Vi anvender cookies for at tilbyde dig en bedre oplevelse, indsamle statistik og vise relevante annoncer. Ved at anvende vores tjeneste accepterer du dette. Læs mere i vores cookiepolitik.

Båndsliber: 4 modeller i test

Af PriceRunner Opdateret 19.04.2017

Vi har testet båndslibere og udpeger Makita 9911 til bedst i test. Den er et letmanøvreret muskelbundt i kompakt format. Hvis du vil have en tidseffektiv afvirkning, er den et rigtig godt køb.

Sådan udførte vi testen

En god båndsliber skal være effektiv, have en velfungerende støvopsamling og ikke efterlade ridser på materialet, der slibes. I denne test har disse parametre været vejledende. Derudover har vi også taget højde for en række andre faktorer, såsom brugervenlighed, ergonomi, lydniveau, byggekvalitet og garanti.

For at kontrollere båndslibernes ydeevne har vi udsat dem for flere forskellige materialetyper og testet med forskellige kornstørrelser på slibepapiret. Det anvendte slibepapir er af mærket Mirka og kornstørrelserne 80, 100 og 120.

Samtlige båndslibere er testet på eg, fyr og epoxy. De er også anvendt til at planslibe et spisebord af elm. Endelig har vi foretaget en funktionstest på en fed fyrreplanke, hvor vi har undersøgt, hvor hurtigt slibepapiret bliver stoppet til. Jo hurtigere det stoppes til, desto ringere støvopsamling har båndsliberen.

Samtlige punkter er blevet afvejet til en samlet karakter, hvor prisen også indgår.

Bedst i test

Makita 9911

Letmanøvreret muskelbundt i kompakt format med nogen risiko for stød
Kompakttidseffektiv afvirkninglet at manøvrereergonomisk
Mangler støvsugermunstykkefilteret bliver statiskhylende lyd

Makita 9911 giver med sin kombination af kompakt design, råstyrke og pris mest båndsliber for pengene og udnævnes derfor til bedst i test. Det tager kun 10 sekunder at afvirke 1 millimeter på en 45 millimeter bred fyrreplanke, hvilket er klart bestået.

Planslibning af et egetræsbord var heller intet problem for denne båndsliber. Afvirkningen er desuden jævn set over hele materialets overflade. Slutresultatet er af en sådan kvalitet, den helt afgjort kan bruges til grovere arbejdsopgaver, men da den efterlader en del ridser, er finsnedkeri udelukket – der er kravene til overfladefinish betydeligt højere.

Støvopsamlingen duer ikke ti lepoxyslibning. Derimod kan den klare at slibe en bred fure uden at blive tilstoppet med det samme. Vi mangler et mundstykke til at koble båndsliberen sammen med en støvsuger. I stedet måtte vi ty til en nødløsning og bruge tape. En anden ulempe er den noget korte ledning, der ryger ud et par gange under brug.

Det er ikke noget problem at arbejde længere tid ad gangen med Makita 9911. Ergonomien er på et højt niveau, og den er let og behagelig at manøvrere. Da det to håndtag sidder så tæt på hinanden, får du god kontrol over maskinen. Det er dog en stor ulempe, at filteret opbygger statisk elektricitet. Vi fik – i flere tilfælde – et par ordentlige stød under arbejdet. Det påvirker den ellers rigtig høje brugervenlighed i negativ retning.

Hvad angår byggekvaliteten, er det kun spændefjederen, der giver grund til kritik. Lydniveauet er normalt, men lydprofilen er irriterende, da den har en hylende lyd. Derudover virker båndsliberen velbygget og er nem at blive fortrolig med. Det havde været rart, hvis der fulgte en ramme med, samt mulighed for at spænde den fast og bruge den stationært.

Makita 9911 har derimod flere andre smarte funktioner. Du kan for eksempel selv justere hastigheden, og du kan låse den i autofunktion. Den har også en sideindstilling, men den skal desværre indstilles med en skruetrækker i stedet for den betydeligt enklere drejeknap, som vi havde foretrukket. Det er imidlertid en petitesse i forhold til, hvor nem den i øvrigt er at håndtere.

Dens ringe størrelse gør det også nemt at opbevare den, når den ikke er i brug. På trods af et par mangler er det en god båndsliber til grovere afvirkning, uanset om du er amatør eller professionel.

Længde (mål): 262 mm Bredde (Mål): 132 mm Højde (Mål): 141 mm Indgangseffekt: 650 W Vægt: 2,7 kg Bånddimension: 75 x 457 mm Båndhastighed: 75-270 m/min Lydniveau: Middel | Målt middelværdi 89 dB Støvsugermundstykke: Nej Ramme: Nej Variabel hastighed: Ja Autofunktion: Ja

Bosch GBS 75 AE Professional

Langsom men godt afbalanceret med jævnt sliberesultat
Jævnt sliberesultatvariabel hastighedgod balancestøvsugermundstykke
Langsom afvirkning

Bosch GBS 75 AE giver et jævnt sliberesultat, hvilket er båndsliberes største styrke. Den er ikke særlig effektiv med tiden, men slutresultatet bliver over forventning. Da vi for eksempel sleb en bølget egeplanke, kunne man både se og føle, at overfladen havde fået en klart godkendt finish. Ikke helt fin nok til finsnedkeri, men den klarer det grove arbejde rigtig godt.

Yderligere to fordele er, at du kan låse den i autofunktion, og at du selv kan indstille hastigheden. GBS 75 AE leveres uden ramme, hvilket stille høje krav til båndsliberes byggekvalitet og udformning, for at resultatet alligevel skal blive godt. Da den ikke har nogen udhængende motor, og at den er relativt aflang, har den en god balance. Den holder sig derfor plant mod overfladen og og rykker ikke under brugen. Dette er en af årsagerne til, at sliberesultatet bliver så jævnt.

Den har også en lang ledning, så du slipper for at bære rundt på støvsuger og forlængerledninger. Bortset fra det forreste håndtag, hvis ergonomi kunne have været bedre, får udformningen af GBS 75 AE kun ros herfra.

Støvopsamlingen er også bestået, men her er der nogle anmærkninger. Dels skal filterposen monteres med en skrue, og så kan den ikke klare hårdere opgaver. Epoxytesten måtte vi for eksempel afbryde helt, da det støvede så meget, at arbejdsmiljøet blev sundhedsskadeligt. Men ved alle andre opgaver, den kastes ud i, gør støvopsamlingen et godt arbejde. Man kan også slutte en støvsuger til mundstykket.

Den største ulempe ved båndsliberen er, at den er ineffektiv. Det tager eksempelvis 20 sekunder at slibe 1 millimeter fyr, der er 45 millimeter bred, hvilket er ret lang tid for en båndsliber i denne klasse. Desuden er det ikke muligt at spænde GBS 75 AE fast i arbejdsbænken og bruge den som stationær enhed. Men derudover er det en gedigen og stabil båndsliber af god kvalitet. Den leverer et klart bestået resultat, selvom det tager lidt længere tid, end man kunne ønske sig.

Længde (mål): 440 mm Bredde (Mål): 117 mm Højde (Mål): 130 mm Indgangseffekt: 750 W Vægt: 3,4 kg Bånddimension: 75 x 533 mm Båndhastighed: 200-330 m/min Lydniveau: Middel | Målt middelværdi 88 dB Støvsugermundstykke: Ja Ramme: Nej Variabel hastighed: Ja Autofunktion: Ja

Ryobi EBS800

Kompetent og stærk, men støver og er noget ubalanceret
Effektiv afvirkningvipbart håndtagkommer til i hjørner
Støvopsamlingenubalanceret

Ryobi EBS800 overrasker positivt. Båndsliberen er stærk og afvirker 1 millimeter fyr på et 45-millimetersbræt på knap 10 sekunder – en rigtig god tid. Ædeltræ er heller ikke noget problem for denne maskine. Samtidig efterlader den et plant, flot sliberesultat. Ikke fint nok til finsnedkeri, men tilstrækkelig godt til størstedelen af de grove arbejdsopgaver, som en båndsliber er beregnet til.

Dens store mangel er støvopsamlingen. Ved slibning af fed fyr bliver slibepapiret hurtigt stoppet til, hvilket er et tegn på, at støvopsamlingen ikke fungerer godt nok.

Det bliver sidenhen bekræftet, når det er tid til at slibe epoxy. Det gigantiske filter gjorde stort set ingen gavn, og det var heller ikke muligt at tilkoble støvsugeren. Ved enklere, støvende opgaver konstateres det også, at filteret ikke gør et godt stykke arbejde. Det støver meget, selv når vi plansliber et bord af elm. Så virker det overflødigt, at filteret er så stort. Vi havde hellere set, at der fulgte et støvsugermundstykke med i prisen.

EBS800 er noget plasticagtig, men byggekvaliteten virker alligevel stabil. Der er ingen underlige mislyde, knagen eller lignende underbrugen. Det forreste håndtag kan desuden hæves og sænkes. En rigtig positiv overraskelse er det lille drivhjul forrest, som gør det muligt at komme rigtig tæt på forhindringer, hjørner og vægge, når du sliber.

Den eneste ulempe, vi bemærker, er en mindre ubalance, hvilket gør den sværere at manøvrere – især da der heller ikke medfølger en ramme. To andre funktioner vi savner, er muligheden for at spænde Ryobi EBS800 fast i bænken, så vi kan anvende den stationært, og en hastighedsregulering. I forhold til prisklassen er det dog en meget kraftfuld og kompetent båndsliber.

Havde støvopsamlingen været bedre, så arbejdsmiljøet ikke blev problematisk for helbredet, var karakteren blevet højere.

Længde (mål): 360 mm Bredde (Mål): 150 mm Højde (Mål): 150 mm Indgangseffekt: 800 W Vægt: 3,3 kg Bånddimension: 76 x 150 mm Båndhastighed: 320 m/min Lydniveau: Middel | Målt middelværdi 87 dB Støvsugermundstykke: Nej Ramme: Nej Variabel hastighed: Nej Autofunktion: Ja

Black & Decker KA88

Hurtig afvirkning, men mangelfuld byggekvalitet
Håndtaget kan vippeseffektiv afvirkningkommer til i hjørner
Byggekvalitetenstøvopsamlingenstøjkort ledning

Black & Decker KA 88 er god til at afvirke effektivt med et jævnt og pænt resultat. Den kan slibe både blød fyr og hård eg samt epoxy. 1 millimeter fyr blev afvirket på 10 sekunder, hvilket er et godt resultat.

Men denne båndsliber lider også under en række mangler, der går ud over brugervenligheden og ydeevnen. Støvopsamlingen er eksempelvis dårligere end forventet. Slibepapiret blev hurtigt stoppet til ved slibning af fedt fyrretræ, og ved epoxyslibning støvede det kraftigt.

På plussiden skal det dog anføres, at der medfølger et mundstykke til støvsugeren. Byggekvaliteten er den største ulempe ved KA 88. Dels virker maskinen klodset og ubalanceret under brugen. Derudover er der fysiske problemer, der opstår med tiden. For eksempel blev knappen, der spænder fjederen, som holder slibepapiret på plads, slap allerede efter to skift. Maskinen knirker og knager også foruroligende under brugen. Men grebet er gummieret, så den i hvert fald ligger stabilt i hånden.

En stor fordel ved denne båndsliber er, at du kan vippe håndtaget. Den har også en smart funktion, et lille drivhjul forrest, så du kan komme meget tæt på forhindringer og lignende, når du sliber. Men vi mangler funktioner til f.eks. hastighedsjustering og mulighed for at spænde båndsliberen fast i bænken til stationær brug.

Der medfølger heller ingen ramme, hvilket gør det endnu vigtigere, at selve båndsliberen er godt afbalanceret, så du ikke kommer til at afvirke for meget – især når maskinen er så effektiv, som KA 88 trods alt er.

En medfølgende ramme kunne have kompenseret for en del af de mangler, vi har fundet i designet, men aktuelt er den vanskelig at manøvrere under brug. Den hopper meget omkring og er svær at få kontrol over. Det synes vi er synd med tanke på, hvor tidseffektiv KA 88 er. Som det er nu, er der en del virkelig gode ting, men også en del, der skal forbedres, inden vi kan anbefale denne båndsliber.

Mål: Ikke oplyst Indgangseffekt: 720 W Vægt: 3,7 kg Bånddimension: 75 x 533 mm Båndhastighed: 250 m/min Lydniveau: Middel | Målt middelværdi: 86 dB Støvsugermundstykke: Nej Ramme: Nej Variabel hastighed: Nej Autofunktion: Ja

Købsguide

Der er flere parametre at tage højde for, når du har planer om at købe en båndsliber.

Ydeevne

Jo flere watt, desto stærkere båndsliber. Men det er en kombination af primært kraft, støvopsamling og slibebånd, der giver båndsliberen en god ydeevne.

Støvopsamling

Støvet fra sliberen påvirker i høj grad slibepapirets holdbarhed. Hvis maskinens spånoptag er dårligt, bliver slibepapiret hurtigere slidt, da det bliver stoppet til. Støvopsamlingen påvirker også dit arbejdsmiljø. Det er ikke godt at arbejde længere tid i støvede omgivelser. En rigtig god båndsliber har altså en god støvopsamling.

Det er også godt, hvis der medfølger et mundstykke, så du kan koble den til grovstøvsugeren. Arbejdsmiljøet bliver betydeligt bedre med en grovstøvsuger koblet til båndsliberen, end når du bruger båndsliberens egen filterløsning.

Ergonomi og vibrationer

Det er et kendt faktum, at der dannes vibrationer ved brug af elværktøj. Med tanke på, hvordan en slibemaskine fungerer, er båndsliberen naturligvis ingen undtagelse. Derfor bliver det endnu vigtigere, at ergonomien er god.

Båndsliberen bør have en tilpas tyngde og være nem at holde på plads under slibningen. Den skal også være ergonomisk udformet, så du orker at bruge den i længere tid ad gangen. Her drejer det sig meget om maskinens balance, materialevalg og udformning af håndtag.

Udformning

Ud over at båndsliberen skal være ergonomisk udformet, bør der også være en række finesser, som gør, at du kan komme til overalt på slibeemnet. Med en god båndsliber skal det ikke være nødvendigt at slibe det sidste stykke i hånden.

Håndtaget og fronten bør eksempelvis kunne klappes op, så man kan slibe tæt på hjørner og andre forhindringer. Visse modeller har et drivhjul, som gør det lettere. Nogle har også et ekstra håndtag, så du kan holde dem fast mod lodrette flader.

Byggekvalitet

Byggekvaliteten hænger i nogen grad sammen med støvopsamlingen. Men der er flere parametre, som spiller ind. Slibebåndets kvalitet er for eksempel en vigtig faktor for båndsliberens ydeevne. En anden er, om slibepapiret bliver siddende under arbejdet, eller om det går løs og bevæger sig langs med slibebåndet.

Har båndsliberen en god byggekvalitet, slipper du for at bruge din tid på at justere problemer og får mere tid til at selve slibningen.

Brugervenlighed

En båndsliber er normalt ret enkel at blive fortrolig med. Der er ikke vildt mange funktioner og knapper at finde ud af. Men brugervenligheden er alligevel vigtig. Det skal for eksempel være nemt at skifte slibepapir og eventuelle filtre samt at klappe håndtag med mere op, hvis den slags funktioner forefindes. Helst skal samtlige funktioner kunne reguleres uden brug af værktøj.

Variabel hastighed

Variabel hastighed er en god funktion, hvis man vil kunne kontrollere, hvor kraftigt båndsliberen kører hen over materialet. Hvis du kan regulere hastigheden, kan du også indstille, hvor meget af materialet der afvirkes.

Ramme

Hvis båndsliberen leveres med en tilhørende ramme, er der mindre risiko for, at du går for hårdt til materialet og beskadiger det, når du sliber. En ramme er derfor et tilbehør, der efterspørges af mange, men ikke altid følger med som standard.

Bænkmontering

En anden funktion som langt fra alle båndslibere har, er muligheden for at montere dem fast til stationær brug. Det foregår normalt ved, at du monterer den med bunden i vejret.

Lydniveau

Lydniveauet er vigtigt, hvis du vil kunne arbejde længere tid ad gangen. Det drejer sig dog ikke kun om, hvor høj lyden er, men også om dens profil. En båndsliber kan for eksempel have et lige så højt lydniveau som konkurrenten, men hvis lyden er mere hylende, virker den alligevel værre. Arbejde med båndsliber bør dog altid udføres med høreværn.

Slibepapir

Båndsliberens vigtigste tilbehør er slibepapiret. Når du vælger slibepapir, er det kvalitet og kornstørrelse der afgør, hvor groft og hvor godt den sliber.

Men husk på, at båndsliberens kvalitet i mange henseender påvirker slibepapirets – dårlig støvopsamling gør, at papiret hurtigere bliver slidt, fordi det bliver stoppet til.

Garanti

En båndsliber er måske ikke det dyreste elværktøj i værktøjsskabet, men der er modeller til over 1.000 kroner, og så skal fabrikationsfejl og lignende selvfølgelig være dækket af garantien, hvis den går i stykker. Det er altid vigtigt at kigge garantien igennem, når du køber elværktøj.