele smelter sammen til en grænseløs brugeroplevelse. For eksempel at computeren låses op, når den genkender dit ansigt, at du kan hvile hånden på skærmen når du skriver, og at støtten på bagsiden gør, at du kan vinkle skærmen, lige som du ønsker.

Der er selvfølgelig også nogle irritationsmomenter: Tastaturet medfølger ikke ved køb, der er meget få porte, og pennen, der sættes fast på siden af computeren med magneter, går ret let løs. Disse mangler er små i det store billede, og de børnesygdomme, der fandtes ved lanceringen, har vi ikke mærket noget til under vores månedslange test.

Prisen er høj, især med de hurtige i5- og i7-processorer, men hvis du er på udkig efter en god tablet, der ved behov kan multitaske tunge, ydelseskrævende Windows 10-programmer, så er der ingen tvivl om, at Surface Pro 4 er et udmærket køb. Vi er meget imponerede.

Praktisk og innovativt formatgod skærmudmærket ydeevne
Tastatur medfølger ikkefå porte

Asus ZenBook UX430UQ

Kompakt og sober 14"-model af høj byggekvalitet

Størrelse: 14 tommer Processor: Intel Core i7-7500U Hukommelse: 16 GB DDR4 Harddisk: 512 GB SSD Grafik: NVIDIA GeForce 940MX Grafikydelse: CPU: 2 116 Grafikkort: 441 (3D Mark Basic Edition TimeSpy) Vægt: 1,3 kg Garanti: 1 år Operativsystem: Windows 10 Home 64 Andet: Full HD-skærm, fingeraftrykslæser, fuldt tastatur, Harman Kardon-højttalere

Asus ZenBook UX430UQ er en meget interessant computer til arbejdsbrug, da den kombinerer et sobert design i et meget lille kabinet på trods af 14-tommersskærmen. Den både ligner og føles som en premiumcomputer.

Du finder næsten ingen døde felter omkring skærmen. Desuden er computeren virkelig tyndt og vejer kun lige over et kilo, så den er nem at bære rundt på. Den er også sindssygt hurtig. Selv om du har mange programmer kørende, går det utrolig hurtigt at åbne vinduer og skifte mellem programmer.

Vi savner dog et bedre grafikkort. Der er faktisk et dedikeret et af slagsen, hvilket er meget usædvanligt i ultrabooksegmentet, så på den måde skiller den sig ud. Men resultatet for grafikydelsen er desværre stadigvæk ret nedslående. Det er ikke en computer til at spille på, og den er heller ikke noget for dig, hvis du arbejder med 3D-visualisering eller lignende, men så havde du formentlig heller ikke kigget efter en ultrabook.

ZenBook UX430UQ er overordnet en rigtig god computer. Skærmen er af superkvalitet, med vild skarphed, fin farvegengivelse og rigtig god betragtningsvinkel. Lysstyrken justeres automatisk ud fra forudsætningerne i rummet.

Computeren holder sig køling også under hård belastning, og blæserlyden er ikke noget vi lægger mærke til. Batteritiden er ved normal brug knap 6 timer, hvilket er to timer kortere end angivet, men stadig absolut godkendt. Med tanke på at computeren er så mobil, havde vi gerne set længere batteritid, for eksempel til lange flyveture.

Det vi kan ellers savner hos UX430UQ er prikken over i'et. Ting som at kunne rotere skærmen eller rigtig lang batteritid – noget som får den til at skille sig ud og skaber merværdi. Er det derimod ikke et behov du har, er dette en meget prisgunstig computer.

Den er velegnet til arbejde med tal og dokumenter, hvis man vil have en hurtig computer der emmer af kvalitet, uden at skulle give overdrevet mange penge for den. Derudover passer den fint til studerende med god økonomi, der gerne vil have en computer med god byggekvalitet.

Vanvittigt hurtigmeget god skærmkompakt og lethøj byggekvalitet
Svag grafikydelselidt begrænsede funktioner

Lenovo IdeaPad 320-14ISK

Hurtig computer til lettere opgaver

Type: Lavpriscomputer Størrelse: 14 tommer Processor: Intel Core i3-6006U Hukommelse: 6 GB SDRAM DDR4 (2 GHz, 3 MB cache, 2 kerner) Harddisk: 128 GB SSD Grafik: Intel HD Graphics 520 Vægt: 3.78 Garanti: 1 år Operativsystem: Windows 10 Home 64 Andet: Full-HD TN-panel (1920 x 1080), webkamera 0,3 MP, Bluetooth 4.1, 2 stk. USB 3.0, 1 stk. USB 3.1 type C, HDMI, 802.11ac 3D Mark Basic Edition TimeSpy: CPU: 1345 Grafikkort: 299

Lenovo IdeaPad 320 er en hurtig og enkel lavpriscomputer med mange esser i ærmet. Den arbejder eksempelvis stille og holder sig kølig selv under mere krævende opgaver. Takket være USB C-porten får du hurtig overførsel, hvilket er en god fremtidssikring, da USB C mere og mere kommer til at tage over.

Computerens udseende er ret almindeligt. Den skiller sig ikke ud hverken i positiv eller negativ retning. Hvis vi skal kritisere noget designmæssigt, er det de store, døde områder omkring skærmen. Vægtmæssigt er den også standard. Vi giver dog plus for den slagfaste SSD-disk.

Computerens ydeevne er der heller ikke noget galt med. Der er rigtig hurtig respons på brugergrænsefladen. Det går hurtigt at åbne programmer, og det er ikke noget problem at have flere faner og programmer åbne samtidig og skifte mellem dem. Men det er som nævnt en lavpriscomputer. Det drejer sig ikke om spil eller tungere programmer. Så mærker du med det samme, at det bliver hårdere for computeren. Det mærkes ved, at funktioner tager længere tid, end de ville have gjort på en computer med højere ydeevne.

Grafikydeevnen er desuden langt fra tilstrækkelig, til at du kan spille spil. På den anden side er den ikke beregnet til gaming, filmredigering og lignende opgaver.

IdeaPad 320 har en helt rimelig batterilevetid. Hvis du ikke belaster den, kan den holde til tre timers drift, før den skal oplades. Under mere normale forhold holder den lige over to timer. I forhold til prisklasse og konkurrenter er det relativt normalt.

Det dårligste ved IdeaPad 320 i forhold til den målgruppe den henvender sig til, er skærmen. Farverne er blege, og kontrasten er dårlig. Overordnet virker billedet til uskarpt. Resultatet bliver en ret mat og trist oplevelse. Samtidig er betragtningsvinklen dårlig. Skal du til se film med computeren, findes der betydeligt bedre modeller.

Webkameraet er heller ikke af særlig høj kvalitet. Billedet bliver pixeleret og mudret. Skal du deltage i videomøder, bør du købe et eksternt kamera. Denne computer egner sig bedst til studerende og privatpersoner, som har brug for at surfe, skrive, regne og administrere uden begrænsninger. Dem som vil kunne have flere, enklere programmer i gang samtidig og skifte imellem dem, uden at skulle vente på, at computeren reagerer. Så er den et godt køb.

Hurtig til multitaskingokay batterilevetidkølig og stille
Ringe skærmdårligt webkamera

Alt om bærbar

Det behøver ikke at være så svært, som man kan tro, at købe den bedste bærbare computer. Mange har nok en forestilling om deres budget, og hvad computeren hovedsagelig skal anvendes til. Alligevel bliver mange overvældet af det enorme udvalg af modeller, størrelser og prisklasser. At der findes så mange forskellige modeller skyldes kort og godt, at der findes så mange valgmuligheder inden for hardware og kabinetter i dag.

Desuden er der et utal af komponenter, der påvirker computerens funktionalitet, ydeevne og levetid. To tilsyneladende ens computere kan yde forskelligt på grund af nogle få faktorer. Er kølingen eksempelvis for dårlig på grund af et for trangt kabinet med utilstrækkelige køleenheder, bliver computeren meget varm under belastning, hvilket går ud over hardware og ydeevne. Computerens levetid bliver også kortere. Men hvordan ved man, hvilken computer man skal vælge?

Vælg den rette computer

Vejen mod at købe en passende computer tager udgangspunkt i dine behov. Hvilken slags computer er du ude efter? Skal den bruges til arbejde? Skal du spille spil på den? Er den kun til e-mail og at surfe på nettet? Rejser du ofte og vil kunne have computeren med? Skriv dine ønsker ned, så bliver det lettere at sortere i computerne.

En computer der kun skal bruges til at surfe på nettet, sociale medier og e-mail, behøver ikke at være særlig kraftig, og så kan du nok finde gode modeller til et par tusind kroner. Skal du også bruge den til arbejde og arbejder meget med data eller grafik, skal processor og grafikkort være et nummer større. Vil du have den med på rejser eller i skole, er det rart, hvis den er let og ikke alt for stor. Skal du også kunne spille de nyeste spil på en bærbar computer, skal grafikkort, processor, køling og anden hardware være af meget høj kvalitet.

Enklere computer

Ofte kan du se på computerens navn eller kategori, hvad den er beregnet til. En Chromebook er for eksempel en meget enkel form for computer beregnet til studerende og andre, der primært skal bruge en computer til at kunne skrive og surfe. Den er kompakt og let at have med. Den kører ikke Windows, men i stedet Chrome OS, som er Googles operativsystem. Der findes også andre former for enklere computere.

Mellemklasse

Næste kategori af computere er nok den almindeligste. Det er 15"-modellerne i mellemklassen. De er et godt alternativ, hvis du vil have en "tilpas" computer, hvor du kan lave lidt af det hele. Du kan for eksempel spille en del spil, men ofte ikke med de allerhøjeste grafikindstillinger. Du kan også surfe, tjekke mail, gennemgå data i beregningsprogrammer eller redigere billeder. Denne slags computer fås i mange forskellige prisklasser og er ofte god til prisen.

Premiumcomputere og specialkonfigurationer

En anden kategori af computere er ultrabooks. De er meget kompakte og lette computere omkring 14 tommer med en mere kraftfuld processor. De kaldes ofte også forretningscomputere og er lette at have med, når du arbejder væk fra kontoret.

Materialevalgene er normalt mere eksklusive. De kan også komme med luksusfunktioner som fingeraftrykslæser eller foldbar skærm. Disse computere koster mere end de to ovennævnte kategorier, da sammensætningen af hardware og kabinet er af højere kvalitet. Grafikkortet plejer imidlertid at holde ret lav profil og er ofte oven i købet et integreret kort i stedet for et selvstændigt. Således passer disse computere ofte ikke til brugere, der arbejder meget med 3D-billeder og video, eller som vil kunne spille spil.

Er du ude efter en spillecomputer, har computerproducenterne særlige gaming-serier. Nogle eksempler er HP Omen, Dell Alienware og Lenovo Legion. De har den nyeste hardware i den dyrere kategori og ofte en ret så særpræget udformning. Computeren plejer at have programmerbare taster, baggrundsbelyst tastatur og andet, som gamere kan tænkes at ønske sig. De er normalt lidt klodsede med tanke på mobilitet, men alligevel kompakte i forhold til det, der sidder under på indersiden.

Bærbare spillecomputere er normalt relativt dyre. Det er ikke usædvanligt at betale i omegnen af 15.000 kroner, hvis du vil kunne spille de nyeste spil i højeste opløsning.

Spar penge

Et tip. Bærbare computere kan være flere tusind kroner billigere at købe online sammenlignet med butikspriser. Online køber man altid nyfremstillede computere med de nyeste processorer og grafikkort. En laptop fra butikken kan være flere måneder gammel, og det er lang tid inden for computerverdenen. Sørg for, at den computer du køber, er ny og lever op til dine krav.

Med vores købsguide får du opdaterede tips og råd om de mest interessante, bedste og prisgunstige bærbare computere netop nu. Vi anfører også de mest interessante laptopserier fra producenter som Acer, HP og Asus med flere. Tjek også vores guide om komponenter og hardware.

Komponenter og hardware i en laptop

Komponenterne i en laptop er udviklede til at være mindre og mindre strømkrævende end dem i en stationær computer. Derfor er det dyrt at købe en laptop med samme ydeevne som en stationær computer. Fordele som at de er bærbare og støjsvage er dog mere tungtvejende argumenter, og i de seneste år har bærbare computere solgt bedre end stationære.

Her anfører vi de vigtigste komponenter og den hardware, der indgår i en moderne laptop.

Processor

Processoren er computerens hjerne, der bestemmer og prioriterer forskellige instruktioner og beregninger. Intel og AMD er de to største producenter med varemærker som Core, Atom, Fusion og Ontario. Processorens hastighed måles traditionelt i clockfrekvensen hertz (Hz).

Man kan ikke længere generelt konkludere, at en højere clockfrekvens giver en hurtigere computer. For eksempel er en Intel Atom-processor på 1,5 GHz ikke nødvendigvis lige så hurtig som en Intel Core i3-processor på 1,3 Ghz. Man kan heller ikke bare sammenligne clockfrekvensen på en Intel-processor med en fra AMD, da firmaerne måler med forskellige metoder. Det gør det vanskeligt at sammenlige forskellige processorer med hinanden.

I stedet kan man generelt sige, at man får den ydeevne på processoren, som man betaler for. Dyrere modeller har fire eller seks kerner, højere bushastighed og 64-bit-teknologi. De bedste processorer netop nu er den nyeste generation af Intel-processorer, som er baseret på Haswell-arkitekturen med modelbetegnelserne i3, i5 og i7. De har firecifrede modelnumre, der begynder med tallet 4, for eksempel Intel Core i7-4700MQ.

Grafikkort

Grafikkortet er en ekstra processor, som er dedikeret til databehandling af det, der vises på skærmen. De ekstra hestekræfter er nødvendige til tunge grafikapplikationer som billedbehandling i Photoshop, filmredigering eller til at vise film i høj opløsning på en ekstra LCD-skærm eller et TV.

Prisintervallet går fra nogle hundrede kroner til flere tusind afhængigt af grafikkortets ydeevne. Rigtigt dyre grafikkort giver mulighed for at spille grafiktunge computerspil som Starcraft 2, Black Ops II eller Battlefield 4. De kraftigste computere bliver dog hurtigt varme og kræver støjende blæsere til afkøling.

Virksomhederne Nvidia og ATI dominerer markedet for separate, dedikerede grafikkort med serierne GeForce og Radeon. Hvis man er interesseret i at vide, hvilket grafikkort der er hurtigst og bedst, kan man læse benchmark-test som for eksempel 3D-mark 2013.

Hvis du kun har planer om at anvende computeren til at surfe på nettet, betale regninger eller office-programmer, kan du i stedet vælge et billigere on-board grafikkort. De er integreret i den almindelige processor og deler hukommelsen, når det er nødvendigt. Eksempler på on-board grafikkort er Mobile Intel og AMD Radeon.

Skærm

Dagens LCD-skærme har forbedret billedkvalitet med bedre lysstyrke, dybere sorthed og højere kontrast end nogensinde før. Højblanke skærme dominerer, da de har bedre farvegengivelse end de matte skærme, der tidligere var almindelige.

Ulempen er, at der lettere opstår refleksioner i lyse omgivelser. Som kompensation for dette bliver lysstyrken stadig bedre, og de bedste skærme kan yde op til 400 candela pr. kvadratmeter ved maksimumsbelysning. Skærmopløsningen bliver også stadig bedre, og fuld HD i 1080p er i dag normalt på større skærme.

Hvis laptoppen skal anvendes som primær computer, bør skærmstørrelsen være mindst 13 tommer. 13 tommer er nemme at tage med, men har ringere ydeevne, hvis man ikke går en prisklasse op. Mange synes også, at skærmstørrelsen er for lille til lange arbejdstider. Der sælges flest bærbare computere på 15 tommer, da de generelt har en god blanding af bærbarhed, ydeevne og pris. De passer glimrende både til hjemmet og på farten.

17 tommer er ofte kraftfulde computere, hvor processor, grafikkort og den store skærm bruger meget batteri. De vejer meget, men de er et godt valg, hvis man ønsker at udskifte den stationære computer. Mini-pc, eller Netbook har skærme på 9 til 12 tommer og mindre strømkrævende processorer som Intel Atom, AMD Brazos 2.0 eller Nvidia Tegra 3. De egner sig bedst som sekundær computer til enklere opgaver som et surfe på internettet. Netbooks fås med Windows 8 og Linux, men også uden operativsystem.

Operativsystemet Windows 8 er udviklet specifikt til brug med pegeskærm og har derfor store, fingervenlige ikoner. Pegefunktionen er forbavsende ofte rigtig brugbar, selvom det ikke er alle programmer, der kan udnytte teknikken endnu.

En række producenter er begyndt at forhandle laptops med pegeskærm. Mange computerbrugere kommer til at elske pegefunktionen, hvor man arbejder på samme måde som på sin iPhone eller Android-mobil. Andre vil nok synes, at det er en unødvendig gimmick. Alligevel mener mange teknikeksperter, at pegeskærmene vil være standard på alle computere i løbet af et par år.

Arbejdshukommelse

Operativsystemet og al aktiv software anvender computerens arbejdshukommelse, også kaldet intern hukommelse eller RAM. Mere hukommelse betyder, at computeren kan køre flere programmer samtidig uden at blive langsom. Man bør ikke spare på hukommelsen, da det risikerer at blive en flaskehals, der forhindrer processoren i at udnytte hele sit potentiale. Det er dog nemt at opgradere en bærbare pc med mere RAM selv, da bundkortet for det meste har to hukommelsespladser.

I øjeblikket anbefaler vi mindst 4 GB intern hukommelse af typen DDR3.

Optisk drev

Det optiske drev har ikke den samme betydning i dag som for 5 år siden. Dengang anvendtes cd- eller dvd-brændere til at gemme og flytte filer, en funktion der nu er overtaget af eksterne harddiske og USB-hukommelser. Billige netbooks og tynde, dyre ultrabooks som MacBook Air og ASUS Zenbook har slet ikke dvd-drev, da der helt enkelt ikke er plads til det. Det optiske drev ser altså ud til at gå den samme skæbne i møde som diskettedrevet.

Blu-ray-afspillere er blevet meget populære til multimediecomputere. Video i høj opløsning stiller dog større krav til resten af computerens hardware. Der skal for eksempel være en HDMI-post til at slutte computeren til et tv eller en projektor. For at kunne udnytte billedkvaliteten på selve skærmen skal den kunne vise Full HD-opløsning i 1920 x 1080 pixel. Der kræves også et godt grafikkort, da billige on-board grafikkort ikke kan håndtere HD.

Hårddisk

Der er to faktorer, der har betydning for harddiske: størrelse og hastighed

Med en større harddisk kan man installere flere programmer og gemme flere filer. Hvis man downloader mange film og meget musik fra internettet, skal man konstant bruge mere lagerplads. En harddisk på 500 gigabyte er nok til at gemme ca. 350 film eller 9250 timers musik. Hvis det alligevel ikke er nok, bør man anskaffe en ekstern harddisk eller streame filerne fra en medieserver eller NAS-server. Eksterne harddiske er et must til sikkerhedskopiering af vigtige filer som f.eks. egne fotos og film.

En harddisk lagrer oplysninger magnetisk på roterende metalplader. Hastigheden måles i RPM, omdrejninger i minuttet, og i dag er 5400 RPM mest normalt for 2,5 tommer SATA-harddiske, der anvendes til bærbare computere. Hvis man behøver ekstra ydeevne, er næste trin 7400 RPM. En højere hastighed medfører dog større varmeudvikling, støjniveau og batteriforbrug.

De allerhurtigste harddiske er baseret på SSD-teknologi, Solid State Drive. De fungerer i princippet som et stort hukommelseskort og har ingen bevægelige dele. Deres energiforbrug er derfor lavere, og de tåler slag bedre end traditionelle harddiske. Ulempen er, at harddiskpladsen er lille i forhold til den høje pris.

Batteri

Styrken i et batteri afhænger af, hvor mange celler det består af, og dets kapacitet (mAh) og spænding (V). Højere værdier giver længere driftstid, men så vejer Litiumjon batteribatteriet også mere. Energiforbruget afhænger desuden direkte af den bærbare computers ydeevne. Hurtige processorer og stærke grafikkort sluger batteri. De kræver hurtigt adgang til en oplader eller et ekstra batteri i computertasken. Små netbooks og ultrabooks kan således have en meget længere driftstid end en bærbar gamingcomputer med et stort batteri.

De almindeligste specifikationer i dag er batterier med 6 og 9 celler. Producenterne er ofte meget optimistiske, når de angiver driftstiden. Den kan være fra 2 timer helt op til 12 timer. Disse oplysninger bør dog tage med et gran salt, da de er baseret på optimale forhold. I stedet kan man regne med, at batteriet holder 2/3 af tiden til at surfe på internettet, og kun halvdelen af tiden, hvis man ser film eller spiller computerspil.

Moderne batterier er af typen lithium-ion eller lithium-polymer. De har bedre batteritid, længere levetid og er mere miljøvenlige end de tidligere teknologier nikkel-cadmium (NiCd) og nikkel-metalhydrid (NiMH).

Tilslutninger

All laptops leveres i dag med både faste og trådløse tilslutninger.

De faste tilslutninger som USB og Firewire anvendes til tilslutning af en række forskellige produkter og tilbehør til computeren, for eksempel digitalkameraer, printere og webkameraer. De nyeste standarder USB 3.0 og Firewire 800 giver betydeligt højere overførselshastigheder, men fås normalt kun i dyrere computere.

De almindeligste skærmtilslutninger er de digitale HDMI, DVI og Mini DisplayPort, men de ældre, analoge standarder VGA og S-video er stadig hyppigt forekommende. Indbyggede hukommelseskortlæsere er en smart genvej til filoverførsel. En fælles port kan understøtte mange forskellige formater som SD, ExpressCard og Memory Stick pro.

Trådløse tilslutninger som Wi-Fi og Bluetooth har revolutioneret de bærbare computeres fleksibilitet og har dannet grundlag for den moderne, café-arbejdende funktionær. For at etablere det trådløst Wi-Fi-netværk til internetforbindelse skal man bruge en router. De nyeste modeller understøtter standarden 802.11n, der er påkrævet, når man streamer film i høj opløsning.

Hvor der ikke er adgang til Wi-Fi, er trådløst mobilt bredbånd via USB-modem et godt supplement. Med 3G-abonnement kan man i dag surfe med 16 Mbit/s, mens 4G giver hastigheder på helt op til 80 Mbit/s. Hvis man ikke har brug for internetforbindelse til laptoppen på daglig basis, er et billigt datakort tilstrækkeligt.

Antivirus

Vi anbefaler, at du køber og installerer et antivirusprogram, inden du opretter forbindelse til internettet. Antivirus er beregnet til at søge efter skadelig software på computeren, for eksempel virus, trojanske heste eller anden malware, der er udviklede til at ødelægge dine filer, stjæle dine adgangskoder eller bombardere dig med reklamer. Antivirusprogrammet opdager og fjerner disse skadelige programmer.

Programmet skal være opdateret og aktivt, mens computeren har forbindelse til internettet, for at virke. Moderne antivirusprogrammer opdateres automatisk og kræver generelt meget lidt processorkraft, du bemærker ikke engang, at det kører. Der findes mange forskellige producenter af antivirus, men de grundlæggende funktioner er ofte de samme. Nogle af de største producenter er McAfee, Panda og AVG.

?
Log ind

Bliv PriceRunner Plus-medlem

Ikke medlem? Bliv medlem