Opdateret  

Beskæresaks: 12 modeller testet

Nicklas Storåkers

Vil du gøre havearbejdet lettere og måske lidt sjovere for dig selv? Vi har testet et udvalg af populære beskæresakse fra forskellige mærker, herunder Fiskars, ARS og Gardena. En bedst i test beskæresaks er skarp, robust og ligger godt i hånden.

Test af beskæresakse: 12 modeller til årets haveopgaver

Sådan udførte vi testen

Vores tests er udført af uafhængige eksperter samt afspejler testredaktørens ærlige og objektive holdning. Udvælgelsen af testede produkter og selve testresultatet udføres uden påvirkning af producenter, butikker eller andre interne/eksterne parter.

Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden. Testen af beskæresakse er koordineret af en haveentusiast. Beskærersaksene er anvendt en hel sæson. Der er anvendt mindst to eksemplarer af hver model.

Alle brugere er ikke lige stærke, og de ergonomiske behov er forskellige. Derfor er beskærersaksene testet af flere brugertyper: en voksen mand og kvinde, en kvindelig pensionist og en yngre pige. Ved vurderingen har de beskåret 10-25 mm grene på rosenbuske, æbletræer, syren og lind.

Redskaberne er også anvendt i hårde situationer, og vi har "glemt" dem udendørs for at finde ud af, hvordan de påvirkes af regn og snavs. Vi har også talt med professionelle gartnere om deres erfaringer med forskellige mærker og talt med en metallurg som en del af vurderingen af skærene.

Beskærersakse, et udvalg af de testede modeller

I vores bedømmelse har vi fokuseret på følgende egenskaber:

  • Skarphed: Hvor skarpe er skærene? Hvor fin bliver snitfladen? Kan beskærersaksen klippe så tykke grene, som producenten lover?

  • Ergonomi: Hvor mange kræfter skal man bruge? Hvor hurtigt bliver man træt i hånden? Hvordan er dæmpningen? Ligger beskæresaksen godt i hånden? Er grebet tilpas stort? Kan man justere indstillingerne for grebet? Hvor meget vejer den? Kan den bruges af både højre- og venstrehåndede?

  • Kvalitet: Er der opstået skader eller fejl på beskærersaksen efter nogen tid? Holder skærene skarpheden? Hvor mange dele i beskærersaksen kan ruste? Fås der reservedele?

  • Sikkerhed og farve: Er låsefunktionen nem at bruge? Kan man let komme til at låse beskærersaksen op? Har beskærersaksen en farve, der forsvinder imellem planterne?

Vi har givet hver enkelt beskæresaks karakter i forhold til prisværdien, dvs. hvor god den er inden for sit område i forhold til prisen. Der er således højere forventninger til et dyrt produkt end et billigere og omvendt.

Vi har testet et udpluk af markedets mest populære beskærersakse. Sammenlign priser og find tilbud på de testede beskærersakse på PriceRunner.

1. Fiskars PowerGear X PX92 - BEDST I TEST BESKÆRESAKS

Mellemklassemodel der er skarp og har rullehåndtag for ekstra kraft

Skær: Sideskær Greb: Højre og venstre Justerbart greb: Nej Maksimal grentykkelse: 20 mm Vægt: 192 g (målt) Længde: 200 mm Håndtagsbredde: 100 mm Farve: Sort Materiale, skær: Hærdet, PTFE-belagt karbonstål (øverst), rustfrit stål (nederst) Materiale, håndtag: Glasfiberforstærket polypropylen med elastomer Yderligere størrelser: Nej Trådsaks: Nej Reservedele: Nej Garantiperiode: 25 år (gælder produktionsfejl)

Fiskars PowerGear X PX92

Fiskars PowerGear X PX92 er en beskærersaks med sideskær og rullehåndtag.

Tanken bag rullehåndtaget er, at man bruger kræfterne fra samtlige fingre. Ved at fordele trykket over hele hånden, bliver man ikke træt nær så hurtigt. Det oplever vi især ved beskæring af tykke grene.

PowerGear X PX92 passer til begge hænder, men med låsen på venstre side er den lettere at bruge for en højrehåndet. Håndtagsbredden på 10 cm gør den lille og let at anvende for de fleste.

Utrolig skarp klinge

Fiskars kalder den øverste klinge for TrueEdge, men i praksis er det en type specialstål med krom, molybdæn og vanadium (såkaldt CrMoV), der er betydelig mere eksklusivt og skarpere end i de andre Fiskars-modeller. Hvis man er forsigtig med klingen, kan den beholde skarpheden betydeligt længere end almindeligt karbonstål.

Det nederste skær er af rustfrit stål, som ganske vist ikke ruster, men er blødere og dermed sløvere efter nogen tids brug. PX92 skiller sig også ud ved en utroligt lang garantiperiode på imponerende 25 år.

Billede af den testvindende beskærersaks Fiskars PX92

Frisktionsfri

Selvom grebet på det øverste håndtag kunne have været mere bekvemt, så føles det rart, og beskæringen går som en leg. Takket være PTFE-belægningen kan friktionen mellem klingerne næsten ikke mærkes.

PX92 har dog også nogle svagheder. Rullehåndtaget giver bedre ergonomi og styrke, men er samtidig hårdt og kan give vabler hurtigere end andre slags håndtag, især hvis du arbejder uden handsker.

Lidt vakkelvorn

Fiskars er et kvalitetsmærke med store forventninger til holdbarhed, og her lader PX92, som flere andre Fiskars-modeller, en del tilbage at ønske. Selvom den klipper effektivt, så opleves PX92 alligevel som lidt vakkelvorn.

Når vi drejer på knappen til justering af håndtaget, går låsen til beskæresaksen let op. Derudover er belægningen på det nederste håndtag gået løs på en PX92'er, som vi har arbejdet med i flere år.

På trods af skavankerne er PowerGear X PX92 alligevel en effektiv og skarp beskæresaks for sin prisklasse, som ikke kræver stor anstrengelse. Kombineret med den meget konkurrencedygtige pris (og garantien) giver den dig rigtig meget beskærersaks for pengene, og vi udpeger den derfor til bedst i test.

Effektive skærligger godt i hånden rullehåndtaget fordeler kræfterne godt
Ret vakkelvornkvalitetsproblemerhårde håndtag

Prissammenligning

Sammenlign priser

Duelunds Planter

Beskæresaks PX92 m/rullegreb og sideskær (medium) – Fiskars

280 kr.
Progrossist Logo

Beskæresaks Med Sideskær M (P921)

317 kr.

2. Gardena Classic 8754 - BEDSTE LAVPRISVALG

Lavprisbeskæresaks med trådsaks og nedadvinklede skær, som er nem at anvende

Skær: Sideskær Greb: Højre og venstre Justerbart greb: Nej Maksimal grentykkelse: 18 mm Vægt: 131 g (målt) Længde: 190 mm Håndtagsbredde: 130 mm Farve: Lyseblå Materiale, skær: Klæbebeskyttet, rustfrit stål (øverst), rustfrit stål (nederst) Materiale, håndtag: Glasfiberforstærket plastic Yderligere størrelser: Nej Trådsaks: Ja Reservedele: Nej Garantiperiode: 25 år (gælder ikke slitage, eksempelvis skær, ved normal brug)

Gardena Garden Secateur 8754-20

Gardena Classic 8754 er en beskæresaks med sideskær fra tyske Gardena. Gardena har siden 1961 fremstillet haveudstyr og er et kendt varemærke i de fleste havecentre. Man forbinder måske mest Gardena med forskellige vandingssystemer og andre kombiløsninger til haven.

Beskæreskasen har en meget lav vægt, men samtidig en gennemsnitlig længde, så man kan komme til de fleste steder. Til forskel fra de fleste andre beskæresakse er skærene nedadvinklede. Om det er godt eller skidt er mest et spørgsmål og smag.

Ærlig markedsføring

Gardena angiver tydeligt, at Classic 8754 er beregnet til grene på højst 18 mm. Det er mindre end de fleste andre, men også befriende ærligt, fordi de fleste beskæresakse kræver rigtig mange kræfter for at klippe grene tykkere end 20 mm.

En anden fordel er den lille trådsaks længst inde på skærene, når du har brug for at klippe tynd ståltråd over. Låsen er enkel og praktisk at bruge, og passer til både højre- og venstrehåndede.

Gardena beskæresaks

Kæmper lidt med nogle klip

Den øverste klinge er af klæbebeskyttet, rustfrit stål, og den nederste kun af rustfrit stål. Klæbebeskyttelsen ligner en enkel form for teflonbehandling og reducerer friktionen mellem klingerne.

Rustfrit stål er praktisk, hvis du er mindre omhyggelig med beskæresaksen. Omvendt er rustfrit stål ret blødt, hvilket går ud over skarpheden. I vores klippetest klarer 8754 sig heller ikke særlig godt.

En ulempe ved Gardena Classic 8754 er dæmpningen, der er ret hård. Det oplever vi især, når vi klipper mange grene.

Gardenas marketingafdeling er sikkert glade for den blågrønne Gardena-farve, som matcher det øvrige sortiment. Men særlig praktisk er det nu ikke, da den er svær at få øje på, hvis man har glemt den blandt buske og blade.

Selvom den ikke klarer sig fejlfrit, så er Gardena Classic 8754 alligevel et udmærket alternativ til kædernes egne discountmærker, og vi udnævner den til bedste lavprisvalg.

Billiglav vægtnem at anvende
Blød skærupraktisk farvehård dæmpning

3. ARS VS-8Z - BEDSTE PREMIUMVALG

Japansk beskæresaks af høj kvalitet og med knivskarpe skær, der holder hele livet

Skær: Sideskær Greb: Højre og venstre Justerbart greb: Nej Maksimal grentykkelse: 22 mm Vægt: 221 g (målt) Længde: 200 mm Håndtagsbredde: 150 mm Materiale, skær: Hårdforkromet stål Materiale, håndtag: Aluminium og PVC-plast Yderligere størrelser: Nej Trådsaks: Nej Reservedele: Ja Garantiperiode: Livstid (gælder ikke slitage, eksempelvis skær, ved normal brug)

ARS Beskærsaks VS-8Z

VS-8Z fra ARS Corporation i Japan er en gennemtænkt beskæresaks af højeste kvalitet - helt seriøst. ARS er et både traditionsrigt og velrenommeret mærke, og deres eksklusive beskæresakse skiller sig afgjort ud fra konkurrenterne.

ARS har hverken sparet på materialer eller fremstillingsproces i jagten på perfektion. Skærene er fremstillet af hårdforkromet, smedet stål med barberbladsskarpe ægge. Hårdforkromning er en dyr proces, men udført rigtigt medfører den flere fordele. Lav friktion, uovertruffen slidstyrke, og rustbeskyttelse, der bliver siddende hele livet.

Emmer af perfektion

De helstøbte aluminiumshåndtag med greb af blød PVC ligger godt i hånden. Beskærersaksen passer til begge hænder, da låsen sidder på oversiden. Den røde farve gør det let at finde beskærersaksen på græsplænen.

ARS VS-8Z beskæresaks

Dæmperpuderne er af uretanplast, der er et blødt, men slidstærkt materiale. Puderne hjælper med til, at du kan holde ud at klippe mange grene uden at blive stiv i hånden. Alt det eksklusive metal gør ARS VS-8Z klart tungere end gennemsnittet.

Lidt stor og bygget til større hænder

Beskæresaksen er relativt stor med en stor håndtagsbredde, som passer bedst til store mandehænder. Til mindre hænder fås den spinklere søskendemodel - VS-7Z.

ARS fremhæver selv låseanordningen - med et lille ekstra tryk på håndtaget åbnes beskæresaksen nemt. Samtidig er det dog tit lidt besværligt at låse beskæresaksen. Det kræver et ret hårdt tryk på håndtaget, og selve låseanordningen kunne have været større.

ARS VS-8Z er et utroligt gennemtænkt kvalitetsprodukt - alt det som man med lidt positive fordomme forbinder med japansk præcision. Det er således ikke forbavsende, at ARS giver livstidsgaranti.

Dens eneste store begrænsning er en pris, der nok er for høj for de fleste. Er du derimod flittig til at beskære i haven, vil ARS VS-8Z bestemt være pengene værdi i længden.

Glimrende byggekvalitetskarpbekvempraktisk farvelivslang rustbeskyttelse
Lidt besværlig låsret tung

4. Fiskars P83 PowerStep - BEDSTE SENIORVALG

Let beskæresaks. Gør arbejdet lettere for dig med lidt svagere kræfter

Skær: Modskær Greb: Højre og venstre Justerbart greb: Nej Maksimal grentykkelse: 24 mm Vægt: 145 g (målt) Længde: 190 mm Håndtagsbredde: 110 mm Materiale, skær: Glasfiberforstærket polypropylen med elastomer Yderligere størrelser: Nej Trådsaks: Nej Reservedele: Nej Garantiperiode: 2 år

Fiskars PowerStep P83

Med P83 PowerStep har Fiskars udviklet en beskærersaks, der er tilpasset personer uden så mange håndkræfter. Beskærersaksen udfører beskæringen i 1, 2 eller 3 trin afhængigt af grenens tykkelse. På den måde kan man nemt klippe en gren på 2 cm over, selvom man normalt ikke ville have den nødvendige styrke.

Ingen anden beskærersaks kan med så lille anstrengelse klippe tykke grene over, selvom man ganske vist må gøre det over flere omgange. Det er også tydeligt, at Fiskars har tænkt sig godt om, da de designede P83.

Let og nem beskæresaks

Med en angivet vægt på 140 gram er den en af de letteste beskærersakse i testen, selvom vi kontrolmåler vægten til 145 g. Beskæresaksen har en fint og smidigt greb med såkaldt "Soft grip"-belægning på det øverste håndtag. Låseanordningen sidder ovenpå, hvilket er at foretrække, da den så passer lige så godt til både højre- og venstrehåndede.

Fiskars P83 er et godt valg til personer med færre kræfter i fingrene

En beskæresaks perfekt til de ældre entusiaster

I vores testpanel er denne beskærersaks ikke mindst populær blandt pensionisterne. Såvel vægten, designet som flertrinsklipningen gør den uovertruffen til den haveinteresserede seniorborger.

Et lidt træls minus

P83 er noget kortere end gennemsnittet og har desuden en stump næse. Denne kombination gør det lidt sværere for den at komme til inde imellem buskene. Det kan også være svært at få ordentligt fat omkring tykkere grene.

Derudover sætter fjederen sig af og til fast, så man må hjælpe lidt til for at få åbnet beskæresaksen helt. Det er en kvalitetsmangel, som desværre ikke er helt usædvanlig på Fiskars beskærersakse. Flertrinsteknikken har således sine fordele, men skal man klippe mange grene over, bliver den lidt omstændelig.

Som helhed har Fiskars med P83 PowerStep skabt en beskærersaks, der passer godt til pensionister og andre med færre kræfter i hånden. Beskæresaksen giver mere glæde ved havearbejdet når kræfterne svinder.

Letter beskæring af tykkere greneletsmalt håndtag
Relativt kort stump næsemangelfuld affjedring

5. Wolf Garten RS 4000

Smart og enkel beskæresaks med modskær, som passer i de fleste situationer

Skær: Modskær Greb: Højre og venstre Justerbart greb: Nej Maksimal grentykkelse: 25 mm Vægt: 212 g (målt) Længde: 200 mm Håndtagsbredde: 115 mm Farve: Rød, sort og gul Materiale, skær: Hærdet stål med non stick-behandling Materiale, håndtag: Plastic Yderligere størrelser: RS 2500 (mindre) Trådsaks: Nej Reservedele: Ja Garantiperiode: 10 år (ikke sliddele)

Wolf-Garten RS 4000

RS 4000 er en beskæresaks med modskær fra det tyske firma Wolf Garten, der i hjemlandet er et meget kendt mærke af haveredskaber. Også i Danmark er det et almindeligt mærke i velassorterede havecentre.

Den fordel man plejer at fremhæve ved modskærsmodeller er, at de især er velegnede til døde grene og lidt tyndere grene. Men model RS 4000 kan måske bedst beskreves som en pålidelig dieselbil. Den er hverken den flotteste eller den mest praktiske, men den er forbilledligt effektiv i mange forskellige situationer.

Kan klare det meste

Vi giver den faktisk også høje karakterer ved beskæring af friske grene på tykkelser op mod 20-25 mm. Wolf Garten RS 4000 passer til både venstre- og højrehåndede. Låsen sidder ovenpå og er nem at betjene.

Med en gennemsnitlig længde, vægt og håndtagsbredde passer den til de fleste hænder og brugere. Som alternativ fås den mindre RS 2500, der er magen til, på nær at den mangler gummibelægningen på det nederste håndtag.

Wolf Garten sekatör låsanordning

Nem at se, nem at bruge

Farven på RS 4000 er rød, sort og gul, så den er let at se på afstand blandt buskadset. Garantien på 10 år omfatter ikke sliddele, hvilket gør det uklart, hvad der faktisk indgår. Det er dog muligt at købe reservedele. RS 4000 klipper nemt, og det går hurtigt at komme i gennem store mængder grene.

Skærene er af hærdet stål som er hårdere end det rustfri, men også mere sprødt. Dæmpningen er ret hård, og hånden bliver næsten følelsesløs, når man har klippet i et stykke tid.

Behagelig i hånden

Grebet er tykt, men de gummibeklædte håndtag hjælper på komforten. Håndtaget er lidt buet længst fremme, så tommelen hviler behageligt på siden af beskæresaksen, mens man arbejder. RS 4000 har ikke nogen dele, der risikerer at ruste, men kommer der skader på det øverste skærs non stick-behandling, kan der alligevel opstå rust.

Samlet set er RS 4000 imidlertid en meget alsidig og kraftfuld beskæresaks med modskær, der passer til de fleste situationer i haven.

Let at brugeklipper godttydelig farve
Dæmpningsarte klingerrustbeskyttelsen

6. Gardena Premium BP 50

Hårdfør allroundgrensaks med få svage punkter

Skær: Sideskær Greb: Højre, venstre Justerbart greb: Nej Maksimal grentykkelse: 24 mm Vægt (målt): 239 g Længde: 220 mm Håndtagsbredde: 150 mm Farve: Sort, sølv Materiale, skæreblad: Rustfrit stål (øverste), Materiale, håndtag: Aluminium/elastomer/plastic Yderligere størrelser: Nej Trådsaks: Ja Reservedele: Ja, skæreblade og fjeder Garantiperiode: 25 år

Gardena Secateurs B+/L Premium 8702-20

Gardenas premiumgrensaks BP50 har samme grundlæggende konstruktion som de fleste andre af Gardenas grensakse. Ligesom på andre modeller er skærebladene af rustfrit stål. Låseanordningen sidder praktisk placeret oven på grensaksen, så man kan åbne og lukke låsen med én hånd.

Det der primært adskiller den fra de lidt billigere modeller, er de kraftige håndtag af aluminium. Hele konstruktionen føles også betydeligt større i hånden. Det nederste håndtag har et plasticovertræk, mens det øverste håndtag er af en blødere elastomer. Sammen med de dæmpende puder bliver ergonomien funktionel, når man er ude at beskære rosenbuskene.

En beskæresaks til folk med store hænder

Dæmpningen er kraftig og gør, at man slipper for summen i hånden, når man klipper – hvilket man gerne vil undgå. En anden fordel er, at skærebladene har en stor åbning og gør det lettere at gribe fat om en gren, når man klipper.

Håndtagsbredden på 22 centimeter passer bedst til personer med større hænder end gennemsnittet.

Den kraftige konstruktionen af aluminium gør grensaksen mindre sart, uden at den bliver alt for tung. Låseanordningen er – som altid hos Gardena – enkel, hvilket er et plus.

Rigtig gode resultater for prisen

I testene præsterer Gardena fuldt på højde med de bedste mellemklassemodeller, men den når ikke helt op på siden af de førende premiummodeller. Det er ikke så mærkeligt, at den ikke klipper nær så nemt og rent som de dyreste modeller, da skærebladene er af rustfrit stål, mens varemærker som ARS har skæreblade af smedet stål, som er betydeligt hårdere.

BP 50 har en gennemtænkt detalje i form af en lille åbning på det ene håndtag, som man kan bruge til at fastgøre en strop, hvis man vil kunne hænge grensaksen om håndleddet.

Et par minusser

En ulempe ved Gardena Premium BP 50 er størrelsen. Både den begrænsede længde og håndtagets bredde gør, at den passer bedst, hvis du har store hænder. Begge vores testere med mindre hænder og de ældre brugere synes, at BP 50 er et nummer for stor.

En anden ting du skal være bevidst om, er, at fjederen er følsom over for rust – så det er vigtigt at sørge for, at grensaksen er tør efter brug.

Overordnet er Gardena Premium BP 50 velegnet, hvis du har store hænder og er klar til at bruge lidt ekstra penge på en allraundgrensaks i god kvalitet, som du opbevarer et tørt sted, når den ikke er i brug.

Klipper godtenkel låsgod dæmpning
For stor til normale hænderbløde skærebladedetaljer der kan ruste

7. Felco 8 (Large)

Premiumbeskæresaks med meget skarpe klinger til brugeren med større hænder

Skær: Sideskær Greb: Højre og venstre Justerbart greb: Ja Maksimal grentykkelse: 25 mm Vægt: 252 g (målt) Længde: 210 mm Håndtagsbredde: 170 mm Farve: Rød Materiale, skær: Hærdet karbonstål Materiale, håndtag: Smedet aluminium med greb af PVC Yderligere størrelser: Felco 6 (mindre) Trådsaks: Ja Reservedele: Ja Garantiperiode: Livstid (aluminiumshåndtag, gælder kun design- og produktionsfejl)

Felco 8

Felco er et schweizisk firma, der begyndte at fremstille værktøj allerede i 1945. Med sit slogan "Swiss Precision. Made to Last" ønsker Felco at så for den kvalitet, man forbinder med netop Schweiz.

Mange gartnere benytter redskaber fra Felco og firmaet henvender sig også til kunder, der stiller store krav. Felco 8 er beregnet til personer med rigtig store hænder, men vil man have en mindre model, passer den lignende Felco 6 fint. Felco 8 passer til begge hænder, men med låsen på venstre sider er den lettere at bruge for højrehåndede.

Er man venstrehåndet, kan man i stedet bruge Felco 9 med låse på højre side. Grebet er af bekvem PVC og ergonomisk udformet. Den røde farve er også positiv og gør den let at finde, hvis man forlægger den på græsplænen. Men det er naturligvis primært skæreegenskaberne, som Felco roses for.

Alsidig og kommer nemt omkring

Det er en stor beskæresaks med god løftestang, som er lettere at klippe grene med. Både længden på 21 cm og skærehovedets spidse udformning gør det lettere at komme til kviste længere inde i buskene eller højere oppe i træerne.

Felco 8 rostangrepp

Låsen er nem at anvende. Det er også positivt, at Felco 8 har en trådsaks, så man nemt kan klippe tyndere ståltråd over.

Halvtung og kan ruste

Felco 8 er dog en ret stor og tung beskæresaks og passer derfor ikke til alle. For en del af vores testere bliver den for klodset. En anden ulempe er, at skærene ikke er rustbehandlede. Også fjederen har rustet kraftigt på en af vores Felco-beskæresakse, der har været brugt i længere tid.

Selvom Felco har et stort sortiment af reservedele, og alle komponenter kan udskiftes, synes vi, at man bør kunne forvente bedre rustbeskyttelse på en beskæresaks i denne prisklasse. Samlet set er Felco en kraftig og effektiv beskæresaks.

Selvom livstidsgarantien kun gælder håndtagene af aluminium, vil din Felco-beskæresaks være en trofast hjælper i haven i lang tid, så længe du passer godt på den.

Klipper effektivtergonomisk grebgodt synlig farve
Utilstrækkelig rustbeskyttelsetunglidt klodset

8. Kent & Stowe Traditional Bypass 6.5

Elegant, skarpt og fint redskab til rosenbuskene

Skær: Sideskær Greb: Højre og venstre Justerbart greb: Nej Maksimal grentykkelse: 10 mm Vægt: 142 g (målt) Længde: 160 mm Håndtagsbredde: 130 mm Farve: Rødbrun Materiale, skær: Sænksmedet karbonstål Materiale, håndtag: Sænksmedet karbonstål med greb af PVC Yderligere størrelser: Traditional Bypass 8" (større) Trådsaks: Ja Reservedele: Nej Garantiperiode: 5 år

Kent & Stowe Traditional 70100476

Traditional Bypass 6.5" er en smart, lille sideskærsmodel med klassisk udseende fra Kent & Stowe i England, der har fremstillet haveredskaber siden 1800-tallet. Den har et meget elegant design, og man kan virkelig se for sig, hvordan den anvendes til at beskære roser på et fornemt, engelsk gods.

Både fjeder og lås er enkle og synlige. Låsen er dejlig let at bruge på trods af sin simple udformning. Beskæresaksen er helstøbt fra håndtag til skær. Skærene er fremstillede af sænksmedet stål, hvilket gør dem særdeles skarpe. Det kan ikke mindst en af vores testere snakke med om, som i et uforsigtigt øjeblik tog fejl af en gren og sin finger.

Passer til personer med mindre hænder

Traditional Bypass 6.5" er en kort og let beskæresaks. Vægten er angivet til blot 150 g, og vi kontrolvejede den endnu lavere til 142 g. Den lave vægt kombineret med et lille håndtag gør, at beskæresaksen ligger godt i mindre hænder. Til store hænder er den derimod alt for lille, men så findes der i stedet den større model, Traditional Bypass 8".

Længden er kortere end gennemsnittet, og derfor er den ikke så velegnet, når man skal arbejde lidt længere inde i buske og krat. Den maksimale grentykkelse er angivet til 10 mm. Det passer ret godt, da Traditional Bypass 6.5" er for lille til at gå til angreb på tykkere grene.

Den største svaghed er dog, at denne beskæresaks, der ellers er i høj kvalitet, mangler en ordentlig rustbeskyttelse. Er man uforsigtig, ruster den derfor hurtigt. Traditional Bypass 6.5" passer bedst til mindre hænder, der beskærer mindre roser og andre blomster. Eksempelvis til en blomsterbinder, der skærer blomster indendørs.

Skarpelegantlille
For dårlig rustbeskyttelsekortkan ikke klare større grene

9. Fiskars P26

Lavprisgrensaks fra klassiske Fiskars

Skær: Sideskær Greb: Højre, venstre Justerbart greb: Nej Maksimal grentykkelse: 22 mm Vægt (målt): 194 g Længde: 210 mm Håndtagsbredde: 120 mm Farve: Sort Materiale, skæreblad: Hærdet PTFE-belagt kulstål (foroven), forzinket kulstål Materiale, håndtag: Glasfiberforstærket polypropylen med elastomer Yderligere størrelser: Nej Trådsaks: Nej Reservedele: Nej Garantiperiode: 2 år

Fiskars SingleStep P26

Fiskars P26 er en lidt billigere allroundmodel, der minder meget som sine dyrere søskende, der koster en eller to hundredkronesedler mere. På samme måde som de dyrere modeller består grundkonstruktionen af hærdet kulstål i det øverste skæreblad, rustfrit i det nederste skærebland og plastichåndtag med en blødere elastomerbelægning.

P26 har ret små håndtag, og den passer derfor godt til lidt mindre hænder. Håndtagene er desværre relativt lige, og det forringer ergonomien.

De er ikke rigtigt udformede til et bekvemt greb, men det er alligevel rimeligt i forhold til prisklassen. Modellen passer til både højre- og venstrehåndede, og låseanordningen sidder tilgængeligt mellem håndtagene.

Betydeligt bedre valg end butikkernes egne varemærker

Producenten oplyser, at Fiskars P26 kan klare grene med en diameter op til 22 millimeter, og det er hvad man kan forvente af en almindelig grensaks. Det er også den størrelse grene, som vi mener at det maksimale, denne grensaks kan klare.

Snittene bliver ikke helt så rene som med de bedste grensakse i lavpriskategorien. Grensaksens finish er heller ikke den bedste – friktionen mellem skærebladene er tydelig og gør det hårdt at klippe.

En anden ulempe er, at Fiskars P26 ikke har god dæmpning. Det kan medføre, at man hurtigere bliver træt i hånden, hvis man arbejder med gensaksen i længere tid.

Fordelen ved grensaksen er, at den er enkel og passer til de fleste. Også et plus for låseanordningen, som gør det nemt at åbne og låse grensaksen. Det er vigtigt for sikkerheden, da man kan komme til skade på en åben grensaks, hvis man ikke er opmærksom eller er uheldig.

Et godt køb

Med tanke på prisniveauet – som kun ligger marginalt over forhandlernes egne varemærker – får man rigtig meget grensaks for pengene.

Den samlede bedømmelse bliver, at Fiskars P26 er et betydeligt bedre valg end butikkernes egne varemærker, hvis man vil købe en billig grensaks. Samtidig må du forvente nogle mindre ulemper, da den trods alt hører til i lavprisklassen. Generelt gør den dog et godt stykke arbejde som allroundgrensaks.

Billiggod låseanordningenkel at bruge
Mindre gode klippeegenskaberskærebladene sidder fastingen dæmpning

10. Fiskars P68

En standardbeskæresaks, der kan tilpasses alle håndstørrelser

Skær: Sideskær Greb: Højre og venstre Justerbart greb: Ja Maksimal grentykkelse: 12-24 mm Vægt: 192 g (målt) Længde: 210 mm Håndtagsbredde: 105-130 mm Farve: Sort Materiale, skær: PTFE-belagt karbonstål (øverst), galvaniseret karbonstål (nederst) Materiale, håndtag: Glasfiberforstærket polypropylen med elastomer Yderligere størrelser: Nej Trådsaks: Nej Reservedele: Nej Garantiperiode: 2 år

Fiskars SmartFit P68 beskæresaks med sideskær

Det kendte firma Fiskars fra Finland har aner tilbage til 1600-tallet. Fiskars har et stort udvalg af redskaber til haven, og deres beskæresakse kan findes i de fleste havebutikker. Fiskars P68 er en af standardmodellerne og passer godt til både højre- og venstrehåndede.

En fordel ved P68 er, at man nemt kan indstillede grebet til forskellige håndstørrelser. Grebet har god ergonomi, og med såkaldt Soft Grip er den blød at holde i. Låsefunktionen er også nem at regulere. Beskæresaksen er desuden forholdsvis lang. Det gør, at man lettere kan komme til længere inde mellem kvistene, for eksempel ved beskæring af rosenbuske.

Svær at arbejde med

Vores testere synes dog ikke, at skærene er særlig skarpe. Selvom det øverste skær har PTFE-belægning, der skal få skærene til at glide lettere mod hinanden, er det alligevel trægt at klippe. Man mærker tydeligt friktionen mellem skærene, og ved længere tids arbejde risikerer man at blive træt i hånden.

Forklaringen på den ringe skarphed er sandsynligvis, at P68 er fremstillet af en simplere slags karbonstål. Ifølge Fiskars er P68 rustbeskyttet med galvanisering. Galvanisering er en zinkbehandling, der er en billig form for rustbeskyttelse. Når den tynde zinkbeskyttelse gradvis slides af, begynder P68 at ruste, når den udsættes for fugt og væde i længere tid.

Samlet set er Fiskars P68 en beskæresaks, der er let at bruge og kan tilpasses efter de forskellige størrelser på familiemedlemmernes hænder.

Justerbart grebenkel låslang
Ikke så skarpfor meget friktion mellem skærenetynd rustbeskyttelse

11. Gardena 8904

Et solidt redskab, hvis du vil nå længst ind i buskene

Skær: Sideskær Greb: Højre og venstre Justerbart greb: Nej Maksimal grentykkelse: 24 mm Vægt: 214 g (målt) Længde: 220 mm Håndtagsbredde: 135 mm Farve: Grå Materiale, skær: Klæbebeskyttet, rustfrit stål (øverst), rustfrit stål (nederst) Materiale, håndtag: Glasfiberforstærket plastic Yderligere størrelser: 8905 (justerbar størrelse fra S-XL) Trådsaks: Nej Reservedele: Nej Garantiperiode: 25 år (gælder ikke slitage, eksempelvis skær, ved normal brug)

Gardena Comfort 8904

Model 8904 fra tyske Gardena er en virkelig stor beskæresaks med sideskær. Gardena kan købes i de fleste havecentre og er et velkendt mærke for mange haveentusiaster. Den er lang, og det lettere arbejdet mellem tornede rosenbuske og højere oppe på træstammerne.

Gardena 8904 kan komme til, hvor mange andre beskæresakse må give op, og den føles som om, at den er lavet til lidt hårdere belastning. På trods af størrelsen er håndtaget ikke kæmpestort for en person med normale hænder. Hvis man vil kunne variere grebet, kan man vælge søstermodellen, Gardena 8905, som kan indstilles hele vejen fra S til XL.

Låsen på 8904 er praktisk og tydelig, og modellen passer til både venstre- og højrehåndede. Klingerne er tydeligt opadvinklede, så man kan let komme til, også når man skal lirke sig ind til lidt mindre grene.

Kan klare det meste, men det er hårdt

Gardena oplyser, at man kan klippe grene op til 24 mm, og det er ganske vist muligt, hvis man tager godt fat, men bekvemt er det ikke, og det kræver en vis råstyrke. Årsagen er blandt andet, at begge klinger er af rustfrit stål. Det beskytter ganske vist mod rust, men er samtidig en blød type stål, der ikke egner sig særlig godt til beskæresakse.

En anden ulempe er, at dæmpningen er af hård plast. Det bliver alt for hårdt, og man mærker tydeligt, hver gang man klipper. Endvidere er håndtaget ikke særlig bekvemt, og grebets ergonomi er ikke særlig god. Vi er heller ikke helt overbeviste om farven på 8904 - den er grå, blå og sort. Det er en næsten optimal kombination til at gemme sig, hvis man glemmer den ude i haven.

Gardena 8904 passer bedst til en bruger med stærke næver, som skal bruge en beskæresaks, der kan komme til lidt længere inde i buskene.

Stor længdesmidig låsruster ikke
Sløve skærhård dæmpningdårlig ergonomi

12. Bahco PXR-M2

Ergonomisk grensaks til mindre grene, der holder i længden

Skær: Sideskær Greb: Højre. PXR-M2-L fås til venstrehåndede Justerbart greb: Nej Maksimal grentykkelse: 20 mm Vægt (målt): 289 g Længde: 200 mm Håndtagsbredde: 150 mm Farve: Sort Materiale, skæreblade: Legeret specialstål Materiale, håndtag: Glasfiberforstærket polyamid, nederst: kerne af smedet stål Yderligere størrelser: Ja, fås også i small og large Trådsaks: Nej Reservedele: Ja Garantiperiode: Ubegrænset periode for materiale- og produktionsfejl

Bahco PXR-M2 beskærsaks

Bahco PXR-M2 er en grensaks i Bahcos Professional-serie. Prismæssigt aspirerer den til at ligge i det høje segment, samtidig med at man tydeligt kan mærke, at der har været fokus på ergonomi under udformningen.

Grensaksen har bløde elastomer-håndtag med rullefunktion, som gør at det bliver nemt og mindre anstrengende at klippe. Den har også kraftige, dæmpende puder.

Premiumvalg til stærke gartnere, der klipper meget, men småt

Rullehåndtagene og den kraftige dæmpning er en fordel, hvis man klipper meget. De fungerer friktionsfrit og uden problemer for vores testbrugere. De bløde håndtag gør, at man kan klippe i lang tid, uden at det bliver anstrengende for hånden.

Den robuste konstruktion giver dog en ulempe i form af grensaksens vægt. Ifølge vores målinger vejer den hele 289 gram. Det er mest af samtlige grensakse i vores test, og PXR-M2 føles også lidt klodset i hånden. Så hvis du er ude efter en lidt mindre model, er dette ikke den rigtige grensaks til dig.

Et andet minus på listen er, at BahcoPXR-M2 kun kan klare grene med en diameter op til 20 millimeter. Det er alt for lidt for en grensaks i denne prisklasse.

Både god og dårlig

De grene vi klipper får rene snit. PXR-M2 Ligger lige under gensaksene med allerbedst klippefunktion. Med klippefunktion menes det samlede indtryk af, hvor nemt det er at klippe en gren over (hvor mange kræfter man skal bruge), og hvor rent snittet bliver.

Låseanordningen er ret besværlig. Selvom det er muligt, er det ret svært at låse og åbne låsepalen med én hånd. Det synes vi, at man skal kunne på en grensaks i denne prisklasse.

Det er en fordel, at Bahco har et komplet sortiment af reservedele til alle komponenter. Det er usædvanligt og er et klart plus for både varemærket og den pågældende model. Det betyder, at Bahco PXR-M2 hvis den plejes ordentligt kan benyttes til havearbejdet i mange år.

Selvom der er plads til forbedring, så er dette en grensaks i høj kvalitet til den seriøse haveentusiast med stærke næver.

Bekvem ergonomiklipper rene snitgodt med reservedele
Tungbesværlig låshar ingen trådsaks

Mere om beskæresakse

For nogle er havearbejde en hobby og forbundet med afkobling, for andre en nødvendighed. Uanset interessen gør gode redskaber en forskel. Det gør arbejdet sjovere og hurtigere. Resultatet bliver oven i købet bedre.

En beskæresaks er en del af basisudstyret. Den er nødvendig i alle haver til at beskære træder og buske, fjerne døde grene og klippe større blomstrende planter. Beskæresakse egner sig til at klippe grene over med en diameter op til 20-25 mm, hvilket er cirka som fingeren på en voksen person. Til kraftigere grene bør man benytte en grensaks i stedet for at undgå skader på såvel beskæresaksen som hånden.

Det giver mange fordele at vælge den rette beskæresaks. Beskæresakse udsættes for høj belastning, fugt og snavs. Så du sparer penge i længden ved at købe kvalitet.

Det er også vigtigt at klippe grene over med et rent snit. Når man klipper en gren af, dannes der et sår, nøjagtig som på et menneske. På samme måde som man skal holde et sår rent for at undgå infektioner, gør et rent snit, at risikoen for skader og sygdomme på træder og buske minimeres. Såret får i stedet mulighed for at læges ordentligt.

Beskæresakse kan fås i alle have- og gør det selv-forretninger såsom Plantorama, Bauhaus, Silvan og Biltema. Prisen er fra et par tikroner til over 700 kroner for de dyreste modeller. De almindeligste mærker er Fiskars og Gardena, men de købere der er villige til at betale mere, kigger ofte efter Felco eller ARS.

Valg af beskæresaks

I vores test har vi fokuseret på almindelige, manuelle beskæresakse. Man kan også få batteridrevne og elektriske beskæresakse, men de er stadigvæk meget dyre og således næppe relevante for den almindelige forbruger.

En central del af testen er naturligvis skærenes skarphed, og kvaliteten på skær og øvrige dele. Men der er også andre forhold at tage højde for.

For det første skal du bestemme dig for, hvad du primært skal bruge beskæresaksen til. Der findes to slags beskæresakse: med sideskær eller modskær. Modeller med sideskær er de mest almindelige. På samme måde som på en saks passerer skærene forbi hinanden. Derved skabes et rent snit. Desuden kan man klippe meget tæt på stammen.

Beskæresakse med sideskær egner sig bedst til beskæring af friske grene. På en beskæresaks med modskær er det nederste skær vinklet. Det fungerer som en bredere flade, et modskær, som det øverste skær klipper ind mod. Beskæresakse med modskær anvendes mest til at klippe tørre grene eller meget tynde grene.

Du bør også tage højde for din muskelstyrke og størrelse. At beskære et frugttræ medfører eksempelvis ofte flere hundrede klip, og man bliver hurtigt træt i hånd og led. Så kan det være godt med en beskæresaks, der er let at klippe med.

Er du ude efter en beskæresaks, der giver lavere belastning, skal du se efter modeller med rullehåndtag, eller som fordeler overskæringen af tykkere grene i flere klip.

Man skal også tænke over sikkerheden. En god beskæresaks er et meget skarpt redskab, og er skærene åbne, kan de forårsage alvorlige skader, hvis man for eksempel skulle snuble. Derfor bør låseanordningen være brugervenlig og sikker, især hvis du skal bruge beskæresaksen, mens du klatrer i træer eller på stiger.

For at kunne nå grene højt oppe i træer efterspørges af og til beskæresakse med langt skaft eller teleskopskaft. Har du dette behov, er det formentlig bedre at supplere med en teleskop-grensaks eller et af de lange universalskafter, der fås på markedet.

Vi har testet flere populære modeller fra de kendteste varemærker. Vurderingen omfatter både beskæresakse med sideskær og modskær. Vi har inddelt testkandidaterne i tre forskellige prisklasser med en kategorivinder i hver prisklasse som følger:

Lavpris: Under 150 kr.

Passer, hvis du kun klipper nogle enkelte grene eller beskærer roser nogle gange om året. Det er blandt andet vigtigt, at de har en enkel låsemekanisme og en grundlæggende rustbeskyttelse.

Mellem: 150 - 400 kr

Hvis du er i haven hver uge i sæsonen, behøver du en rigtig skarp beskæresaks med god rustbeskyttelse. Det er også vigtigt med god ergonomi, så du ikke bliver træt i hånd og led. En anden fordel er, hvis beskæresaksen kan tilpasses forskellige håndstørrelser.

Premium: Over 400 kr.

Velegnet til den ægte haveentusiast, der ser det som en selvfølge at beskære frugttræerne hvert år. Skal du give dig i kast med et par æbletræer eller større rosenbuske, kan det dreje sig om at klippe flere hundrede grene. Så er det vigtigt med høj kvalitet, ergonomi i topklasse og virkelig skarpe skær, som ikke bliver sløve for hurtigt.

  • Bedst i test
  • Tilbud
  • Guides
  • Om os